Last news in Fakti

3 Юли, 2023 09:26 1 718 45

Местни избори: София ще е ключова за политическото бъдеще, който спечели столицата, печели България

  • местни избори-
  • софия-
  • кметове

Фигурите на шахматната дъска още не са наредени, партията за София тепърва ще се играе, а при балотаж успешният екзит не е сигурен

Местни избори: София ще е ключова за политическото бъдеще, който спечели столицата, печели България  - 1

България се намира в толкова устойчива политическа турбуленция, че всеки вот в последните две години и половина се превръща в подгряване и репетиция за следващия. Така парламентарните избори на 2 април са подготовка за местните наесен, а местните – за европейските през май 2024 г., анализира Емилия Милчева в "Евроактив".

Малко преди евроизборите догодина ще трябва да се случи договорената между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ротация и поста на министър-председател да заеме Мария Габриел, която в момента вицепремиер и външен министър. Ако кабинетът на ПП-ДБ с премиер Николай Денков изкара до февруари, вероятно ще има и смени на министри. Зависи от резултатите на местните избори, а те пък са обвързани и с успехите и неуспехите на ниво изпълнителна власт.

Докато партията на Бойко Борисов изчаква ПП-ДБ да подаде щафетата на властта в началото на март, на местните избори и трите политически сили ще се състезават на различни писти. В София „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ намериха сили да се обединят зад общия кандидат – 48-годишния успешен предприемач Васил Терзиев, заедно със столичната партия „Спаси София“ и гражданската платформа „Екип на София“.

Успяха да надмогнат и идеята за две различни листи общински съветници. Подобно обединение обаче се оказва трудно за конструиране извън столицата, дори за големи областни центрове като Пловдив-град и Русе, където ПП-ДБ победи ГЕРБ-СДС на вота през април. В управляващата коалиция полагат усилия да стигнат до общи кандидатури, но изглежда, че на повечето места ще се явят с отделни листи за съветници и кандидат-кметове.

Разделението намалява шансовете им за успех и за дълготрайно позициониране – известно е, че местната власт с нейните 4-годишни мандати са залог за успеваемост на парламентарни избори. Господстващото положение на ГЕРБ в местната власт е една от причините за устойчивото ѝ положение на избори. Към момента социологически агенции ѝ отреждат първо място в проучванията си и спад на одобрението за ПП-ДБ, които очевидно понасят негативи от т.нар. не-коалиция с партията на Борисов. Именно за да избегнат колизиите помежду си, ПП и ДБ се отказаха от партийна кандидатура и потърсиха не-политическата.

Макар че една от партиите в „Демократична България“ – „Демократи за силна България“ (ДСБ), призова за национална коалиционна формула за общо участие с ПП в местните избори, такава не е намерена.

В началото на годината две от партиите в ДБ – “Да, България” и “Демократи за силна България” (ДСБ), дадоха мандат на ръководствата си да преговарят за съвместни действия с ПП – предизборна или следизборна коалиция, не само за парламентарните, а и за местните избори “с цел смяна на управлението на българските общини, особено в София и други ключови градове, за освобождаване на местното самоуправление от модела на феодализация”. За разлика от тях третата партия в ДБ – Зелено движение, даде пълномощно само за парламентарния вот.

Междувременно обаче ПП-ДБ останаха втори на 2 април и макар да съставиха кабинет с втория мандат, неговото бъдеще зависи от подкрепата на ГЕРБ-СДС. Тази субординация видимо снижи градусите на противопоставянето помежду им. А въпреки напрежението, неминуемо възникващо по кадрови въпроси, “винаги ще го има – въпросът е то да не счупи сглобката”, каза премиерът Денков. Целите са общи, имаме различия по подхода как да се бори корупцията, обясни той.

Не е за подценяване проблемът с намирането на кандидати за кметове и общински съветници в населените места. За да се запълнят листите във всички общини всяка политическа сила трябва да намери над 20 000 души. Ако ПП и ДБ изпратят в местната власт някои свои депутати това ще отслаби капацитета на парламентарната им група.

Амбицията на “Продължаваме промяната” да изгради добре развита мрежа от местни структури не е реализирана, а това означава, че трудно ще попълнят листите извън столицата. За разлика от тях основният им конкурент ГЕРБ може да разчита на добре вкоренени конструкции между местна власт и бизнеси.

Трудно е да бъдат убедени гражданите, че кандидатите на ПП и ДБ са готови на битка срещу настоящите корупционни модели, след като работят заедно в изпълнителната власт. ГЕРБ със сигурност ще загубят някои позиции в областни центрове, но ще се стремят да запазят преднината си – тя ще им гарантира добри резултати на европейските избори, а това означава и продължаваща поддръжка от Европейската народна партия (EНП).

София ще е ключова за политическото бъдеще на обединението ПП-ДБ, което победи ГЕРБ на 2 април и в трите избирателни района. На представянето на кандидата за кмет Васил Терзиев, бившият евродепутат от ДСБ доц. Светослав Малинов заяви, че който спечели София, печели България. Но същото е в сила и с обратен знак. Затова и големите усилия са фокусирани в столицата, където битката няма да е лесна въпреки лъскавата визитка на Терзиев, съосновател на Telerik – бизнес, продаден за над $260 млн. на американска компания.

Заради ДС-кариерата, при това на особено високи позиции, на баща му, чичо му и дядовците, се вдигна вълна на гняв и недоволство, а политическите противници на ПП-ДБ побързаха да се възползват. Причините за това са няколко – от една страна, публичните заявки на лидери на т.нар. градска десница за лустрация и противопоставяне на влиянието на бившите тайни служби, от друга историята на българския преход, в която трудно ще се открие успешен предприемач без връзки с ДС и/или висшата номенклатура. Богатството на Терзиев отблъсна тези, които мразят богатите, а произходът му се оказа труден за преглъщане от другите, чиито надежди за осмисляне на миналото през справедливост и дори покаяние не се сбъднаха.

Екипът на Васил Терзиев и формациите, които го подкрепят, разполагат с 4 месеца за кампанията си – повече от останалите кандидати, които още не са обявени. Бойко Борисов може и да не бърза с номинацията, изчаквайки как ще се развият съвместните инициативи на не-коалицията. Фигурите на шахматната дъска още не са наредени, партията за София тепърва ще се играе, а при балотаж успешният екзит не е сигурен.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой е кандидат

    17 3 Отговор
    От Възраждане?

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    24 5 Отговор
    Който спечели София, той ще затрие България.

    Коментиран от #4

  • 3 Държавата Боко

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кой е кандидат":

    Същият кат на ГЕРБ.
  • 4 Заминавай за

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Мухонасранск
  • 5 ТаУмВзе

    22 2 Отговор
    Ако изборите променяха нещо щеше да са Забранени. Кирелацията ясно си каза, че посолството врътка Територията.
  • 6 Който и да е

    5 10 Отговор
    Ще избомби моча
  • 7 Ужас

    6 15 Отговор
    Тежко и горко на софиянци, КГБ си готви свой кмет. Ще ходят и стават слуги на Москва.

    Коментиран от #13

  • 8 въпросът е

    11 1 Отговор
    " Ала-бала "-та , риболовът и гъбарството дали ще помогнат на предателската сбирщина ?
  • 9 замислен

    25 2 Отговор
    И как да спечелят пп-дб? като издигат "успешен предприемач" на който първоначалния капитал и разчистването на пътя е било от ДС? хайде моля ви, все още има хора които помнят 90-те години как се ходеше да се учи в чужбина и как можеше да се прави бизнес.
  • 10 Хехехе

    8 5 Отговор
    това ви е най голямата заблуда! Който е ко зяк той печели територията!
  • 11 ЗаблуденаОвца

    10 1 Отговор
    хахаха, Групировки като тим и домусови владеят България
  • 12 Коз Як

    4 2 Отговор
    дано да не спечели пак гъбата, че от посолството ядат гъби за закуска
  • 13 абе

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ужас":

    Американците " усвоиха " целия тоталитарен апарат , не оставиха нищо за руснаците.
  • 14 Точен

    11 1 Отговор
    Изключително слаба статия. Първо, защото дори някой да спечели кметското място в София, то не гарантира победа в останалите 25 района. Второ, което е по-важно, парите се решават в Общинския съвет, както и всички обществени поръчки. Например във Варна, кметът е бил Христо Кирчев от СДС, но той нямаше мнозинство, или кметът беше Кирил Йорданов, който ту имаше, ту нямаше мнозинство. Авторът изобщо не включва Възраждане, които имат трети резултат - 14,14 % в София, а и растат. Възраждане ще има златния пръст. Тъй че може кметската "победа" в София да е пирова. Ама Красимир Тодоров е автор във Факти, без факти, де.

    Коментиран от #34

  • 15 който спечели столицата

    12 0 Отговор
    печели пълни чекмеджета от България
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 абе

    9 1 Отговор
    Американците " усвоиха " целия тоталитарен апарат , не оставиха нищо за руснаците.

    Коментиран от #28

  • 18 Фикус

    5 0 Отговор
    който спечели столицата, ще спечили ремонтите ,печели България и магистралите,яжте иначе асфалт и се не бойте,ходете пеш,боси
  • 19 Псевдоним

    11 2 Отговор
    Тази статия е направена с цел да се внуши, че София=България.

    Коментиран от #23

  • 20 ПП -ДБ отново предадоха Варна

    6 0 Отговор
    Гледайте цирка
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай бай

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Псевдоним":

    Е да ама София не е България
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ФАКТ Е

    5 2 Отговор
    Уйкипедия. цитат::
    TELERIK
    Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създават през 2002 г. Telerik, която става водеща глобална софтуерна компания.
    През 2014 г. е придобита от американската Progress в рекордна за региона сделка за 262.5 млн. долара.
    След това тримата се насочват към сфери, в които вярват, че могат да имат най-сериозен ефект върху развитието на България – образованието и предприемаческата екосистема. „Телерик Академия“
    и последният им проект – Campus X, e най-големият частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа.”
  • 26 на мишоците по

    8 0 Отговор
    една мотика и на полето че няма кой да работи а и са още млади вместо да гледат да грабнат кокала от другите като тях
  • 27 тея дето натискат за еврото без да питат

    7 0 Отговор
    предварително:
    През седмицата финансовият министър съобщи, че се водят разговори с Европейската комисия и Европейската централна банка дали е възможно да ползваме заедно евро и лев преди приемането ни в еврозоната. От банката заявиха, че такава практика няма за страни, които не са приети в еврозоната.
  • 28 Американски вариант

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "абе":

    100% се прав! Американците още в първите години провидяха,че практическа работа може да им свърши само стопанската и бекапейската номенклатура,защото колкото и да се тръшкаха автентичните десни те бяха все дърти отломки и престарели реститути и нямаха никакъв капацитет да управлявят. Американците си имат алгоритъм,който включва изучване на деца и внуци на номенклатурчиците в западни университети,приемане и усвояване на гепените пари от държавните предприятия и дружества. Последва проникващо монтиране на неофитите на възлови позиции,а днес даже няма и завоалиране за кумова срама ,а направо дебелашка гьонсуратщита. Всъщност американците привлякоха някогашната номенклатура и чисто политически,като и лансираха културния марксизъм и троцкизъм в американски вариант. По същество в София има не по-малко от 50 000 електорална база на ПП състояща се от стари пърдехемни наменклатури и отрочетата им.

    Коментиран от #31

  • 29 Софийският

    5 3 Отговор
    То вече София не е в България а в ЕС да му мислят провинцията
  • 30 свирен мач

    4 9 Отговор
    ПП-ДБ печелят София.
    Интригата е другаде - във Варна, Пловдив, Бургас ,Стара Загора....
    Шансовете в тези градове е 50/50

    Коментиран от #32

  • 31 елементарно е за проумяване

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Американски вариант":

    Обученият да служи на господар , независимо кой му е господарят , служи усърдно , това му е мирозрението , представата за нещата , същността Дресура колега .
  • 32 така ми се чини

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "свирен мач":

    Не бих заложил голяма сума на ПП и печелене на избори .
  • 33 ....

    8 1 Отговор
    значи НЕ тези на снимката. мамини синчета без 1 работен ден с наготово яко кинти. айде няма нужда повече от спасители. да си спасяват тесните д упета
  • 34 Алфа сърч

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Точен":

    Кандидатът на Израждане е София ще има три процента.
    Жик так.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Нагъл

    3 2 Отговор
    Безсрамник, използвал връзките, парите на предците си, а сега се извинява и отказва от тях. Такива са възпитаниците на КГБ. Бог да пази софиянци и България от такива!
  • 37 Дддд

    1 0 Отговор
    Новото мото за изборите на пропаднал ата коалиция-- Зад нас е посолството!!!
  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Има нещо вярно под номер 28. Те рестутутки и комунисти са много заможни и ще стават още по богати. Държавно и ччастно работят и дават жилищата си под наем, имат земи иди. Ги. Стигнете вече
  • 39 Анонимен

    0 1 Отговор
    И права била циганката интелигентна. То българите много крадат, нашите ще се женят, не само тя, а много цигани, нашите деца ще се женят за помакинчета. Щом и кирето е и той от нашите деца
  • 40 Елена

    0 0 Отговор
    Напомня ми в края на 60те години, отива един черен при шивкооп шивачките, а тогава се шиеха поръчки дрехи. Представил се, че е от Италия, закъсал с колата си край свиленград и поискал да му ушият, а тогава се чакаше с дни, седмици и месеци. И шивачките, италианец я, и веднага се притекли на помощ и му свършили по бързия начин поръчката. На другия ден ги почерпил по едно българско лукче и след някой ден, съшият се оказал циганинизмамик от България и разбрали от вестника, преспал с три жени приятелки, а те живееха на сдрес ул реза, акбунар, едната бе бръснарка, др въшла Деля и третата, а те на отиване жените, чао хасане, чао хасковски банбини. Това гледаме 33 години в НС. Пълно е с наивници и за Кирилчо..
  • 41 Елена

    0 0 Отговор
    Напомня ми в края на 60те години, отива един черен при шивкооп шивачките, а тогава се шиеха поръчки дрехи. Представил се, че е от Италия, закъсал с колата си край свиленград и поискал да му ушият, а тогава се чакаше с дни, седмици и месеци. И шивачките, италианец я, и веднага се притекли на помощ и му свършили по бързия начин поръчката. На другия ден ги почерпил по едно българско лукче и след някой ден, съшият се оказал циганинизмамик от България и разбрали от вестника, преспал с три жени приятелки, а те живееха на сдрес ул реза, акбунар, едната бе бръснарка, др въшла Деля и третата, а те на отиване жените, чао хасане, чао хасковски банбини. Това гледаме 33 години в НС. Пълно е с наивници и за Кирилчо.. Либерална партия Америка на шевкет чападжиев, сергей от дж басма, милионерите на баце от пожарната зам кмет и днес милионер и фирма за охрана, без име пожарникаря, учил с баце в симеоново, те се оправиха комунистите на богомил бонев костов баце синапов синабови, а вие яжте боб и леща всеки божи ден, 78 г, а на сащ им дреме за Бълфария корумпирана и мафията си имат държава, едно към едно и радев през октомври ще си назначи от село славяново и труд пловдив, не че не го стори, ако нямаш горе човек нищо не става от тях комунистите
  • 42 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор
    народа е прост пак ще си избере банкята
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Коментар # 28 американски вариант

    0 0 Отговор
    Прочетете този коментар, за да ви стане най- после ясно , след толкова години ,логиката на цялата промяна и да престанете да се очудвате защо само такива като този кандидат кмет се назначават на висши постове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове