Last news in Fakti

30 Юни, 2023 15:12 2 257 14

Димитър Събев: Заради "Марица-Изток" смъртността в Гълъбово достига 25 промила, което е изключително много

  • марица изток-
  • смъртност

Работната ръка в "Марица-изток" е безценна за българската икономика. Ние я прахосваме, когато я оставяме да работи в технология от 19-и век, смята икономистът

Димитър Събев: Заради "Марица-Изток" смъртността в Гълъбово достига 25 промила, което е изключително много - 1

Забавянето на взимане на решение и прилагане на мерки за "Марица-изток" ще бъде много по-скъпо в бъдеще, а работещите там не получават никаква информация или насока какво ще се случва от държавата. Обявеният през 2022 г. ренесанс на въгледобива и въглищната енергетика заради атаката на Русия срещу Украйна така и не се състоя, тъй като цените от ВЕИ бяха доста по-ниски. През 2023 г. цената на енергийните борси падна допълнително и ТЕЦ са принудени да продават енергия под себестойността ѝ.

Това каза д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН, който коментира изследването "Регионален демографски и социално-икономически анализ на района на "Марица-изток" в студиото на Блумбърг България.

"Пазарът избутва въглищните централи и прави неконкурентна енергията от тези централи... Безотговорно е да се отлагат решението и мерките за този проблем, стратегиите за заместване, да казваме "централите ще си работят, защото 40 хил. работни места зависят от тях, и ние сме социална държава и ще плащаме милиарди от бюджета, за да субсидираме тези централи". Когато дойде часът, когато вече съвсем няма накъде да се продължава, тези хора просто ще бъдат на крачка от пропастта. Истинският предприемачески подход е да се вземат превантивни мерки тези хора да не бъдат изправени пред свършен факт за затваряне на ТЕЦ-овете и мините."

Има много силни интереси централите да продължат да работят както в момента. От една страна политиците не желаят реално да се намесят и да рискуват вота на близо 80 хил. гласоподаватели в региона - заетите в сектора и техните семейства. Профсъюзите също не искат да губят членове, добави Събев.

"Марица-изток" също така не е монолитна структура, а има много части, всяка от които с отделен собственик и отделни интереси. Държавата участва като собственик на мините и най-голямата ТЕЦ "Марица-изток 2", а собствеността на "американските" ТЕЦ-ове се сменя през годините, обясни Събев.

"Тази безотговорност към бъдещето на хората идва от тези запазени интереси и тук е мястото на централната власт да разясни как стоят нещата."

Разговорът за бъдещето на "Марица-изток" страда и от много подвеждаща или недостатъчно известна информация както за дела на ТЕЦ в енергетиката на страната, така и за цената в човешки животи. Всяка година около 1000 случая на преждевременна смъртност в региона са причинени от работата на "Марица-изток", каза Събев, позовавайки се на данни в специализирани медицински издания.

Демографските прогнози за региона са силно негативни заради високата смъртност и силната миграция, причинена от икономическата несигурност и здравни фактори, каза Събев.

"В община Гълъбово смъртността достига 25 промила, което е изключително много. 2.5% от населението умира за година, което се откроява и на фона на много високата смъртност в България."

Квалифицираната работна ръка в "Марица-изток" с опит в производството може лесно да намери добра заместваща заетост в други сектори - от електромобили до оптична техника и машиностроене. Нови чисти производства в региона могат също да привлекат голяма част от тези кадри, а заради много добре развитата си енергийна инфраструктура, произвеждането на чиста ВЕИ енергия би било много изгодно в дългосрочен план.

Рекултивацията на терена ще бъде огромно начинание, което ще отнеме от пет до седем години и ще създаде много работни места. Уместно е да се създаде високотехнологичен парк между Раднево и Гълъбово, които да използва квалифицираните работници, каза Събев. Разумно е да се изгради и една заместваща мощност на "Марица-изток", насочена към промишлено производство с висока добавена стойност.

"Работната ръка в "Марица-изток" е безценна за българската икономика. Ние я прахосваме, когато я оставяме да работи в технология от 19-и век."

 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тапа Нар

    17 5 Отговор
    щом е за изпълнение на заръката за затваряна на централата, ще докараме смъртността и до 1000 промила и ще се правим, че ни е грижа за хората
  • 2 Чик и Боец

    19 2 Отговор
    а американските марици, тях ще затворим ли?
  • 3 бългрина

    12 1 Отговор
    а от 1 3 по здрави ли става? а да те са краварски ......
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    Олигарците не им пука за Хората
  • 5 Тракия

    5 1 Отговор
    Вероятно вече около Два Милиарда Ежегодно глоби/"квоти" плащаме на Брюксел Вместо англо-американските собственици на ТЕЦ-овете . А високата цена на добития от тях ток се компенсира от АЕЦ Козлодуй ..

    Коментиран от #9

  • 6 Бгг

    12 2 Отговор
    Тоя говори глупости !!! То в региона много компании за електромобили, оптична техника и машиностроене има. Да се чуди човек в коя да започне работа и всичките дават големи заплати. Тоя ми ти икономист що не започне работа в някоя от тях ??? Като чуя някой да мисли за доброто на другите ми идва да го посъветвам.
  • 7 д-р Хаус

    10 3 Отговор
    Почва промиването на мозъзите с цел затваряне на ТЕЦ-овете. Т.нар. зелена сделка се готви да остави десетки, даже стотици хиляди хора без работа. Да се върнем във времето на семейство Флинстоун - т.е. в каменната ера. Това искат някои еколози. Ако едно промишлено предприятие може да си вкара емисиите в разрешените норми, защо да се закрива? Поне за 2 от ТЕЦ-овете в Марица ИЗток знам че хвърлиха стотици милиони левове в последните години и направиха сероочистващи инсталации. Какъв е проблема и другите 2 да направят? Ама не - трябва да работят фотоволтаиците на мутрите , а хората да стоят бедни. Е, те няма да стоят - Терминал 1 ги зове и еднопосочен билет за чужбина

    Коментиран от #10

  • 8 Истината

    3 1 Отговор
    Трябва да дадат държавно отличие на Ковачки за тази трагедия, държавната мафия го пази ,защото бандитите са важни , хората нямат никакво значение. Московският възпитаник, който разсипа минното дело, миньорите,населението в районите където безчинства , сега го скриха в българския мафиотски квартал в Дубай. Там бандитите се надминат на нещастието, до което докараха България и народа.
  • 9 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тракия":

    Ковачки и той ли е американец ?
    Смешни чибарашки

    Коментиран от #11

  • 10 Алоуу

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "д-р Хаус":

    Доганчо по-спокойно
  • 11 Тракия

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Тец2 е български . Но това , че сме първи по белодробни болести в Европа го дължим и на Ковачки тец2 , И на американските ( тец1 и тец3 , АЕS и global )

    Коментиран от #12

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тракия":

    Ковачки ще го Съди Бог Той е Тимаджия Риск Инжинеринг Козлодуй е Негово
  • 13 Айде стига лъга,

    6 0 Отговор
    Ще затворите държавното-/ТЕЦ2 и Мините/,а ще оставите ТЕЦ1 и 3 да си работят.Заместваща мощност щели да изграждат.Тия ги разправяй на пазара.Между другото 2024г.,изтича договора на единият от американските Тецове.Да не вземете ей тъй,без да искате пак да подпишете,и държавата пак да им плаща емисиите.
  • 14 Мариците

    0 0 Отговор
    Защо мълчите бе?Плюят ви,обвиняват ви.Вменяват на хората различни гадости за вас.Малко ли пари потрошихте за сероочистки и за изпълнение на прищевките на различни еко организации?За вменяване на неистина,има съд.Адвокатският отдел на дружеството защо не реагира?Енергиен комплекс със статут на обект на национална сигурност,се оставя да бъде оклеветен и оплют отвсякъде!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове