Last news in Fakti

20 Юни, 2023 11:36 1 460 26

Туризмът внася работници от Киргизстан

  • туризъм-
  • работници

Продължава недостигът на кадри по Черноморието за летния сезон

Туризмът внася работници от Киргизстан - 1

Продължава недостигът на кадри по Черноморието за летния сезон. Хотелиери са принудени да "внасят" персонал от съседни страни - включително от Киргизстан.

Според зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов проблемът е много голям. "Сред факторите е, че събираме персонал за временна заетост до 6 месеца. Очаквам от Киргизстан работници, за които платих вече билетите да пристигнат, не знам дали ще дойдат обучени. Визите им са за 6 месеца. Масово младите хора бягат. Недалновидната политика от министерствата на туризма и образованието оказва въздействие. Ние обучаваме кадри, които не остават и ден в България. Не са никак ниски заплатите. На всички позиции има липса на кадри", заяви той, цитиран от Нова ТВ.

По думите му липсват най-много чистачи и камериери. "Вземам моите работници от 60-70 км. Организирам пътуването им с кола, транспортирам ги до работа сутрин и вечер", споделя Налбантов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волжка България

    26 4 Отговор
    тоя сезон ще е най слабия последните 20 години високи цени нулево обслужване мръсно море само изкуфели пиандури биха си харчили парите там
  • 2 Путинофил

    16 3 Отговор
    путин каза, че Киргистан е стратегически парньор на Русия!

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тая държава

    22 2 Отговор
    ще има проблем с работниците докато не въведе политика за мин заплащане на час в германия съм и взимам 24 лв/час работя на летището в берлин 10 часа
    120 евро в бг дават за подобна работа 4.5 лв /час ...и киргистанците ще избягат догодина и...индийци ще идват да бачкат ама от оригиналните

    Коментиран от #16

  • 5 най добре

    5 0 Отговор
    Да върнат кубинците там работят за 92ЛъВъ.
  • 6 Баламите

    22 2 Отговор
    свършиха.За каквото си платиш,такова ще получиш.Затваряйте ги тия хотели,стига сте ревали аман от ламкьори.
  • 7 Д .р менгеле

    21 2 Отговор
    А туристи от къде ще внасяте.Уеажаеми
  • 8 Да уточним

    20 1 Отговор
    Начи...заплатите били "добри", а никой не иска да работи?!
    За кого са добри - за тебе или за тях?
    Едва ли някой ще бяга от заплата 2000 лв за 5 дневна раб. седмица, 8 часов раб. ден, реални осигуровки, заплата по банков път, спазване на трудовия кодекс, нормални работни отношения, заплащане на извънреден труд 150% в събота и неделя и 200% на официални празници, спазване време за 150 мин почивки и за обяд и вечеря и т.н.
    А да му даваш 1000 лв за 12-15 часов раб. ден и един ден почивка с безплатни сандвичи и вода...няма кой!
    Допреди пандемията ловяхте лапнишарани от Македония и Украйна и който дойде един път повече не повтори, тази година от Киргистан, догодина от Бангладеш, а после бушмени от Африка докарайте!
  • 9 дано

    16 1 Отговор
    да фалирате това лято...концесионери и хотелиери.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Една камериерка

    17 0 Отговор
    Истина е, че почистващия персонал е най-труден за намиране в един хотел! Една камериерка работи за още една, а заплатата е колкото за половин! Хотелиерите са склонни да внасят хора от чужбина вместо да вдигнат заплатите на българите! Те не мислят, че този човек ще иска да му купиш билетите, квартирата, храната, транспорта до работното място и да му погасяваш сметките! Такива хора излизат в пъти по - скъпо от българския работник! За отношението към този персонал няма да говоря то е ужасно! Всеки над тях се мисли за шеф, но камериерките изкарват 80 % от приходите на хотела! Всички ще спят в хотела, но не всички ще ползват ресторант, бар и другите услуги които предлагат! Всичко друго може да го намерят изън хотела ! Този труд е много тежък и не оценен малък бакшиш ще накара камериерката да се почувства оценена за труда си! Особено когато някои хора оставят кочина след себе си!
  • 13 Бай Иван

    6 0 Отговор
    Да не прибягнем само до Виетнам, както на времето при "зрелия социализЪм".

    Коментиран от #17

  • 14 Деций

    12 0 Отговор
    И от луната да донесете работници все същата!До като не изравните цените и качеството и количеството на туристическата услуга със съседните страни,хора няма да имате!То не ,че не го знаете,но се опъвате и нещата ще се случат но по трудният начин!
  • 15 Павел пенев

    12 0 Отговор
    За какво ви са тези работници като нямате туристи? След обучението те бягат от България. У нас вече куче да вържат пак ще избяга. Всичко е отврат. 14 души в болница след ядене на бяла риба в ресторант в гр. Варна. Но заразата не била от храната а от персонала. Глупости за наивници. Защо до този случай не е имало оплаквания? Големите хранителни магазини като Кауфланд,Лидл,Билла продават боклуци, които се приготвят в заведенията и се превръщат в токсини за посетителите.
  • 16 Бай Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "тая държава":

    И индийците ще избягат...
    Виетнам, Лаос...ма и там хората искат нормални заплати и раб. време...
    Робството свърши отдавна ..само не и в България...
  • 17 Павел пенев

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Иван":

    При зрелия социализъм всичко беше идеално. Ти дрънкай сега за изкуфялата демокрация.
  • 18 ятак

    9 1 Отговор
    КАТО НЕПЛАЩАТ ЗАСЛУЖЕНОТО НА МЕСТНИТЕ -.- ЩЕ ВНАСЯТ ОТ ВЪН НЕОБУЧЕНИ КАДРИ ако влезнете въвъ някоя кухня на СЛАНЧАКА сичко е МУРГАВО от ДОЛНО ЕЗЕРОВО

    Коментиран от #20, #23

  • 19 генчо

    6 0 Отговор
    чакай обучени кадри от централна азия там са най обучените най добрите!!!
  • 20 данчо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "ятак":

    така е аз съм бачкал 5 сезона на слънчака, докато бях по млад ги търпях но положението излиза извън контрол, не че заплатите са ниски някой не си получават и парите даже!! там е меката на корупцията и безаконието. бачкаш по 12 часа без почивен ден за 1000 лева те трябва д ати плащат 3йно за преработено време!!
  • 21 гого

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    да ще му пратят конски квас да си лекува запека
  • 22 Тома

    9 0 Отговор
    Дано някой от Киргизстан в края на сезона заколи своя работодадел за неизпланена заплата
  • 23 Деций

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ятак":

    Ти от кога не си виждал обучен персонал?То няма.Ловят ги от улуците и стават сервитьори и бармани,готвачи и прочие.Кадрите на Балкантурист ги няма,те са или пенсионери или не са между живите.То не знае едно кафе да сервира,от коя страна,с коя ръка,къде стои лъжичката и т.н.Да не говорим за нареждане на маса,по различни системи.В кухните са лелки от градини и ясли,продуктите възможно най евтините (особено на ол инклузива ),е как да стане тя работата?
  • 24 Гост

    3 0 Отговор
    Бе вие туристи не можете да намерите към днешна дата, за работници ревете.Какви 6 месеца ви гонят,курортите са празни,реално остават два месеца от сезона.
  • 25 сами ще си миете тоалетните

    0 0 Отговор
    Ще си чистите собствения фекалии...Никой не е длъжен да ви работи като роб за тези мизерни заплати и вие да притежавате по няколко хотела, а аз да се чудя как да си купя един апартамент...
  • 26 не сте специални

    0 0 Отговор
    Като се изакате и изпишкате, сами ще си почистите...За тези мизерни заплати искате някой да ви мие гнусотиите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове