Last news in Fakti

11 Май, 2023 18:43 2 672 30

На 1512 лева се увеличава еднократната социална помощ

  • лазар лазаров-
  • социални помощи

Увеличават обхвата и размерите на социалните помощи от 1 юни

На 1512 лева се увеличава еднократната социална помощ  - 1
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство прие промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, които ще подобрят значително социалната закрила за хората от уязвимите групи. Новите разпоредби ще влязат в сила от 1 юни и ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат социална помощ в по-голям размер. Очакванията са, че още през 2023 г. техният брой ще се увеличи от 35 000 на над 45 800 души средно на месец. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти след днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

С промените се въвежда нов механизъм за социално подпомагане. От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Това ще доведе до значително увеличаване на размера на помощите. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на потребностите на хората, които се нуждаят от подкрепа.

С промените в правилника ще се гарантира прилагането на направените по-рано изменения в Закона за социално подпомагане, с които беше заложен новият модел на социално подпомагане, обясни министър Лазар Лазаров. Той подчерта, че новите разпоредби улесняват включването на подпомаганите хора на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните мерки, а рестрикциите се смекчават.

Предвижда се срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в дирекция „Бюро по труда“ преди подаване на заявление-декларация за социални помощи да се намали от 6 на 3 месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата. Времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават социални помощи, ще се намали от сегашните 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. По този начин се дава възможност за включването им в различни мерки за получаване и повишаване на техните квалификация и опит, което е фактор за по-бързата им интеграция на пазара на труда. От 5 на 2 години се намалява периодът, в който хората не трябва да са прехвърляли срещу заплащане или дарявали свой имот, за да имат право на подпомагане, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров.

Нормативните промени дават възможност за подкрепа на рискови групи, които до момента не са получавали подпомагане. Предвижда се за покриване на първоначални нужди на пълнолетни хора, напускащи резидентен тип социална услуга, да се отпуска целева помощ в размер на линията на бедност за съответната година. Помощта ще се дава за три месеца, като се отпуска само веднъж и при условие, че човекът се е регистрирал в дирекция „Бюро по труда“. Дава се и право, когато безработен или безработен член на семейството, получаващ месечни социални помощи, започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от 3 месеца в рамките на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия договор.

Предвидени са промени и в начина на определяне на еднократните помощи за покриване на инцидентно възникнали нужди. Към момента те са равни на петкратния размер на гарантирания минимален доход – 375 лв. От 1 юни стойността им ще е трикратният размер на границата на бедността – 1512 лв.

Министър Лазар Лазаров обясни, че от 1 юни хората ще могат да подават заявления за социално подпомагане във всяка дирекция „Социално подпомагане“ в страната. Документи ще могат да се подават и по електронен път. Агенцията за социално подпомагане е готова да прилага новите регламенти, с които Министерството на труда и социалната политика изпълнява реформата на системата за минимален доход, която е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, подчерта вицепремиерът Лазар Лазаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    30 6 Отговор
    Честито на братчедите. Борим се с инфлацията като раздаваме повече пари на мързеливците.

    Коментиран от #2

  • 2 кукуригу

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    Стига с твоите брачеди. Ако твоите брачеди циганите вземат помощи,а ти им завиждаш,ОК.Има десетки хиляди българи, които се нуждаят от тези средства,не настройва излишно българи срещу българи

    Коментиран от #7

  • 3 Офф..

    14 0 Отговор
    Многу малку ва бате многумайка съм!
  • 4 Не бива да

    15 3 Отговор
    се подпомага млад и здрав човек. Става за кирка, лопата, хамалин и метла с кофа по 8 часа (всеки работен ден) както социално силните. Карат ги да работят по 4 часа на три дни веднъж, каква е логиката? Като остарее няма да има стаж за пенсия и пак на социал до живот. Някой пак търси електорат.
  • 5 циганин да си

    14 2 Отговор
    тук, вземаш повече от работник

    Коментиран от #13

  • 6 Социални помощи

    13 1 Отговор
    Вместо пари на ръка - плащане на детската градина вместо детски надбавки, плащане на ток, вода, телефон от социалните помощи, купони за храна в обществени столове и ако останат пари - остатъка на ръка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защо служебното

    11 1 Отговор
    правителство решава неща които ще са в сила от 1 юни, те ли ще осигуряват средствата при липса на бюджет?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Без пенсия на 66 с висше от 83-та

    8 3 Отговор
    Братчедите без образование пак ,,намазаха"

    Ще се подпират на метлите 40 часа седмично

    Коментиран от #14

  • 11 Социално кльощав

    7 1 Отговор
    Еднократно в медийното пространство се спомена за едни 148лв. за енергийно бедните. Никой повече не даде информация кога и по какъв начин, както и кой ще има достъп до тази сума( кампенсация). Отделно– при нарастващите цени на тока, парното и твърдото гориво ( предимно дърва), задължително трябва да бъде коригирана повощта за отоплителен сезон 2023/ 2024г.
  • 12 Реалиста

    11 2 Отговор
    Поредното купуване на гласове, предстоят избори! Тези дето сме работили и продължаваме да работим ще пием по една студена война! За мързеливите, неграмотните ,които получават помощи пият, пушат и чакат да получат поредната порция подеяния
  • 13 Тикви и Кратуни ☻

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "циганин да си":

    Работниците имат робовладелец или чорбаджия, страх ли ги е, да си поискат увеличение на заплатите? Или ганьовците всеки гледа сам за себе си и всички да се вдигнат и да искат по-големи заплати от робовладелците не им се получава!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Това ОЗНАЧАВА

    6 2 Отговор
    Че ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ ще намалява ! Не се радвай на увеличаване парите на Минималната заплата и Пенсия ! Те ЩЕ СИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ОТНОВО ТАВ от където са ги дали . Защото Цените ще се вдигнат също !

    Коментиран от #17

  • 17 Тикви и Кратуни ☻

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Това ОЗНАЧАВА":

    Не би трябвало от тия помощи да се вдигнат цените! Против съм да се удържат данъци за майчинство и да се дават детски помощи и детски. Задължение на всички родители е да си гледат децата и да да си ги изхранват от това което получават като заплати.

    Коментиран от #20

  • 18 голямо увеличение

    5 6 Отговор
    От 35000 на 45800 човека ще получават помощи. Смятам, че поне 20% от тях са ленивци, които не искат да ходят на работа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Осигурените

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Тикви и Кратуни ☻":

    За всички осигурителни случаи, то и за майчинство и детски, да не получават обезщетение , а?! Е “ върха “ си по наглост!

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1едед1

    8 2 Отговор
    Социални помощи за бедни се отпускат само на 35 хил. души в Бг, което е нищо на фона на близо 6 млн. население. Какво ревете срещу 35 хил. бедни, след като държавните хрантутници са близо 1 000 000 на щат и получават всеки месец заплата, отделно им дават премии, бонуси, ДМС, 13 заплата, пари за облекло...? Те са хората, които точат бюджета всяка година.

    Коментиран от #26

  • 24 Никси

    7 1 Отговор
    Бонев ли си Бонбонев ли си ,как да отива човек да работи при положение че е с телково 100 % с ТЕЛК пожизнено и е със заболяване Детски Паралич на долни и горни крайници и умствено увреден или е някой с Инсулт или с Клапа на Сърцето , обясни ми Професоре с празната тъпа кратуна че я не можем да вденем нещо , знаеш ли кво да гледаш 59годишен жив труп как се мъчи всеки божи ден ,това е моя роден Брат , и не ми се изказвай друг път неподготвен като не си патил с такава ситуация , ясно ли ти е ???!!!.


    %

    Коментиран от #29

  • 25 дАдА

    8 1 Отговор
    При близо 1 милион държавна администрация и публичен сектор 35 хил. хора на помощи са нищо.
  • 26 Никси

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "1едед1":

    точно така , вместо това да се замислят , седнали тука да реват за некви 35000 лева че все едно от джоба му ги вадиш на олигарха с Богатито и Ламбургинито , вместо и те да се включат в такива социални мероприятия , по прост човек и завистлив няма от Ганьо тъпата овца !!!.
  • 27 Тикви и Кратуни ☻

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Осигурените":

    Кой иска да има деца да си прави сметката дали ще може да ги отглежда. Трябва също болниците да не са търговски дружества, само частните да са си частни. За лекарите твърда заплата, кои лекари искат и заплата и отделно какво си изкарат да ходят в частните болници или да преглеждат на частно не в болници които не са частни. Премахване на НЗОК и данък за безработица и майчинство да стане, за безработица и здравеопазване и в болниците пациента да не плаща за нищо и никъде, само който иска да си плаща да ходи в частна болница.
  • 28 От БСП ДПС и ГЕРБ спонсорират

    5 0 Отговор
    циганския електорат за предстоящите местни избори.....бачкай българино, бачкай
  • 29 Разбирам те

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Никси":

    по реакцията, но едва ли някой ще има нещо против за тежките случаи като твоя. Помощите трябва да са само за хора, които по здравословни причини и да искат, не могат да работят. Сега се дават и на такива, които могат, но не искат. Да изключат от системата лентяите и да дават повече на хората като брат ти.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове