Last news in Fakti

9 Юли, 2023 17:43 1 198 33

Диана Иванова: ДС миналото ще е рана, докато се чудим как да я затворим, а не как да я лекуваме

  • диана иванова-
  • дс-
  • минало-
  • лустрация

По думите на журналистката всеки, който влиза в политиката, трябва да поема отговорност, т.е. да знае какво се е случило преди него и кой какви стъпки е направил, за да има или да няма лустрация

Диана Иванова: ДС миналото ще е рана, докато се чудим как да я затворим, а не как да я лекуваме - 1

"Ще продължи да бъде рана (ДС миналото - б.р.), докато се чудим как да я затворим, а не как да я лекуваме. ... Въпросът е защо това минало така избухна в този момент. Екипът на (кандидата за кмет) Васил Терзиев има още време да помисли върху това нещо".

Това каза пред БНР журналистката Диана Иванова, изследовател на миналото, групов терапевт.

Според нея усещането е, че реакциите на Терзиев следват обществените реакции:

"Т.е. усещането е, че той не води кампания, която идва автентично от него, с неговия глас, а той следва това, което му се подава. В едно от интервютата той заговори, че е важно да има лустрация по темата, за да се приключи с това нещо. Самото говорене изведнъж за лустрация отново задава въпроса какво се е променило, че да говорим отново за това. Възможно ли е 2023 г. да говорим за лустрация? Знаем ли какво се е случило през тези 30 г., за да я няма тази лустрация?".

По думите на журналистката всеки, който влиза в политиката, трябва да поема отговорност, т.е. да знае какво се е случило преди него и кой какви стъпки е направил, за да има или да няма лустрация:

"Това са тези отговорни стъпки, за да може човек да мисли по друг начин кое е това, което ще излекува тази рана".

Диана Иванова посочи, че паметта за времето преди 1989 г. трябва да излезе от семейната и фамилна памет и да стане част от общата ни и културна памет:

"Културна памет означава това тя да влезе в музеите, в образованието и в изкуството. ... Ако Васил Терзиев се захване сериозно с идеята му за музей, има опит, на който може да стъпи. И това е една стъпка, заедно с образованието и инициативите в училищата да бъде обсъждана темата. Това е тази култура на паметта. Миналото никога не можем да го оставим, то винаги е с нас и никога не е изцяло свършено. Култура на паметта означава, че заедно с мен е имало и други хора, които са живели в това време, които имат и друг исторически и културен опит. Моята отговорност е да знам, че има такива хора и да чуя и техните истории. Това е нещото, което може би не се е случило в степен да уважаваме и другата история. И това не се е случило, защото историите на жертвите не са влезли в общия разказ за комунизма. Това е големият проблем. Затова всеки, който идва с история от структурите, свързани с тоталитаризма, ще трябва да се сблъска с този феномен и с това обвинение в лицето от хора, които са преживели репресии. "Моята история не стана част от общата история на тази страна" - това е голямото обвинение".

Усещането за липса на справедливост е това, което обединява поколения българи след промените, подчерта изследователката на миналото и добави:

"Това е общото ни наследство - усещането за липсата на справедливост при жертвите на комунизма и усещането за липса на справедливост на днешните поколения в България. Затова Васил Терзиев иска да стане кмет на София и зад него стои такава група от хора, която казва, че иска и в този град да има справедливост, защото той не се управлява справедливо и честно".

По думите ѝ връзките между ДС от миналото и корупцията в настоящето не са търсени и са били омаловажени през цялото време:

"Виждаме днес много хора, които са изумени - как децата им ще трябва да носят отговорност за едно друго време, защото едно друго поколение не е поело тази отговорност. Ще носят тази отговорност! Общ е товарът. Това е общата ни отговорност".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    2 5 Отговор
    жива рана...
  • 2 Последния Софиянец

    15 3 Отговор
    18 часа Поход за мир и неутралитет , Цариградско шосе, Външно министерство.Ще ходим до апартамента на Тагарев.Яйца и боя.Купона не е за изпускане.

    Коментиран от #5

  • 3 Хайде сега

    9 9 Отговор
    се започва едни и същи гадни русофилчета да коментират тука.
    До като не се изметат всички дърти генерали и русофили от БГ, децата ще бягат на запад това е проблема.
  • 4 ЖЕКО

    12 6 Отговор
    В ВСИЧКИ ПАРТИИ ГИ ИМА ПУСТИТЕ КОМУНИСТИ, И В МОМЕНТА ТЕ УПРАВЛЯВАТ
  • 5 ЛИЛИ

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А МОЖЕ И КАМАНИ , ЗА ТАГАРЕВ СТАВА ДУМА

    Коментиран от #8

  • 6 Проклети

    9 0 Отговор
    Предатели... Продажници... Мутри... Ае лекувай лелче.
  • 7 Перо

    8 3 Отговор
    Отново се търсят скелети в гардероба за да се оправдае корупцията и държавните престъпления на сегашните унтерменши! Тези за които се иска лустрация за да се отклони вниманието от престъпниците, отдавна измряха, а казионните структури не съществуват от 33 г. Джендърско-соросистка простотия!

    Коментиран от #13

  • 8 Ветеран от Протеста

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "ЛИЛИ":

    Ще атакувате с камАни ,боя и яйца министъра на Отбраната на Република България ли ????Я си помисли хубаво сега,щото после ще имаш много време за Размисъл??
  • 9 Тома

    7 3 Отговор
    Всеки трябва да знае че задкулисието което от 33 години избира политици съдии прокурори ченгета и държавна администрация е точно държавна сигурност.Дъртите вече са измрели но деца и внуци действат
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 много е късно, но все пак

    7 5 Отговор
    Тази тема трябва да се сложи на масата, да се разнищи, да се говори за това, защото много боли. Да си репресиран без вина, да е унищожен живота ти, да ти е забранено да влезеш в университет, да е отнет живота на близък човек, при това достоен, умен, интелигентен, безпартиен, само защото има свое мнение, не се забравя. Боли. Боли, когато тези зверства стоят скрити в гардероба и никой не желае да говори обстойно за тях, боли адски, защото траекторията, орбитата ти, е насилствено променена и никой, никога не реши, че е време, тези жертви и семействата им да бъдат публично реабилитирани. Ще е справедливо, защото са били несправедливо унизени, и най-страшното, някои отвлечени и убити и никой не знае къде са костите им. Започнете национално разследване - докато има все още живи потомци на потърпевшите семейства. Тогава справедливостта ще възтържествува. И ще вървим спокойно напред.

    Коментиран от #14, #24

  • 12 Факт

    1 4 Отговор
    Боже пак във някакъв руски сайт съм попаднал.
    Ако си драскам тука и аз срещу Тагарев и тем подобни ще има ли нещо и за мен.
  • 13 БСП на Бунището

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Във Инициативния комитет издигнал пРезидента Радев за втори мандат са 26 щатни офицери и агенти на зловещата ДС на БКП...Начело с Александър Маринов - началник на Политическия му кабинет,бивш депутата от БСП и агент от Първо главно на ДС на БКП с псевдоним " Майстора" ,Притежател на явочна квартира ...И навсякъде в партиите пръснати по няколко такива,без Лустрация на Комунистите в България и партиите им ,служили вярно на Руския Окупатор на България...
    .

    Коментиран от #27, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Никола Гешев

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Я си … би":

    И на кого служеха милиционерите от КДС според клетвеният лист, който подписваха? На Партията и на СССР! Ай сиктр - на чист български!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рана

    4 2 Отговор
    се лекува , но белегът остава завинаги ! Няма цяр и за мъката , за душата !
  • 20 Ххххххххх

    7 1 Отговор
    На някой прави ли му впечатление, че само ДС, които са били ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ на РЕШЕНИЯТА на ЦК на БКП са оплювани. Но никога не сме чели за потомците на ЦК на партията и как те трябва да носят отговорност.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Демократ

    12 0 Отговор
    Как така човек с тежко обременено от ДС служители семейство ще говори за справедливост и затова искал да е кмет на София. Това не само е несериозно, но е и цинично. Той нямаше да е успял милионер, ако не е започнал бизнес с куфар от ДС семейната военна индустрия, защо е продал печеливша фирма, защо купувача и е съмнителен за перач на пари на руската мафия? За коя точно справедливост става въпрос? Справедливост трябва за чистите,честни,способни хора, които нямат нищо общо с ДС разсипниците на България Какво му разбира главата от градоустройство, което е най-важното за един кмет? Поведението му е цинично - не помнел дядо си, а е бил на 14 г., в семейството му на ченгета баща и чичо не е ли говорено кой е той , щял да събира дарения за кампания, нали е милионер, защо са му чужди пари и т.н. Толкова ли няма в София чист и честен човек, професионалист, който знае как да бъде оправена съсипаната ни от крадливи некадърници столица?

    Коментиран от #26

  • 24 Перо

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "много е късно, но все пак":

    През соца повечето хора не бяха чували за КДС, но сега много боляло! Боли ги престъпниците, които влизаха в затвора, а не ги правеха министри!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Това

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    не бива да се случва - НИКОГА !!!
  • 27 ПП-ДБ на бунището

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "БСП на Бунището":

    Р. Радев бе подкрепен за президент от ПП-ДБ след като заяви, че Крим е руски. На кого да вярваме вече!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Карлсон от покрива

    4 1 Отговор
    ДС не е никаква рана, още по-малко пък "нещо", което трябвало да бъде лекувано! ДС е факт! Зловещ исторически факт! Впрочем такива като Диана Иванова и Георги Стойчев, които бяха партньори някога в Ефир 2, дадоха всичко от себе си, за да може една миниатюрна, но достатъчно разпасана тумба храненици на разни фондации и НПО-та да наложат т.н. либерална демокрация! Знаете ли какво работи Диана? И тя не знае, но полемизира, върти, суче, изпада в мета позиции, но има ясна цел - да няма окончателна диагноза, решение, определение, а да накара пациентите си да се лутат от травма в безизходица! ДС била рана?! ДС е престъпление срещу човечеството и първообраз на квази терористичните клетки и паравоенни формирования от тоталитарен тип!
  • 30 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "БСП на Бунището":

    И като няма такава държавна структура от 33 г., какво значение има какви са били! СДС беше престъпна криминална партия, от по-ново време, пълна с бандити, но това не попречи някои депутати да изкарат две пенсии от несъществуващата партия, като депутати в НС, а други да получават по €20,000 на месец, като евродепутати!
  • 31 Журналя на лизинг, заради магнгизининг

    3 0 Отговор
    Моме:
    Христо Грозев - Оскар за Навални! Дядото, Геро Грозев - Първи секретар на БКП в Пловдив! Да живеят евроатлантическите ценности!
  • 32 НЯМА МИНАЛО ДС

    2 0 Отговор
    БАНАНИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ДС! КЪДЕ СА ДОКУМЕНТТЕ, КОЛКО СТЕ ПЛАТИЛИ ЗА БЕЛЕНЕ? :)
  • 33 перачката

    1 0 Отговор
    до сега не бях прала тия, ама му дойде времето да изперем и Държавната сигурност, но е много странно! Плащат ми не от Позитано, а уж десните градски ли, разградски ли и харвардците!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове