Last news in Fakti

20 Юни, 2023 12:12 1 767 17

АИКБ: Завършвайки неатрактивна специалност, хора с висше образование стават продавач-консултанти

  • университети-
  • професии-
  • бизнес

Практиката "парите следват студента" е вредна, не позволява да се финансират университетите на база на качество и реализация на младите хора, смята Росица Стелянова

АИКБ: Завършвайки неатрактивна специалност, хора с висше образование стават продавач-консултанти - 1

Преди дни Асоциацията на индустриалния капитал в България публикува отворено писмо до образователното министерство, в което настоява предложеният проект за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научни организации през следващата година да не бъде приет, припомни БНР Причината, според тях, е, че отново сме свидетели как модерните и неизискващи толкова усилия и учене специалности надвишават броя на тези, които могат да осигурят качествена и устойчива заетост.

Образованието следва да е тясно обвързано с нуждите на пазара на труда, подчерта Росица Стелянова - директор "Програми и проекти" в АИКБ. Тя посочи, че искат намаляване като цяло на план-приема, за да може да има по-голяма конкуренция:

"Това се спазваше. Поетапно през годините по малко се намаляваше. Спазваше се тази тенденция и винаги се взимаха предвид заявките, които подаваме, по определени специалности".

Стелянова напомни, че още в началото на годината са искали среща с тогавашния служебен министър, за да обсъдят политиките и да дадат конкретни предложения в тази посока. Писмото ни остана без отговор, каза тя и добави, че в последствие са изпратили план-приема с конкретните им предложения. Тогава отново не са получили отговор.

"От наша страна каквото е било необходимо, беше направено. Липсваше диалог, за да може да го обсъдим. Разчитаме на по-голям диалог от страна на новото правителство и ръководство. Използвайки че все още държавният план-прием не е одобрен, решихме да го запознаем с проблемите, а именно - че професионални направления, по които до момента е имало тенденция за намаляване на план-приема, а други, при които е имало тенденция за увеличаване - е нарушен и е точно обратното. Вдигнати са с около 400 бройките за икономически специалности, за администрация и управление - с повече от 230 бройки".

Опасенията на АИКБ са, че завършвайки такава неатрактивна специалност, много често лица с висше образование стават продавач-консултанти. Стелянова цитира данни на МТСП, според които 130 хил. младежи, които са висшисти, работят на места, изискващи средно образование.

Ако пазарът на труда има нужда от определени специалисти, естествено, че заплатите за тези специалисти ще бъдат много по-високи, изтъкна тя.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев се съгласи, че трябва да се обръща повече внимание на специалностите, които са приоритетни и от които бизнесът ще се нуждае. Младите хора обаче търсят друг вид специалности, подчерта той.

"Например медицинските сестри - държавата постоянно дава милиони за медицински сестри. Посоката е правилна - трябва да се дават и за медицински сестри, и за инженерни науки, и за информатика, но трябва да видим какво се прави след това. Защото тези медицински сестри - те след това занимават за чужбина - 50-60% от тях отиват към чужбина. Ние финансираме тези млади хора и те след това заминават".

Според него може да има някакъв вид договор, при който ако искаш да се финансира образованието ти, тогава трябва да останеш 2-3-5 години да работиш в България:

"Има подходи. Но тук държавата, Народното събрание трябва да влезе в роля. Нека да се дават пари, но наистина да има смисъл да се дават".

Парушев напомни, че има 8 защитени специалности. По думите му обаче те не се заемат изобщо.

Стелянова също изказа притеснението на АИКБ по отношение на заминаващите в чужбина висшисти. По думите ѝ асоциацията отдавна търси начини и политики, с които да се задържат младите хора в България. Те настояват за по-широка дискусия по темата. Според нея трябва да се промени рейтинговата система. Тя определи като порочна практиката "парите следват студента". Тя не позволява да се финансират университетите на база на качество и реализация на младите хора, категорична бе Росица Стелянова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милиционер

    8 0 Отговор
    Сега всяка втора кифла става милиционер! Друго не могат!

    Коментиран от #11

  • 2 Вредата от AI

    8 2 Отговор
    До 2030г доста хора ще бъдат на борсите !

    Масово се превземат професии от изкуствения интелект който може да се използва за добро и зло.

    Осъзнавате ли вече или още спите !
  • 3 Георги

    8 0 Отговор
    Медицинските сестри заминавали за чужбина а ЗАЩО ЛИ????
  • 4 Бизнесът

    11 0 Отговор
    Търсим работници да ни работят за бира и кюфте
  • 5 гост

    8 1 Отговор
    То и образованието им е такова - ОНЛАЙН с платени семестри, онлайн изпити и накрая не знаят от къде да си вземат дипломата, но им искат бележки от библиотеките, че не дължат книги!
  • 6 квя

    10 1 Отговор
    Нека този господин ми каже професия, различна от IT, която да е атрактивна в България. Единствено шеф на държавна агенция или някакъв началник в министерство, друго няма. Мога да му кажа поне 5 специалности, които са атрактивни, но няма работни места за тях или заплащането е по ниско и от африканските държави!

    Коментиран от #8

  • 7 наевник

    12 0 Отговор
    Атрактивните позиции за работа са запазени за дрогарските отроци. Другите а го охлаждат.
  • 8 Скоро и

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "квя":

    тези с IT образование ще бъдат заменени от AI. Престижни професии ще са юристи, медицина, образование, наука и някои занаяти като готварство, строителство и др подобни дето искат ръчички.
  • 9 Мухаа,хаа!

    6 0 Отговор
    Ами спонсорирайте ги вие,бе Индустриалци! Кво ревете,и искате с чужда пита помен да правите.Държавата с нищо не ви е задължена,да ви подсигурява безплатно роби! Отиваш,намираш млади хора ,за инженери,АиТ,химици,строители и цялата палитра от кадри и плащаш.Пълния курс на обучение ,всички допълнителни разходи за учебници и др+ солидна месечна стипендия.А така и баба може.
    Дайте ,да дадем! Никой , нито е щатско, нито в Европа, не осигурява на бизнеса кадри.Става спонсор - получава от спонсоираните университети кадри.При определени условия.Много дебелооки станахте.Да получавам от държавата по социалистическата система,но да лапам по капиталистически.

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Ще ще

    3 1 Отговор
    Велев мръсник миловиден
    на стълба и ти но не само
  • 11 Яяяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милиционер":

    И войнички има много!
  • 12 Майора

    5 2 Отговор
    Въпроса се решава много лесно! При постъпване във ВУЗ бъдещите специалисти се задължават да подпишат договори че ще работят в страната 10 години и после каквото искат да правят!
  • 13 Ехаааа

    6 1 Отговор
    То днешното висше, не е като едно време. Днес с висше трудно пишат и говорят. Нали ги виждате в Народното събрание все "висшисти". На времето за едно място кандидастваха по 40-50 човека, а сега 5 места за един човек. Тази година завършват 47000 ученика 12 клас, а местата във висшите заведения са с 10000 повече. И какво друго да работят, като не стават дори и за тая работа. Неквалифицирани висши работници. Даже няма да могат да ти кажат какво са учили. Трагедия - неграмотни висшисти, които не могат да сметнат сметката ти без калкулатор! На дали има държава с повече висши заведения на глава от населението като България.
  • 14 квя

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мухаа,хаа!":

    Абсолютно си прав. Мой приятел отиде в чужбина да работи. Една година се водеше на обучение и наред с това си получаваше пълна заплата.
  • 15 Мой колега

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мухаа,хаа!":

    хабилитиран преподавател ходи в Австрия и отивайки да види свой познат в университета го намира на изпит с кандидат-студенти. Пита го кога ще свърши изпита, че да се видят, а получава отговор веднага да пият кафе. -Ами нали си на изпит, кандидатите ще преписват ако ги оставиш? -Тия 20 души се борят за 2 стипендии от Сименс, да ги виждаш да си помагат? Нашият колега беше много опитен в това отношение и казва: Не само, че не си помагат ами се и крият един от друг.
  • 16 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    Продавачи - ама висшисти ! Висшисти - ама продавачи ! А сега де !
  • 17 ЛегнаЛангеЛ

    1 0 Отговор
    Хора , щом индивид като Борисов има ВИСШЕ , дори и пожарникарско , а после даже и сам се хвали , че имал докторска научна степен ! Темата на доктората му била нещо от типа - Как психофизически да се държи маркуча с лява и дясна ръка !!! Какво повече да говорим ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове