Last news in Fakti

15 Юни, 2023 23:30 3 103 13

Важните новини във ФАКТИ на 15.06.2023 г.

  • румен радев-
  • кирил петков-
  • димитър ганев-
  • атанаска дишева-
  • екатерина михайлова-
  • татяна буруджиева-
  • георги свиленски-
  • веселин стойнев-
  • кнсб-
  • нели куцкова-
  • дърво-
  • николай хаджигенов-
  • горива-
  • боец-
  • крава-
  • росица димитрова-
  • контрера-
  • момче-
  • катастрофа-
  • андрей райчев-
  • бюджет-
  • корнелия нинова-
  • помощи

ВСС гласува предсрочното освобождаване на Гешев от позицията главен прокурор. Това стана с 16 гласа "за" и 4 гласа "против"

Важните новини във ФАКТИ на 15.06.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Радев е подписал указа за освобождаването на Гешев

Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията. Това съобщиха от "Дондуков" 2, цитирани от bTV

Кирил Петков: Цацаров вече не е председател на КПКОНПИ.Гешев не е главен прокурор. Промяната продължава

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира на страницата си във Фейсбук указа, който подписа Румен Радев за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.
Ето какво написа той:

Димитър Ганев: След 4-5 месеца може да има нова конфигурация и сериозен ремонт на кабинета

„Винаги кадровите решения водят до сътресения. Това което се оформя като конфигурация е, че това е правителство на ПП-ДБ и формацията ще носи отговорност за него. ГЕРБ имат отношение към крепенето на парламентарното мнозинство. ПП оправдават коалицията с ГЕРБ, като казват, че те не участват в управлението. В един момент може да се стигне до преконфигуриране на мнозинството“, прогнозира политологът Димитър Ганев в ефира на БНТ.

Атанаска Дишева: С оглед на влиянието, което имаше Гешев, не мисля, че ще се яви доброволец за поста, макар и временно

С оглед на влиянието, което имаше Гешев, не мисля, че ще се яви доброволец да заеме поста, макар и временно. За изпълняващ длъжността няма възможност да бъде назначен друг освен прокурор. Аз считам, че трябва да е прокурор от Върховната касационна прокуратура, и трябва да е различен от неговите заместници. Част от заместниците на Гешев продължават да стоят твърдо зад него, Сарафов се противопостави, но и той не трябва да бъде, защото и двете групи са обременени с мандата, мотивира се тя. Това каза пред БНТ членът на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева.

Проф. Екатерина Михайлова: Доста съдии се опасяват да не се получи да имаме 28 „Гешевчета“ по места

Доста от правомощията на главния прокурор трябва да бъдат отнети, коментира в ефира на bTV преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

Буруджиева: ПП-ДБ доказаха, че нямат управленски капацитет и кадри. ГЕРБ стоят отстрани и не участват в мъката им

Подготвя се почвата за нов политически проект, оглавен от Гешев, каза в ефира на Nova News политологът доц. Татяна Буруджиева."Той може да последва съдбата на Цветанов. От това да имаме безконтролен главен прокурор се люшкаме в другата крайност. Трудно ще върви дебата да се решат ключово важни промени, преди да се се обсъждат конкретни текстове. Не е коректно и да не знаем кой ги пише тези неща. Въпросът е дали съдебната рефома ще бъде подчинена на въпроса кой да подчини главния прокурор или да се направи истинска реформа. Главният прокурор е институция, да го премахнеш означава да разбиеш цялата конструкция на съдебната власт. Това не може да стане от днес за утре", заяви още тя.

Свиленски: Комисията за имунитетите няма смисъл. С 3% дефицит няма как този бюджет да е социален

Комисията за имунитетите е абсолютно безсмислена, каза в ефира на bTV Георги Свиленски от БСП. Той се аргументира така: „На четирима представители на партии са поискани имунитетите. Тази комисия ще реши, че не дава имунитетите. Пътят не е труден – от стаята до деловодството, едно заявление, че се отказваш от имунитета си, а накрая съдът казва дали си виновен или не. Трябва да имаш достойнство.Завявам – не е говорено нито с мен, нито с партията, нито с изпълнителното бюро или националния съвет за това да съм министър”, обяви той, цитиран от novini.bg.

Веселин Стойнев: Гешев вероятно би създал своя партия, брандирана по някакъв патриотичен начин

Иван Гешев вероятно има намерение да се занимава с политика след освобождаването му от поста главен прокурор, каза пред БНР журналистът Веселин Стойнев. Той допълни:

От КНСБ искат спешно приемане на нов бюджет. Удължаването на стария е само временна мярка

Настояваме за спешно приемане на нов бюджет за 2023 г., каза за БТА вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Тодор Капитанов. Според него удължаване на стария бюджет за 2022 г. е временна мярка.

Нели Куцкова: Предсрочното освобождаване на Гешев не е начало на съдебна реформа

Предсрочното освобождаване на Иван Гешев не е начало на съдебна реформа, каза в ефира на БНР съдия Нели Куцкова, председател на Софийския окръжен съд, бивш член на ВСС (1998 - 2003 г.),

Инцидент в София: Дърво падна и рани момиче

Дърво падна и рани момиче на столичната улица "Княз Борис I".Сигнал за инцидента е получен в 14.20 ч. този следобед. Момичето е на около 15 години, съобщават от БНР .

Николай Хаджигенов:Никога не съм очаквал нищо смислено от президента Румен Радев, играе собствени игрички

Резултатът от т.нар. конституционна реформа ще е "една огромна злина", която ще е с дейното участие на Борисов и Пеевски.Това каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов от "Ние идваме".

Кирил Петков посочи кога ще е готов проектът за промени в Конституцията

Проектът за промени в Конституцията, който в момента се завършва, ще бъде готов до десет дни, т.е. другата седмица ще бъде абсолютно готов, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли?

Ще плащаме ли по-скъпи горива от 1 юли и ще поскъпнат ли значително топлата вода и парното, независимо от обявеното от енергийния регулатор запазване на цените.

Лидерът на БОЕЦ опита да пробие полицейския кордон пред парламента ВИДЕО

Няколко души се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Организатор е Гражданско сдружение "Боец". Причината за демонстрацията е изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за член на Конституционната комисия.

Три трупа на крави изплуваха по родното Черноморие

Трупове на животни изплуваха на родното крайбрежие в няколко последователни дни. Първият случай е от 6 юни, когато в залива на плаж „Корал” в община Царево изплува мъртво животно, дни по-късно същото се случва и край скалите в местността Червенка, в Черноморец. Рано тази сутрин отново по Южното Черноморие, в местността Таласакра влезе багер край труднодостъпния скалист бряг, за да премахне още един труп. Не е ясно дали животните са от щетите в Украйна, но от Областната дирекция на БАБХ уточниха, че всичките три са без ушна марка, каквито има добитъкът отглеждан в ЕС, съобщи NOVA.

„Не мога да кажа откъде идват. За първи път чувам тази версия за Украйна. Според мен най-логичното е да идват от някой кораб в морето", обясни Росен Деспотов, кмет на Черноморец.

Към този момент паника или напрежение сред жителите на населените места или летовници няма. От „Морска администрация" подчертават, че към този момент няма данни за авария в кораб, превозващ контейнери с живи животни или за плуващи животни в морето.

„Предстои дезинфекция на плажната ивица и да се надяваме че това ще е последното животно, което попада на нашите брегове", обясни Зорница Димитрова от отдел „Екология", община Созопол.

"Гранична полиция" остана без шеф заради Братя Галеви и Шенген

Освободиха директора на „Гранична полиция” Росица Димитрова, пише "24 часа".

Контрера: Скандалният „София прайд“ трябва да бъде спрян и забранен

Скандалният „София прайд“ трябва да бъде спрян и забранен. Той ще погълне отново парите на софиянци за детски градини и училища

15-годишен блъсна пешеходец във Врачанско

15-годишно момче подкара кола и блъсна възрастен мъж във врачанското село Борован. Инцидентът е станал към 23.25 ч. в сряда вечерта, съобщават от МВР.

"Маркет линкс" разкри кои са най-честите причини за катастрофите у нас

Социологическо проучване показва най-честите проблеми за пътната безопасност и кои са най-честити причини за катастрофите по пътищата у нас.

Андрей Райчев: Румен Радев да изчака с указа за Иван Гешев

Правителство „Денков-Габриел“ е сглобено по еклектичен начин, неестествен, временно състояние е, но България има нужда от това временно състояние. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ социологът Андрей Райчев.

Депутатите приеха удължаването на бюджета

Депутатите приеха удължаването на бюджета на второ четене. Разглеждането започна вчера в пленарната зала. До края на юли се очаква основните параметри да останат без промяна. Заложеното увеличение на пенсиите е средно с 12%.

Корнелия Нинова: Конституцията не се пише на коляно

„Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за разговори за конституционно мнозинство от 180 гласа. Както знаете, те имат 160 гласа, но за бързата процедура за промяна в Конституцията трябват 180. Събрахме нашите колективни органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група и имаме решение – да не участваме в предварителни разговори.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

Депутатите се скараха кои деца от 2 до 4 клас да получават помощи

Депутатите влязоха в спор дали всички ученици от 2, 3 и 4 клас да получават еднократна финансова по чл. 10а от Закона за семейните помощи за деца за учебната 2023/2024 г., която да се определя от Министерски съвет. Това стана ясно по време на дебатите на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон на бюджета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕИРЕ

    2 4 Отговор
    Господ е българин!
  • 2 ганю

    6 2 Отговор
    ВВс е с изтекъл мандат нелигитимно е и подвеждащо решение
    динена кора за президента
  • 3 ганю

    7 2 Отговор
    Време е да дойдат руските танкове
    после ще ви покажа
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 7 Отговор
    С ПОДПИСВАНЕТО НА УКАЗА ЗА .......... ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЕШЕВ ОТ ......... (П)РЕZИДЕНТА ФИГУРАНТ ......... ЦЕЛТА ПО ИЗПИРАНЕТО НА ......... ШПИОНИНА ВЕЧЕ Е ПОСТИГНАТА ........ ФАКТ ! ......... ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП ВЕЧЕ Е ИZПРАН И НЕ Е ......... ШПИОНИН ........ ФАКТ !

    Коментиран от #5

  • 5 На дядо ти мекия

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Ви е правил всички гербаджии

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Който преди това бяха

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "На дядо ти мекия":

    Бесепари и седесари. И избиха народеца.

    Коментиран от #7

  • 7 Всезнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Който преди това бяха":

    И откъде знаеш кой-какъв е бил?
  • 8 да де

    5 0 Отговор
    Сговорна дружина ъъъъ пардон мафиотска дружина прокурор събаря.
  • 9 Много е важно

    0 0 Отговор
    ДА ИМА НЯКОЙ КОЙТО СГОВОРНА ДРУЖИНА ДА СЪБОРИ. КАКТО ТРЪГНАЛО ЩЕ ЕДИН ПО ЕДИН.
    ДОКАТО НИКОЙ НЕ ОСТАНЕ. ?????? ЧАКАМЕ ТОЗИ КОЙТО ПОМОГНА СГОВОРНА ДРУЖИНА ДА БЪДЕ ИМПИЧМЪНТ. АКО НЕ СТАНЕ ЩЕ ИЛИ БОЙКО ХРИСТО ИЛИ КИРЧО ЗАВИСИ КОЙ КАКВО ХАРЕСВА. И ПАК
    ДОКАТО ОСТАНЕ ЕДНА ПАРТИЯ ОТ О.Ф. БКП. И НЯКОЙ
    50 Ще го оглави.
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "На дядо ти мекия":

    КОЙТО МРАZИ ДАЛЕЧ НЕ ОТИВА ......... ФАКТ !
  • 11 Навалний

    1 1 Отговор
    Мунчо усети, че следващият е той!
  • 12 хаха

    2 0 Отговор
    Радев махна Гешев, защото такава е договорката му с Борисов.
    Радев е замесен в корупционни схеми, и като напълно безволев интригант изпълнява заръките на всеки, който му каже да го направи, а инак се прави на "смел" и още повече "мъж", а всъщност е от новите "мъже", онези от прайда, които дефилират в София.
  • 13 РАДЕЕЕВ , СЕГА ОСВОБОДИ И НС И МС И

    0 0 Отговор
    ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И ВОЕНЕН СЪД ДА СЪДИ КРАДЦИТЕ ОТ ПРЕХОДА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол