Last news in Fakti

20 Юни, 2023 14:34 1 296 61

След служебните правителства на Радев: Слизаме на 57-мо място по конкурентност от 64 държави

  • икономика-
  • конкурентноспособност

Икономиката ни остава устойчива само благодарение на предприемачите и издърпващата сила на Европейския съюз, става ясно от 35-ото издание на Годишника на World Competitiveness Center

След служебните правителства на Радев: Слизаме на 57-мо място по конкурентност от 64 държави - 1

През 2023 г. българската икономика бележи спад в класацията на конкурентоспособните държави в света, показва 35-ото издание на Годишника на World Competitiveness Center към швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD). През 2023 г. България е на 57-о място от общо 64 държави и спада с четири места спрямо 2022 г.

Нивото на страната се понижава с 9 позиции след 2020 г. и с 19 места спрямо 2009 г., когато е било отчетено най-доброто ѝ представяне, съобщи БНР.

По критерия икономическа ефективност България е на 48-а позиция, издигайки се с 1 място спрямо 2022 г., но остава с 14 позиции под 2020 г., когато е имала най-добро представяне. По критерия правителствени политики през 2023 г. страната е на 55-о място или с 6 позиции по-ниско спрямо 2022 г. Бизнес средата също бележи влошаване и през 2023 г. е поставена на 62-о място.

Причината за този спад е политическата нестабилност в България. Правителствената ефективност, която в последната година бе поверена на служебни правителства, излъчени от президента Румен Радев и инфраструктурата бележат най-голямо изоставане по отношение на конкурентоспособността на българската икономика през 2023 година.

Българската икономика остава устойчива само благодарение на предприемачите и издърпващата сила на Европейския съюз, става още ясно от данните в доклада. Тази тенденция обаче вероятно ще се промени с повишената опасност от настъпване на рецесия в Еврозоната през 2023.

Именно затова се препоръчва българското правителство да предприеме спешни действия до края на годината за противодействие. Част от тях трябва да са свързани с приемане нова стратегия и политики за инвестиционна и икономическа сигурност, включително ефективни механизми за скрининг на инвестициите. А също така и контрол над чувствителни стоки и засилване на публичната инвестиционна активност в инфраструктура, като активира допълнителния заемен ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост до края на август 2023. Както Mediapool вече писа България може да получи евтини кредити по Плана за възстановяване и устойчивост. Страната ни може да изтегли до 9 млрд. евро.

Лихвата по финансовите инструменти на Плана за възстановяване и устойчивост е около 3%. За сравнение България изтегли през септември 2.25 млрд. евро нов дълг при лихва от над 4%. През октомври обаче се отказа заради високата лихва от над 5%, припомня mediapool.bg.

Другите препоръки за мерки към българското правителство са възстанови фискалната дисциплина и определяне на ясен хоризонт за присъединяване към Еврозоната - най-късно на 1 януари 2025 година. И още да активизира прехода към нисковъглеродна енергетика и икономика. Не на последно място, да реализира отдавна забавени възможности като инвестиции в нови източници на енергия от офшорен вятър в Черно море и също да продължи активното дигитализиране на администрацията, икономиката и образованието.

В доклада са откроени и основните предизвикателства за подобряване на конкурентоспособността на България през 2023 г. Сред тях са преодоляване на продължителна политическа нестабилност, слабо върховенство на закона и стратегическа неяснота по отношение на Украйна. Преодоляване и на забавеното влизане в еврозоната и Шенген, риск от загуба на средства от ЕС. И още справяне с фискална несигурност, свиваща се работна сила и значителна неформална икономика. Препоръчва се и задълбочаване на социално-икономическите неравенства и висок риск от бедност.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандата

    20 12 Отговор
    на националните предатели и мафията Пп, ДБ, ГЕРБ и ДПС, няма да спре! Радев им пречи да продадат България!

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 2 Има

    2 2 Отговор
    Още 13 места.
  • 3 Къде

    3 3 Отговор
    другаде ? На опаковката !

    Коментиран от #4

  • 4 Извинете -

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Къде":

    на опашката !
  • 5 ПП.д ебил

    6 8 Отговор
    с вас сме гн президент
  • 6 Ами

    11 9 Отговор
    Е той руския чорап си върши отлично работата, за която са го поставили от Кремъл - да закопава в България, за да може след това да ни "асвабадят". И ако не беше Украйна сега пак щеше да ни тъпчат руски разведчици и убийци, някои от тях с български паспорти.

    Коментиран от #14

  • 7 Импийчмънт за пРезидента Гадев

    10 11 Отговор
    За да угоди на московския военнопрестъпник - Путлер, пРезидента пое път към предаване на България в лапите на московия и изгони западните инвеститори. Няма по голям крадец и предател от радев и ДС-обкъжението му.
  • 8 Любо

    13 0 Отговор
    С кръчми, хотели и молове, икономика не се прави. Трябва заводи които да произвеждат продукция, а българските предприятия се броят на пръстите на едната ръка. Не се заигравайте с тази икономика. Просто България има някаква мижава икономика по зле сме от африканска държава.

    Коментиран от #24

  • 9 Лъжата не е другата гледна точка

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандата":

    Радев я продаде на Турция ! Сключил е договор за доставка на руски газ като цената е с 2 млрд. по висока от най високата . Предател, крадец и изменник !

    Коментиран от #20

  • 10 Пешо

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандата":

    9 позиции след 2020 г. и с 19 места спрямо 2009 г.,

    Явно има тенденция от много преди това ... ноооо..... Радев им е виновен. По-поръчкова статия не бях виждал.
    ааа какво ще кажете за брутни вътрешен продукт от 1988 до 2018? че 30години демокрация и развитие и още не достигат нивата оттогава. Това ли е просперитета..да робуваме на чужди хора и местни феодали ... нищо не се е измениело от турско насам.
  • 11 Ани

    5 6 Отговор
    И по-лошо ще става. Докато не се освободим от предателя ще бъдем в ръцете на мафията. За съжаление трябва да дадем време на Гешев да се организира. А Радев може да отговаря пред съда и по-късно. Засега е важно да знае че е неизбежно.

    Коментиран от #12

  • 12 Пешо

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ани":

    а да попитам, госпожо.... какво мислите за записа на ПП ?

    Коментиран от #21

  • 13 Агата Кристи

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандата":

    "Другарю"
    И да си попаднал във водите на разрушения от Путин язовир няма да викаш "помощ", а с цяло гърло ще крештиш : "слава на Русия, слава на Путин"...
    Е това сте всички русофили

    Коментиран от #23

  • 14 Име

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Те и сега ни тъпчат руски разведчици. Тези от ПП какви са? Нали те бяха настанени под прикритие за да забъркат лековерните хорица да не гласуват, или да гласуват срещу своите интереси?
  • 15 Милен

    0 2 Отговор
    "Нивото на страната се понижава с 9 позиции след 2020 г. и с 19 места спрямо 2009 г., когато е било отчетено най-доброто ѝ представяне, съобщи БНР." Интересно значи от както се в евросъюзо сме паднали с 19 места в класацията за конкурентоспособност, добра тема за размисъл 🤔

    Коментиран от #16

  • 16 Петко бе, чети

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Милен":

    Не си прочел внимателно "По критерия икономическа ефективност България е на 48-а позиция, издигайки се с 1 място спрямо 2022 г., но остава с 14 позиции под 2020 г., когато е имала най-добро представяне"

    Коментиран от #17, #25

  • 17 Милен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петко бе, чети":

    А ти прочете ли добре? Хората даже и графика са ти сложили, написал съм конкурентоспособност а не икономическа ефективност.
  • 18 Оги

    0 0 Отговор
    Ееее, има още накъде, догодина живот и здраве на последно място, даже можем и да изпаднем от класацията.
  • 19 Сс3мпа

    1 3 Отговор
    Значи на журналята винаги им е много къса паметта. Преди на Бойко, Орешарски му беше виновен за всичко 10 години, сега на тия Радев им е виновен. Айде балами сме ама не чак толкова.
  • 20 Ами като не е

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжата не е другата гледна точка":

    Що лазиш и се гърчиш в лъжи като националният предател кирил петков?
  • 21 Кочан

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Не зная Ани какво мисли, но ПП се сражава под чужд флаг. Те са креатура на Радев, защото от ДС му заповядаха така. Техните цели и задачи са да предизвикват брожение в обществото чрез колажи, ала бала и всякакви КуКу прийоми. Важното е обществото да е нестабилно в "течно" състояние и да се отклонява при всякакво външно въздействие. За постигане на тези цели пРезидента - Възраждане и ПП си партнират. БСП е оставена настрани за да "поеме юздите" когато му дойде времето, а заслужилите активисти от ПП ще намерят достойно място в редиците на Партията.
  • 22 Джака

    1 1 Отговор
    Има графика вижте кои години сме били горе и кои долу! кои са били на враст когато сме били горие и кои , кагото сме били долу. хак да ви е
  • 23 Путин язовир не е разрушавал

    3 10 Отговор

    До коментар #13 от "Агата Кристи":

    А и темата не е за тъпотиите платени от националните предатели ПП и ДБ! Ти що лазиш като лъжеца и национален предател кирил петков! Хората ходят прави!

    Коментиран от #26, #38, #48

  • 24 Така е Любо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Любо":

    т.н. Строителна мафия е брата на СерГей СтаниШеф. По време на управлението на Станишеф България насочи държавния ресурс към туризма. Не е лошо, но това е слугински бизнес за ниско образовани и ниско квалифицирани работници. Той се извършва лятото и работниците са временно заети. Подходящ е за студенти в лятната ваканция, но не и за работа за цял живот.
  • 25 Милен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петко бе, чети":

    И аз малко съм сгрешил не са 19 места надолу от влизането ни в съюзо а само 16 ама пак е нещо.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 За разлика от теб

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Агата Кристи":

    Аз мразя и крадеца от Банкя! Той не е по малко жалък продажник и лъжец!

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Верно ли ?

    1 1 Отговор
    Еврейски статитистики за лумпени ! Нема ядове,ще ТРЯБВА да изтеглим заем от 9 млрд. € !!! Кочината е пълна с продажници !
  • 29 Милен

    1 1 Отговор
    Още нещо интересно ми прави впечатление: след 2021 година небитовите потребители са на свободният пазар за ел. енергия вижте какво се случва с графиката тогава, за туй сигурно пак служебното правителство е виновно?
  • 30 тъма в тунела

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "За разлика от теб":

    С омраза не става. При Бойко имаше инвестиции. Сега след три години преврат отново се появиха икебани по пътищата. Войната по пътищата се разгаря. Престъпността процъфтява. При ББ имаше работа, цените бяха стабилни и трудовите хората планираха бъдещето. Сега отново като през 1990те живеем ден за ден без надежда в бъдещето.

    Коментиран от #32

  • 31 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "За разлика от теб":

    Важното за теб /с което се гордееш/ е, че ОБИЧАШ Импексовата, Зеленият чорап и наркомана от северо-изток !

    Коментиран от #34, #35

  • 32 Не съм ученик

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "тъма в тунела":

    за да ми тиражираш подобни глупости с детски интелект, платени от крадеца в Банкя! Това е толкова гнусно и жалко да опростачва деца и да плаща за простотии и лъжи, че не ще го мразя, а ненавиждам!
  • 33 Милен

    0 0 Отговор
    И още нещо интересно: 2020-2021 беше пикът на " ковидистерията, виждаме по графиката ефекта от мерките за справянето с нея 😉
  • 34 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Агата Кристи":

    нито импекси обичам, нито чотрапи, нито наркомани, нито национални предатели и мафия като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС и платените им отпадъци продаващи си бъдещето!

    Коментиран от #36

  • 35 тъма в тунела

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Агата Кристи":

    Тук се споменава зеления чорап. Нека изясним прозвището за по-широката публика.
    Министерството на войната есъседно на Народния Театър. С една дума махла на министерството. Итам се срещат пенсионирани носители на офицерски униформи. И не стига че са пенсиониранирано, получават коляма сума при пенсиониране /въпреки че не са участвали във военни действия и не са служили по гарнизоните/ и получават голяма пенсия, те пак влизат в театъра със служебните зелени чорапи.
    Някак нелицеприятно особено от гледна точка на някой "простоват" работник който си изкарва прехраната с труд.
  • 36 Агата Кристи

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ами":

    Е, добре,
    Щом ти е нужно разяснение - ето го :
    Но пък ОБИЧАШ "другарите" Румен Радев, Путин и "другарката" Нинова.
    Може би сега ще поискаш да ти напиша и биографиите им, за да разбереш за кого иде реч.

    Коментиран от #37

  • 37 Ами пак не позна

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Агата Кристи":

    Румен Радев не ми е любовница за да го обичам! Но го уважавам, защото е достоен човек! Не лази, а ходи прав! Путин не ми е никакъв за да го харесвам, но в момента истината е на негова страна! А нинова е нещо твърде жалко! Лази и се гърчи в лъжи като кирил петков, асен василев, христо иванов, атанас атанасов, бойко борисов и цялата жалка продажна, лъжлива, крадлива, подла и лицемерна сга н окупирала, крадяща и продаваща България!

    Коментиран от #39, #44

  • 38 Башкå бõлит

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Путин язовир не е разрушавал":

    Получаваш няколко минуса от мен! Няма проблем, обичай си Пyтлep!

    Коментиран от #40

  • 39 Агата Кристи

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ами пак не позна":

    Но си пусна бюлетината за комунистическата /соц/ партия.
    Приятна вечер, - салата и 50 грама стимул на сърцето !

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами дали

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Агата Кристи":

    ще я пуснеш за БСП или мафията и национални предатели обединили се в ОПГ-то ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, разлика няма! Все ще си гласувал за лъжци, крадци, мафия, лицемери, подлеци, задкулисие, олигарси, чужди интереси!

    Коментиран от #42

  • 42 Агата Кристи

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ами дали":

    Аланкоулу,

    ПОЖЕЛАХ ти "приятна вечер", или комунистите не разбирате от учтиви изрази!!!

    Коментиран от #43

  • 43 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Агата Кристи":

    ти де видя комунисти? Тъпо е човек да си обяснява всичко с комунизъм! По лесно е да погледне какво се случва около него!

    Коментиран от #47

  • 44 глупости на търкалета

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ами пак не позна":

    Про100 Киро и Дебеличкия играят сие с Резидента. Само за пред хората го играят противници. Целта е много по-голяма. За Путин е важно българите да се избиваме един друг. Само така, когато дойде да ни "освободи" всички ще си чустваме безкрайно самотни, а предателите ща станат герои.

    Коментиран от #46

  • 45 Ани

    1 1 Отговор
    Румен Радев се покри със тъмна слава когато публикува колажите на спящия ББ във фейсбук страницата си. От този ден, той не е моя президент.
  • 46 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "глупости на търкалета":

    що ги пишеш глупостите тогава! Поне се напъни, да не изглеждат като от 5 годишно дете, продало се на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 47 Агата Кристи

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ами":

    Лекторите ви от АОНСУ на закритите ви партиините събрания, на НИЩО НЕ СА ВИ НАУЧИЛИ.

    Коментиран от #50

  • 48 Башкå бõлит

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Путин язовир не е разрушавал":

    Иzkaш ли oщe минyzи?

    Коментиран от #49, #51, #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кои са тия

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Агата Кристи":

    Май в зора си да си продадеш бъдещето на крадеца от Банкя отидеде в десета глуха! :))

    Коментиран от #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Агата Кристи

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Кои са тия":

    Прав си.
    Току що отидох "в 9-та глуха" и отваряйки врата НАЙ-В ДЪНОТО ТЕ ВИЖДАМ ТЕБ - ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ПРОПАДНАЛИЯ И ИЗГНИЛ КОМУНИЗЪМ.

    Стига си писал, че бабата ти е с точилката зад теб.

    Коментиран от #53

  • 53 Е що те

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Агата Кристи":

    дразни истината за мафията Пп, ДБ, ГЕРБ и ДПС и платеният им отпадък? Не си ли българка? Аз съм българин и мразя отпадъците в страната, ми да я продават и да плащат за лъжи! Гнус ме е!

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Минусите

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Башкå бõлит":

    ще променят ли истината, че не Путин е разрушил язовирната стена? :))) Я пробвай да видим първолаче! :)))
  • 56 Агата Кристи

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Е що те":

    БЪЛГАРИН с параметри :

    L - 32 sm.
    F - 6 sm.

    СЪМ, "другарю".
    Тези от АОНСУ напразно са се хабили с теб !

    Коментиран от #58

  • 57 Скумриите

    0 0 Отговор
    Не бойте се с нас ще скочите напред !
  • 58 Българите не се

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Агата Кристи":

    продават като марули на крадци като банкянският!

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Агата Кристи

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Българите не се":

    "Другарю",
    победи ме ... с продажност...
    ПЕЧЕЛИШ....
  • 61 някой

    0 0 Отговор
    По-манипулативно заглавие едва ли може да има.
    За нещо съвсем друго пише в изследването в Швейцария и то има малко общо със служебните правителства на Президента Радев.Ако някои е забравил през 2022г. имаше и редовно правителство.
    Автора май има сериозен проблем с Президента Радев?
    Явно не е запознат с изискването за журналистическа безпристрастност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове