Last news in Fakti

24 Май, 2023 10:07 3 450 72

Георги Господинов, който иска да измъкне България от 19-ти век

  • георги господинов-
  • българия-
  • култура-
  • книга-
  • времеубежище-
  • букър-
  • литература

Той е единственият български писател, който може да се съизмерва със световната литература днес

Георги Господинов, който иска да измъкне България от 19-ти век - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Александър Андреев:

Въпросът за Георги Господинов е политически.

Дори геополитически.

Защото ако става дума само за литература, никой не бива да се съмнява: Георги Господинов е не само най-превежданият съвременен български автор в чужбина, той просто се оказва единственият български писател на световно равнище, който може да се съизмерва със световната литература днес. Точно това съобщение излъчва цялата световна литературна общност - тук просто няма как да се цитират високите оценки и комплиментите за Господинов в международните медии. Неслучайно за "Физика на тъгата" литературният критик Митко Новков написа: "световен роман, който е и на български".

Защо тогава в България Георги Господинов като магнит привлича металните стружки на злобата и завистта?

Имено тук въпросът вече става политически. Дори геополитически. Защото Георги Господинов дори не се опитва да крие своите политически възгледи и гражданската си позиция, а това вбесява не един и двама съвременници в България. Като публична фигура с голямо влияние, която - за разлика от мнозина политици - умее да облече идеите и ценностите във въздействащи думи, Господинов винаги заема ясна позиция: това са идеите и ценностите на Европа, свободата, хуманизмът, върховенството на закона, миролюбивото сътрудничество, търсенето на компромиси в името на човещината и благоденствието.

А пандемията и нападателната война на Русия срещу Украйна оголиха сблъсъка между тези ценности и сумрачната ниша, в която са се настанили противниците на западния либерализъм и на демокрацията, конспиратолозите, любителите на чалгата и на "леденото хоро", псевдопатриотите, последователите на Дугин и приятелите на Путин. В България това са могъщи противници. Част от тях не разбират литературата на Господинов и не я харесват - добре, нека да им го признаем като човешко право и въпрос на вкус. Но друга част добре я разбират - и тъкмо това ги гневи. Защото и с книгите, и с публичните си изяви Георги Господинов се опитва да измъкне България от 19 век и от робството на "турското робство", от мухъла на една вече неразбираема литература с нейните чорбаджии, гайтани, опинци и потури, от прегръдката на "двойната освободителка", която днес "освобождава" и Украйна. Георги Господинов се опитва да настани България там, където ѝ е мястото: в Европа на 21 век. Обаче хетерогенните обитатели на "мрачната ниша" не искат България в Европа, не искат България в 21 век - и тъкмо поради това се възбуждат срещу Георги Господинов. Някои дори искрено го мразят - достатъчно е да се разходим из социалните мрежи, за да го установим.

А неговата литература предполага всичко друго, но не и омраза. Георги Господинов е умозрителен и мъдър, той е меланхоличен и миролюбив, спокойно разказва своите истории и с деликатна мекота иска да прегърне читателя. При това не само "умните и красиви" читатели: за него всеки четящ човек (цитат) е умен и красив. Но метафората за "умните и красивите" (които обиденото просторечие нарича още "жълтопаветници") се оказа много подходящ инструмент за насъскване на злоба, за популизъм и избиване на национални и лични комплекси. Да не говорим за това, че в тясното пространство на българската литература, редом с десетината-петнайсет отлични съвременни писатели, просто няма толкова място, колкото са желаещите. Което пък ни връща към тъжното заключение на един друг голям български писател, Елин Пелин: "Ако в България се роди гений, това ще бъде геният на завистта".

И още. Георги Господинов пише най-вече за паметта. За личната и за историческата памет. За своята памет от годините на НРБ - тук можем да си припомним сборника "Аз живях социализма" (заедно с Яна Генова) и неговата чудесна "Инвентарна книга на социализма". А много негови опоненти откъм "мрачната ниша" не дават да се посяга на идеализирания образ на НРБ и така наречения "социализъм". Нещо повече: за тях това минало е някаква (колкото и да е нелепа) алтернатива на либералната демокрация, на Европа и на целия Запад. И те минават в настъпление, обсипвайки Господинов с блудкави, но отчетливо разбираеми и за нечетящата публика определения като "космополит" (приравнено от Сталин на "предател") , "соросоид", "грантаджия" и други подобни безвкусни обиди. Последният роман на Господинов "Времеубежище" виртуозно описва докъде водят ретротопиите, но това мъдро предупреждение, което междувременно се превърна в международен литературен успех, в България звучи не като сигнал за опасност, а като моментна снимка на обществото: "при Тошо не беше лошо".

За Георги Господинов вече са написани цели книги, така че тук няма нужда отново да се припомня за неговите (с извинение) идиосинкразии и емпатии, за любовта му към детайла, за мухите, за прашинките във въздуха и т.н. Да, той си има и дефекти. Суетен е, например, (но кой ли не е?), обича успехите си (напълно заслужени), обаче въпреки това не се натрапва.

Не искай

и няма да ти се откаже.

Ако не почукаш на вратата,

Няма да чуеш Не отвътре.

Не искам нищо и затова

нищо не ми е дадено,

нищо не ми е отказано.

(Георги Господинов, "Апология на отказа")

Не му е дадено, не му е отказано, просто си има голям талант човекът. Талант, който го превърна в "умното и красиво лице" на българската литература зад граница. Нека да му го признаем. Отвъд политиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Имаме писатели русофили

    12 41 Отговор
    /няма да споменавам имена/, които сами си издават тефтерите и разпространяват руска пропаганда!
    Кой ли ги финансира?

    Коментиран от #4, #34

  • 3 Боби

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като ти гледам пунктуацията, соцът те е направил страшно грамотен!

    Коментиран от #6

  • 4 Последния Софиянец

    47 9 Отговор

    До коментар #2 от "Имаме писатели русофили":

    Въпроса е този кой го финансира?

    Коментиран от #16, #26

  • 5 Путинофил

    10 27 Отговор
    Кирилицата е македонска!

    Коментиран от #7

  • 6 Последния Софиянец

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "Боби":

    Работя с ученици.Знаеш ли колко много не могат да четат и пишат?

    Коментиран от #32, #38, #44

  • 7 Последния Софиянец

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Александър Македонски е писал на кирилица.
  • 8 Сандо

    51 9 Отговор
    Всички "умни и красиви" са на медийната барикада за да ни убедят какъв жив класик се е пръкнал.А ние пък не им вярваме,както не вярваме и на такива политкоректни награди.Нека времето покаже кой крив,кой - прав.

    Коментиран от #11

  • 9 Софийски

    7 36 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Немога, ще ме скъсате от смях. По соца само едни ора учеха Више и днес са прАфесАри. Човекът се е изградил като личност въпреки цоциалистическия мрак.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    40 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Аз го четох романа от любопитство,но съм сигурен че всички които го хвалят не са го чели.

    Коментиран от #48

  • 12 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Софийски":

    Лъжеш като ром какъвто си.
  • 13 Хетерогенен

    29 4 Отговор
    Наистина се възбудих!:) Абе , DW ! Може ли да публикувате подобни глупости?! Па , барем го редактирайте!:)
  • 14 факуса

    34 2 Отговор
    щом го хвали дйчо зелето,няма да е читав,нищо лично към писателчето,всеки сам избира
  • 15 тъгабезфизика

    20 2 Отговор
    Ако напредваме към римския разврат или схоластиката на Средновековието, значи нищо не сме научили за човека и си заслужаваме постхуманизма!
    Времето ще покаже кай става, кое е истина и кое - лъжа.
  • 16 Прокопий

    11 34 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Сам се финансира, защото му се купуват книгите!
    Вие, гнясавите блатни създаница никога няма да простите на свободните хора собствената си несрета, нали, крепостнико!?
    Вие сте роби в собствените си глави, а от това измъкване няма - само безутешна злоба, фрустрация и дехуманизация - затова сте такива, не ви се сърдим, но не сте и нужни... рудименти в свят, който ви е отхвърлил...

    Коментиран от #18, #27, #31

  • 17 тъга

    6 0 Отговор
    Ако напредваме към римския разврат или схоластиката на Средновековието, значи нищо не сме научили за човека и си заслужаваме постхуманизма!
    Времето ще покаже кай става, кое е истина и кое - лъжа.
  • 18 Последния Софиянец

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Прокопий":

    Бас ловя че го нямаш романа му вкъщи.хи хи хи

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Поздравления

    4 21 Отговор
    Прекрасен и достоен!
  • 22 Българин

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Двама гърци":

    Знаеш ли кой е Климент Охридски и какво е направил за България и българите?

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този льохман

    29 6 Отговор
    дращи на кирилица,а всъщност е от "модерните" дето напираха да я сменим с латиница! Че пък и щял да ни вади от 19 век,чушкопек нещастен..
  • 25 Един от учениците

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    на двамата гърци.Докога ще ви уча бе?
  • 26 Въпросът..

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ами продават му се книгите. Прочетен текст и пак не е ясно кой го финансира... Тъжна работа. Важното е да се зададе въпрос за пари, нали?! Изобщо конфликт да се създаде...
  • 27 Въпросът...

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "Прокопий":

    Поне да не вредяха, а успяват... Да си озлобен, а представящ се в добра светлина, лошо, лошо...
  • 28 Епигон

    16 2 Отговор
    Бездарно плагиатстване на Underground…
  • 29 Въпросът...

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Е, и?! И аз го нямам. Един ден ще имам.
  • 30 Либерастите днес

    24 3 Отговор
    политкоректно менкат тази и всичките си други награди на квоти: черен, жълт, ЛГБТ, латино, източноевропеец и т. н. Тъжно е, не е за гордост, че си част от ротационния принцип 69 на либерастите
  • 31 Десятка

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Прокопий":

    Много точно казано. Но едва ли ще те разбере това създание с робска психика.

    Коментиран от #33

  • 32 Допълнение

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    А много от тези, които могат да четат, не разбират, какво четат :)
  • 33 Въпросът...

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Десятка":

    Няма да разбере.
  • 34 КОКО

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Имаме писатели русофили":

    "Някой" автори се продавт там, където ги ценят чутателите, а други, там където ги Налагат, Субсидират, Лансират и т.н.!
  • 35 Вярно "умен и красив"

    23 2 Отговор
    Соросоидите се самонаграждават и ни натрапват бездарници за таланти. Определят го като "умен и красив", което доказва правотата ми.
  • 36 Честито

    6 13 Отговор
    Поздравления за наградата на Георги Господинов и прекрасния коментар на Александър Андреев.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Боби

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Точно толкова, колкото не можеха и едно време. Ние сме нация на илитерати, епохата е без значение.

    Коментиран от #47, #50

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Страшно

    5 18 Отговор
    Самият факт, че има българи, които плюят този вече световно известен българин, говори много зле за България. Същите тези са с робско съзнание и хвърлят боя по сградите на европейските институции.

    Коментиран от #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Те това

    3 8 Отговор

    До коментар #39 от "Писател на...":

    е Въз раждане. Просташко писане и говорене.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Въпросът...

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Работи де. Днес и сега тук ли работиш?! Днес трябваше да празнуваш, в другите дни да работиш. Днес ни се оплакваш. Защо не им дадеш списък с литература, а днес да празнуваш с тях?! Аз не работя с ученици, така че ангажимент нямам, нито професионален празник. "НЕИСКРЕНО И НЕЛИЧНО" ли е тук?????
  • 45 абе дойче миризливо

    14 1 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ, той щял да ни измъква?! Първо, ние сме си в 21 ек и второ, той трябва да се измъкне от жендъро-либерасткото блато. Награждаван, но нечетен. Точно като някои писатели от комунизма.
  • 46 az #МУТРИ, ВЪН!

    8 1 Отговор
    Поредното продажно парче!
  • 47 Въпросът..

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Боби":

    Радвайте се, че много учители по български език отдавна не са сред нас, понеже много щеше да им хареса да плюете по труда им и да им държите сметка. Радвайте се и че роднините им си имат свой живот и не им се занимава да ви отговарят. Никой и не ги занимава с вашите вопли. Така че както винаги се пробвате с широката публика. Да, образованието, света и живота съществуват преди вас. Колкото и да ви се иска да сте откривателите и първа и последна инстанция.
  • 48 +++++++

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Просто е соросоидно реклама!!!!
  • 49 2020

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Страшно":

    То и тротИнетката и ЧеченИца са известни - но това не ги прави истински любимци.

    Коментиран от #66

  • 50 Въпросът..

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Боби":

    Сложи и правилно членуване в коментара ми, където трябва. Щом със ПС днес работите тук и сега като учители. После може и да се наградите, ако искате. Малко почивка от вас си давам, понеже като едни образци на знание, май сте пропуснали, че днес е празник.
  • 51 Критик

    5 1 Отговор
    Надявам се поне да е малко по-кадърен от г-н Ушев, на за по-достоен- надали, щом ДВ ги хвали...
  • 52 Артилерист

    8 0 Отговор
    Четох една рецензия на изтъкнат български литературовед за книгата на този автор. Жена ми получи екземпляр от книжката му от своя приятелка. Отворих я и се опитах да прочета първата страница. Много усилия ми струваше да разбера, какво точно иска да каже авторът. Прекалено оригиналничене, от което не може да се открои нормална мисъл. Вгледайте се в отпечатаните тук строфи и ми кажете колко души ще открият здрав смисъл например в това, че като не искаш, няма да ти се откаже или няма да ти се даде... Или въобще що е това "апология"??? Нима трябва по-простите българи, само с по една научна степен и звание, да четат литературен текст с речник за чуждите думи в българския език в ръце? Затова вярвам на заключението на литературоведа: това е ЕАЦ политически мотивиран, с новоговорни ЕАЦ термини текст. Като отчета нивото на образованието ни, съм склонен да се съглася, съвсем демократически, нали, за привържениците на ЕАЦ методологията, да организират извънкласно изучаване книгата на тоз толкова вече прочут в евроатлантическите среди автор...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мнение

    1 7 Отговор
    Прочетох Времеубежище и страшно много ми хареса.

    Тези, които твърдят че не струва, могат ли да споменат някой съвременен автор, който е по-добър и да препоръчат някоя книга?

    Коментиран от #61, #62, #68, #69

  • 60 Сталин

    9 0 Отговор
    Ами така е Тодор Живков изведе България в 21 век ,и за 30 години западна демокрация България се върна в 19 век
  • 61 Въпросът...

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Мнение":

    Не знам. Тъй като отидоха явно да празнуват, понеже от всичко разбират, да им честитя празника. Нали били в образователната система?! Щом казват, значи е така. Когато ми е неприятно да отговарям на такива, пиша с "щото" и т.н. Тъй като явно и днес тонът ще е неприятен, ще им кажа нещо по неточен начин, пък те са си ок и това няма да им развали деня, надявам се. Та 1. "работа в екип" е работа в екип, а не "учене в екип в неподходящ етап от живота". 2. Преди да си в "екип" и да се наречеш "добър", помисли дали не е "криворазбрана чета". 3. Ботев е слязъл сам и най-отпред. Дори да няма човек около мен, ставам, понеже не благодарение на Вас има тази държава, а все още на тях. 4. Повечето истински патриоти са пътували по света и са ненавиждали робството и тиранията. 5. Слушам Алла Погачова и не се мазня или измъквам, а ми харесва. Неотсега 6. Невинаги това, което ви се "споделя" е "точно". 7. Докато си мислите, че реагирате срещу "тротинеткаджиите", може да реагирате като тях. 8. Песента "Заклех се" не означава вечен дълг за приятелство, там където очевидно не е съществувало. Проблемът е в безкрайния изпит. И не само. И все пак честит празник, щом сте от образователната система! Аз бях само част от учещите в тази система и така ще си и остане!
  • 62 Милен Русков

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Мнение":

    „Възвишение“!
  • 63 Гал

    0 0 Отговор
    Нищета.

    Коментиран от #64, #65

  • 64 Въпросът..

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Гал":

    "Клетва" на "Щурците". Другите грешки си ги поправяй сам/а. "Делериум"?! Хубав ден от мен, че иначе няма спиране "знанието"!
  • 65 Въпросът..

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Гал":

    Щях веднага да ставам, но за да ти е по-хубав деня, харесвам и Пушкин. По-хубав ден ти пожелавам!
  • 66 !!!?

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "2020":

    Затова пък Копейкин също е известен и любимец на путинофилите и Митрофанова !!!?

    Коментиран от #67

  • 67 Ле ле

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "!!!?":

    От 66+ ком-а един-два смислени,,,,господинчо трябва да е доволен,,,...,,,:)))
  • 68 РАЙСКАТА ГРАДИНА

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Мнение":

    Препоръчвам РАЙСКАТА ГРАДИНА от Люба Константинова. Историите са написани в приказно-поетичен стил, като всяка е разказана с език, съответстващ на сюжета. Докосват съкровени струни дълбоко в душата.
  • 69 Мога

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Мнение":

    Само не и пост- модернисти като г.г , Ноооо щом ти е харесал 🙄,🙄🙄🙄 нека и а.андреев се порадва, че все някой е на неговото мнение. И да зеле, де.😅
  • 70 Посочения стих от

    3 0 Отговор
    автора на статията е видимо антихристиянки. И всичките възхвали на Господинов покрай 24 май са силно неуместни, защото за Светите братя водещи са вярата и упованието в Бог.
  • 71 Гай Турий

    4 0 Отговор
    Когато те рекламират и хвалят от Дойче муле, НПО на Сорос и други подобни файтони с еврейсик пари, има нещо мъгляво и прикрито. Нещо не е така ясно и явно, господинчо... Дори да ни натрапват тая ти "награда" отвъдокеанските ти господари, не ти вярвам. Нагласен си, не си искрен.
  • 72 ганев

    1 0 Отговор
    ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ БУКЪР ВЕДНАГА ТРЯБВА 1 ДА СЕ ПОДМАЖЕТЕ НА ЗАПАДА 2 ДА ОПЛЮЕТЕ МНОГО ЗДРАВО РОДИНАТА СИ И ДА КАЖЕТЕ ЧЕ КОМУНИЗМА Е НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО НА СВЕТА 3 МОМЕНТАЛНО ДА ИЗХВЪРЛИТЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ НА БОКЛУКА ЗАЩОТО СА ЖИВЕЛИ В СОЦА А ВИ НОСЯТ САМО РАЗХОДИ ТОГАВА МОМЕНТАЛНО СТАВАТЕ БУКАРИСТ И ЛАПАТЕ КИНТИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове