Last news in Fakti

17 Юни, 2023 05:38 2 133 13

Георги Киряков: ПП и ДБ се намират в патова ситуация

  • георги киряков-
  • политолог

Те могат да предизвикат предсрочни избори, но това не е в техен интерес, заяви политологът

Георги Киряков: ПП и ДБ се намират в патова ситуация - 1
Снимка: БНР

ПП и ДБ се намират в патова ситуация. Те могат да предизвикат предсрочни избори, защото в момента не участват в разместването на властовите пластове, но това няма да е в техен интерес. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Ходът им е или да предизвикат предсрочни избори, което няма да е в техен интерес вече, защото ГЕРБ и ДПС вече си имат временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Тоест няма да е в техен интерес едно падане на правителството. И същевременно, ако продължат да управляват буквално ще станат за присмех, ако се съгласят с това разместване на властовите пластове, в което те не участват. Аз не се съмнявам, че ако има предсрочни избори техния резултат няма да им позволи да упражняват повече влияние в управлението на страната и да придобият повече власт, за да могат да тежат повече", каза Георги Киряков.

Според него ситуацията изглежда патова засега за тях, но трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи със съдебната реформа в парламента.

Политологът не очаква да има развитие по делата "Барселонагейт", “Осемте джуджета", дори на затвореното с ЦКБ.

"Няма да се учудя, ако се прекратят разследванията по тях, много ще се учудя, ако продължат разследванията. Защото в момента властта, която Гешев беше “приватизирал" се преразпределя. Гешев го няма и тази власт в момента не е в неговите ръце и се преразпределя, дебалансира се, преразпределя се в изгода на 2 партии. И ще го кажа за енти път, без участието на най-важната партия, която в момента има мандата за управление, управлява официално със свое правителство и със свои министри, но в най-важната част на това управление свързана със съдебната реформа и с конституционната реформа те са абсолютно безучастни. Даже мога да кажа, че са безсилни", добави още той.

Той призна, че доколкото е симпатизирал и продължава да симпатизира на протестите срещу избирането на Иван Гешев, у него има някаква удовлетвореност от махането му от този пост.

"Не свърши нищо, за да въздаде каквато и да е справедливост в страната през тези 3 години", категоричен беше Киряков.

"Той прикриваше съвсем целенасочено и видимо основни престъпления, важни престъпления извършени от фигури от високите етажи на властта. Същевременно виждахме и доста показните процеси, публични буквално за наказване на непослушните и политици, и общественици. Това беше изключително притеснително в рамките на 3-годишния му мандат. Така че да, има някакво удовлетворение. Проблемът тук обаче е, че с махането му не се решава проблемът с фигурата на главния прокурор, не толкова с Иван Гешев.

Иван Гешев проблем вече няма. Има обаче конституционен, който се нарича главен прокурор на Република България, който не е решен и няма изгледи да бъде решен в скоро време, защото и политиците не знаят в каква посока да поемат. Вижда се, че едната идея е няма главен прокурор, обаче това минава задължително през Велико Народно събрание.

Другата, за орязването на неговите правомощия до степен той да не може да бъде наричан повече всевластен и инструмент на Господ не среща одобрение у някои от партньорите, които готвят тази конституционна реформа, и които искат такъв тип промяна. Това са предимно “Демократична България" и “Продължаваме промяната", които искат такъв тип промяна и отпор се вижда съвсем ясен от страна на ГЕРБ-СДС, а и на ДПС", добави още той.

Според политолога трябва да се започне от оперативната работа, а не да се бърза с конституционна реформа, която няма как да стане в рамките на 10 дни или на 1 месец и дори на 1 година.

"Това трябва да е бавен процес. Това фокусиране върху съдебната реформа и върху конституционата реформа в по-широк контекст е според мен и някакъв индикатор, че ще трябва да се вземат трудни решения, т.е. опитват се да префокусират общественото внимание в една сфера, която много по-лесно може да бъде публично отговаряне, за сметка на прикриването на неспособността да се вземат важни решения, свързани с обществени проблеми, с проблеми на хората, според мен на пенсионерите, на социално слабите, на учителите, на учениците, на всеки работещ, който отива и плаща нещо, независимо какво. И така, остава това впечатление, че бързането със съдебната и конституционната реформа всъщност, е прикриване на неспособността да се управлява оперативно един труден процес по стабилизиране на държавата", заяви политологът.

Той коментира и фигурата на Борислав Сарафов, като напомни, че тези които го избраха ще изберат и следващия главен прокурор.

"Открит враг, обаче тук проблемът е във Висшия съдебен съвет, който е с незапълнени квоти и е с хората поставени от две основни партии, които в момента, както разговаряхме преди малко, са в авангарда на т. нар. Конституционна реформа и съдебна реформа. И пак виждаме някакво бързане да се решат някакви проблеми не на обществото, не по отношение на справедливостта, а някакви проблеми на конкретни политици, които Иван Гешев беше подгонил съвсем целенасочено в последните месеци. По политически причини разбира се, в никакъв случай не по причини на справедливостта. Това е също един фундаментален проблем, в който между другото съвсем ясно се вижда, че не участват “Продължаваме промяната" и “Демократична България" в това нещо. Те имат съвсем друга визия за това как трябва да се развие съдебната реформа, но това, което виждаме минава просто покрай тях с 200, ако мога така да се изразя. И те не могат да спрат това движение, защото имат много по-важни задачи. Не само по-важни задачи, те просто не могат да диктуват дневния ред на хората, които избраха Сарафов, на хората, които ще изберат и следващия главен прокурор. Защото ако се действа по правилата, които наскоро бяха променени за мнозинство във Висшия съдебен съвет и няма нови имена в този Висш съдебен съвет, това означава, че сега с 13 гласа може да се избере нов главен прокурор, то всъщност има 16 гласа. 13 гласа всъщност имат вътре ГЕРБ и ДПС с техните представители във Висшия съдебен съвет. Това не бива да е тайна за никого, че Висшия съдебен съвет си има партийни квоти, не просто политически квоти. Има си партийни квоти и тези квоти имат мнозинство в момента, и това мнозинство е само от 2 партии. Затова казвам, че не участват “Продължаваме промяната" и “Демократична България", каза Киряков.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    ПП и ДБ усетиха бързо че Тиквата и Доган им взеха цялата власт и извадиха щурмоваците от БОЕЦ пред парламента ама късно.
  • 2 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Денков е като английския крал.Царува ама не управлява.Управлява мафията чрез ГЕРБ и ДПС.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Използвайте термИните -ПРАВИЛНО!ПРи Патова Ситуация,партията ЗАВЪРШВА ВЕднага РЕМИ!!!!Сега си прочетете написаното и се поправете......Не използвайте непознати за вас термини!!!!Проличава ви незнанието,а вие сте уж....рупори на власта!

    Коментиран от #5

  • 4 Чорбара

    15 4 Отговор
    Ситоацията е цугцванг (нямат полезен ход).
  • 5 Лост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Те повечето грешат с цифра или число ти за патова ситуация им намираш кусур.

    Коментиран от #6

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Това за Цифра и число,отдавна ме "Ужасява"...Мнооого го използваха "ЩАбаджиите" и онова другото....То издаваше родното им място.....Ако сте го забравили ......ТЕСТУУУУУУУУването на плазмодия" Хахахаха,някой със........физиономия се изтъпани с Титла поне Професор от- пред....и като пусне Цифра,за някое число от +- безкрайност и гледа като ортодокс-комунага.....Ще ходя на Илиянци да си купя планински обувки.Те са малко над 100лв,но ще ги взема за около 80-90лв.Имах Български на кавалер и държаха доста години на моето ходене,но ги дадох да ги постегнат...не съм доволен,ще ги използвам на вилата тях.Ще видя тези ми изглеждат .......трябва да пробваш за да прецениш.Синът ми ме нави,изглеждат ми добри.Тези обувки от декатлон,са МНОГО по-скъпи и предимството е ,че ги връщат.....Аз съмчовек,който като купува не връща.синът ми имаше на Декатлон и сдадоха,той ходи яко.Ако са добри ще си взема още един два чифта за смяна.След всяко ходене обувката се мие.Запомнете трябва зраво да държи глезена!
  • 7 измамници

    7 2 Отговор
    Нали чухте в "онези" записи? Те си го знаят! Ще получат 7-8%. Затова ще драпат правителството да е тяхно до местните избори, за да могат да правят "али-бали" с изборите....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Красимир Петров

    10 2 Отговор
    На следващите извънредни избори ПП и ДБ ще са с 3-4%

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мммда

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Красимир Петров":

    А дано и коалицийката ГЕРБ-СДС се доближат до тоя процент.
  • 12 Анонимен

    0 1 Отговор
    И кво като имат, то България не е на българите, от димитровград до свиленград-ивайловград. Луди политици диктатури. Кирчо и Асен и Лорер светът е техен. Да му мислят бойковите дето крадоха и сега го казват неговите мюсюлмани, то българите си продават земята, но някои искат много, а ние искаме да кярим от тях, те са умни новите българи на капитан Петко войвода славейново и околностите. Бг е предател. За пари се продадоха. Нека имаше цветна градинка, а то вие кво направихте ударихте едни невинни хора за ваша сметка. Яжте си манджата бойкоборисов. Жив геноцид извърлихте спрямо народа си. И ще ви оправят отзад и ще ви се надсмиват, че българина не става за работа, мързелив е и чака някой да му подаде.
  • 13 хммм

    2 0 Отговор
    Патова ситуация е в главата ти...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове