Last news in Fakti

9 Юли, 2023 19:19 1 840 28

Асен Василев: Бюджетът е изпълним и реалистичен

  • асен василев-
  • бюджет-
  • инфлация-
  • икономика-
  • еврозона-
  • евро

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, каза още министър Василев

Асен Василев: Бюджетът е изпълним и реалистичен - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с трипроцентов дефицит. Това каза министърът на финансите Асен Василев в предаването „120 минути“ по бТВ.

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, каза още министър Василев. Пенсиите от 1 юли вече се увеличиха, а за догодина отново е заложено увеличението им - по швейцарското правило, допълни той. За размера на „майчинските“ министър Василев посочи, че в проекта на бюджета е заложено те да са 780 лв.

Няма да се вдигат ДДС ставките за ресторантьорите, но заплатите да минават по банков път, а неиздаването на касов бон на клиентите да бъде основание за неплащане от тяхна страна на сметката, каза още той и допълни, че това ще стане факт от 1 август.

Василев посочи, че дефицитът трябва да е три процента, защото все още европейската икономиката е в криза и да се правят супер рестриктивни бюджети не е нито пожелателно, нито смислено. През последните две-три години се видя, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити, а в същото време да се прави нормална европейска политика и да намаляват неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат големи дългове, даже напротив, България отчете ръст от 3,9 на сто според Евростат, посочи още той.

В отговор на въпрос дали тези мерки подхраниха инфлацията Василев посочи, че дефицитът на касова основа е 0,8 процента и инфлацията не е драматична. Инфлацията идва у нас основно по линия на цени на храните и цени на енергията, допълни министър Василев. По думите му, ако се опитаме да потиснем цените на храните, стоките веднага ще тръгнат за износ.

По думите му цените на храната се вдигнаха заради зърнената криза и заради цените на торове. След спад на цената на торовете спаднаха или се задържаха цените на храните, посочи още той. Зърното обаче продължава да не се изнася, а това, което се случва в Запорожие, създава допълнителен риск, каза още министър Василев. Ако не стане нещо изключително неприятно, би следвало до есента или зимата пазарът да се нормализира, прогнозира министър Василев.

Той припомни, че имаме инвестиционна програма със предвидени над осем млрд. лв. Проблемът е, че министерствата не успяха да си направят поръчките, да си определят изпълнители и да усвоят парите, каза още той.

В отговор на въпрос дали кандидатурата на Васил Терзиев е най-подходящата за кмет на София в предстоящите местни избори министър Василев отговори положително. Ние не избираме патриарх, който да даде моралния облик на нацията, а градоначалник, който да дострои детските градини, тротоарите, ремонтите на улици и да не се прави ремонт по три пъти на едно и също място. Относно миналото на Терзиев министър Василев коментира, че хората трябва да изберат дали искат да гледат към бъдещето и да се решават проблемите на града, или искат „да си стоим в миналото и да се плюем“.

На въпрос дали коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е здрава министър Василев посочи, че тя е достатъчно монолитна и че в момента се вижда, че във всички големи градове има желание да се явят заедно на местните избори, но това по думите му ще е решение на националните им органи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 12 Отговор
    Мираж и Лъжи

    Коментиран от #3, #27

  • 2 Русофил

    14 25 Отговор
    Браво Асенчо. Затваряй кранчетата на крадливите руски фирми и раздавай на народа!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това

    6 10 Отговор
    е повече от ясно , но не е нужно да се повтаря и да се дава повод на дежурните критикари да ръсят небивалици !
  • 6 Ехо, гъбарите?

    24 9 Отговор
    Тоя ли съсел искахте да ви краде парите?

    Коментиран от #11

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Вземи прочети някоя книга":

    Да Се Върне На Подателя
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    Пилците Се Броят На Есен
  • 9 КАЖИ КОКОРЧО

    25 6 Отговор
    А КАТО ЛЪЖЕШ ,.....ВЕРВАШ ЛИ СИ ,А.............???????????
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    Инфлацията Ще Стопи Всичко
    При
    ПазарнаИкономика
    Няма
    Социална
    Справедливост

    Коментиран от #19

  • 11 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ехо, гъбарите?":

    затова вирехме ДВА ПРЪСТА -НЕ МОЖЕХМЕ ДА ГЛЕДАМЕ ПОРНО И БАНАНИ НЯМАШЕ за прашките

    Коментиран от #15, #20

  • 12 Студопор

    16 6 Отговор
    Бюджетът е изсмукан от пръстите и за парлама. Пак ще го ядем.
  • 13 Къф е тоа

    9 1 Отговор
    хамстер
  • 14 Психопат

    9 0 Отговор
    Да бе, да.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма такава наглост като канадската

    13 2 Отговор
    Кръгъл идиот!
  • 17 играта на А. Василев / ПП-ДБ

    11 1 Отговор
    Репликата му: “ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО МОМЕНТА, ДО КОЙТО БОЙКО СЕ СТРАХУВА ОТ ГЕШЕВ И ОТ ПРЕЗИДЕНТА.”Последният ден, в който Габриел трябва да е премиер, това ще е последният ден на това правителство.” И така - лъжците се прегърнаха с крадците. Изпирането на Борисов и Пеевски продължава с пълна сила.
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Моля Вие Не Сте Всички
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Извинявай Но Някога Имахме Държава Икономика работа Здравеопазване и Бяхме По Хора По Човечни
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Даа ДЕМОКРАЦИЯ":

    33 Години Погубена Родина
  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    2 0 Отговор
    Хмм, виждам Макс на снимката а къде е Мориц - Кирцата?
    Приключенията на Макс и Мориц в българските територии?
  • 22 Вазов

    1 0 Отговор
    Какви са тия помощи за пощите при куриерите навалицата е пълна нещо им куца услугата имаш 1 седмица да си вземеш пратката от куриер от пощата може да е повече кога ще има абонамент за чужди издания едно време имаше и не само от ЕС аз искам от Аржентина и от Куба даже и да е със закъснение и да се доплаща + цената на вестника списанието кога ще мога да слушам радио от чужди държави по далечни на обикновеното си радио хаби по малко ток от компютъра
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ръмпези

    2 3 Отговор
    НАЙ- ДОБРИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ОТ 33 ГОДИНИ ЗАЕДНО С ИВАН КОСТОВ...ИМА КАПАЦИТЕТ ДЪРЖАВАТА НО НИЕ СМЕ ЗАВИСТЛИВО ПЛЕМЕ...НАЙ-НЕКАДЪРНИТЕ ГО КОМЕНТАРАТ...
  • 25 Леля Асена Спецова некадърна но пък

    1 1 Отговор
    Крадлива се чуди този път каква инфлация да ни пусне за да ни обере напълно!
  • 26 ЕZОП

    0 0 Отговор
    Ако платиш 8 самолета напред, плати и другите 8 в переспективи. А като ги получиш, ги дари на Украйна защото имат обучени летци, а нямат самолети. Постулат 10, стих 4 находяща се на 313 страница от библейската книга....
  • 27 Аиии

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Еи мислете не 1000 а 10000 пъти ще ни е по добре с евро що всички тарикатчета като попитаме колко пари е този апартамент Еми да 130 евро що не кажете 130лева като много знаете и плюете еврото тарикатчета
  • 28 Сулю

    1 0 Отговор
    Що тогава продавате по 140 евра сме по 140лева апартаменти тарикатчета а а еврото мразиме а не по 1 а по 2 да прибираме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове