Last news in Fakti

10 Юли, 2023 12:41 2 399 23

Главна инспекция по труда: Почти 20% от работещите без трудови договори са в хотели и ресторанти

  • трудов договор-
  • хотелиери-
  • ресторантьори

С 37% се е повишила разкриваемостта на случаите на работа без трудов договор, съобщиха експертите от ГИТ

Главна инспекция по труда: Почти 20% от работещите без трудови договори са в хотели и ресторанти - 1

Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството, информира Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ), цитирана от БТА.

За първите шест месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са извършени 3052 проверки, при които са установени 15 905 нарушения. Свързаните с осигуряване на здраве и безопасност при работа са 6438. По осъществяване на трудовите правоотношения броят им е 9344, от които 1941 са по заплащането на труда, а 1566 са по работното време. Установени са 353 лица да полагат труд без сключен трудов договор, уточняват от Инспекцията по труда.

Оттам уведомяват, че ще бъде засилен контролът по морските курорти. Акцент при проверките е превенцията на недекларирания труд. От ГИТ коментират, че е идентифициран висок риск от използването на недеклариран труд както при сезонната заетост, така и в самите икономически дейности хотелиерство и ресторантьорство.

"Следи се и за спазване на разпоредбите по работното време и почивките, както и по заплащането на труда, нарушенията на които са други идентифицирани рискове при сезонната заетост", посочват от агенцията. Проверява се и за законосъобразното наемане на непълнолетни лица и на чужденци от трети държави, в частност за спазване на трудовите права на работници от Украйна.

Инспекцията по труда напомня на работодателите, че с удължения период на временна закрила остава задължението им да информират агенцията за действителното започване на работа на наетите украински граждани, като граждани от трети държави, съгласно чл. 10 ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. От март 2023 г. уведомленията за действително започване на работа на лица от трета държава могат да бъдат подавани и през секция „Електронно подаване на информация“ в Е-ПОРТАЛА на ГИТ.

Писменият трудов договор защитава в най-пълна степен правата на работниците и служителите. Липсата на такъв, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време при работа на пълен работен ден или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила, напомнят от инспекцията.

С 37% се е повишила разкриваемостта наслучаите на работа без трудов договор, съобщиха преди дни от ГИТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Гошо

    22 6 Отговор
    Първо нарушение - яка глоба. Второ нарушение - жестока глоба. Трето нарушение - затваряй.
  • 2 честен ционист

    14 11 Отговор
    Работната ръка по морето е нетрудоспособна, без никакви базови умения. В заведенията сервират малолетни дечурлига дори и в малките часове. Ако Ганчо се натрови с фалшив алкохол няма и кой да осъди после, понеже малолетните пацани не носят и отговорност, какво ви сипват у чашите.

    Коментиран от #11, #14

  • 3 СЗО

    27 1 Отговор
    Алибегов нещо да коментира?
  • 4 Любопитен

    15 8 Отговор
    И за какво са им трудови договори? За да са дават 1/3 от заплатите на бялата мафия и да хрантутят 400 000 държавна администрация, затова ли?
  • 5 Загрижен

    23 4 Отговор
    Фейк статия. Оня с мазната плитка твърди, че всичко се плаща и няма нито един служител без договор!!!
    На кого да вярвам сега???

    Коментиран от #8

  • 6 Алооо

    23 0 Отговор
    Не 20%,поне 35% са без трудови договори или на половин работен ден.
  • 7 Хем

    17 0 Отговор
    Некадърни, хем измамници и пак не спират да ревът...

    Коментиран от #9

  • 8 Боклуците на Боклука

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Загрижен":

    На всички други може да вярваш, само на оня с мазната плитка не.
  • 9 Реалност

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хем":

    Взимат пример от Зеленски:)
  • 10 Сатана Z

    14 2 Отговор
    То всички хотели и ресторанти у нас работят на загуба,въпреки ,че държавата им плаща всичко,от енергията до клиентите от Украйна.Незнам защо все се хващате за трудовите договори сякаш ще се пенсионират на тази работа.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дааа

    19 0 Отговор
    Е тия заведения и хотели на кой са?
    Пак на хората около власта и на техните семейства.
    Значи всичко дето е около държавниците и държавния сектор е корупция...
  • 13 Варната

    21 0 Отговор
    Повече от 20 % са . Пенсионерки масово са без договори , като чистачки , готвачки и миячки . Във Варна са , поне 50 % .
  • 14 123

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Многохилядната армия от пълнолетни държавни служители пък така са се разработили та пушек се вдига:))) И всички имат базови умения...да си клатят краката:)))
  • 15 Ъхъъъ

    16 0 Отговор
    Добро УТРОООО заспали чиновници. Сивия сектор са ресторанти и хотели
  • 16 Факман

    10 0 Отговор
    Много добре ги знаете,също и знаете ,че половината от тях са на договор на друга работа и след работно време ходят по хотелите и ресторантите.Има и едни 30% пенсионери на държавни работи и по учреждения но и за тях мълчите.Всичко друго останалото е на трудови договори фиктивни и получават парите под масата.Супер територия да живееш в нея и да пееш.
  • 17 Как'Сийка

    8 2 Отговор
    Ако са само 400 000 държ.администрация, пак добре. Говори се за двойно повече Около 800 хиляди!
    И да, българинът оцелява, благодарение на сивата икономика!
  • 18 И как на загуба бре?

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Вариант 1. Фалират и затварят.
    Вариант 2. Натрупали са достатъчно и могат да си позволят загуби и да чакат по-добри времена. На вересия никой нищо не дава.
    Ако обикновен работещ няма приходи и някакви спестявания, колко мислиш ще издържи. А тия и с държавни помощи и все били на загуба. Дряновица само ги оправя тия нагли търгаши.
  • 19 Тома

    11 0 Отговор
    Това е от много години такава практика.Иначе като ги слушаш борят постоянно сивата икономика

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами не

    3 0 Отговор
    Бая повече са! А от кои браншове са другите!?
  • 22 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тома":

    ами нали требе да отчетат неква дейност
  • 23 Българка

    1 0 Отговор
    Защо за най-големите нарушители има и най-много привилегии? Значи колкото повече закононарушения и престъпления правиш, ставаш все по-добър и приемлив? Тогава защо се чудим , че престъпници вместо в затвора, са в НС и коват закони?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове