Last news in Fakti

27 Май, 2023 15:26 2 932 37

Иван Гешев: Разследването за чекмеджетата и кюлчетата е прекратено от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов

  • дело за чекмеджета и кюлчета-
  • апелативна прокуратура

Има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване

Иван Гешев: Разследването за чекмеджетата и кюлчетата е прекратено от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов - 1

За прекратяването на разследването за чекмеджетата и кюлчетата в спалнята на министър-председателя Бойко Борисов разбрах от медийни публикации, по-точно от сайта "Бивол",заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНТ.

Вчера стана ясно, че на 10 май т.г. с постановление на прокурор на Софийска градска прокуратура е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП.

„Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите. Просто този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ", допълни Гешев.

Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Сарафов.

„Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обясни главният прокурор, цитиран от bTV.

На въпрос дали е възможно производството да е прекратено под нечий натиск, Гешев коментира: "Изключвам възможността конкретният прокурор по делото да се е поддал на натиск, понеже познавам колегата. Имам доверие не само на този прокурор, а на всички прокурори. Но възможностите за натиск като цяло не се изключват никога в живота. Това не означава, че няма да бъде извършена проверка от по-високо стоящата прокуратура, която ще прецени дали е правилно постановлението на колегата от СГП“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй , де

    39 2 Отговор
    Ама той отрича ?

    Коментиран от #33

  • 2 Тома

    59 7 Отговор
    Давай каскет в тебе ни е надиждата тиквата да влезе в затвора

    Коментиран от #22

  • 3 тийнейджър

    11 11 Отговор
    Тая въобще не бих го нарекъл симпатяга.

    Коментиран от #17

  • 4 Майна

    49 4 Отговор
    Леле, Сарафов.
    Сега съвсем оплете конците.
    Сега ще ти трябва наистина играха , за да те пази от ,,банкянския,,
    Той не ,,харесва,, ..разконспирирани ,,съучастници,,
    И ЮАР се оказа ,,незащитено,, място..
    За Дубай-там е много ,,българско,,..
    Ха ха ха.
  • 5 смях

    39 4 Отговор
    И двамата са яко затънали в калта....
  • 6 Последния Софиянец

    65 3 Отговор
    Според Сарафов чекмеджета с пачки и кюлчета злато откраднати от народа не е престъпление понеже и самия Сарафов има чекмеджета.
  • 7 Урааа..

    48 1 Отговор
    За 15 години един грам инфо! Все пак прояснява се - Заместникът е спрял делото,а Каскета е бил за риба и чак сега научава..
  • 8 Важните неща ги замитате...

    10 29 Отговор
    Спомнете си, през април т.г. Гешев лично посети Украйна, за да демонстрира подкрепа към колегите си, както и да изрази готовност за активно участие на българските обвинители в разследванията на военните престъпления, извършвани от руската армия. Гешев се оказа и първият български държавник, който категорично, при това знаково, от Киев обяви, че няма да се поколебае да изпълни искането на Международния наказателен съд за незабавен арест на Владимир Путин. Стига последният да се появи на територията на България. Само

    три дни по-късно атентатът срещу Гешев бе факт

    А знаци за заплахи срещу българския главен прокурор от страна на Русия идваха много преди това било чрез хибридни мрежи, пускането на компромати и т.н. През октомври 2022 г. редица сайтове на български държавни институции станаха обект на руски хакери. Особен интерес групата KillNet проявиха именно срещу обвинител №1, като лидерът на руските хакери персонално заплаши Гешев.

    През октомври 2022 г., след като редица сайтове на държавни институции бяха атакувани от хакери, именно главният прокурор обяви, че атаката е дело на мащабна банда руски хакери, като още тогава стана ясно и местонахождението на един от тях – руския град Магнитогорск.
  • 9 123456

    10 26 Отговор
    БРАВО ГЕШЕВ ТИ СИ ЖЕЛЕЗЕН ЧОВЕК С УРАВНОВЕСЕНИ НЕРВИ - ГЕРОЙ СИ / ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН / ТИ СИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НЕ ТАЗИ МИШКА РАДЕВ НЕГРАМОТНИКА ....................................
  • 10 Избирател

    8 21 Отговор
    Ако се окаже ,че Радев и Гешев са свързани с масовото убийство в Южна Африка,редно е веднага да подадат оставките си,иначе ни чака нова оранжева революция и те ще са за сваляне.

    Коментиран от #14, #20

  • 11 Мишел

    45 1 Отговор
    Не пускайте Горанов през границата, той е специалиста по пачките евро и кюлчетата.

    Коментиран от #15

  • 12 червен Бойкикев

    28 5 Отговор
    Изпрах Боко! Изпрах Боко! Пак ще съм му министър!
  • 13 Шизофренията от жълтите павета скача

    22 5 Отговор
    срещу Каскета а той заместникът му бил човека на Буци.
  • 14 Подкрепям ви!

    12 11 Отговор

    До коментар #10 от "Избирател":

    Не може организатори на масови убийства да са начело на държавата! Много хубаво ни представят пред света!
  • 15 Боката

    28 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Кой е Влади Горанов? Не съм чувал за тоя, не го познавам!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПарапетПетко

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "тийнейджър":

    Бе той нека да вкара Биби при бай Ставри, пък все ми е тая дали е сипматичен, на мен всички дето не са на 18г, руси и с големи ............очи не са ми симпатични. Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки.
  • 18 Именно

    22 3 Отговор
    Сега от 9 кладенеца ще носи как не е знаел какво правят прокурорите му .... което повдига въпроса - какво аджеба прави на върха на прокуратурата ако си няма идея почти 3 години какво става с едно от най-важните им разследвания! ;)
    Тоест може да си избере дали е корумпиран и с връзки с мафията (да не казвам, че е част от нея),
    или просто е такъв олигофрен и селски идиот, че му идва свръх капацитета да дърпа въженце на някой открит паркинг, камо ли да оглавява една от 3-те власти в държавата!
    Кое? ;)

    Коментиран от #21

  • 19 Имам чувството..

    23 2 Отговор
    Че до довечера тази история ще придобие обрат. Хич не ми се вярва това, че не бил знаел. Не на нас тези. Наслушахме се на откровени неистини. Това специално, не го вярвам
  • 20 Последния Софиянец

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Избирател":

    Къро обеща да свидетелства срещу Б.Б.И моето семейство беше заплашвано по време на протеста от Б.Б.

    Коментиран от #27

  • 21 Абсолютно

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Именно":

    Незнанието не е извинение. Как така не е знаел? Тази прокуратура да не би да е разграден двор? Никой не знае какво прави другия. Ако твърди, че не е знаел, толкова по - зле говори за него. Да не знаеш какво правят подчинените ти.... Лошо, много лошо.
  • 22 Именно

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тома":

    Бих се зарадвал, дори и само малко кал да похвърля по Боко, Доган, Делян и сие ... има още една прокурорка над него дето само това чака ;)
    Но реалността е, че не му стиска да отвори и буркан с кисели краставички.
    Играе го само бутафорен декор с вид на човекоподобно и прави само каквото му наредят и то и това не успява да свърши адекватно.
    Като президента-пилот е (и като странната птица - таралеж) не го ли ритнеш, не полита! ;)
  • 23 Цуца

    14 0 Отговор
    Много прокуратури,много на софрата. Интересно, че законът е един, но много ”тълкувания” . Четат като дяволът евангелието, гледат синоптичната прогноза ” откъде или накъде духа вятъра”
  • 24 Анонимен

    3 7 Отговор
    Отзад дпс ви се смее. И той е човек. Имайте малко милост. За 30 г най умните ченгета ги ликвидирахте, само БМБ остана. Идеалени си, който плюеш по гл. прокурор. Явно с тия бадити трябва като господин Гешев. Ако нее той, подобен на Него. По живково си бяха в съда, заедни наедин етаж прокурори и съдии, но много неща са променени, и в мвр също. Да е жив и здрав гладен няма да остане.
  • 25 Матей преображенски

    20 0 Отговор
    Гербаджийската банда се оказа сплотена,задружна,надушили опасността за своя кумир бокич,и ако допуснат той да падне,няма закъснеят последствията и за тях,всички са в кюпа и отговорността е страшна.Навремето се даваше смъртна присъда за откраднати 20 хил.лв.държавни пари,а сега?Колко,може би сто хиляди има такива крадци на държавно,хайде нека не са всичките за убиване,но трябва да идат на каторга,например в Белене ,кариерата за камъни до Ловеч,наречена Слънчев бряг и стотици други места за тежък труд до живот.Да си платят за гяволъка,пък и за назидание,навремето е държало влага цели 45г. и кражбите бяха учудващо малко или в нищожен размер,кокошкарски.Страх лозе пази!Не ми се вярва Гешев,сам юнак на коня ,да се справи с многоглавата хидра като Херкулес,по скоро тя ще се справи с него,ако той продължава да играе пас и не използва блестящата възможност да подхване операция Чисти ръце.Положението е назряло,условията налагат нещо радикално да се предприеме,но не и ВНС както коварно предложи карадаалията,който си прави сметка и дпс да ловят риба в мътна вода,да наложат дуалистична държава,турска автономия,циганско малцинство и тям подобни кощунства.

    Коментиран от #32

  • 26 црррр

    15 0 Отговор
    Прибрали са нейде кюлчетата и пачките на Баце и работата се е кротнала изпрана. Сега ще съхне,а после ще я изгладят по Барселонски.
  • 27 реру

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Вече като партийно ангажиран на протестите имаш имунитет...
  • 28 Гъл Фон

    3 0 Отговор
    Не бях аз, членът ми беше!
  • 29 Дрън дрън та пляс

    17 0 Отговор
    гешеф сам си си виновен баце ,още в деня в който излезнаха снимките ,тая резиденция трябваше да я обърнеш с главата на долу и да видиш има ли аджиба пачки ,няма ли пачки .... а не да дирим някаква жрица на любовта за свидетелка
  • 30 Питам:

    13 3 Отговор
    1. Нали е в отпуск по лични причини, какво прави на сбирки с прокурори във Варна?
    2. До като беше в САЩ за и.д. "главен прокурор" не беше ли назначил някаква жена? Сега защо казва, че Сарафов изпълнявал и.д. главен прокурор?
  • 31 Айде

    11 2 Отговор
    А бе, боклук, нали гл прокурор не можеше да се намесва в делата!? Изчезвай до като си жив!
  • 32 Ами да!

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Матей преображенски":

    ДПС иска ВНС защото обикновеното с настоящата конституция отдавна трябва да е разпуснало партията.
  • 33 катран

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тъй , де":

    титаника потъва..за всички няма да има места в спасителни лодки..
  • 34 катран

    6 3 Отговор
    Благодарения на ЕС..на всички отговорни длъжности съзнателно бяха поставени зависими хора..пропаднали морално..с цел да заличат България..и успяха...За 30 години нямаше нито едно правителство което да защитава българските интереси..Това е истина..
  • 35 Анонимен

    2 1 Отговор
    Юристката маргарира Попова държи за Гл прокурор, по нова нюз телевизия
  • 36 Анонимен

    1 2 Отговор
    Противиконституционни са Решенията на другаря Зарков, позиция на левицата Георги Гьотев
  • 37 1253

    3 0 Отговор
    Златните кюлчета могат да покажат кой е собственника им, тярбва само да се направи запитване към компанията производител и продавач кой ги е закупил. Всички са описани с идентификационен номер и новия им притежател с име и адрес. Така ще се разбере кои какъв е и какво е правил.Трабва само желание за да стане това, явно желанието и мотивацията да си свършат определни прокурори професионално работата липсва, и явно те трябва да се разделят с работата си, Проблема не в Главния Прокурор, какъв е реда за уволняване на прокурори които не си въшат работата професионални и качественно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове