Last news in Fakti

26 Юни, 2023 12:37 888 10

Петър Чолаков: Ако разглеждаме правителството като пиеса, някои от актьорите са много добри. Проблемът е с режисьорите

  • петър чолаков-
  • правителство-
  • пиеса-
  • актьори-
  • режисьори

Този ултиматум ми напомни за заглавието на приказката „Пеперудката, която тропнала с крак“. Условията все пак имат своето основание, но въпросът е какви са лостовете на ПП-ДБ да налага каквото и да е на ГЕРБ, коментира политологът

Петър Чолаков: Ако разглеждаме правителството като пиеса, някои от актьорите са много добри. Проблемът е с режисьорите - 1
Снимка: БНТ

Ако разглеждаме правителството като пиеса, някои от актьорите изглеждат много добри. Проблемът е с режисьорите, заяви пред БНР политологът Петър Чолаков. „Заглавието на пиесата би било „Почтеният корупционер“, допълни той. Експертът е съгласен с тезата, че поведението на Борисов се е променило след свалянето на Гешев.
Ако сега има избори ГЕРБ пак ще са първа политическа сила, посочи още той.

„Не растат електорално, но ще си запазят позициите. Драмата е за по-малкия коалиционен партньор“.

Чолаков определи като ясен знак предпочитанието на Борисов в събота да се срещне с активисти на ГЕРБ, вместо с лидерите на ПП-ДБ, след като в петък те му поставиха 7 условия, за да продължи управлението на настоящото редовно правителство.

„Това разбива тезите ,че Бойко Борисов и ГЕРБ са поставени до стената и че самото правителство е триумф на партиите на промяната“.
Ако ще се записват нещо, очевидно ще трябва да се помисли за друг тип формат, отбеляза политологът.

„Този ултиматум ми напомни за заглавието на приказката „Пеперудката, която тропнала с крак“. Условията все пак имат своето основание, но въпросът е какви са лостовете на ПП-ДБ да налага каквото и да е на ГЕРБ.

Борисов показа, че не фетишизира тази сделка, която е сключена между ПП-ДБ и ГЕРБ. Във всеки момент ГЕРБ са готови да се откажат. Това не е изненада. Те нямат подписано споразумение. ПП-ДБ се оказаха в ситуация, в която има заместник-министри на ГЕРБ, но от партията на Борисов казват, че това правителство не е тяхно. Хем ГЕРБ участва във властта, хем ДПС са знаме на конституционните промени и има основание да подозираме, че и те участват в сделката, хем накрая ПП-ДБ ще изядат и боя“.

Проблемът е, че ПП продължително обясняваше, че няма да управлява с ГЕРБ, отбеляза Чолаков.

„Борисов не държи да се нарича коалиционно споразумение, но иска да види нещата разписани. Когато обаче си формулирал нещо, което озвучи като категоричен императив, не може да се опитваш да се измъкваш.

ПП-ДБ не искаха да се нарича коалиция и да подписват споразумение, защото това щеше да даде основание да се каже, че са предали избирателите си. Те имат морален проблем“.

Към момента интересът на ПП-ДБ е да се запази правителството, въпреки този ултиматум, който поставиха. Те не биха рискували, защото ако сега се проведат парламентарни избори, вероятно за тях резултатът ще е разочароващ. Възниква обаче въпросът дали ако продължават да отлагат, няма да се окаже, че при едни избори, проведени заедно с местните или след тях, електоралната социология няма да ги попари още повече. Хамлетовският въпрос пред ПП-ДБ е колко да стоят в това управление“, коментира политологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Всеки журналист получава списък с хора за които трябва да пише само лошо,списък с хора за които да пише само хубаво.И най важния списък с хора за които не трябва да пише нищо.В този списък са Режисьорите.И на ул Козяк също.
  • 2 честен ционист

    5 1 Отговор
    Преди година и половина като напишеше в Гугъл - Кирил Петров и изкарваше снимка на канадеца и пишеше отдолу "Actor". Сега гледам са махнали снимката, ама "Actor" си седи.
  • 3 гост

    8 1 Отговор
    Момче, режисьорът е само един и той е в посолствоТО, ако искаш може да му научиш името!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 мобил

    3 1 Отговор
    САЩ,ЕС и от ДС - Доган, Пеевски и др. българи !
  • 5 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    кондукторката митрофановна !
  • 6 Не е

    2 0 Отговор
    време за майтапи , а и не е остроумно !
  • 7 иса

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Там е и сценариста. Обаче на публиката започва да и писва и ще има групово замерене с домати по актьорите!Както винаги те ще плащат за бездарните произведения и опити за филм!"Киро,Кокоро,Баце и аз един от Козяк!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Артилерист

    1 0 Отговор
    Факти ме изтриха пак -те вероятно захлебват от американските долари за влияние и не позволяват аргументирана критика за ГЕРБ/СДС И ПП/ДБ. Но същността на тези т. нар. партии, техните водачи Борисов и просто Киро и Асан, както и толерирането им от посолствоТО, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ и тази ИСТИНА Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА!
  • 10 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    Основанието на ПП-ДБ е, че лидер на ГЕРБ-СДС е тотално корумпирана личност, която търси пречистване или замазване чрез тяхното неопетнено лице ! Всичко е от ясно по-ясно ! И ако БМБ си мисли, че нещо ще бъде забравено - НЕ НЯМА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол