Last news in Fakti

29 Юни, 2023 11:58 1 568 50

Министър Радев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен обсъдиха общите приоритети в енергетиката

  • енергетика-
  • сащ-
  • аец

България може да бъде една от първите държави в Европа с инсталиран и работещ реактор AP 1000, което е изключителна възможност, каза посланикът

Министър Радев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен обсъдиха общите приоритети в енергетиката - 1

Междуправителственото споразумение между САЩ и България, сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и ВЕИ технологиите бяха сред обсъдените теми на среща между екипа на Министерството на енергетиката и делегация на Посолството на САЩ у нас, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, зам-министър Ива Петрова, зам-министър Красимир Ненов и Карина Ангелиева, началник на кабинета на министъра. От страна на Посолството на САЩ участие взеха посланик Кенет Мертен, заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и г-н Ерън Коуп, съветник по политическите и икономическите въпроси.

Министър Радев представи общите приоритети пред екипа на министерството по отношение енергийната политика и стратегия за развитие на сектор Енергетика, акцентирайки на сътрудничеството със САЩ в част Ядрена енергетика. В този контекст се обсъдиха и предприетите стъпки към финализирането на Междуправителственото споразумение.

Зам-министър Красимир Ненов запозна гостите с актуалното състояние на процеса в съответствие с рамките, зададени от Народното събрание на Република България. Според решението на парламента, предстои сключване на споразумение за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР1000 (блок 7 на АЕЦ „Козлодуй")

Посланик Мертен подчерта, че до момента е извършен значителен обем работа и определи споразумението като „нова ера на сътрудничество между двете страни“. Той заяви, че България може да бъде една от първите държави в Европа с инсталиран и работещ реактор AP 1000, което е изключителна възможност.

Посланикът се поинтересува и от процеса по лицензиране на новото свежо ядрено гориво, засегна и темата за малките модулни реактори, които са много обещаваща технология.

Страните обсъдиха и лицензирането на свежо ядрено гориво на Уестингхаус Електрик Швеция АВ като съществена част от действията на правителството по осигуряване диверсификацията на доставки.

Министър Радев подчерта ритмичността в работата на всички заинтересовани страни, вкл. текущия преглед на пакета документи, включващ неутронно-физични, термо-механични, якостни, термо- хидравлични и радиологични анализи за смесени и еднородни зареждания, както и нужното време пред Агенцията за ядрено регулиране за издаване на разрешение за експлоатация на новия тип ядрено гориво.

Друга засегната тема беше диверсификация на доставките на природен газ, като зам-министър Ива Петрова заяви:
„Междусистемната газова връзка между България и Гърция беше повратна точка, защото осигури достъп до терминала за втечнен природен газ , както и до Южния газов коридор, по който се транспортира природен газ от Азербайджан за нас. Следващ ключов проект е терминала в Александруполис, където България има участие чрез своето дружество – Булгартрансгаз. Надяваме се, че той ще заработи до края на годината. „Булгаргаз“ има резервиран капацитет от 1 млрд. кубични метра на терминала. Работим по междусистемните газови връзки със Сърбия и Северна Македония, както и по увеличаване на капацитета на хранилището в Чирен. Участваме в платформата за общи газови доставки, инициирана от ЕК. Тези усилия, дават резултат по гарантиране на доставките и диверсификация както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа“.

Американският посланик коментира, че е радостен да види колко успешна и проактивна е България по отношение на сигурността на доставките на доставките на природен газ и диверсификацията на източниците и маршрутите и похвали добрите взаимоотношения на страната ни с останалите държави в региона.

В края на срещата министър Румен Радев изрази желание България и САЩ да обсъдят възможно сътрудничество в областта на геотермалната енергия, ВЕИ, нови технологични нискоемисионни решения за производство на електроенергия, вкл. малки модулни ядрени реактори и зеления водород. Акцент беше поставен пред възможностите както за технологични трансфери, така и за инвестиционен интерес и за реализиране на евентуални публично- частни партньорства.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    44 0 Отговор
    Един вид, набиха му канчето!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    20 0 Отговор
    АP 1000 преведено на руски е ВВЕР-1000
  • 4 МАКЕДОНЕЦ

    24 2 Отговор
    Трябва да се обсъди анексирането на България от Македония.
  • 5 Хихихи..

    23 0 Отговор
    Тръстият губернатор и Първият чиновник на Колонията.Също като остров Тортуга,губернаторът Бишоп и капитан Питър Блъд дето може да кара самолет..
  • 6 ТаУмВзе

    38 0 Отговор
    Инструктаж и калибровка на слугинажа си трябва редовно!
  • 7 БГ0000

    40 0 Отговор
    Министър Радев,изправете малко стойката,поклоните ги оставете за църквата или пред костите на Левски и Ботев ! На тези който ни поробиха не се кланяйте,имаите малко достойнство,моля Ви !!!
  • 8 Първият

    28 0 Отговор
    Инсталиран и първият гръмнал. И тогава ще ни заличат напълно.
  • 9 Да се чете

    34 0 Отговор
    Обсъдили са приоритетите за енергетиката на сащ у нас, които трябва да изпълним.

    Коментиран от #43

  • 10 Град Симитли

    15 6 Отговор
    Я ония протектори, дето лаят срещу Митрофанова - да ги чуем?

    Коментиран от #11

  • 11 какво

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Град Симитли":

    намекваш, че амери канското посолство се меши в нашите работи и ни управлява, това е дезинформация-хахахахахаааа..

    Коментиран от #13

  • 12 КАКВО ОБЩО ИМА ПОСЛАНИКА

    26 1 Отговор
    с енергетиката на България. Пардон, забравих, че Генерал-губернатора е НАЧАЛНИКА по думите на ТИКВАТА
  • 13 Град Симитли

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "какво":

    Хибридна война е, :))
    Пет доцента и социални антрополози ще ни го обяснят,че Кенет е от Каспичан и е българин 8мо поколение!
  • 14 Козела

    24 1 Отговор
    Общите приоритети са да лапнат и АЕЦ Козлодуй!
  • 15 Айдее

    24 1 Отговор
    И Белене го продадоха на шефа.Ние плащаме милиарди,те ще прибират печалбата. Тези ще ни поставят в тотална енергийна зависимост от фаш. Ще приберат и Козлодуй,запомнете го! Вече са се втренчили във останата държавна Марица- 2.Като е концесионират и нея,и България става техен енергиен роб.След тази пр,ода жна гмеж,който и да дойде на власт няма да може нищо да направи.Защото клаузите за неустойка, пропуснати ползи и загуби са толкова убийствени,че нямат изплащане.Тогава ще гледам сейра и на онази част от нас - оборските любители.Как ще си плащат сметките те,но и техните деца,дори внуци! Енергетиката е кръвоносната система на Държавата.Дадеш ли я в чужди ръце,ти си превзет отвътре завинаги!
  • 16 Нали така

    16 1 Отговор
    Една периферна територия със затихващи функции трябва да изпълнява инструктажа на господарите си.
  • 17 Софиянец

    25 1 Отговор
    Гнусни безродници! На тоя краварски боклук ли ще падаш на колене бе, на тоя ли ще продаваш България бе!
  • 18 стоян георгиев

    21 1 Отговор
    Белене им малко на тия свине!
  • 19 Гетсби

    2 24 Отговор
    Който не е доволен - чемодан , вокзал, Москва - сериозно , това е единственият начин да живеете нормален живот като българи , както казаха тук не е Москва , и никога няма да бъде за съжаление
  • 20 зелю

    18 0 Отговор
    ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА
  • 21 рунгела/до Киро

    15 0 Отговор
    Тази дума обсъдиха не вярна подразбирай инструктираха или го запознаха без право на мнение.Енергетика ще продължи да съществува но искат всичко да е в техни ръце.Когато си искат ще ни подават и колкото си искат и на каквато цена си искат .
  • 22 И така

    19 0 Отговор
    България е най-бедната в Европа до 1939-та. След 1989-та - пак! Американското посолство създаде недосегаемата политическа мафия в България, резултат - 90-то място по икономическо развитие в света! Няма осъдени политици..., освен кметицата на р-н Младост (по скалъпен с енарии.

    До 1989-та България е 20-та по икономическо развитие, 2-ра по образование, 5-та по здравеопазване в света ...!

    Коментиран от #24, #28

  • 23 Тия милиарди

    17 0 Отговор
    които им подарихме,не са им достатъчни! Всичко ще ни вземат!Изтупват ни като брашнен чувал!Империята на злото!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Демократ

    18 0 Отговор
    Писна ми от Америка. Постоянно и навсякъде се месят в чуждите работи
  • 26 Жорж

    10 0 Отговор
    Тоя много се активизира бе. След като си нагласиха от посолството правителство, започват да прилагат и най- печелившите за държавата ни финансови източници.
  • 27 Гай Турий

    12 0 Отговор
    Новият гъзодащник в енергийното м-во изцяло се отдаде на янкиния глиган. Но тоя е един посланик, бе министре!!! Що му се кланяте като на Господ? Набутват ни здраво в ядрени безпътици на огромни цени. Да избягаме от руски монопол от тръбен газ и се набутаме на американски монопол с прескъп американски втеченен газ, идващ през океана. Измет продажна е това правителство! Веднага да се пръждосва. Цеинте на ток и парно ще се вдигнат заради тия предатели от ПП-ДБ и ГРОБ.
  • 28 Така е,

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "И така":

    но това тия с промитите мозъци,не го проумяват!На тях постоянно им втълпяват колко лошо е било преди!
  • 29 Тони

    10 0 Отговор
    Малко им остана! Затова щавят като побъркани. А техните бг марионетки ще свършат по лагерите.
  • 30 аз на това му викам

    7 0 Отговор
    Нахлузване на късият повод .
  • 31 Махмуд

    9 0 Отговор
    Харесва им да си получават милиони без да имат това право, както эт така наречените Американски централи, около 300 милиона на година и сега като паразити искат да смучат от БГ още и още.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пейо

    1 2 Отговор
    Американският и руския посланик се срещнаха в президентството.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Вонбон

    14 0 Отговор
    Кой е тоя да обсъжда енергетиката ни.Обсъждаме ли енергетиката на сащ
  • 36 Тоя радев е боклук за кра""варите

    8 0 Отговор
    Боклу""кът, който трябва да закрие АЕЦ Козлодуй и да плати милиарди за краварски реактори на ЧЕРТЕЖИ..

    Боклуци ш""и""" б"""а"" ни, Ан""ате"ма!!!! Я ги вижте в сайта the Bulgarian times кво правят в Ню Йорк - голи ер""е"ктир"али п""ед""оф""или и деца около тях по улиците из целия град...
  • 37 абе

    6 0 Отговор
    От днес България ще е Хаити , но не толкова екзотична .
  • 38 БРАДЪРИТЕ

    10 0 Отговор
    Убити са 4208 души. Тежко ранени са 4744 души.

    Само в София са разрушени над 12 хиляди сгради, близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат. За периода от 6 април 1941 г. до 1 септември 1944 г. с 45 268 бомби са бомбардирани 187 населени места. От жертвите 88% са мирни граждани.

    Нанесените материални щети са за над 24 милиарда тогавашни щатски долара.

    Заръката на Чърчил е изпълнена - оставало е да се засеят картофите.

    Истината за скверната му фраза е опазена от паметливите хора, колкото са останали. Един от тях е Джимо - Димитри Иванов.

    В дописката си „Най-интересната ваканция“ - 11 април 2018 година, вестник „Сега“ - той разказва за касапницата, която Чърчил урежда на София.

    Цитат: „София ще бъде изравнена със земята и засадена с картофи го каза Чърчил, когато слухтях пред телефункена с разлети къси вълни“. На Джимо може да се вярва повече, отколкото на всички охранители на ЕА ценноУбити са 4208 души. Тежко ранени са 4744 души.

    Само в София са разрушени над 12 хиляди сгради, близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат. За периода от 6 април 1941 г. до 1 септември 1944 г. с 45 268 бомби са бомбардирани 187 населени места. От жертвите 88% са мирни граждани.

    Нанесените материални щети са за над 24 милиарда тогавашни щатски долара.

    ЗаръУбити са 4208 души. Тежко ранени са 4744 души.

    Само в София са разрушени над 12 хиляди сгради, близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат. За периода от 6 април 1941 г. до 1 септември 1944 г. с
  • 39 хаитянинът не се шегува

    9 0 Отговор
    Тия от племето Промяната направиха индианска нишка до вигвама на белия губернатор на територията .
  • 40 4545

    11 0 Отговор
    Защо ли не мога даже да си представя как българския посланик в САЩ обикаля министрите и им казва какво да правят.
  • 41 Кажи честно!

    8 0 Отговор
    Под "общи приоритети" да се разбира приоритетите на СрАЩ
  • 42 Наблюдател

    6 0 Отговор
    В края на обсъждането министъра преглътна, облиза се и изпълзя от под масата
  • 43 Време е

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да се чете":

    За Възрождение
  • 44 НАШИЯ ПОСЛАНИК ОБСЪДИЛ ЛИ Е ЕНЕРГЕТИКАТА

    1 0 Отговор
    НА САЩ С МИНИСТЪРА НА САЩ ? ДА ГЕ........
  • 45 ЩО НЕ ГО НАЗНАЧИХА ПРЕМИЕР ТОЯ ПРЪЧ

    2 0 Отговор
    ОТ ПОСОЛСТВОТО , ДА НЕ ОМИРИСВАТ НАЩЕ ОФЧАРИ ПОКРАЙ НЕГО !
  • 46 Хакуна матата

    2 0 Отговор
    Явно всяко решение на българското правителство се съгласува с този човек. Че ние по-добре да разпуснем Народното събрание и правителството и да му дадем той да ни управлява ... Малодушни лигави пъзльовци ни се пишат на управници ... Срам!!!
  • 47 дядото

    0 0 Отговор
    този мертен изглежда е като бившите секретари на бкп- знае всичко и санкционира цялостно нещата.поне успяхте ли да го убедите да разреши
  • 48 сноу

    0 0 Отговор
    Как се подсмихват и си надничат отзад...изобщо артисти за новите серии на холивуд...
  • 49 разобличител

    1 0 Отговор
    Всички от правителството минават подред на инструктаж в посолството.
  • 50 Ха ха

    0 0 Отговор
    Първанка По твое време ти беше изолиран от целия цивилизован свят Никой не те искаше
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове