Last news in Fakti

11 Октомври, 2013 08:07 1 905 0

Бежанската вълна отнесе Шенген

  • бежанци-
  • шенген-
  • кайма

Преглед на печата

Треска за кристали в Мадан, издава в. „24 часа“

„Ако ги няма кристалите, човекът е свършен. Те са смисъл на живота му. Давали са му камара пари, но не иска да ги продава, като обсебен е от тях”, казва Мехмед Афузов. Той е чичо на Джемил Тахиров, който има огромна колекция от сфалерит, галенит, кварц, калцит, халкопирит, ахати, опали, аметисти. 54-годишният мъж е подредил няколко секции на 2 етажа в нова къща. За да има място за тях, живее в стара наследствена. Заключва ги през 5 врати и не допуска всеки до имането. Къщата му е като тъмница, понеже прозорците са едновременно с щори и пердета, за да пазят кристалите от пряка слънчева светлина. „Събирам ги от 40 години. Обикновено плащам на миньори, често правя и замяна”, обяснява Джемил. Ако се изкарат на пазара в Западна Европа, стойността им е над 500 000 лв. Той е отхвърлил поне 5-6 оферти за подобна сума да ги продаде.

Бежанската вълна отнесе Шенген, коментира в. „Стандарт“

С настъпването на сирийската криза се оказа, че Шенген може да се използва като законово средство за прехвърляне на проблема с бежанците в периферията на Европейския съюз далеч от Германия, Франция и Холандия, което си е пак икономика. Съвсем не случайно именно тези държави блокират България вече две години, но с други аргументи. Има обяснимо съвпадение между разрастването на сирийската война и бежанците и увеличаване на противниците на България за Шенген. Приемането на България сега би означавало бежанците да се разселят моментално в споменатите държави. Богатата Европа не ги иска, но не може да го каже. Вместо това изместват шенгенската граница с вечните аргументи за корупцията и правовия ред. Не че нямат основания, но в Европа образът на България е удобен за техния замисъл.

Трафопост замрази Българския Лувър, алармира в. „Труд“

Министерството на културата неофициално е замразило работата по т.нар. Български Лувър. Строителят "Главболгарстрой" не може да предаде обекта за експлоатация заради един трафопост, съобщиха източници на "Труд". Трафопостът е ангажимент на МК, но то се бави с построяването му. Без съоръжението не може да се издаде акт 16, който позволява експлоатацията на музейния комплекс. До момента "Главболгарстрой" е получила 30% от сумата по договора с министерството. Парите са дадени при подписването на контракта за близо 20 млн. лв. Според източници на "Труд" фирмата е приключила работата си, но не може да вземе останалите 70% от сумата, тъй като те се превеждат след издаване на акт 16. Въпреки официалното си запитване, "Труд" не получи отговор от Министерството на културата.

Реформата е увеличила над 2 пъти пенсионерите инвалиди, констатира в. „Сега“

Анализ на НОИ доказа, че през последните години от затягането на условията за пенсиониране потърпевши са основно хората, които не търсят вратички в системата. Броят на пенсионерите с пенсии за осигурителен стаж и възраст е намалял от малко над 2 млн. души в края на 2000 г. до под 1,7 млн. в края на 2012, или с 370 227 души. Това е с 18% по-малко. За същия период броят на пенсионерите с инвалидни пенсии за общо заболяване е нараснал от 215 196 на 444 478, или с 229 282 души (51,6%). Изкривяването в отпускането на инвалидни пенсии бе дебатирано с Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. Григор Димитров от БСК и бившият социален министър Иван Нейков са категорични, че не е нормално един човек да получава основна пенсия и инвалидна към нея или две инвалидни пенсии, което законодателството сега позволява.

Тодор Живков бил обиден на природата ни, разкрива в. „Новинар“

„Природата, другарю Брежнев, много ни е обидила!". С тези думи бившият социалистически лидер Тодор Живков се е жалвал пред генералния секретар на ЦК на КПСС. Живков, който предупреждавал всичко, което се говори на пленуми, да си остава там, останал много разочарован, че предварителните проучвания у нас за нефт и руди се оказали пълен провал. За голямо съжаление на тогавашната комунистическа върхушка действителността излязла на бял свят, след като вече бил построен комбинатът "Кремиковци", който се нуждаел от големи количества метали. Поради тази причина страната ни се обвързала още повече със СССР, разказа Мирослав Коев, старши експерт от Централен държавен архив. Разкритията бяха направени по време на представянето на новия председател на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски.

Пети ден без вода в Омуртаг, съобщава в. „Преса“

Пети ден град Омуртаг е без вода. Областният управител на Търговище Емел Расимова пое координацията по водната криза. Причината за безводието са серия тежки аварии по трасето от водоизточника край село Кипилово. След съвместни действия с кмета на общината Неждет Шабан са осигурени шест водоноски за снабдяване на населението с вода за битови нужди. Помощ в кризисната ситуации оказват "ВиК", Пожарна безопасност, БКС-Търговище, Община Антоново, които изпратиха съдове за вода в Омуртаг. Фирми от Търговище пък предоставиха за ползване цистерни, които ще бъдат на разположение на гражданите. По отстраняването на авариите по 42-километрово трасе от Кипилово до Омуртаг работят два екипа на "ВиК". Пробивите по тръбопровода са близо 40.

Забраниха соята в каймата, посочва в. „Дума“

Според европейски регламент, който трябва да влезе в сила от 2014 г., храните с етикет "мляно месо" или "кайма" трябва да съдържат само чист продукт. Забранява се прибавянето на соя, консерванти и др. Продуктът трябва да съдържа само обезкостено месо с до 1% сол. От Асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че върху етикетите ще трябва да има информация освен за съдържанието на мазнини и съотношението им с протеините, но и че съдържанието трябва да се сготви, преди да се консумира. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо. Те не важат за месните заготовки като суровите кебапчета и кюфтета. В тях ще може да се съдържат всякакви допълнителни добавки, задължително упоменати върху етикетите. В момента каймата и продуктите, произведени от нея, съдържат различни добавки - от лук и подправки до соя и витамин С.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове