Last news in Fakti

4 Юли, 2023 15:38 1 393 7

Два от трите най-големи български телекоми ще сезират ЕК и европейските регулатори за недопустим пазарен дял

  • телекоми-
  • ек-
  • европейски регулатори

В края на миналата седмица КЗК позволи на „Виваком“ да купи седем регионални доставчици на интернет, предстои одобрението и на сделката за "Булсатком"

Два от трите най-големи български телекоми ще сезират ЕК и европейските регулатори за недопустим пазарен дял - 1

Собствениците на два от трите най-големи български телекоми ще сезират Европейската комисия и европейските регулатори заради продължаващия ръст на пазарния дял на „Виваком“ на местния пазар, което среща одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, съобщава Euroaktiv.

Австрийската А1 Груп (A1 Group), която притежава А1, както и чешката „ПиПиЕф“ (PPF Telecom Group), предупреждават, че поведението на българския регулатор създава сериозен риск от доминиращо положение. Конкретният повод за протестите на телекомите срещу техния конкурент е, че в края на миналата седмица регулаторът позволи на „Виваком“ да купи седем регионални доставчици на интернет.

Най-големият страх на А1 и PPF e предстоящото придобиване от „Виваком“ на инфраструктура на „Булсатком“, която бе купена от бившия член на надзора на „Виваком“ Спас Русев. Сделката бе финансирана с кредит от компанията майка на „Виваком“ – „Юнайтед груп“

По-рано през тази година PPF и A1 сезираха българската антомонополна комисия с искане за забрана за придобиването на мрежата на най-големия сателитен разпространител на телевизионни програми от собственика на „Виваком“ – „Словения Броудбанд“, която е собственик на „Юнайтед Груп България“.

Според А1 позволението на КЗК за „Виваком“ да купи седем регионални доставчика на интернет засилва притесненията за развитието на местния пазар.

„Това развитие допълнително засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната“, се казва в позицията на австрийската компания.

PPF коментира, че взетото решение „ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България“.

През есента на 2022 година Комисията за защита на конкуренция направи изследване на пазарните позиции на „Виваком“ по случай сделката за купуване на великотърновския регионален оператор „Телнет“. Тогава бе обявено, че „Виваком“ доближава дял от 50 процента при платената телевизия и близо 70% от фиксирания интернет.

Въпреки това КЗК разреши новите покупки от страна на „Виваком“, защото установи, че сделките всъщност може и да не увеличават дела на „Виваком“. КЗК твърди, че конкуренцията в бранша е много силно развитата и делът на „Виваком“ при конкретни услуги дори намалява. Аргументът е, че на локално ниво има припокриване на пазарите се припокриват и не бива автоматично дяловете на придобиваните дружества да се прибавят към този на „Виваком“.

А1 Group твърди, че разрешената от КЗК поредицата от поглъщания ще позволило на „Виваком“ да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от целия пазар на интернет (не само фиксирания).

„Подобна консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но не работи в най-добрия интерес на обществото като цяло“, пише в позицията на австрийската компания, в която се казва, че „ще алармира компетентните регулаторни органи на национално и европейско ниво, преди да се породят неблагоприятни последици за конкурентната среда“.

„Тяхната адекватна и навременна реакция ще даде правилния сигнал към нашите акционери и другите международни компании, че бизнес средата в България подкрепя настоящите инвеститори и благоприятства привличането на нови“, се казва в позицията на А1.

Чешката компания PPF, която е собственик на Yettel, твърди, че решенията на българския регулатор противоречат на приетите европейски норми и практики. Твърдението е, че КЗК не зачита последните европейски решения, които предотвратяват сделки, които биха довели до концентрации на пазарна сила в отделни региони.

Ако инфраструктурата на „Булсатком“ стане притежание на „Виваком“ конкуренцията ще бъде допълнително увредена, смята PPF. Изчисленията на групата е, че ако сделката за инфраструктурата на „Булсатком“ бъде допусната, „Виваком“ ще контролира близо 70% от националния пазар за разпространение на телевизия и 40% от националния пазар за достъп до интернет. „Такива пазарни дялове не са наблюдавани в нито една друга страна от ЕС“, се казва в позицията на PPF.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Техник - лесовъд

    5 0 Отговор
    На А1 картината на телевизията им сега е с много високо качество, на Булсаткома беше много зле, аз съм един от първите абонати на Булсатком и никога нямаха такава кристална картина.
  • 2 Чочо

    10 0 Отговор
    Вие ,дето ревете,също сте мошеници.
    Гадно е ,като ви "цакат",а?
    И вие лъжете,като Буратино.
    Хак да ви е!!!!😀
  • 3 Потърпевш

    18 0 Отговор
    и 3-те Телекома сте Разбойници, грабите хората без някой да ви държи сметка !!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Местния Козар

    10 0 Отговор
    Тя тая работа като с енергото, всичко разпродадено и се джафкат за кокала, пък потребителя.......знаете къде и какво........държава няма, те контрол търсят, отдавна всичко, навсякъде е картел и монопол, одобрен и спонсориран от ЕС......
  • 6 Я проверете

    3 0 Отговор
    А1 не издават фискални ,а системни бонове при плащане
    откриите разликите .....
  • 7 чичо Тончо

    2 0 Отговор
    Добронаменени съвети към жалващите се оператори : 1. Вместо да ревете като вдовици за ...... на симеоновградската гара нарушете /ако ви стиска/ корпоративното споразумение и пуснете по-тънички оферти за "пакетите" ! 2. Пуснете за малко "кокала" днес за да спечелите от по голям брой клиенти утре - якото голямо дране на клиентите днес не води до големи печалби в бъдеще време, а напротив! 3. Подобрете качеството на услугите особено в по далечните от големите градове места! .......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове