Last news in Fakti

7 Юни, 2023 09:32 2 619 22

Доц. Киселова: При структурата на новия кабинет има несъответствие с Конституцията

  • доц. наталия киселова-
  • структура-
  • правителство-
  • конституция

Ротацията не може да бъде договорена правно. Ако приемем, че е необходимо премиерите да се сменят, то тогава е необходимо министър-председателят да подаде оставката на правителство и да се премине през процедурата за формиране на правителство, тоест отново да се връчи мандат на първата по численост парламентарна група

Доц. Киселова: При структурата на новия кабинет има несъответствие с Конституцията - 1

„Според мен е редно вицепремиерите да бъдат поне двама, защото в чл. 108, ал 1, Конституцията говори за заместник министър-председатели, откъдето правя извода, че трябва да са повече от един.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тя нарече това „несъответствие“ с Конституцията и посочи, че депутатите могат да поискат тази част от решението на парламента – структурата на Министерския съвет, да бъде оспорена в Конституционния съд.

Ротацията не може да бъде договорена правно. Ако приемем, че е необходимо премиерите да се сменят, то тогава е необходимо министър-председателят да подаде оставката на правителство и да се премине през процедурата за формиране на правителство, тоест отново да се връчи мандат на първата по численост парламентарна група.

По думите на доц. Киселова е възможно Делян Пеевски да бъде номиниран за председател на правната комисия, което ще бъде „сериозно изпитание“ за новото мнозинство.

„ДПС още миналата година представиха неофициално свой проект за промени в Конституцията и можем да кажем, че от формална гледна точка те са готови още преди всички останали“, коментира тя.

С това ДПС показва, че не се страхуват да влязат в открит сблъсък с ПП-ДБ и ГЕРБ и имат кураж да участват в дебат. Господин Пеевски по този начин влиза като централен нападател в тази игра.

Министрите от новия кабинет ще направят ревизия на действията на своите предшественици, смята доц. Киселова и прогнозира засилващо се напрежение между изпълнителна власт и президента.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    32 4 Отговор
    Ама кой ,,зачита,, конституция, бе...
    Кой..???

    Коментиран от #15, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дидка митова

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "божанку и кукорчу":

    и аз и аз станах
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаха

    5 16 Отговор
    Рибентроп-Молотов може да се види в парламента. Всички комунисти, фашисти, путинисти и Радев в общ фронт срещу Европа.
  • 7 Име

    10 12 Отговор
    Няма нужда от тълкувания, има държави, където няма големи демокрации, пък живеят богато и без да има страшни научни правила.

    Впрочем и при социализма е имало Правителства и т.н., важно е - хората да имат възможност да печелят пари.

    Като нямаш достъп до пари - няма значение Конституцията.
  • 8 КуpюCицилията

    21 5 Отговор
    КOЙ ти бpъcне тая конституция зa сливa ма?!
  • 9 НЯКОЙ

    4 18 Отговор
    Спри да ровиш, разбрахме на кого си глас и в момента този глас трябва да спре да сее раздори !
  • 10 Ха ха ха

    16 5 Отговор
    Несъответствие само? Това е престъпление, при наличните факти да се постави на власт партия, която иска да направи преврат в държавата!!! "Ще поставим в полицията и в службите наши хора, съгласувано е с посолството..."? Е, КЪДЕ Е КОНСТИТУЦИЯТА?
    България сега каква страна е? Свободна ли е?
    Или "ала бала" на изборите от 7% прави 20% за да отидат на власт??? Забрави... Пълна пародия ...
  • 11 Коментар

    15 6 Отговор
    Кирчо един път наруши конституцията като стана премиер с двойно гражданство.Втори път като подправи изборите с ала бала.Е,нормално и трети път да се пробват да нарушат след като им се е разминало преди.
    Извинявайте,но никъде в никоя европейска държава го няма това!После сте седнали да ми говорите за европейски ценности!Лъжци!
  • 12 БРАВО

    7 5 Отговор
    Но на нас и да ги казвате сега няма смисъл
    Трябваше преди да се избере правителството, сега КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
  • 13 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    8 4 Отговор
    Г- Н МИТОВ,
    МИСЛЯ, ЧЕ ВЧЕРА БЯХТЕ УНИЗЕНИ ОТ МУШМОРОЦИТЕ ОТ ПП. ТЕ СЕ ИЗГАВРИХА С ВАС ПО ВСИЧКИ ПАРАМЕТРИ.
    КАТО ВИ ГЛЕДАХ КАК ВИЕ И Б. БОРИСОВ СЕ СНИЖАВАХТЕ МИ СТАНА ЖАЛ ЗА ВАС. ГЛЕДАЙКИ ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФАРС СЕ СЕТИХ ЗА ЕДНА ПОГОВОРКА - ЦЯЛАТА ПАРА ОТИДЕ ВЪВ СВИРКАТА, МНОГО СВИРИ МАЛКО КАРА.
  • 14 МММ да

    5 5 Отговор
    Комунизмът(не социализма) се завърна. Честито на гласувалите за тия галпони, така ще управляват вечно до пълното разпиляване на държавата.
  • 15 Българските турци

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Избори се правят с пари събрани от данъкоплатците !...Въобще политиката се финансира с парите събрани чрез данъци от народа !...Когато има 30% избирателна активност на изборите , излиза че на този народ , който си плаща данъците за да му е изрядна държавата и що годе в порядък живота , вече не му пука в какво се въвлича страната им чрез машинации и интриги на шепа крадливи олигарси и тълпа от разигравани политици !!! Кабинет от 20 души или от 30 или 50 ?...Има ли значение ?...Ще се назобят законно и ще си отидат по живо и здраво !...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МММ да

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ФБР":

    Евала бате най-точния коментар.
  • 18 Бългаските

    6 5 Отговор
    нацисти плачат. Колкото и шум да вдигат тук, за нищо не ставате!
  • 19 1917

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Сега това умотворение на госпожата ще блъде прЕписано и издадено от други видни Йористи, а тя ще мълчи, защото я е малко страх!!!!
  • 20 Чочо

    7 1 Отговор
    Всички политици я размахват....но никой не я спазва!!!
  • 21 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Ако пише заместник министър председател, не може да са повече от един, ако пише заместник министър председатели, може да са един или повече.
  • 22 пенко

    2 0 Отговор
    ЖУРНА ЛО ПЕСЕН : " ДУУЦЕ - КИСЕЛЬОВА - ДНЕСКА Е НА МОДА -- ВСЕКИ ЖУРНАГЪЗ - ПЛАЩА СИ ЗА -- ИНТЕР ВЮРСТ .......... " !?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове