Last news in Fakti

2 Юли, 2023 09:10 994 22

Прекалените сензации и негативните новини отблъскват младите от медиите

  • медии-
  • новини-
  • млади-
  • проучване
Прекалените сензации и негативните новини отблъскват младите от медиите - 1
Снимка: Shutterstock

Преследването на сензационни и негативни истории отблъсква младите хора от медиите. Те отказват да следят новини заради склонността да се отразяват трагедии и катастрофи, посочват от Асоциацията на европейските журналисти.

Начинът на поднасяне на новини отблъсва младите хора, често създава постоянен стрес от тях и заради това те целенасочено не следят новини, обяснява Иван Радев от АЕЖ, цитиран от БНР. "Доста често някои медии организират новините си около черна хроника, около инциденти. Новини, които звучат стряскащо, но като информация, която да носи някакво развитие на човек, освен да го уплаши и да създава усещането за един постоянен стрес, е не носят нищо полезно. Така че младите хора просто ги игнорират и отиват на такива места в дигиталната сфера, които ще им бъдат по-полезни на тях".

По време на традиционната конференция на асоциацията, която тази година беше посветена на медиите и младите хора, журналистите обсъждаха как да стигнат до младата аудитория и как да отправят посланията си към тях.

"Всичко това, което вълнува обществото, има начини да бъде предадено на младите хора и да им бъде интересно - те се интересуват от всички актуални събития – от политически събития, от външнополитически събития. Интересуват се от глобалната обстановка. Разбира се, теми, свързани с околната среда с климатични промени", коментира още Иван Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    18 0 Отговор
    Сензация - измислихме нова лъжа, и ако не я повярвате сте "жертва на дезинформация."

    Коментиран от #18

  • 2 ........

    25 0 Отговор
    Очевадните лъжи и манипулации по медиите отблъскват абсолютно всички.Журналистите трябва да са независими и безпристрастно да отразяват новините,а не да лъжат!
  • 3 Ццц

    17 0 Отговор
    Прекалено наивната пропаганда за напреднали американци, откровените лъжи в ефир и каненето но едни и същи "експерти" по всички теми - от вирусологията до войната са основните причини за отлива на доверие. Да не забравяме, че основно правило на журналиста е предаването на ПРОВЕРЕНА информация, без ЛИЧНОТО му мнение. В това отношение Факти са водеща медия 🤣🤣🤣.
  • 4 Освен "сензации" и негативи

    13 0 Отговор
    кой е гледал от десетилетия нещо друго по екраните?
  • 5 надарена кака

    13 0 Отговор
    И аз вече не чета новини за катастрофи,пожари и загинали. Много натоварват отрицателно тези "новини". Това са некролози,а не новини.
  • 6 Наистина

    14 1 Отговор
    Журналята се превърнаха в клюкари !
  • 7 Българка

    8 1 Отговор
    Това твърдение е невярно за България. Та какво хубаво се случи на все по-бедните, все по-болните,все по-умиращите, все по-лъганите и обезверени българи? Колко години трябва да чакаме, за да видим в затвора поне стотина от върхушките на ГЕРБ-ДПС в затворите и конфискация на активите им, придобити с ограбени десетки милиарди от хората.
  • 8 завод

    2 0 Отговор
    Дръжте се,навън вали.....валят комплименти за нечий голям сексаИЗпил.
  • 9 Друга е причината

    11 2 Отговор
    Никой не иска да гледа непрестанна евроатлантична пропаганда, и при това от най-долнопробните!

    Коментиран от #14

  • 10 Гняс

    14 0 Отговор
    Особено отвратителни са заглавия като " Най-ниските цени на горивата и хранителните стоки в ЕС са в България " !
  • 11 Ама има ли още заблудени

    8 0 Отговор
    Които да гледат криминалните хроники и манипулациите /новините/
    по теленизороТ0 и да ги слушат по радиоТ0 ?!
    За фа кт0подобни не са нужни коментари, те стават само за забавление и за запълване на свободното време.
  • 12 Реалност

    2 8 Отговор
    БНТ и БНР са рупори на московската пропаганда - това ни отвръщава !
    Да стават частни, пРезилдента и ДПС да си им поемат издръжката, не само да определят политиката.
    С нашите данъци се плаща за руска пропаганда.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кажи честно

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Друга е причината":

    Да бе, Волгин не се спря .
  • 15 нн..ццц

    4 0 Отговор
    Много добре я знаят истината от АЕЖ, защо така с медиите.Игнорираме частните, те не ни интересуват.Какви ги вършат БНТ и БНР.Ами пълно информационно ПОЛИТИЧЕСКО затъмнение.Втълпяват ни, че не всички разбирали от политика и политиката била нещо си което го разбирали плеяда нагли и непросветени доценти, ози, мози, дето го преподават като разбиране и идеология и опростачават децата ни.Всичко е политика в този живот.От яденето, до работата и съня.Който твърди обратното е един тарикат и брутален мошеник, който се нагласил да искара живота си за наша финансова сметка.Да се върнем на СЕМ, Кошлука - 4 канала, чакаме още да се увелечи за наша сметка.И какво получаваме като продукт -Потури, пилони, криминален патриотизъм, четат ни от екрана указанията на престъпни олигарси и политици.Ама ние сме си ги били избирали.Такали уважаеми.Ние ли?Ами ВИЕ не допускате до медии телевизии и кандидати за власт други, освен хора с престъпно мислене и криминални идеологии.Примера с Кирил-бунтаря от ДС, предложен ни от друга матрьошка Радев.Ах каква грешка щарлатанска.Обявиха ни нагло, никога, ама никога повече свестен и читав човек да се издига за кандидат и изявява пред медия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НЯКОЙ

    9 0 Отговор
    Новините по телевизията са като втора или трета употреба, да не кажа нещо друго храносмилателно, защото са преминали през цензурата и инструкциите на собствениците и на зрителите се поднася нещо изкривено, да не кажа смляно. А радиото, макар че се слуша на дълъг път или в задръстване, също поднася каквото реши Соня Момчилова или този над нея! Добре е човек да знае езици и да стига до международни новини и ако може сам да намери и сглоби нещо близко до истината. Затова хората при всяка свободна минута са в интернет.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последствия

    6 0 Отговор
    Повечето спряха да гледат новини, още когато започнаха със облъчването за Ковид19. Всеки час, всеки ден, се говореше как ще се мре, как трябва задължително трябва да се ваксинират ......и разбира се, на никой не му слуша и гледа физиономиите на всички лъжливи и продажни политици.
  • 21 Лъжите на медиите отблъскват най много

    3 0 Отговор
    Медиите са фабрики за лъжи и пропаганда
  • 22 За протокола

    1 0 Отговор
    На никой не му се гледат новини, предимно за убийства, атентати, престъпления и травмиращи и всякакви други травмиращи истории. И ако си нямаме наши, търсим такива новини по света. Не казвам, че не трябва да се отразяват, но:
    1. Те преобладават и се създава впечатлението, че умишлено се търсят предимно такива новини. А защо, е също интересен въпрос.
    2. Прекаленото отразяване е досадно, вредно и самоцелно. То може да е интересно за разни болни извратеняци, но не и за нормалните хора.. На никой нормален човек не му е интересно как точно и къде е била изнасилена жертвата, как точно е бил убит някой, как се се почувствали близките на жертвите. Какво са си помислили и т.н. Това е неморално и травмиращо за близките.
    3. Нека напомним, че новините не са само престъпления и бедствия. А за подробностите си има специализирани предавания и издания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове