Last news in Fakti

16 Май, 2023 10:04 3 856 16

Минчо Спасов: Главният прокурор е имал предложение не само от Борисов, но и от Делян Пеевски

  • главен прокурор-
  • всс-
  • инспекторат към всс

Ясен Тодоров и Гешев са се наговорили да правят политическа партия. Действията, които сега предприемат, са артилерийска подготовка за набиране на симпатизанти, смята адвокатът

Минчо Спасов: Главният прокурор е имал предложение не само от Борисов, но и от Делян Пеевски - 1

"Всяко нещо има пукнатина и оттам прониква светлина. Виждаме, че от пукнатината между тези двама ръководители на прокуратурата излиза информация и дори миризма на разложената плът на прокуратурата". Това заяви пред БНР адвокат Минчо Спасов.

Дори институционално прокуратурата заля обществото с неистини, подчерта той и бе категоричен, че работата на главния прокурор е да държи в добра форма прокуратурата, а не народа.

"Много скоро ще се разбере дали ВСС чака команда как да действа или ще действа съгласно закона. Ако действа съгласно закона, тримата герои от тази драма трябва да бъдат незабавно отстранени от изпълняваните длъжности. Очевидно е, че всички те употребяват длъжностите си, за да въздействат върху други магистрати, да се свързват с политици и т.н. – неща, в които взаимно се обвиняват. Към тримата магистрати трябва да се приложи един аршин, тримата да бъдат незабавно отстранени от длъжност, независимо какъв ще е изходът на самото разследване. Ако не стане, това би означавало, че кукловодите са дали верен ход", категоричен бе Спасов.

По думите му главният прокурор е имал предложения не само от Бойко Борисов, но и от Делян Пеевски:

"По моя информация Гешев вчера дозира истината. Действително е имал такова обаждане преди няколко месеца към него. Това е било по времето на проф. Габровски, когато беше връчен мандатът на него. И действително Гешев не е възприел предложението тогава, обидил се е даже на Борисов и започнал пред близки да го нарича "предател". Но след това той е получил подобно обаждане и от Пеевски, на което вече е козирувал. Той спести тази информация на публиката. И двамата са имали еднопосочни предложения за това той да се оттегли от поста. Фактът, че той говори за предателство, означава, че те са били другари".

ГЕРБ беше дал на концесия съдебната власт на ДПС, изказа мнението си Минчо Спасов. Според него всичко останало, което виждаме в последните години, потвърждава това.

Той подчерта, че нищо не го е изненадало във вчерашното изявление на Иван Гешев. Според него част от медиите неправилно интерпретират казаното от главния прокурор, че той се заканва да изчисти политическия боклук:

"Аз внимателно прослушах неговото изказване. В края той каза нещо съвсем друго – "Време е да бъде изчистен този боклук. Това не е моя работа, това е работа на българския народ, ако смята, че това е важно. За мен като гражданин е важно". От тези му думи излиза, че той няма намерение да използва инструментариума, който има като главен прокурор, най-силният репресивен орган в държавата, а смята да излезе на политическото поле, да създаде евентуално нова партия и така да се бори срещу политическия боклук, което е жалко".

"Неговата дясна ръка - Ясен Тодоров, каза, че той не е привърженик на никоя политическа партия, никоя от сегашните партии не му импонира на натюрела. Това е още една заявка, че той и Гешев са се наговорили да правят политическа партия. Действията, които сега предприемат, са артилерийска подготовка за набиране на симпатизанти".

Адв. Спасов подчерта, че е притеснен от ВСС, който е ключовият институционален играч. Опорочена е не само прокурорската квота, но за съжаление и съдийската квота, смята той.

"Ако имаме на мястото си стоящ Инспекторат и ВСС, трябва първо да разследва как е проведено случайното разпределение на делата, така че всички ключови дела се падат или при някакви съученици на г-н Гешев, или при хора, които са негови твърде близки, а не при случайни прокурори. Второ – трябва да се установи и конкретно какви точно процедурни правила са необходими за разрешаването на случая "Барселонагейт", за които г-н Гешев спомена, че това било необходимо да мине цяла година. Аз в НПК знам, че сроковете за извършване на съдопроизводствените действия са двумесечни. Какви точно сложни процедури очаква този случай, че той се е разпоредил на наблюдаващия прокурор от ВКП да се спазва закона. Г-н Гешев няма право да се разпорежда по никакъв начин, защото всеки прокурор е длъжен и без друго да спазва закона", коментира още Минчо Спасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 15 Отговор
    Цецоу чака Тръмп да дойде на власт и активира проект Републиканци за България с Гешев начело за министър председател.

    Коментиран от #14

  • 2 Гост

    32 8 Отговор
    То се знае че Гешев е чадо на Пеевски. Та нали той прикрива обира на века КТБ
  • 3 Не се филмирай

    9 9 Отговор
    Гешев президент!!!

    Коментиран от #15

  • 4 Дедо ви...

    24 1 Отговор
    Война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. Гешев отказва да стане доброволна жертва в процеса на политическа "реабилитация" на ГЕРБ-ДПС
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бойко

    12 4 Отговор
    Гешев защо не вкара в затвора терористите от софийското метро ?
  • 7 Даниел

    16 2 Отговор
    А народа дреме в очакване на лятната ваканция,докато статуквото приготвя чавармето.
  • 8 НЯКОЙ

    9 2 Отговор
    Точно и ясно ! Злоупотребата с власт и служебно положение да се санкционира според Закона ! Но дали санкциониращите също не попадат под ударите на Закона, а тях КОЙ да ги санкционира ? И отново стигаме до КОЙ ! Май е този, който се намесва в съдебната система и грижливо е пазен от ДПС ?
  • 9 Разумен

    7 7 Отговор
    Надежда Йорданова трябва да стане Главен прокурор!

    Коментиран от #13

  • 10 Възмутен

    14 4 Отговор
    България е превзета от Милиционери от соца.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Майора

    7 2 Отговор
    А може ли да вярва на терориста от метрото , който с двама съучастници спря тока? И само благодарение на персонала не се аригна до нещо по лошо! И такива хора да дават акъл , заслужава ли си о какъв е техния морал! А морала на съдии пускащи предсрочно убийци на свобода?Жалки сте , за нищо не ставате!
  • 13 Шегата на деня

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Разумен":

    ма ти верно ли предлагаш Жената зад щанда за главен прокурор ?
  • 14 пази боже

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пази боже!
  • 15 ХА ХА ХА!

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не се филмирай":

    Няма начин. Будалите свършиха!
  • 16 без имена

    3 0 Отговор
    тоя не беше ли терориста от метрото и какво наказание получи? после тия плачат за правосъдие , а те самите са помилвани заради политическа коректност. мишка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове