Last news in Fakti

17 Юни, 2023 14:38 4 421 33

Ремонтират Летище Русе: Готова е 9-километровата ограда, предстои слагане на осветителната система

  • летище русе-
  • ремонт-
  • ограда-
  • осветителна система

Генералният план на летището е в напреднала фаза на разработване

Ремонтират Летище Русе: Готова е 9-километровата ограда, предстои слагане на осветителната система  - 1
Снимка: Община Русе

Проектът на "Еърпорт Русе" ООД, с който инвеститорът се ангажира да извърши редица подобрения на Летище Русе за постепенното му развитие като гражданско, продължава да се реализира с ускорени темпове.

Напълно изградена е 9-километровата периметрова ограда, обработена е самораслата растителност в района със специализирана техника, пистата за излитане и кацане, както и пътеките за рулиране са почистени изцяло. Извършено е и мулчиране на района на летището и окосяване на тревата, за да се осигурят оптимални условия за полетите. Вече са монтирани и два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Те са поставени на специално изградени за целта фундаменти, които също отговарят на авиационните изисквания. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

При ремонта на пътническия терминал са подменени счупените стъклопакети с техни точни копия. Освежени са стените и таваните, без да се нарушава интериорната им идентичност, като цялата вътрешна мебелировка е запазена непокътната. Осигурена е интернет връзка в отремонтираните офиси на втория етаж в терминала, като са оборудвани и стаи и санитарни помещения за пилотите.

Следващият етап предвижда изграждане на осветителна система на полосата за излитане и кацане, като инвеститорите вече са сключили договор с чуждестранни фирми за производство на необходимата техника. Доставката и монтажът ѝ се очакват през август. Създаването на Генерален план, с който летището ще се превърне в гражданско и който е ключов елемент от развитието му, също е в напреднала фаза на разработване.

Припомняме, че в края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД. Дружеството е със собственици Антони Търницов - експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище. Важно е да се отбележи, че с привличането на инвеститора общинският бюджет се освободи от годишната поддръжка на летището. За календарната 2022 г. размерът ѝ достигна 91 хил. лв. Досега за поддръжката се грижеше общинското предприятие "Паркстрой".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р.Р.

    22 7 Отговор
    Повече летища от самольоти.
  • 2 Гиди маймун мръсен

    39 3 Отговор
    Супер, значи да очакваме скоро да бъде обявено на концесия за 1 лев и да се яви само един кандидат - Дедо Еконтий
  • 3 ТаУмВзе

    41 10 Отговор
    На краварите им трябват летища,които Ние да платим! Добре е.
  • 4 Русенец

    28 0 Отговор
    Кажете, каква ще е цената на билета, да ви кажат читателите, дали ще е за граждански полети?
  • 5 Русенец

    26 4 Отговор
    На Русе кусурът му бяха нископрелитащи самолети, горящи тонове керосин над русенци. Той, този град е с пословично чист въздух.
  • 6 "Гражданска авиация"

    32 3 Отговор
    Нали знаете, защо ще пускат летище в Русе точно по това време. Няма да е съвсем за гражданска авиация, няма да е и да селскостопанска, селскостопанската авиация в този регион до сега се оправяше и без това летище. Може пък да е за линията Русе-Скопие? Хммм, има матрял да се помисли по темата

    Коментиран от #9

  • 7 Деций

    16 2 Отговор
    Щом са сложили "чорапите" значи всичко е ок.Голям смях!А къде е метео радара(станцията).Как ще мерите силата на въздушните течения и посоката,и как ще откриете явлението "стрес на вятъра",за да знае пилота за евентуални изненади и рязко пропадане?

    Коментиран от #11

  • 8 Българин

    32 7 Отговор
    не можете боядиса това което тато е построил в българия !

    а някога в миналото когато бяхме социалистическа република повечето големи градове имаха действащи летища имахме и дъжава имаше и белене за националните предатели имаше и ред и нямаше решетки на първите етажи и милициата биеше ! сега е краваска демокрация и е пълно с наркомани дъжавата е няма всеки идва и краде безнаказано а тато ви е смее от отвъдното щото той нямаше нито кюлчета злато нито имоти в чужбина а лева беше= $

    Коментиран от #26

  • 9 Деций

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от ""Гражданска авиация"":

    Споко.Може в даден момент да е резервна писта с аварийна или логистична цел.Ако мислиш ,че някой ще го остави за излитане на военни самолети които ще летят на север зад Румъния,то с един два" Калибъра" и ще ги наиграят много бързо!
  • 10 шири

    5 1 Отговор
    Ура,другари! Ще светкаме и ще мигаме. Няма вече да шишкавеем.
  • 11 Айде сега

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Деций":

    Стрес на вятъра и срез на вятъра? Нешънъл джиографик гледаме ама не чуваме какво говорят май

    Коментиран от #14, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Калпазанин

    10 3 Отговор
    И чорапогащници да сложите, според международните изисквания, Мале Мале каква глупост пак доживях да прочета
  • 14 П. Петков

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Айде сега":

    wind shear. Не съм чул, чел, или някой някога да е казвал за такова явление на Щръклево. Друг е въпросът за Варна. Няколко пъти съм ял дървото. И от двете страни при заход за кацане. Но особено силен и изразен на полоса 27.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А бе,защо ни лъжете бе!

    19 14 Отговор
    Летището се ремонтира за военни самолети! Подготвят страната ни за война с Русия!Господ да накаже нечестивците,работещи срещу Русия!

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Деций

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Айде сега":

    Чуваме ,ама телефонният редактор по някога си прави шеги

    Коментиран от #25

  • 20 Дреме ми

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "А бе,защо ни лъжете бе!":

    В какво България я въвличат. Имаме си пагони които са на държавна заплата и са се клели, имаме резервисти, с и чиновници на държавна заплата. Няма от какво да се притеснявам!
  • 21 Шаран БГ

    15 4 Отговор
    Летище Щръклево се явява много нужно, след като г-н Т.Тагарев има желание да праща джепане за Украйна. Николово не е далеч........Защо да се разкарва "стоката" чак до Сарафово ?...Пука му на някой за гражданите– тулупи !!

    Коментиран от #23

  • 22 баба гуси

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "А бе,защо ни лъжете бе!":

    чака да те благослови
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От Русе ли

    8 6 Отговор
    ще излитат ефките на Украйна?
  • 25 Айде сега

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Деций":

    Сори за забележката в такъв случай :)

    Коментиран от #27

  • 26 Неребеец

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Бай Тошо не успя да боядиса това, което Фердинанд построи.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Айде сега":

    Имах роднина в гражданската авиация.От малък ме запали и горя и до сега, обаче имам лек вестибуларен проблем на моменти от 10 годишен,и това ми промени бъдещето.
  • 28 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Неребеец":

    Това, което Фердинанд построи, бомбите на запада го сринаха до основи.
  • 29 И какво

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Неребеец":

    построи князчето освен войнишки гробища!?

    Коментиран от #31

  • 30 Пенчо

    4 0 Отговор
    След ремонта предлагам летището да се подари на еконт или вече е подарено!?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хейтър

    2 1 Отговор
    Изключително прости сте, ама нали все пак българинът е експерт във всичко. Вместо да се радвате, че градът ви ще се развива, ще се отварят нови работни места, вместо да седи някаква изоставена сграда, вие недоволствате и развивате някви конспирации, които нямат общо с реалността. Подготвяли ни били за войната с Украйна🤣 не сте добре. Летището ще се използва за селскостопански цели, за да ви пазят нивите от градушки, да може да се изхранвате, а не да ви подготвят за война. Другото което е, вие прочетохте ли какви пари са използвани за него или пак се чудите какво да напишете? Има инвеститори и парите не идват от вашите “данъци” или каквото и да е било. Всичко по летището ще се направи както трябва, хората са инженери, работили много години в тази сфера, които си разбират от работата. Управителят е работил за НАТО и разбира много повече от вас.

    Коментиран от #33

  • 33 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хейтър":

    Иди ти да живееш край летище и се радвай, че градът ти се развива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове