Last news in Fakti

20 Май, 2023 05:45 1 346 14

Ангел Попов: За пътната безопасност трябва да се реже до кокал

  • ангел попов-
  • пътища-
  • безопасност

Грешка е да се намалява скоростта по магистралите, там има най-малко жертви, заяви представителят на Европейския център за транспортни политики

Ангел Попов:  За пътната безопасност трябва да се реже до кокал - 1
Снимка: Евронюз България

Миналия петък бяхме в парламента, за да обсъждаме мерките и приоритетите, свързани с пътната безопасност. Казахме им, че предложенията от експертите трябва да се гласуват в парламента с 240 гласа. Трябва да се реже до кокал.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

На идване насам виждам учебен автомобил, който ме учуди как може да има такъв ретроавтомобил за учебен. Проверих го - няма гражданска отговорност. Това означава, че този инструктор не е излизал на магистрала, следователно неговите курсанти не са обучени по правилата, които трябва.

Проблемът е в контрола и обучението на младите водачи.
България в момента е на страхотен кръстопът. Трябва да се обединим в името на тези майки, които в момента жалят собствените си деца. Всички сме пасивни докато не пострадаме лично.

Предложението от днес за отпадане на стикерите за технически преглед е политическо. Показва, че те не познават предимствата на тези стикери. Няма аргументи защо трябва да отпаднат. Благодарение на тях нямаме ментета автомобили в техническите прегледи. Стикерът е единственият вариант за контрол в нискоемисионните зони, които сме длъжни да направим в градовете. Благодарение на тях се установи, че в идеалния център на София влизат 23% автомобили от първа категория - най-замърсяващите.

Събираме 50% от глобите, а разковничето в наказанието е събирането на тези глоби. Намаляването на скоростта няма да спре системните нарушители да се чувстват ненаказуеми. Трябва да направим така, че да се събират глобите, които им се налагат. Има хора с по 100 наказателни постановления.
Средната скорост на обучение в града е между 35 и 42 км/ч. Влизането на магистрала и задължението да кара минимум с 90 км/ч е голям стрес за младите водачи. Корупция в теорията вече няма, защото там се контролира. Затова и има хора, които 12-15 пъти се явяват на теория. Младите шофьори трябва да се качват на по-малко мощни коли и с придружител, но трябва да се контролира и кой трябва да бъде придружител - добър шофьор ли е придружителят или не. Всичко може да се контролира, но по електронен път, защото там корупцията е по-малка.

Неправилно е да се иска намаляване на максимално разрешената скорост от 140 км/ч на магистралите. Ако погледнете статистиката най-малко катастрофи със смъртни случаи са на магистралите.

Магистралата все пак е един контролируем път. Там има условия по отношение на знаците, маркировката и обезопасяването.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    4 6 Отговор
    Този като какъв е за да проверява учебен автомобил???Това е частна фирма в която се изявява!!!Пълен НЕКАДЪРНИК !!!!
  • 2 Хахо

    13 0 Отговор
    Кой да реже до кокал Ангелчо, кой. Тези които ще режат, тях кой да ги реже. Една стока са всичките
  • 3 позеленял

    6 3 Отговор
    от наглост и алчност се самозабравихте , пътищата са за движение , не за поклон на мутро милиционерите в храсталака , какво е ;населено място ; без население , или ; пешоходна пътека; без пешоходци на 200 метра от нея ? табела в нищото но пък основание за пътен грабеж , е такива са ви; законите; затова никой не трябва да плаща измислените ви наказания които се равняват на престъпление
  • 4 гост

    15 2 Отговор
    Ало,експерта,откога гражданската отговорност е задължителна за магистралата? Нямал ГО,значи не бил излизал на магистрала.....що за малоумие?А за градско не му трябва ,така ли?
  • 5 Слав

    10 1 Отговор
    Гражданската отговорност е задължителна за Всички пътища в държавата!!!Не само за магистрала!!!И този беше зам.министър!!!СРАМ,СРАМ,СРАМ!!!Имаше и Дело за КОРУПЦИЯ !!!Известен е като "Геле Линейката"!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Тъмен субект

    3 0 Отговор
    То за много работи трябва да се реже до кокал. Обаче тия дето трябва да го направят, са в кюпа. Да не говорим, че за тая работа трябват т.пки и гръбнак.
  • 7 Човекът

    6 1 Отговор
    "Младите шофьори трябва да се качват на по-малко мощни коли и с придружител, но трябва да се контролира и кой трябва да бъде придружител - добър шофьор ли е придружителят или не. Всичко може да се контролира, но по електронен път, защото там корупцията е по-малка."
    Абсолютни глупости и натиск върху нормалния човек! Работете с децата в училище, създайте условия за благоденствие на семействата на битово, духовно и нравствено ниво! Явно искате, но нямате желание ;(
    Разни второстепенни нищоправци се надпреварват да използват всичко за долни цели,
  • 8 Иво

    5 1 Отговор
    Този център за "транспортни политики"е свърталище на некадърници изгонени от държавната администрация и за нищо не ставащи!А "ръководителят" на центъра е поставено ГЕРБАДЖИЙСКО лице което се има за експерт без да има експертиза за такъв!!!КАЛИНКИТЕ на ГЕРБ !!!
  • 9 Жоро

    6 0 Отговор
    Когато големите"експерти" ---й.иванов,кр.георгиев,д.русинов,б.милчев,ал.кесяков,геле линейката и мн.други обяснят защо в съседна Гърция закона се СПАЗВА,тогава може да дават акъл на обществото!!!Всичките тези имат Комплекса до ги дават по ТЕЛЕВИЗОРА и да се правят на "експерти" !!!
  • 10 Катастрофа бе БМВ

    2 0 Отговор
    Е като сватба без булка
  • 11 Хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слав":

    На колкото по висок пост, толкова по пр ост. Баце и компания са за пример в това отношение
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Докато събирате улики по три години, срещу дрогирани шофьори, няма как да се оправят нещата
  • 13 СМЯХ В ЗАЛАТА

    0 0 Отговор
    Поредния ЕКСПЕРТ. Тия се самоопределят като ЕКСПЕРТИ както си искат. Всеки, който плещи глупости - експерт. Е затова сме на тоя хал.
  • 14 ганев

    1 0 Отговор
    СЪВЕТ ОТ ДЪРТ КАРАЧ ....ДОРИ И ДА НАМАЛЯТ СКОРОСТА ДО 17.8КМ ...ЕФЕКТА ЩЕ Е 0 ..ЗАЩОТО ГЯВОЛИТЕ ТАРИКАТИТЕ И БИСНЕСМЕНИТЕ ЩЕ РЕЖАТ СЪС 120 И ЩЕ ТРЕПЯТ ХОРА САМО ДРАКОНОВСКИ НАКАЗАНИЯ И БЪРЗО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИСЪДИТЕ.....СМЪРТНО ДО ЖИВОТ И 20.30Г ЗАТВОР И НАЙ ВАЖНО ДА РАБОТЯТ ЗА ДА СИ ПЛАЩАТ ХОТЕЛА И ХРАНАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове