Last news in Fakti

8 Юли, 2023 15:09 2 531 51

Дефицит на работна ръка по Черноморието

  • сервитьори-
  • бармани-
  • работна ръка-
  • черноморие

От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството

Дефицит на работна ръка по Черноморието - 1
Снимка: shutterstock

Криза с работната ръка има по българското Черноморие, затова и работодателите в района търсят както хора със специфично образование, така и работници без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

"Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в "Слънчев бряг". Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал", каза Стелиян Тибериус, който работи като главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеш, съобщава bTV.

"Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци, за да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно", обясни хотелиерът Румен Мончев. Част от персонала в неговия хотел са румънци, унгарци, украинци и турци. Високият процент на работниците от Турция по българските курорти тази година се обяснява така:

"След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика е невъзможно да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено, тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от Близкия Изток и Азия все повече се увеличава", каза Румен Мончев.

Според Дирекция "Регионална служба по заетостта" причините за кризата с кадри в туризма са няколко: "Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма - това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри", заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция "Регионална служба по заетостта" в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните квалифицирани училища по туризъм. От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал. Периодично се организират безплатни курсове за професии, свързани с туристическия бранш.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се

    45 2 Отговор
    оправят , ако не да затварят !

    Коментиран от #13

  • 2 Няма криза

    34 1 Отговор
    Ричард Георгиевич Алибегов ще помоли Бойко и ще им дадат каквото искат.

    Коментиран от #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мутро бизнесмен

    29 0 Отговор
    ще внесем марсианци, като дойде гражданската война ще бъдете отървани от това бреме
  • 5 пацо

    43 2 Отговор
    Дайте 3000 лева заплата и ще видите да ли ще има дефицит
  • 6 Ами

    48 0 Отговор
    за без - пари - толкоз.
  • 7 Дефицит на туристи

    23 1 Отговор
    Платежоспособни
  • 8 Ганка (отхвърлена)

    21 0 Отговор
    Дефицитът е измислен, да може Ганьо-хотелиерите (СъсДС) да вземат на работа коплтата си от Евразия.
  • 9 васИк атанасова

    33 0 Отговор
    виновни са работодателите
    два месеца назад парите дават
    и заплатите им смешни
    ами да си наемат китайци да им работят
    мошениции !!!!!!!!!
    крадът от хорския труд !!!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 10 Балконтурист

    26 1 Отговор
    И преди 20 години им го казваха, но те упорито плащаха месечни заплати под 100 евро.
  • 11 Емии

    26 1 Отговор
    Нормално като са на принципа, ние им даваме минимумът,другите ще си ги докарат от някъде.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ммм дааа

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да се":

    то рани или късно мутренския бизнес ще се самоприключи. Мисля, че му е време.

    Коментиран от #17, #21

  • 14 Кире

    27 1 Отговор
    Хотелиерите предлагат да се отпускат стипендии. Държавата да ги отпуска, а хотелиерите пас и ниско заплащане.

    Коментиран от #19

  • 15 Работници има

    27 0 Отговор
    Работодателите искат с трици маймуни да ловят! На Орлов мост е пълно с работна ръка! Да пращат автобуси и да ги вземат!
  • 16 Милен

    32 0 Отговор
    Ами "хотелиерите" като толкова се нуждаят от обучени кадри да поемат издръжката на тези които искат да се обучават и да им осигурят целогодишен договор с нужните условия, че да ги задържат на работа.
  • 17 Ами

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ммм дааа":

    на "Кулата" пак има опашки - винаги съм се питал, защо ли?
  • 18 Перо

    30 0 Отговор
    Мутрите и алчните селтици, могат да приватизират, реституират, крадат, но не могат да ръководят бизнес и разчитат на еднократен удар! Това е дейност /туризма/ за тях с предизвестен край! За това ни е такова дереджето и не само по морето и е туризма!
  • 19 Ммм дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кире":

    така и баба знае.
  • 20 Гост

    25 0 Отговор
    Ко стана? Вече не чакат ли десет за нечие място?
  • 21 Със

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ммм дааа":

    заграбени пари вечна прокопсия няма ! Че и съсипаха крайбрежието , и то варварски !
  • 22 Работник

    33 0 Отговор
    Всеки вече знае, че там всички управители са мутри и обещаната заплата никога няма да получи в пълен размер! Бюрото, мвр и нап не саво, че няма да ви съдействат ами дори ще прикрият престъпленията от граждански и криминален характер, които ще бъдат извършени спрямо вас! Няма девойка, която да се е излъгала в хотелите и ресторантите там да не е натисната за секс, ако приятелката ви работи там вече е клецана и заснета
  • 23 вечно не разбрал

    30 2 Отговор
    Къде са прехвалените украинци.Защо не работят.Уф,ама те не са луди,милите.Да работят за трима за някакви смешни 1200 лева,
  • 24 А ма

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "Емии":

    щом казват на работниците си - оправяйте се, клуентите правят същото - казват им - оправяйте се. И те така.
  • 25 МинОвач

    23 1 Отговор
    Нашите изденици предпочитат персонал от чужина защото идва и ще им работи робски по 20 часа на ден за половин надница , ако даваха нормални заплати при нормални условия на труд нямаше да се стига до гастарбайтери.
  • 26 Русенец

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Няма криза":

    В онзиденшна статия пишеше, че през пандемията, докато ревяха за субсидии, че щели да фалират, са направили много пари, защото българите не са успяли да почиват в чужбина и са почивали тук.
    Субсидии за милионери ли раздаваха, нашите подставени управници? Чии бизнеси "спасяваха" с парите ни?
  • 27 Вещерът от Пещера

    26 0 Отговор
    "Работници" от Индия,Непал и Бангладеш.Това звучи,като виц.Скоро и от Бурунди,Руанда и Уганда.Ако ще да "внесат" и от Патагония.Истината е,че заради наглите морски селендури,грозните презастроени курорти и скапаното обслужване,което въпреки това е скъпо,бизнесът по морето запада.Българите масово щурмуват границата с Гърция,а след време пак ще почнат да ходят и в Турция.Фатална грешка на наглите морски селендури беше,да изгонят българите от нашите курорти.Чужденците,които идват са от най-бедните прослойки и като изключим румънците,на практика са само "ол инклузив".Специално за Гърция,българските туристи оставят огромни суми всяка година,като това е значителна част от приходите от туризъм.Не ми дреме за "бизнесмените" по нашето Черноморие.

    Коментиран от #33, #44

  • 28 Тома

    20 0 Отговор
    Най подходящи за хотелиерите са хората без никакво образование защото няма да искат много пари за заплата

    Коментиран от #32

  • 29 Гост

    24 1 Отговор
    Мили родни бизнесменчета, слизайте от жиповете и почвайте да пържите цаца, че не остана кой да ви хрантути. И тунингованата ви мутреса да си прежали маникюра и да връзва престилка, че бизнесът е преди всичко личен труд, а не мандра, от която да грабите с пълни шепи. При капитализма неуспелите фалират. Само при социализма и комунизма държавата подпомага. Но, пак си му викайте демокрация, щом ви влече
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пешо

    20 0 Отговор
    не плащат , осигуряват на минимална
  • 32 Е тия

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тома":

    Зрелостници, покриват стандарта..
  • 33 По добре

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "Вещерът от Пещера":

    Нашите за нищо не стават.. По 15 човека персонал за заведение с капацитет 200.

    Коментиран от #37

  • 34 Русенец

    16 0 Отговор
    Един съвет към родните бизнесмени:
    Ако спрете да далаверите и започнете да изисквате от ръководителите на нацията ни, да инвестират в доброто ни образувание и да поощряват успехите, да създават конкурентни условия на труд и примамлива бъдеща перспектива за младите, ако започнете с това днес, след двадесет години може и да имате първата партида свестни работници и служители. Имахте ги и преди, обучени, способни, с трудови навици и чувство за отговорност, завещани ви от онова, лошото време, но ги изпъдихте, защото не разбирате нито от бизнес, нито от управление на човешки ресурси. Колкото по-късно узреете за съветът ми, толкова по-късно ще се оправи бизнесът ви.... ако още не сте го съсипали дотогава.

    Коментиран от #35

  • 35 Мнение

    14 0 Отговор

    До коментар #34 от "Русенец":

    Тежко братко се живее сред глупци неразбрани..
  • 36 Пловдив

    23 0 Отговор
    Туризма по нашето черноморие не пропада поради липса на персонал,а поради лакомията на хотелиерите,ресторантьорите и мутрите,на които бяха подарени плажовете! Единствено и само в България човек може да види собственик или съдържател на заведение,хотел или плаж,който да кара S или G класа, Кайен,8-ма серия на Ауди и т.н. Това го няма вече и в Албания! Аз категорично съм се отказал,да давам парите си на такива алчни и нагли комплексари!
  • 37 Вещерът от Пещера

    14 0 Отговор

    До коментар #33 от "По добре":

    Тези,които "стават",не работят по морето за минимални заплати.
  • 38 Българин

    18 1 Отговор
    Минат се не минат няколко дена и отново започвате да ни занимавате с тия селяци! Не разбрахте ли, че не ни интересуват проблемите им. Няма да почиваме в България и толкова! Като не могат да се оправят, да затварят и толкова!
  • 39 От Черноморието

    16 0 Отговор
    Ха ха ха....Тя ,,работната ръка" се пече на плажа,бръмчи със SUV-ове и BMW-та и щтрака с пръсти по чалготеките,де мята салфетки...
    Те това е....кръчма до кръчма,магазин и сергии...наточени и татуирани мургави ,,батки" с кило ЖЪЛТИ синджири на вратовете и....безкраен бетон...
    И ,,паяци" със скоби....
    Те това е....
  • 40 ТИКВУН ДАДЕ НА МУТРИТЕ ПЛАЖОВЕТЕ

    18 0 Отговор
    За по 30години и после се чудите защо няма туризъм
    30-60 лв за чадър и шезлонги ? Е кво искат мутрите и хотелите и ресторантите да им пълнят балъците ?
  • 41 Защо от Бангладеш?

    12 2 Отговор
    Рускините с украински паспорти, не искат ли да бачкат?
  • 42 Махмуд

    6 1 Отговор
    Черно море навсякъде сърди на Горна и мърша. Храната е ГМО боклуци.
  • 43 Момчил

    12 0 Отговор
    Условията хич не са ок както готвачът твърди. Единственото е,че дават безплатна квартира,но заплатите са масово нето към 1000-1200 лв,което може да е стимул наистина само за непалци и индийци. Цените по курортите ни са доста по-ниски от тези в Гърция освен вероятно по определени места и заведения и може би това е причината да дават толкова ниски заплати. Заплата под 2000 лв нето просто не може да бъде стимул за българите,защото все пак за 3-4 месеца трябва да изкарат някой лев. За индийците е супер иначе,но подозирам,че другата година ще са забегнали по Западна Европа и тук им е просто трамплин за там.
  • 44 Баба Вуна

    22 0 Отговор

    До коментар #27 от "Вещерът от Пещера":

    И на мен не ми дреме.Когато работех в хотела на Златни пясъци,който имаше капацитет 200 места,алчния собственик ги направи двойно.Сложи във всички стой толкова допълнителни легла,че милите туристи нямаше как да стъпят на земята.Ходеха по леглата за да излязат на вън.Хотела се пукаше по шевовете,а те пак ревяха,че нямат приходи достатъчно.Да не говорим за заплатата и часовете работа .Сега да събират персонал, от където искат техен проблем.Едно разбрах, за толкова години в тази система,че нашенеца не е бизнесмен,а печалбарДа се спасяват никой не ги жали вече.
  • 45 Дон Бидон

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "васИк атанасова":

    В Китай минималната заплата вече е към 500$. Няма да дойдат при нас.
  • 46 Тия търтеи от мистерството на туризма

    7 0 Отговор
    Колко стотин са , заедно с другите държавните аенции...лятото да ги командироват да работят по хотелите тия държавни хрантутници ...ако има нужда да командироват по хотелите и търтеи от други министерства като военното, вътрешното, социалното, културното, икономическото ..и без това нищо не вършат... Ето ви работна ръка...

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Тия търтеи от мистерството на туризма":

    Щеше да фалираме,да няма работа да няма кво да ядем...а се оказа че почнахме да наемаме чужденци да ни бачкат и това въпреки гешев,русофилите борисов...и т.н.дупки в обществото ни предизвикани от путлеропатията дето ни гони от години.
  • 48 Пешо

    4 0 Отговор
    Има урки назначавайте
  • 49 1253

    5 0 Отговор
    На работещите, названието на запад е Човещки Капитал.И всяка компания има планове за развитие на човешкия капитал. В България работещите особенно в туризма мойто е сезонен са третирани като ненужен бокук за еднодневна употреба от работодателите и държавата. Като измислят как тези работници ше бъдат работеши или финансово осигурени през следващите , не работни месеца на Туризма тогава ще имат и работници. Но всички парични разходи за поддръжката на работна ръка и безработица се поемат от туристическите работодатели,не от таксите на другите работещи в страната
  • 50 Българинът е мързелив

    0 4 Отговор
    крадлив и завистлив работник. Мисли си че шефът му е длъжен защото е "откраднал" всичко на готово и само печели на негов гръб. В туризма има парадокс които го няма никъде. Работодателят трябва да осигури квартира храна и други екстри на работничето. 95% от рабовете търсят плащане на ръка и на черно защото са с по два три не плащани кредита за Айфони лаптопи и тн. 60% са алкохолици и наркомани дошли да търсят забавления и ако има нещо да откраднат. И в много други сфери е същото. Затова и българинът се третира като трета ръка човек за работа по цяла Европа.
  • 51 7372727272727

    1 0 Отговор
    Трябват пари за заплати.Ще продължавате да бачкате без пари.Докато няма тежки наказания за работодателите никва европейска държава нема видите.Да чакаш една заплата на ти дават на 3-4 месеца ,тва е в моите очи вашата европейска България.Се чудите що трайно неработещите ше стават повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове