Last news in Fakti

30 Юни, 2023 11:17 1 806 26

Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си

  • касова бележка-
  • заведения-
  • данъци

Причина за промените е опит да се накара ресторантьорският бизнес в България да започне да декларира цялата си печалба пред НАП. От бранша обаче приемат много остро готвените промени и твърдят, че една хубава идея се опорочава

Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си - 1
Снимка: shutterstock

Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си. Това гласят промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, публикувани за обществено обсъждане.

Причина за промените е опит да се накара ресторантьорският бизнес в България да започне да декларира цялата си печалба пред НАП. От бранша обаче приемат много остро готвените промени и твърдят, че една хубава идея се опорочава, тъй като ще важи само за заведенията.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов подчерта, че секторът е изключително дисциплиниран след сваляне на ДДС ставката. "Много са намалели запечатванията на обекти, има голям ръст и на вноските на корпоративен данък. Ако става дума за дисциплиниране на фискална политика, задължителните касови бележки са хубава мярка, но остава неразбирането защо остава само за нашия сектор. Доста често сервитьорите обслужват няколко маси и се бавят с даването на сметката, това може да бъде решено като недаване на бележка и някой да стане и да се замине", коментира той.

Според данъчния експерт Николай Ванчев да станеш, без да си платиш при каквито и да е обстоятелства, е неприемливо. "Това ще доведе до голям проблем - постоянно да има хора, които стават, без да платят и твърдят, че не им е донесена касова бележка. Трябва да се вика полиция да се установи дали е така или не", смята той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    33 6 Отговор
    Ако не получите касова бележка в заведение, може да не плащате сметката си - изключително добра идея!

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    7 22 Отговор
    За такива дето не плащат имам пушка под бара.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жокер

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И какво ще направиш бе я кажи адреса на фантазираното заведение моме

    Коментиран от #6, #22

  • 5 Перниканец

    25 0 Отговор
    "...остава неразбирането защо остава само за нашия сектор" За мен, Алибегов или так незнам къв си, остава неразбираемо защо само за вашия сектор е 9% ДДС. Значи сте единствени за облагите, но за правилата - вашето си е ваше, чуждото - общо. Ще ви бойкотира народа в най-скоро време.
  • 6 Последния Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жокер":

    Витошка 18.

    Коментиран от #8

  • 7 Любовника Спецов на леля Асена ще ги

    6 4 Отговор
    Напляска пък и нали е шеф на НАП ще ги насмачка и ще млъкнат ресторантите, пък и те са за малко и трябва да крадат по много и бързо, все пак времето ги притиска!
  • 8 Жокер

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    И как се казва

    Коментиран от #19, #24

  • 9 Дрън дрън

    11 0 Отговор
    От девет кладенеца вода ще донесат, за да обяснят колко са съвестни милите ресторантьори и колко ще ги ощетят.
    Все едно не ходим по заведения...
  • 10 и кво от това?

    9 0 Отговор
    Всеки ресторант има два касови апарат. Регистриран в НАП и не регистриран. Единия прашасва в някой ъгъл а от другия издават по някоя касова бележка. Ще издават , но фалшиви!
  • 11 Просто човек

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    С нетърпение очаквам името и адреса...

    Коментиран от #14, #17

  • 12 А за строително ремонтни дейности

    5 1 Отговор
    без фактура или касов бон? Как стои въпросът?
  • 13 ИМАШ ДРЪЖКИ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пълниш е с вода пушката....................
  • 14 Жокер

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Просто човек":

    Лъже та дрънка тоз мургавелко, човек с работа пък какво остава за собствен бизнес няма как да седи да пише коментари от 7 сутринта до 3 през ноща...

    Коментиран от #15

  • 15 очевидец

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Жокер":

    там съм в момента,едното е кафе София а другото е Сошъл Кафе бар енд китчън.......сега почвам да търся пушка....
  • 16 Г-н Василев

    2 1 Отговор
    Фактура ли е прогнозната "бележка" на Топлофикация? За мен, буди съмнения? Плащано ли е ДДС на база "прогноЗна бележка" от битови потребители? Законно ли е плащането на лихви от "прогнозно късче хартия". Как хоризантална инсталация с централен топломер в апартаментите, с 5 тръби в коридорите с изключено парно на стълбищни площадки, без отказали се от парно, плаща 25 мегават часа "подадена" топлоенергия прогнозно месец АПРИЛ, при липса на уред след абонатна станция, изчисляващ количество РЕАЛНО израходвана топлоенергия от конкретен обект. Знаете ли, че месец май продължава да работи ПАРНОТО, след като на фактурите от 1 05 до 31 05 изписва, общо количество топлоенергия израходвано в сградата 5 мегавата. Махайте Топлофикация, и служителите й, и клиентите изпитват съмнения.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дрън дрън та пляс

    7 1 Отговор
    айдее последния мексиканец ще тря плаща вече данъци
  • 19 Миии

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Жокер":

    тва да не е на педеричард алибургеров кафето

    Коментиран от #23

  • 20 Мухаа,хаа!

    10 2 Отговор
    По замисъл,е чудесна система.Но защо само за алибекчо и сие? Хич не са ми симпатични,но защо през такъв закон,не наложат касови апарати по всички борси,тържища,и най вече на общинските пазари.Че там е най сивият сектор бе Министре! Колко е платил за стоката,от къде е произхода и, колко е надценка - пълен хаос и мъгла.Хайде принудете м,н,гя на,който масово е превзел всички пазари в страната,да е задължен с монтаж на касов апарат,вързан към НАП.Да има унифицирана везна,която да се вижда от клиента.Там се крият огромни обороти г.н Министър.И беден и богат,купува от пазара.Лично съм провел експеримент.В рамките на половин час за стандартна сергия( зеленчуци) до нея за плодове - м,нгя ни две сестри, За тридесет минути на Женския,онази - с плодовете направи оборот грубо 187 лева! Другата- със зеленчуци - 140 лева. При поне 50,% заложено печалба, на час всяка реализира нетни 150- 200 лева.!!! Няма НАП,няма регистрация по ДДС - нищо! Плаща месечна такса сергия, и еднократно мизерен данък в общината.Там се фокусирайте.Ако се направи грамотно,и цените ще паднат сериозно.Когато види, че от левчето ще отиде сериозна сума,ше гони оборот,а не на лев,лев печалба Дано не ми ударят гумата,че те са важен Хелекторат.
  • 21 изкуствен интелект

    4 0 Отговор
    точно така. браво. това трябваше отдавна да стане. и тоя алибегов освен да реве нищо друго не прави. га не плащан на бюджета им добре. мандра, мандра ама до време
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 очевидец

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Миии":

    Да бе това е ама като го пиша тук на латиница и трият коментара
  • 24 Витошка 18

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Жокер":

    Раффи бар Гелато Витошка.
  • 25 Г-н Василев

    4 3 Отговор
    Да не бъдем първосигнални, не г-н "Алибегов" е Проблемът. Защото мога да избера дали да вляза в обектът на г-н Алибегов, но не мога за избегна Топлофикация, Ток и Вода. След като сте толкова "смел" към "заведенията", ще бъдем ли толкова смели към " Енергодружества" - частни и държавни, "Топлофикация", "Вода", "Злато". Ми да почнем ли с майстори, сервизи, водопроводчици, фризьори, таксиметрови шофьори, ХОТЕЛИ. Но това е ИЗВОРЪТ, "Дървото на Живота" в "бюджета" Българското "ДанъкоПлащане". А истината, установена и от "старите акули на ФЕД" е изречена от частен самолет: "Оставете ме на мира с вашите глупости за CBDC" и "климатични промени". Това е чист Популизъм, иначе Поздрави за 9% ДДС Топлофикация. Още един поздрав, ако потребителите имат шанс за индивидуален отказ при централни топломери, и така във всички сфери на икономиката. Ще посмеете ли? Не, разбира се! И озаптете ДБ,Вашето отроче, защото "диктатурата" вече е прекалено ОТБЛЪСКВАЩА, дори за американофили.
  • 26 Ка Морган

    2 5 Отговор
    По идиотска идея не съм си и представял, че може да се измисли от нормален човек! Това единствено ще доведе до насилие. Кой е фашиста в тази ситуация? Кой болен мозък 21век може да измисли /предизвика/ ситуация в която, хора ще се бият, стрелят и избиват заради безумието на финансов министър "учил" в ХарВарвар?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове