Last news in Fakti

19 Май, 2023 19:10 1 851 46

Филип Димитров: Механизъм за разследване на главния прокурор все пак съществува

  • филип димитров-
  • разследване-
  • главен прокурор-
  • иван гешев

"Решение на този въпрос трябва да бъде намерено, за да не сме непрекъснато в режим на обясняване", заяви конституционният съдия

Филип Димитров: Механизъм за разследване на главния прокурор все пак съществува - 1

Като изключим бомбастичните изказвания, безспорен е фактът, че тази тема от години се върти в писани, послания, оплаквания, докладвания и в крайна сметка доклади. Така че, решение на този въпрос трябва да бъде намерено, за да не сме непрекъснато в режим на обясняване. Да се гласува някаква процедура, която допълва съществуващото би било мъдра политическа дейност. Доколко това ще бъде направено умело и коректно в рамките на Конституцията, все още не мога да кажа. Но това е нещо, което засяга държавата. Това заяви в „Денят на живо” по NOVA News конституционният съдия Филип Димитров в отговор на въпрос, опитват ли се депутатите да прехвърлят „горещия картоф” с разследването на главния прокурор към съда.

По думите му механизъм за разследване на главния прокурор все пак съществува. „В момента, доколкото разбирам, тече някаква проверка. Това е една от стъпките в развитието на една евентуална наказателна процедура. Доколко тя е основателна или не – е съвършено друг въпрос. Но очевидно има подобен механизъм”, подчерта той. И допълни: „Наличието на някаква допълнителна процедура би било отпушване на една затлачена в продължение на години с цената на огромни и целенасочени усилия ситуация, в която се намираме пред своите партньори от ЕС”.

„Свидетели сме на един дискурс в държавата, който се води по един удивителен начин. Чухме, че едва ли не е нарушение на закона депутат да разговаря с депутат. Независимостта на която и да било власт, включително съдебната, се мери по това съответната институция да не се поддава на внушения, натиск или на указания. Тя не се мери по това той да не разговаря с хора”, коментира той изявленията, че е имало „разговор между магистрати и политици” на фона на скандала с главния прокурор.

И беше категоричен, че: „В крайна сметка – независимостта се мери в неподаването на внушение или натиск, а не в нечуването на това, което говори някой”.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фил Кенеди изтрещя, за какво се борихме

    28 3 Отговор
    СДС-арите, нали тази комунистическа Конституция е част от процеса на съсипване на Отечеството. При положение, че мафията назначава в съдебната власт, за какви процедури говори Фил ?
  • 2 истина е

    29 3 Отговор
    Ако бяхме бяла държава , Мавъра трябваше до живот да е осъден , но сега си харчи милионите без никой да го барне за нищо !!
  • 3 Как умира една държава на 2500 години?

    28 1 Отговор
    Във византииския сборник „Свидас“ се описва унищожението на Аварския каганат: „...Същите българи унищожили аварите. Попита Крум аварските пленници: „От какво, мислите, че загина началникът (архонтът) ви и всичкият народ?“ И те отговорили: „От това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите; после от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници; после – от подкупничеството; после – от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това“.

    Коментиран от #27

  • 4 Град Симитли

    22 2 Отговор
    Ибо доживяхме
    пак да се изкаже-и нищо да не каже!
  • 5 Сталин

    31 1 Отговор
    Фил кенеди-Тая еврейска змия откъде изпълзя
  • 6 @@@@@@

    12 0 Отговор
    Въпроса не е дали съществува Механизъм а дали Работи този механизъм. То и Прокуратура има но Усъдени Политици Няма. Партиите и политиците са виновни за балсам в институциите . Всеки назначен които работи в дадена институция е политически обвързан. Само мажоритарени избори биха поставили партиите на мястото им
  • 7 Ложик

    8 0 Отговор
    неподаването на внушение или натиск, а не в нечуването на това, което говори някой - тарарарааам - кълбото не вътрешността на сферата - тарарарааам
  • 8 Синът

    20 0 Отговор
    на бай Димитър от ЦИНТИ, който беше сътрудник на ДС, толкова мъгляво се изказва, че няма накъде. Не е достоен за конституционен съдия!
  • 9 Защо

    26 0 Отговор
    Тази седесарски мижитурка толкова години мълчи по важни за държавата въпроси и сега прави едно никакво лаладжийство.Какъв срам си ти.Мишкуваш си и си вземаш 18000лв.заплста,джиткаш с жена си на шопинг с автомобил на НСО.Всичките "уж" демократи самозабравили се СНОБИ.Вашта май-- мръсна.Мишок доле-.Забравен никаквец безличен.Дтига ти ни показва нищожест-- самодоволни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Е не е истина!

    24 0 Отговор
    Тоя син психопат конституционен съдия??? Закривай кочината!

    Коментиран от #25

  • 12 Гост

    14 3 Отговор
    Кви механизми, кви 5 лева бе? Тая мафиотска длъжност трябва да изчезне
  • 13 безпартиен

    16 0 Отговор
    Как нито един истински журналист не провери ПОЛЗВАЛ ЛИ Е ПРИВИЛЕГИИ преди 10.11.1989 за постъпване във ВУЗ,за месторабота,за жилище като свързан с АБПФК /активни борци против фашизма и капитализма/!???За агентурно минало и дума не става-то е факт!И какво от това?Човека си живее охолно и безотговорно!
  • 14 Такива

    13 1 Отговор
    Като този защо ги цитирате.Според него няма нужда от никакви промени.Тоеа може да го каже болен мозък.Егати тъпанара.Всички такива пенсионери да нямат право да участват във важни за държавата институции като. КС,ВКС, ВСС ,да се изчистят от ДС агенти.Тоеа изрично да се включи в съдебната реформа.
  • 15 Такива

    8 0 Отговор
    Като този защо ги цитирате.Според него няма нужда от никакви промени.Тоеа може да го каже болен мозък.Егати тъпанара.Всички такива пенсионери да нямат право да участват във важни за държавата институции като. КС,ВКС, ВСС ,да се изчистят от ДС агенти.Тоеа изрично да се включи в съдебната реформа.
  • 16 Мисленето не е за всеки

    14 1 Отговор
    Само заради това интервю лицето трябва да си подаде оставката, а ако не да се отвежда по всички дела които ще се заведат тепърва в КС по този въпрос!

    Коментиран от #23

  • 17 @@@@@@@

    9 4 Отговор
    От Новия главен прокурор се очаква да внесе делата които Гешев и Цацаров отказаха да гледат и да работят върху тях. Ако и той нищо не направи значи че механизма е за заблуда на хората

    Коментиран от #20

  • 18 Наблюдател

    17 1 Отговор
    Фильо от 89-та година досега, винаги е говорил глупости. Прикрит печен номенклагурчик. Да прочете още един път Конституцията и да не се излага, като прави свободни съчинения.
  • 19 Апартаменти

    13 1 Отговор
    Четох, че той и жена му имат 5 апартамента ! общо в Брюксел, София и Пловдив.

    Коментиран от #21

  • 20 Наблюдател

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "@@@@@@@":

    На стария гл.прокурор, още не му е изтекъл мандата. Има Конституция, чети, ограмоти се и тогава пиши.
  • 21 Любопитен

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Апартаменти":

    Кой има толкоз много апартаменти?

    Коментиран от #22

  • 22 Фил

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Любопитен":

    Филип Димитров има общо 5 апартамента

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Любопитен

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Фил":

    Ааааа, я виж ти, че той конкурира асансьора Цветанов бе? Лелееее... и сигурно с жена си ги дават под наем, демек станали рентиери. И тоя бил конституционен съдия. Пфууу...
  • 25 Сиси

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Е не е истина!":

    Ами "наш" човек, намерили му топло местенце. Търка ръкавелите на банката и познай каква месечна заплата взема. С много нули е отзад. И после що нямало пари за пенсии. Е, как да има, че.дори дебелата финансова министърка Велкова юли месец зове да се оставят пенсиите без акуализация с 12%.Не вижда и не иска да знае госпожата как такива некадърници като Фил Кенеди потънали в разкош и коприни.
  • 26 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Главният прокурор Гешев, с тази власт която има, нека направи светкавична проверка, как Фил Кенеди придобил толкова много жилища, ако е вярно разбира се и особено придобитият апартамент в Брюксел. Свят ще им се завие на такива дървени философи. А, ако Гешев още провери, финансираните с ДЪРЖАВНИ ПАРИ маса "почтени честни бизнесмени" подпомогнати УЖ заради инфлацията, майко мила, ще стане истински ужас. Дебелата министърка Велкова ще има много да пише и дава обяснения какви са тези държавни пари отпуснати в противоречие на ЗАКОНА- Няма да се учудя, ако някой почтен честен бизнесмен си купил F-15 за частни нужди по време на криза.
  • 27 Браво

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Как умира една държава на 2500 години?":

    Чест и почитания,умни човеко.Браво!Всичко в едно.

    Коментиран от #29

  • 28 Боже

    9 0 Отговор
    Аз помня как се държеше,като му падна правителството.Точно като Христо Иванов.Цял живот неадекватен,но избран.

    Коментиран от #30

  • 29 Мдааа

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Браво":

    Амчи древният РИМ, същата работа. Така изчезна и той. Моралната деградация не прощава! Затова Главният Прокурор с властта дадена му от Конституцията и Народа нека сега се развихри и Който е нарушил ЗАКОНА, на съд и Затвор. Милост никаква и към никому!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гого

    7 0 Отговор
    Тоя брадат козел с глас от отвъдното, по-добре да си мълчи, че види ли и него подбрали. Филчо, бул знаеш приказката - "Трай конци за зелена трева".
  • 32 Данни апарт.

    8 1 Отговор
    Данните за 5те апартамента ги намерих във вестник "24 часа" от 6 октомври 2015 г. Но досега може да са станали повече ? Или по-малко ?

    Коментиран от #34

  • 33 Посетител

    9 0 Отговор
    Ей, заради такива некадърници като Фильо, получаващи по заслуги огромни заплати и източване на бюджета от Правителството на Гълъб Донев по така нареченото "подпомагане на ЧАСТНИЯТ БИЗНЕС", имаме налице бюджетен дефицит 6.4%. Сега юли месец се оказва, че няма пари за актуализация на пенсиите с 12% на пенсионерите. Седнали всички на Гл.Прокурор да му връзват кусури, а крадците на различни нива се развихрили яко! Срамна работа.
  • 34 Любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Данни апарт.":

    Малеее, като нищо този брадат философ може да е придобил още апартаменти.Лакомията няма край. Гешев да не чака, ами да хваща ИНСПЕКТОРАТА и да се направят проверки по компетентност, съгласно ЗАКОНИТЕ на РБългария. Виновните, СЪД и ЗАТВОР. Връщане на откраднатото от държавата.
  • 35 Алън Дълес

    6 0 Отговор
    Много крадци, много нещо.Ужас.
  • 36 Само като

    4 0 Отговор
    Видите фотото и автоматично се сещате за едно творение на Дарвин.
  • 37 хххх

    2 3 Отговор
    Съществува, защото днеска го гласуваха у зала. Еххх... филипе.. беше си откачен и такъв си остана! Нищо чудно че си ходил по халат в НС.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 И тоя е за бай Ставри

    10 1 Отговор
    Докато адвокати по бракоразводни дела се правят на конституционни съдии, нищо няма да се промени. Същият този г.е.й навремето се правеше на премиер и безнаказано съсипа военно- промишления комплекс, който носеше милиарди, да не говорим за селското стопанство. Лично съм свидетел как
    през 1990 г. френска бизнес делегация потвърди, че селското ни стопанство е с най - оптималната структура за добив и преработка на селскостопанска продукция, визирайки мощните АПК и консервни предприятия. А бракоразводният педал заедно с групата заинтересовани боклуци ревеше наляво и надясно, че "камък върху камък не трябва да остане от ТКЗС-тата". Чехите какво направиха? Преобразуваха техните селскостопански кооперации в акционерни дружества, всеки си взимаше дивиденти според процента участие - дали с имот, дали труд и без трусове се адаптираха към европейската икономика. И това е защото се управляваха от мозъци, а не задници!

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "хххх":

    И какво точно гласуваха в НС?
  • 41 МВР ПЕРНИК СА САТАНИСТИ

    2 4 Отговор
    Този Главен Прокурор се занима със Садизъм и никой не му държи сметка, бърка в мозъците на хора за да се гаври с тях!

    Коментиран от #43

  • 42 Наблюдател

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "И тоя е за бай Ставри":

    Абсолютно вярно! Затова сега в изобилие, внасяме турски домати, гръцки краставици, полски ябълки и т.н. Като се съсипа всичко наше, доказано работещо сега внасяй чуждото.
  • 43 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "МВР ПЕРНИК СА САТАНИСТИ":

    Това са глупости тиражирани от пропагандата. Ако написаното беше вярно, Гешев нямаше да бъде избран за гл.прокурор. Да припомня освен всички също и Президента Радев даде на времето съгласие. Сега сетил се Пенчо, не било така.
  • 44 Оххх

    6 1 Отговор
    на доста олигарси им треперят гащите и мило и драго дават Гешев да напусне поста. Само, че номерът им няма да мине. Има Конституция. В нея пише всичко.
  • 45 Тоя...

    2 0 Отговор
    ...М@ймун@к,с големите уши,от зоопарка ли го извадихте...?!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове