Last news in Fakti

7 Юли, 2023 08:34 1 588 25

Симов, БСП: Поругаването на гроба на Иван Вазов е недопустим акт

  • александър симов-
  • поругаване-
  • гроб-
  • иван вазов-
  • андреа

Социалистът изразява съжаление за разрушителните времена, в които живеем

Симов, БСП: Поругаването на гроба на Иван Вазов е недопустим акт - 1

„И в края на вчерашния ден, изпълнен с телевизионна клоунада и ръкопляскащи лакеи, точно когато си мислех, че нищо повече не може да ме порази или разтърси, видях новината, че певицата Андреа е снимала клип на гроба на Иван Вазов“. Това написа членът на Националния съвет на БСП Александър Симов в профила си във Facebook.

„В началото си помислих, че не съм чул правилно. Винаги съм смятал, че поне по едно нещо можем да имаме съгласие в тази държава - за това, че Вазов е литературен патриарх, на който дължим поне елементарно уважение, почит и преклонение, защото без него българската култура сигурно дълги години щеше да се лута преди да открие своята идентичност и собствен глас“, обяснява Симов.

Социалистът изразява съжаление за разрушителните времена, в които живеем и посочва: „Вече никой не може да ме убеди, че това не е умишлено посягане на основните стойности в нашия национален дух“, написа Симов и пита: „На кой човек със здрав разум или нормално мислене би му хрумнало да превърне гроба на Вазов в герой във фолк-клип? Кой би превърнал такова място в обект на пошла песничка?“

Според членът на Националния съвет на БСП подобни постъпки не могат да бъдат извинени чрез незнание: „Ако беше един път, можеш да подминеш. Дори два пъти да беше, да замълчиш. Но тук виждаме цяла поредица от удари и то винаги съсредоточени върху онези хора, които са знак за нашата идентичност, които представляват гръбнака на българската култура, литература, борба за освобождение“.

„Сякаш някаква мътилка се опитва да изтрие паметта ни не просто за миналото, а да събори всички онези, на чиито рамене стоим днес и можем да виждаме по-далече от тях, защото ни извисяват гиганти“, пише още Симов и пита: „С какво е заслужил Вазов тази посмъртна гавра и превръщането на гроба му в обект на такава видео перверзия?"

„Нима някои хора не разбраха, че именно това посегателство ражда огромния протест и гняв на хората. И когато не успяха да разстрелят стойностите в сърцата им, решиха, че е време да се изгаврят с тях. Да се изгаврят с радостта от това да си българин. Да се опитат да се подиграят с тези, които ни направиха българи и са нашият знак за принадлежност в този свят. Да се опитат да опошлят естествената човешка радост от това, че си на мястото си, че си човек, който помни. Който чете. Който продължава да харесва Вазов, независимо от маниакалните опити да посегнат и на неговата памет“, казва Александър Симов.

Той посочва, че много хора от поколението му ще възроптаят срещу това и ще се съпротивляват на този дух за безчестието: „За младите обаче се притеснявам. Защото всичката тази мътилка е насочена срещу тях. Те са жертвите на разпада на обществото. Общество, в което от младия човек се очаква да вдишва райски газ, да се рее из консуматорските мечти и в крайна сметка за него да няма нищо друго свято и смислено. Една нация се крепи точно от светостта на определени личности и събития и сега виждаме атака точно срещу това“, пише Симов.

Социалистът допълва още: „Не знам каква е крайната цел. Сигурно някакво общество без памет, което не знае кое е, откъде идва и къде отива. Биомаса, която друса кючеци или се опитва да проумее някой хит. Ето всичко това е опасно. По-опасно даже от геополитическите лакеи, които видяхме. Защото те са просто симптом на всичко, за което говорихме дотук“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    39 9 Отговор
    Вчера беше рождената дата на Левски по стар стил. Цял ден се занимавахме с един корумпиран наркоман, а забравяме за хората, които стоят в основата на третата българска държава.

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абсолютно

    28 1 Отговор
    правилно заключение е направил г-н Симов. Общество без памет и националха идентичност - това е програмата. Спомням си, че 90-те години беше извършена реорганизация в Министерството на културата и от там бяха освободдени всички експерти в различните дейности и бяха заменени с "мениджери". Спомням си как естрадните изпълнители се обявиха за репресирани от разни художествени комисии..., но сега, тридесет години по-късно "репресираните" песни на "реепресираните" изпълнители се помнят и пеят, а еднодневките на новите "творци", кой може да запее, освен чалга "хитовете". Културата задължително се гради на основата на
    критерии,стандарти и авторитети. Такива изглежда не останаха...
  • 4 Историк

    8 16 Отговор
    БСП е фалирал комунистически проект, който неговите отрочета ще изядат. Да, за Радев говоря.
  • 5 Доротея

    8 28 Отговор
    Симов! Вазов е бил творчески гений и сексуален негодяй! Ако Андреа бе жива през 1921 година, Вазов щеше да загине върху нея, а не върху някаква неизвестна ученичка от девичото СПТУ!? Клипа е правилен!

    Коментиран от #11, #23

  • 6 Прокопий

    4 7 Отговор
    Ма те чакгарите са ви първи приятели на социалистите! Що ревеш?
  • 7 Чекмедже бабаит

    13 1 Отговор
    Изпити мозъци са новото поколение без култура, без дисциплина и без ценности

    Коментиран от #12

  • 8 Прокопий

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    За резидента ли говориш, това лека?
  • 9 Доротея

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    А на днешната дата преди 110 години стартира геноцида на българите на българското село Булгаркьой, Източна Тракия! Една от бабите на пишман патриотара Джамбазки е родом от там! Всичко мъжко над 15 до 60 г. , 650 българина е убито, залято с газ и запалено за назидание на поколенията! Останалите са подложени на мойсееви страдания на заточение към Мала Азия! Докато със съдействието на Руския консул успяват с кораб да се доберат до Варна!
  • 10 Ихтиандър

    2 16 Отговор
    Тоя като го видя и получавам напъни за повръщане. Изключително противен човек! Какви ръкопляскания, бе изиот? КЪДЕ БЕШЕ ТИ, КОГАТО ТВОЯТА СЪПАРТИЙЦА СЕ ХВЪРЛИ ДА ЦЕЛУВА КРАКАТА НА ОНЯ РУСНАК ОТ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ? КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА, БЕ ИДИОТ? ЗАЩО НИЩО НЕ НАПИСА ТОГАВА, НЕЩАСТНИКО?
  • 11 И ти си чалгаджийка

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Това което си написала не е вярно. Разрови се малко и ще видиш от какво и къде е починал Вазов.
  • 12 Значи

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чекмедже бабаит":

    ПРОГРАМАТА е изпълнила предназначението си - общество без памет и национална идентичност. Разпад на духовността и въвеждане на новите "ценности" на бирената "култура"...маскирана като "свобода" на изразяване.
  • 13 тинко

    0 12 Отговор
    Тоя се дразни, защото Вазов е прокарал русофилството в българската история. Той има голяма вина този див народ да обича поробителя си, дето го е държал 45 години в кошара. Точно за това пише този гологлавия олигофрен. Ако беше с паметника на Стамболов нямаше да си мръдне пръста, нали?
  • 14 и кво от това?

    1 10 Отговор
    Симов е смешник. Така много младежи ще разберат кой е Иван Вазов. Да не мислите че посещават училище и се образоват?
  • 15 Аралампи

    0 8 Отговор
    Я ... един наследник на комунистически убийци!!! Трябваше да се търси отговорност от тези убийци, но благодарение на оня комунист дето доживя до 100 години и умря наскоро, това не стана. Ако Дертлиев беше избран за президент навремето, може би щеше да е друго. Ако това беше станало, идиоти като този нямаше да ходят по студията и да се правят на демократи.
  • 16 Оашнян

    3 12 Отговор
    Този вазов ми разсипа живота не само на мене,но и на хиляди ученици.Глупости написал,а аз да казвам какво искал да каже.
    Никога в живота не ми е потрябвал този некадърник

    Коментиран от #17, #18

  • 17 От кое село си

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оашнян":

    Слушай що ти казва Тиквата и чалгата и не се коси
  • 18 Сигурно

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оашнян":

    за теб е така. Не ти е потрябвал за да ходиш по голяма нужда. Други нужди едва ли имаш...
  • 19 Несъгласен

    0 1 Отговор
    Господин Симов,
    мисля, че прекалявате и
    не виждате, че и от тази провокация
    може да има някаква полза.
    Спомняте ли си едно културно риалити на Сл. Трифонов,
    когато девойки (едната от тях, бъдещата съпруга
    на Солтарйиски) се състезаваха в необятната тема за живота
    и творчеството на Иван Вазов: пътуваха до Сопот, гадаеха
    що за стихосбирка е „Люлекът ми замириса“ и пр. Една от задачите
    бе да стигнат, колкото се може по-бързо, до гроба на Вазов в София.
    И къде се втурнаха едни от фаворитите да го търсят и да разпитват?
    При играчите на шах пред народния театър.
    Сега, благодарение и на вашата пресилена реакция,
    няма как да не се отворят очите на доста повече хора къде е
    гробът на Патриарха на българската литература.

    Коментиран от #20

  • 20 Комформис

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Несъгласен":

    няма ли по цивилизовани начини за "отваряне на очите" къде е гробът на Патриарха на българската литература, та да минаваме през извращенията на чалгарките?
  • 21 Ха ха ха

    4 3 Отговор
    Че то сИмов , ти си най бляскавия в тази комуноидна клоунада .....
  • 22 Агата Кристи

    4 2 Отговор
    Абсолютно съм СЪГЛАСЕН, но да попитам :
    Иван Вазов бил ли е член на БКП, щото си присвоихте Хр. Ботев, бил комунист ...
  • 23 БОЦ - ко

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Чалга песни пея,
    За коментара на Доротея...
  • 24 хммм

    2 2 Отговор
    Я се скрийте с тоя гроб...
  • 25 ФакТ

    2 1 Отговор
    А ти комуноидноизкривеното ми , си вролята на главния клоун .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове