Last news in Fakti

3 Юли, 2023 15:53 2 366 26

Погват водачите на тротинетки и велосипеди в Русе

  • глоби-
  • водачи-
  • тротинетки-
  • велосипеди

Водачите на тротинетки не бива да развиват скорост по-висока от 25 км/ч. За нарушителите на пътя, управляващи тротинетки, както и велосипеди, глобата за превишена скорост е 50 лева

Погват водачите на тротинетки и велосипеди в Русе - 1

Контролът по прилагането на ограниченията, разписани в Наредба №18 на Общински съвет, се осъществява от съвместни екипи от служители на Общинска полиция и специализираното общинско звено “КООРС“, които извършват ежедневни обходи в града.

Ще се следи да не се допуска движението на индивидуални електрически превозни средства в пешеходните зони, както и управление на двуколесни средства по площите, предназначени само за пешеходци.

Забраната за Централна градска част и по ул. „Александровска“, регламентирана чрез поставените за това знаци, важи и за водачите на велосипеди, като ще бъде допускано единствено движението на деца до 12-годишна възраст.

Съблюдаването на мерките ще бъде подпомогнато в значителна степен и от системата за видеонаблюдение, която работи в непрекъснат 24-часов режим.

Полицейска операция тече в Бургас заради велосипедистите и водачите на тротинетки

Припомняме, че водачите на индивидуални електрически превозни средства трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да карат с включени светлини вечер; да ползват каска, ако са под 18 години.

Забранено е да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч., както и да се движат в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди".

Водачите на тротинетки не бива да развиват скорост по-висока от 25 км/ч. За нарушителите на пътя, управляващи тротинетки, както и велосипеди, глобата за превишена скорост е 50 лева.

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч., и четиринадесет години - само по велосипедни алеи.

В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачите на индивидуално електрическо превозно средство трябва да използват задължително светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, както и да се движат с изправна спирачна система.

В рамките на седмица общинските служители по сигурността и охраната ще предупреждават водачите на двуколесни превозни средства, след което, при нарушаване на ограниченията, ще се прилагат предвидените в закона санкции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е моторно превозно средство и

    39 7 Отговор
    Трябва положен изпит пред КАТ както шофьорски книжки

    Коментиран от #3, #8

  • 2 немо

    20 4 Отговор
    Има и по лесен начин. Да не разрешават внос и сертифициране в България на тротинетки, които могат да развиват по-голяма скорост от да речем 40км.ч. След като на пазара има и такива, с които може да се достигне и до 100км.ч., то какво правим с тях? Очевидно не би трябвало да ги карат по велоалеите, тамо вероятността да блъснат човек е огромна. Не могат да карат и по пътищата, там законът даже им го забранява. Тъй че...

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Българка

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Това е моторно превозно средство и":

    Абсолютно съм ЗА . Щом се движи по пътно платно да се третира като МПС . Деца под 16г и без положен изпит пред КАТ , да се глобяват родителите им с 2-3000лв. Оправия по друг начин няма.
  • 4 Българка

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "немо":

    Ех, приютелю, та нима мислиш, че няма да се намери някой, който срещу 100-200лв няма да препрограмира тротинетката.
  • 5 Гешефт Коруптов

    3 5 Отговор
    Бюрократите пак се правят на недочули, недовидели, а всъщност са неграмотници с власт върху хората. Ще глобяват, разбира се. Ако няма вело алеи, деца и неграмотни притежатели на тротинетки и велосипеди ще бъдат включени в трафика на регламентираното движение, без да са преминали нито здравен, нито психологичен тест, нито проверка на познанията им относно параметрите на регулирания трафик. Но, глоби ще има -за всеки, който не умее да "подпъхва". А задълженията на държавата, която представляват тези корумпета? Кой ще контролира държавната отговорност, като и онези в НС не представляват нас, а себе си?
  • 6 веселопедист

    9 8 Отговор
    фуражките могат да си играят на стражари и апащи в малките населени места,но да ги видим в столицата как ще ме спрат с колелото
  • 7 Милко

    1 1 Отговор
    То половината РусИ си е на софията ко толко. И да паднем и да бийм.
  • 8 Абе

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Това е моторно превозно средство и":

    И къде му е мотора?
  • 9 А ся де

    12 5 Отговор
    Като се движи по улицата трябва да има гражданска отговорност застраховка иначе как? При катастрофа
  • 10 Гфх

    10 9 Отговор
    Как му беше името на кметчето от БСП , нее надраснал дядовците си . Едно време забраняваха да ходят със панталони чарлстон,дълга коса за момчетата да слушат западна музика ,вечерен час и какви ло не глупости. Сега и тоя кмет тъпия забранявал колелетата. Ще кажеш че в Русе в центъра толкова колелета и тротинетки има . Поредния малоумник станал кмет.
  • 11 Алфа херинга

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "немо":

    40 пак е много, зависи къде карат. Във Варна хвърчат с по 20-30 по велоалеите, където има голям трафик на хора. Ако някое дете прибяга, с тази скорост го е утрепал.

    Коментиран от #13

  • 12 Мда

    12 7 Отговор
    В цял свят насърчават велосипедния транспорт, само у нас гледат как да те откажат да караш велосипед. Една извънградска алея няма.
  • 13 Мда

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа херинга":

    А какво правят хората по велоалеите? Тях кога ще ги глобяват? Що не се шматкат по пътното платно?

    Коментиран от #14, #26

  • 14 Българка

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    Когато велосипедист слезе от колелото и пресече пеша на пешеходна пътека (задължение по дакон), тогава ще спра да тичам по велоалеята (къде ли ще ходя тогава)

    Коментиран от #17

  • 15 Милиционер

    5 0 Отговор
    Всички проблеми са решени!
    Сега остава само с тротинетките да се справим.
  • 16 Чочо

    5 0 Отговор
    Това трябва да е във всеки град дори и в Ивайловград
  • 17 Мда

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Що не тичаш по пътното платно, а? Гледай в Западна Европа поне да стоиш далеч от велоалеите, ако не ти се лежи в гипс.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Механик

    5 0 Отговор
    Толкова неадекватна власт никога не е имало. Идиоти3ъм след идиоти3ъм!
    С какво техническо средство ще засичат скоростта?
    Как ще напишат акт на тротинеткадижята, като той просто ще даде газ и ще се мушне в някой парк?
    Те нямат регистрационни табели, следователно няма как да се докаже, че именно тоя водач на тротинетка е нарушил закона.
    Ако водача на тротинетката откаже да спре на подаден сигнал, с какво ще го гонят из парка? Полицаите и те ще бъдат с тротинетки с буркан ли?
    И ще ловят нарушители с рибарски мрежи ли?
    И още много въпроси към полу-айдиота който е издал въпросната заповед.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Александър

    1 0 Отговор
    А колко пенсий карат по"Гоце Делчев" без каски и светлини? А колко правят обратен завой в Дружбите, пресичайки двойна непрекъсната и спират по автобу сни спирки?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Алфа херинга

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    Защото са смешно направени. Пресичат оживени места или площади, точно централно, или пък са поделили един тротоар на велоалея и тротоар. Няма нищо общо с велоалеите в Ротердам например. Там мога да ги коментирам, защото съм бил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове