Last news in Fakti

29 Май, 2023 12:47 2 447 32

Цветанка Андреева: Радев допълнително истеризира обстановката с връчването на втория мандат след скандала със записа

  • цветанка андреева-
  • румен радев-
  • истерия-
  • връчване-
  • втори мандат

Теодор Славев от Института за правни политики смята,че Радев създава несигурност и непредвидимост , като не дава сигнали на партиите и на гражданите за вижданията си за структурирането на политическия процес

Цветанка Андреева: Радев допълнително истеризира обстановката с връчването на втория мандат след скандала със записа   - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Президентът допълнително истеризира обстановката, след като обяви, че ще връчи втория мандат почти веднага след избухването на скандала със записа от заседанието на „Продължаваме промяната“.Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Цветанка Андреева. Теодор Славев от Института за правни политики смята,че Радев създава несигурност и непредвидимост , като не дава сигнали на партиите и на гражданите за вижданията си за структурирането на политическия процес.

Ето и още от коментарите на двамата в ефира на Euronews Bulgaria:
Цветанка Андреева:

След като някак си имахме изграден мир и най-вече видяхме воля да се сложи край на политическата криза, оформилото се „управление през ротация“ беше поуспокоило нещата, електоратите на двете големи коалиции почнаха да „смилат“ новината. И в един момент този скандал наистина взриви всичко.

На фона на това, че вчера имаше предложение първата ротация да бъде при Мария Габриел, президентът Радев много бързо – почти нямаше 24 часа – обяви, че ще връчи мандат. Според мен, стратегически, съвсем умишлено. Това допълнително истеризира обстановката.

Сам по себе си, записът е скандален – най-малкото, като ефект той постигна скандал, взриви политическия процес. От гледна точка на политологията, е скандал дотолкова, доколкото това не е частен разговор, а политическо заседание. На такива партийни заседания лидерите говорят с политически език – те идеологически аргументират тезите си.

Иначе, не е скандал само по себе си, че някой иска да избяга от контрола, да стане той контролиращ в една бъдеща власт – това е политическата игра. Но когато тя е директно обяснена по този циничен начин, това взривява общественото мнение. ГЕРБ нямаше как да не реагират – според мен тях ги взривиха повече намеренията, които лидерите на „Продължаваме промяната“ говореха в това заседание.

Оценката е на обществото – да, скандал е.

Теодор Славев:

В действителност, Румен Радев не трябва да се обяснява кога връчва мандатите – по Конституция, чисто легалистки. От обществена гледна точка, трябва да дава знаци – и към политическите партии, и към гражданите – какви са неговите виждания за структуриране на политическия процес, и оттам редовно правителство. В този смисъл, той създава несигурност и непредвидимост в политическия процес. Което не знам дали е някаква дълбокомислена стратегия.

Има други, по-притеснителни неща от поведението на Румен Радев и на служебния кабинет. Например, това е бюджетът – той още не е внесен. Оттук насетне, по Конституция имаме две седмици, в които да видим дали ще се състави правителство.

В случай, че отидем на предсрочни избори – то няма пари за избори.

През 2022 година ГЕРБ нарушиха Конституцията, изпращайки Десислава Атанасова да вземе мандата – а той трябва да бъде приет от кандидата за министър-председател. Моето допускане е, че „Продължаваме промяната“ все пак ще изпратят акад. Денков. Откакто излязоха записите до днес няма информация дали те са постигнали някакъв следващ етап в преговорите. А в ГЕРБ знаем, че там крайната дума има Борисов.

Изпитвам неудобство да слушам този разговор (записът от заседанието на ПП – бел. ред.), защото това е все едно да слушаш комшиите си как се карат и на другия ден да ходиш да го обсъждаш с целия блок. Имаме много голям проблем в България с моралния релативизъм. Изцяло сме загубили компаса какво е добро и какво е зло и се намираме в една ситуация, в която заместник-главният прокурор казва, че главният прокурор има 150 записа на висши магистрати и политици, и че от вчера има частна служба за наблюдение, подслушване и следене на хора.

Ние не можем да живеем в държава, в която всичко бива изваждано, подслушвани разговори и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коста

    49 3 Отговор
    За Цецка един голям салам.

    Коментиран от #31

  • 2 ФЕЙК

    50 3 Отговор
    Кака Цветанка е арна милфка, нищо, че е на изкуствен интелект!
  • 3 гост

    54 3 Отговор
    Що си с шапка, що си без шапка.
  • 4 Град Симитли

    53 3 Отговор
    Той, най накрая ще ви връчи едно военно положение, та да патаксате всичките!
  • 5 ИВАН

    62 14 Отговор
    Аве, тия не разбраха ли, че народа не иска шенген и еврозона - видяхме ги и шенгена и еврозоната, прокопсахме, цъфнахме и вързахме и се оправихме за 800 дни - от 30 години все едни и същи лъжи
  • 6 факуса

    51 7 Отговор
    от де се пръкнахте такива бе,ква е таз наглост така спокойно да говорите,че едни наглеци искали да контролират нещата,какво стана с демокрацията бе,или и тя е само понятие за вас,нали с диктатури се бориме а подкрепяте такава,
  • 7 ама аз не съм

    52 9 Отговор
    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ
  • 8 Тъмен субект

    61 6 Отговор
    Ако не връчи мандата:"бави за да властва". Ако го връчи:"допълнително истеризира". Е???????

    Коментиран от #11, #20

  • 9 и защо

    30 5 Отговор
    да не може да живеем в държава където политиците се подслушват и после информацията се предоставя на обществото ??? никой не се интересува например от сексуалната ориентация на политиците но пък какво мислят да направят и как точно когато това противоречи на нормите,законите и заявеното от тях на изборите е нужно да достигне до всеки един избирател
  • 10 Гост

    48 5 Отговор
    А ако дава сигнали ще го обвинят, че ги дирижира. Тая леля е много нахална. Ако даде мандата ще го питат що го е дал, ако не го даде що не го е дал.

    Коментиран от #12

  • 11 Нов €вроатлантик

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "Тъмен субект":

    Хем сърби, хем боли !
  • 12 гледам отдавна,

    39 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    че на някои негодници все президентът им е виновен. Те му подават топката, той действа по закон и ВСЕ ТОЙ ВИНОВЕН. Никога боко, про100киро шарлатанина, този или онзи. Радев! Ами хубаво - спретнете му търсене на отговорност за нарушение на Конституцията. Но дори и БЕЗ да сте я чели (за КОЕТО съм СИГУРНА), знаете, че той не я нарушава. Нарушават я други, които ВИЕ ЗАЩИТАВАТЕ. Сбърканяци!
  • 13 Не ни интересува мнението на Радев

    9 25 Отговор
    Не бе другарке..Просто му се обадиха от едно място да решава натовски генерал ли ще е или съветски бандит
    Или пък искаш едни хора да ви закрият бизнесите за милиарди и да ги носите тия пари на гръб като в доброто старо време
  • 14 Милен

    18 8 Отговор
    Тоя предател Радев няма ли да го спира вече този дъжд, всеки ден ни го пуска, одави ми зарзавата. Веднага импийчмант за него.
  • 15 Бай Брадър

    9 2 Отговор
    Джуконда ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бай Иван

    12 2 Отговор
    "След като някак си имахме изграден мир и най-вече видяхме воля да се сложи край на политическата криза, оформилото се „управление през ротация“ беше поуспокоило нещата, електоратите на двете големи коалиции почнаха да „смилат“ новината. И в един момент този скандал наистина взриви всичко".
    Това аз го превеждам, какво е скрито така:"След като крадците и шарлатаните тихинко започнаха да се договарят с воля, не да сложат край на политическата криза, а да разпределят някак порциите с "управление чрез ротация" бавно започнаха да подгряват електората като жаби в тенджера да го приемат.В един момент разкритията "взривиха всичко" и се разбра,че по ПП-ДБ искат да вземат цялата паница на държавата при себе си и то само срещу имунитета да оставят Бойчето с пръст в устата. Да ама на старият хитрец и господ помага /Кирето простия/, а и едва ли би се оставил ей така на волята на тези дето се мислят за такива хитреци. Все пак си имат работа с човек, който за да отърве собствената кожа е готов и майка си да хвърли на вълците,като ли шепа шарлатани.
    Както се казва четете това което Ви казват платените социологи , анализирайте го и го обърнете обратно и истината ще излезе.
  • 18 бай Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Калин":

    Да ама и там нещата вече не стоят по начина по който изглеждаха. И там май прокуратурата трябва да влезе остро с бутонките . И този път за разлика от предишният ще имат основание. За огромно мое съжаление и около Радев се оформи корупционен кръг.. Вече загубих всякаква надежда ,че ще имаме що годе некорумпирани политици. Представяте ли докъде сме стигнали след като искам по малко корумпирани политици, а не некорумпирани изобщо. Едно време, по времето на Софиянски той така се облагодетелстваше с една усмивчица и щипне оттук , щипне оттам, имаше едни министри 10% , дето ги заклеймявахме. Де ги сега тези с 10-те % , де ги . Щото тия взимат 90% и оставят 10.
  • 19 Мухаа,хаа!

    13 0 Отговор
    Защо си зайчо със шапка? Защо си зайчо без шапка? Я сик,тир по комшииски! Хелектората започнал да" смила",но видиш ли,Президента взривил обстановката? Вярно ,че двуногите чифтокопитни бяха готови да " смилат" но им поднесоха вмирисана манджа,която усмърдя не само " кухнята" ,но цялата държава.Да ви имам експертизата- на хранилка ,кой ще даде повече фураж!
  • 20 сноу

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тъмен субект":

    А-а ..то на цоцоланка няма угода ..най харно ще и е, да я дръпнеш за халките..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кравоооо

    14 2 Отговор
    Ако не дава, що не дава? Ако го дава ,що го вава. Сърби боли, драго ми е.
  • 23 българка

    5 17 Отговор
    Президентът, призван да бъде "баща" на народа, трябва да успокоява обстановката в държавата, да напътства, да бъде грижовен! А какво виждаме ние - влезе в конфликт с партиите /без "Възраждане" и ИТН/, отправя лични обиди към партийните лидери, окупира властта като своя собственост, истеризира обстановката, назначава и уволнява неудобни нему ръководни личности от държавната администрация, съвсем явно тласка държавата към Русия на Путин и други неща, дълбоко скрити от простосмъртните ! Каква всъщност е функцията ТОЧНО НА ТОЗИ президент ???

    Коментиран от #25

  • 24 М иро

    7 0 Отговор
    Цецка с в и рката
  • 25 Лелке

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "българка":

    стига си писала глупости!
  • 26 пери

    7 1 Отговор
    Цветанка да тръгва на уроци по български език. В политикодърдоренето може да е по-убедителна, ако се изразява по-грамотно.
  • 27 Политологът

    3 8 Отговор
    Скандал няма, гражданите не виждат никакъв скандал. Скандалът е в главите на ГЕРБ, партията която го поръча. Напротив спирането на преговорите е предимство за ПП и ДБ.
  • 28 Дрън дрън та пляс

    4 5 Отговор
    абе на бойко и сие колко записа изтекоха през години па файда никаква ,глъмавия народ пак за него гласува ,аре намали малко драмата како

    Коментиран от #32

  • 29 Папа Люга

    6 0 Отговор
    Атлантик родината продава,
    след него армии от тролове пълзят.
    За някоя троха корава,
    и от майка си ще се отрекат.
  • 30 Веднага

    6 0 Отговор
    ПП алабалистите трябва да се разследват за държавна измяна и да не участват в политиката. Бездействието на прокуратурата (както и при престъпленията на Борисов) показва, че и тя е подчинена на ЦРУ Козяк... В американската колония изборите са параван за американското задкулисие, което няма нищо общо с демокрацията!
  • 31 детска броилка

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Коста":

    ..... и удари Коста по главата ......
  • 32 Луната спи ...

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дрън дрън та пляс":

    Аскетурата спи ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол