Last news in Fakti

8 Юни, 2023 19:21 3 285 49

Доц. Наталия Киселова: Румен Радев финално ще реши съдбата на Иван Гешев

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • оставка-
  • всс

13 от членовете на ВСС трябва да гласуват "за" отстраняването на главния прокурор

Доц. Наталия Киселова: Румен Радев финално ще реши съдбата на Иван Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Това ще е петият министър за малко повече от 2 години, който полага усилие в процедура, която цели отстраняване от длъжността главен прокурор на г-н Гешев.

Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и в рамките на следващия ден. Процедурата в рамките на Конституцията е доста пестелива, а в Закона за съдебната власт може би целенасочено, а може би по маловажност не беше развита процедура, която да е различна от останалите административни ръководители.

По отношение на тримата големи, няма възможност за дисциплинарно отстраняване, процедурата при тях е концентрирана само по отношение отстраняване от длъжност. Това заяви в интервю за Българската национална телевизия специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

13 от членовете на ВСС трябва да гласуват "за" отстраняването на Гешев, като законът, който определя това, е в сила от този вторник (06.06.2023 г.). "С НПК се измениха разпоредби в Закона за съдебната власт, по отношение на главния прокурор, гласовете са 13. С 13 гласа е много вероятно да бъде отстранен, ако се стигне до гласуване в рамките на следващите часове", уточни доц. Киселова.

Тя обясни, че в момента ставаме свидетели на надбягване. "Иван Гешев сезира Конституционния съд, с което искане оспорва тази промяна. Предстои да видим дали Конституционният съд ще допусне искането. Предполагам, че целта на министъра на правосъдието е да избърза преди допускане на искането до Конституционния съд", добави доц. Киселова.

Тя цитира закона, като обясни, че финално решението е на президента, тъй като отстраняването на Иван Гешев от поста се случва след издаване на указ от държавния глава. "Гласуване от ВСС, след което президентът трябва да издаде указ.

Конституцията допуска президентът да не се съобрази с предложението и да върне във Висшия съдебен съвет предложението за отстраняване. Няма срок за произнасянето от страна на държавния глава. Ако президентът върне, ще има ново обсъждане и гласуване, с което да преповторят предложението си за отстраняване на Гешев от длъжността главен прокурор", допълни експертът по конституционно право.

Тя открои и какъв е същностният въпрос, а именно: кой и как разследва престъпленията. "Дали това е в рамките на съдебната власт, дали цялата тежест отива върху МВР, или ще има нови субекти в антикорупционния закон, който предлагаше да се отдели част от Комисията за противодействие на корупцията и да има и разследващи функции. Тогава да кажем дали трябва да има самостоятелност Националната следствена служба и следователите", поясни доц. Наталия Киселова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как и да връткате,

    38 1 Отговор
    мутрите си щракат с пръсти и тормозят обикновените граждани. Скоро май ше взимаме правосъдието в свои ръце.
  • 2 😠😤😠

    17 36 Отговор
    Много хора гласуваха за чорапа, а той излезна руски агент и продажник.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Защо трябва

    25 1 Отговор
    Тиквата ли нареди
  • 5 Вий

    30 9 Отговор
    Р. РАДЕВ, НЯМА ДА ПОДПИШЕ УКАЗ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЕШЕВ. И ИМА ЗАЩО. ТОЙ Е ДОСТОЕН БЪЛГАРИН. НЕ Е БИЛ БОДИГАРД, А ПИЛОТ.ИМА РАЗЛИКА ГОЛЯМА С ДРУГАТА ПРОФЕСИЯ (пожарникар) НЕ Я ПОДЦЕНЯВАМ, НО Б. Б. И СРИВА ИМИДЖА.
  • 6 да не е приемал поста преживе

    14 16 Отговор
    гешев е алчен кариерист и глупак,който си мисли,че ако играе двойна игра ще се хареса я на американците,я на руснаците,но ядец!
  • 7 Юрист

    31 3 Отговор
    Има Конституция, която реглаентира функциите на Гл. Прокурор и неговата мандатност. Всичко останало е приказки и свободни съчинения. Да не говорим, че ВСС е с изтекъл мандат и неговите решения са нищожни.

    Коментиран от #8

  • 8 Юрист

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Юрист":

    Поправка: Да се чете регламентира.
  • 9 Милен

    6 5 Отговор
    На практика каквото и да направи президенто все ще е "виновен" тъй че да прави каквото иска 😂

    Коментиран от #10

  • 10 Наблюдател

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Милен":

    Президента, трябва да се придържа към писаното в Конституцията. Там кристално ясно са формулирани функциите и мандатността на Гл.Прокурор. Всичко останало е приказки и свободни съчинения.

    Коментиран от #11

  • 11 Милен

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    И кво пише в конституцията, я кажи как се назначава и как се освобождава главният прокурор?

    Коментиран от #13

  • 12 нннн

    13 3 Отговор
    На Бойко чергата му се запали и грабна маркуча да гаси пожара. Има си и помощници, на които също им припари. Красива гледка. Дано президентът ни позволи да й се насладим докрай.
  • 13 Наблюдател

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Милен":

    Ми чети Милене.Господ ти дал мозък вярно да мислиш, а не да правиш свободни съчинения, на които в последно време много се нагледахме. ВСС е с изтекъл мандат и всякакви негови решения са нищожни. На теб това да ти е направило впечатлетие? Не, нали? Хайде стига.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Наблюдател

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Поправка: Да се чете впечатление.
  • 15 Гого

    14 5 Отговор
    Дано Радев остави Гешев да се разправи с Тиквата, Кирчо, Кокорчо, изнасялите секретна информация В. Чернева, парапета ....
  • 16 Милен

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Ами чета де: "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение." - това пише в конституцията па ти си го тълкувай както искаш.

    Коментиран от #17

  • 17 Адвокат

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Милен":

    ВСС е с изтекъл мандат и неговите решения са нищожни. точка. Кристално ясно и за пеленачетата дори.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Наблюдател

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Адвокат":

    Не влизайте в дебат с непознаващи правната материя хора. Излишно е.
  • 19 Милен

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Адвокат":

    "(8) Мандатът на изборен член на Висшия съдебен съвет се прекратява при:
    1. подаване на оставка;
    2. влязъл в сила съдебен акт за извършено престъпление;
    3. трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година;
    4. дисциплинарно освобождаване от длъжност или лишаване от право да упражнява юридическа професия или дейност." Ами чета де къде тук пише, че някой член на ВСС е нелигеимитен след изтичане на пет годишният му мандат?

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Адвокат

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Милен":

    4) Мандатът на изборните членове на Висшия съдебен съвет е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок

    Коментиран от #23, #30

  • 22 Адвокат

    8 1 Отговор
    Трябва ли да обяснявам още? Мисля, че е излишно.
  • 23 Милен

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Адвокат":

    Добре де къде пише, че ако няма избран нов член на съвета на този с изтекъл мандат му се прекратява членството?

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Адвокат

    10 2 Отговор
    Моря внимателно четете и изпълнянайте написаното в Конституцията. В нея нещата са написани императивно. Няма място за шакълкавене.
  • 25 Адвокат

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Милен":

    Размърдай и мозъка. Конституцияга е казала, мандатност 5 години, точка. След 5-тата годита ВСС е нелегитимен. точка. Да са избрали, друг ВСС. На този решенията му са нищожни.
  • 26 Адвокат

    11 3 Отговор
    Отново повтарям! . Конституцията е казала, мандатност на ВСС 5 години, точка. След 5-тата година ВСС е нелегитимен. точка. Да са избрали, друг ВСС. На този решенията му са нищожни.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Милен

    3 8 Отговор

    До коментар #27 от "Адвокат":

    И Ко речи като минат 5 години немаме ВСС и всеки може да си прави каквото иска, та значи и президенто може да си прави каквото иска както съм написал по-горе 😂

    Коментиран от #31

  • 29 909039

    5 0 Отговор
    Те се опитват разни министърчета парашутисти без никакви основания, е това е номера,да осигурят комфорт на задкулисието и пак да сме на опашката ,да имат удобен гл .прокурор и чувство за несправедливост в обществото.
  • 30 Е да, но

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Адвокат":

    Ето," членовете на ВСС не могат да бъдат преизбирани след изтичане на мандата.Или към момента са на пауза и не следва да взимат решения дори в тяхна компетентност.Отделно от това искането за оставка е тенденциозно глуповато.

    Коментиран от #32

  • 31 Адвокат

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Милен":

    Пак ли да обяснявам? Дефакто има ВСС, деюре обаче неговите решения са нищожни, след като по Конституция е изтекла неговата мандатност. Трябвало е да бъде избран нов ВСС след 5-тата година.точка.

    Коментиран от #33

  • 32 Адвокат

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Е да, но":

    Така е, правилно мислите. Така е по Конституция алинея 4. Да са мислили бе? След 5-татат година,Да са избрали нов ВСС.Този сегашният е нелегитимен.
  • 33 Милен

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Адвокат":

    А конституционният съд Ко речи по въпроса или за теб той не е важен?

    Коментиран от #36

  • 34 бай Ставри

    9 3 Отговор
    На мястото на Радев, с кеф бих го сложил на мазните тарикати, не че Гешев е цвете, но в случая почна да става полезен.
  • 35 Марина

    2 5 Отговор
    Тая киселата така ми е омръзнала с ежедневните възхвали на решетко крадев... Явно и тя, като крадеффф, страда от мания за величие, въпреки посредствените и възможности. Въпроса е: до кога ще и давате трибуна???

    Коментиран от #44

  • 36 Адвокат

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Милен":

    Правиш се на интересен. Има Конституционен съд разбира се. Но ТОЙ трябва да прилага разпоредбите на КОНСТИТУЦИЯТА точка. Вече достатъчно обясних как по конституция седят нещата. Нелегитимността на сегашният ВСС и нищожните му решения поради изтеклият му мандат и т.н.

    Коментиран от #37

  • 37 Адвокат

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Адвокат":

    Апропо, КОНСТИТУЦИЯТА седи най високо. Всичко друго е под нея и следва написаното в Конституцията стриктно да се изпълнява. точка.
  • 38 Любопитно

    4 1 Отговор
    Радев защо ходи в ЮАР!Какви отношения може да имаме с Кейптаун,вероятно "културни", " туристически"?Срещна се и с българската "общност",правилно,тя е моста и т.н. и т.н. случки.Е?Нищо!

    Коментиран от #40, #49

  • 39 хммм

    2 4 Отговор
    Какво има да решава този съветски чехъл?

    Коментиран от #41

  • 40 007

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Любопитно":

    Той и за РТурция се беше запътил, колегата му да го освети колко ОЛИГАРСИ държат милионите си в турски банки и кои, ама ядец. Гръмнаха му колата и визитата се отмени? Апропо държа да съобщя на Форума, че много милиони на наши ОЛИГАРСИ бяха изтеглени от ЗАПАДНИ БАНКИ и САЩ и паричните потоци бяха пренасочени, към банки в офшорни зони, ОАЕ и Турция.
  • 41 007

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "хммм":

    Ами ЮАР е една от любимите дестинации на нашите мутри грабили НРБ, както и други видни представители на международната мафия хвърлили котва там....

    Коментиран от #42

  • 42 007

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "007":

    нека допълня..... и мутреси.
  • 43 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Съдбата на Иван Гешев никога не е зависила от Министъра, който е фигурант в тази процедура. Всичко се решаваше от Боко и Доган, чрез Пеевски.
  • 44 А ти

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Марина":

    какво предлагаш - да дадат трибуна на някое НПО ли...

    Коментиран от #45

  • 45 Посетител

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "А ти":

    НПО-тата, много са изгладнели напоследък.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 мафията си има нова партияия

    1 0 Отговор
    За какво са дали право на президента да налага Вето , след като никой не се съобразява с това Вето ...депутатите го отсвирват ако им пречи за това , което са си наумили .В момента управляважите партии , хулят и обвиняват президента в предателство , и че е руски агент , за да се говори и вдига шум около президента , а не за скандалните разкрит , че те са дали управлението на държавата на чуждо посолство.
  • 48 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПОКАЗВАТЕ ЛИЦЕТО НА ......... ВЪПРОСНАТА "ДОЦЕНТКА" И "ЕКСПЕРТКА" НА ......... КРЪСТНИКА НА МАФИЯТА ......... "ПОЧТЕНИЯ" И "ФАЛШИВ ГЕРОЙ" ........ ШПИОНИНА НА ........ КГБ ....... МИНЧО ? ? ?
  • 49 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Любопитно":

    КРЪСТНИКА НА МАФИЯТА , ХОДИ ЗА ........ ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА НА ........ МАФИОТИ ....... ФАКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове