Last news in Fakti

11 Юли, 2023 05:15 1 508 48

Свилен Трифонов: Не виждам минуси за България от сделката за рeакторите

  • свилен трифонов-
  • депутат-
  • аец белене-
  • сделка-
  • оборудване

Можем да извлечем само плюсове и положителен икономически и обществен ефект, заяви депутатът от ПП-ДБ

Свилен Трифонов: Не виждам минуси за България от сделката за рeакторите - 1
Снимка: NOVA

Не виждам от сделката за реакторите нашата държава да има минуси. Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" народният представител от ПП-ДБ юристът Свилен Трифонов.

"От такава сделка ние можем да извлечем само плюсове и положителен икономически и обществен ефект и в същото време, доста ясно изразена позиция по отношение на международните ни отношения, най-вече с Русия и с Европа. В момента за никой не е тайна, и всички анализатори го казват, че “Белене" е безперспективен проект, който няма как да бъде реализиран. Ако можеше да бъде реализиран, той щеше да е реализиран много отдавна. По тази тема, между другото, аз с колеги от “Демократична България" съм изразявал позиция още през 2018 г. публично. И за съжаление, от тогава до сега, никакви предпоставки и условия не са възникнали, които да променят тезата ми и продължавам да я защитавам със същата увереност. В момента дори има предпоставки, които допълнително влошават условията по реализацията на проекта, и това са санкциите, които има спрямо Русия, които ѝ бяха наложени след започването на войната. От тази гледна точка, реализацията на оборудването, което в момента ръждясва на тази площадка, от чисто икономически и финансов аспект звучи по следния начин, в хазната ни могат да влязат най-малко 1,2 млрд., каквато е предварителната договорка, а именно сделката да не се реализира на цена под тази, която е закупено оборудването, а тя е 1,2 млрд. А в другия случай е това оборудване да продължава да гние на площадката и да загубим всичко", посочи Трифонов.

Депутатът смята, че тези средства могат да бъдат насочени към реализацията на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй", където площадката съществува, изградена е по всички изисквания и съответно там да бъде направена инвестицията. Според него, някои хора виждат в проекта АЕЦ “Белене" възможност за развитие на целия регион, но за съжаление, неадекватната държавна политика през годините направи проекта АЕЦ “Белене" една корупционна дупка, в която потънаха много милиарди и няма никаква основателна причина това безумие да продължава.

"Освен това, след 2011 г., и след проблемите, които станаха след аварията във “Фукушима" вече има въведени нови изисквания, на които аз съм убеден, че тази площадка не отговаря. Защото в чисто исторически план още и руски учени а казвали, че площадката не отговаря на изисквания по отношение на сеизмичната устойчивост. Такива мнения се изказвали учени от БАН и доста независими учени геолози, с които аз съм имал възможността и да разговарям по този въпрос, тъй като темата е доста широко обсъждана в региона, от който аз съм излъчен за народен представител, и за мене е изключително важно. Искам да кажа, че ние в момента доста добре развиваме условията за производство на енергия от възобновяеми източници, но тук се наблюдава един друг проблем: в момента нашата електропреносна мрежа няма капацитет да поеме нови мощности, и то не само на ниво електроразпределителни дружества, а и на ниво високо напрежение в мрежата, за което се поддържа от държавата от електроенергийния системен оператор", добави Трифонов.

Според него е добре в обозримо кратки срокове да бъдат предприети действия по повишаване на капацитета на мрежата и възможностите за съхранение на енергията, която се произвежда от възобновяемите източници, тъй като там няма устойчивостта, която ние търсим, за да можем да бъдем конкурентноспособни. Добре е държавата да направи един окончателен анализ какво всъщност е състоянието на ПАВЕЦ "Чаира“, тъй като това е огромна батерия, която може да съхранява много големи количества електрическа енергия и да бъдат насочени средства за ремонта, тъй като в момента тя е тежко компрометирана, повредена и не е използваема.

"Към момента Украйна е единственият купувач на оборудването, което е на площадката, защото то ѝ е необходимо за довършване на една АЕЦ, която те имат недостроена, а ние в момента сме единственият продавач на такова оборудване, защото Русия няма как да ѝ продаде такова при положение, че те са във война. Всъщност това оборудване няма да бъде използвано като основни съставни елементи за функционирането на този АЕЦ, по-скоро като възможност за допълващо съоръжение и вероятно и за резервни части, но със сигурност за българската държава бихме могли да реализираме 1.2 милиарда, които за съжаление няма да се печалба, а ще бъдат минимизиране на вече нанесените финансови вреди.

Ето защо искаме съдебна реформа, ето защо искаме силна прокуратура, защото ако те си бяха на мястото, нямаше да позволят тези милиони да изтекат вероятно в река Дунав, просто ги няма. Там не са милиони, извинявам се, милиарди. Милиарди", уточни Трифонов.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    8 54 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕ .......МИНУСИТЕ СА ЗА ВСИЧКИ КОПЕЙКИ......СЕГА КАКВО ЩЕ РАПОРТУВАТ НА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ.........ЧЕ СЕ ПРОВАЛИХА ?😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 2 Краварска медия

    47 2 Отговор
    Е как бе,всичко е цветя и рози....тъкмо ще има повече място да чупите камъни
  • 3 Николай Стоименов

    55 3 Отговор
    Нормално,ти по далече от носа си не виждаш пръдльо
  • 4 Факти

    67 3 Отговор
    От тия "експерти" сме на тоя хал вече 33.години !

    Коментиран от #20

  • 5 Сменям си ник-а

    44 2 Отговор
    Тоя ако може да каже в кой джоб ще влязат парите ще го призная за експерт.
    Не,че ние знаем.
  • 6 Вервайте

    57 4 Отговор
    Тези бузи и тая шия, не са от туршия !

    Коментиран от #13

  • 7 И д и о т

    64 3 Отговор
    Продавам 2 реактора за 1,2 милиарда лева и купувам 1 реактор за 10 милиарда долара.

    Коментиран от #22

  • 8 Аууууу

    42 1 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    А плюсовете за всички либерасти козяшки
  • 9 Поредния соросоид-киборк

    56 3 Отговор
    Ми купи си кола и я продай на половин цена по заповед на посолството. След това си купи американска(4 пъти по-скъпа) която може и да не работи

    Коментиран от #16

  • 10 Сандо

    40 1 Отговор
    Не вижда,защото България им е последна грижа,ако изобщо мислят за нея.
  • 11 За депутатите

    41 2 Отговор
    няма проблеми, докарвате си 20 хилки месечно. Дали ще платите 12 000 за парно, ток, и вода, няма проблем. За обикновените хора с 900 лв пенсия проблем има. И той е, че зимата 200 лв е парното, 150 тока - защото радиаторите не топлят достатъчно. Нарушихне ЗАКОНЪТ, отменихте Решение на НС след референдум, за да подарите 2 реактора. Един реактор в Британия с оборудване струва 40 милиарда, 2 реактора 80 милиарда. Което значи, че България ядрена енергия няма да има. Кои сте вие, че ще налагате Българският народ да купува най-скъпата енергия от вашите перки и фотоволтаици. Кои сте вие, че вечно избирате най-скъпото и най-неизгодното. за българския народ. ПлаТи сметката за ток и парно, вода и на още 3 милиона българи и проблем, обещавам няма да има.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РЕАЛИСТ

    30 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вервайте":

    Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят.

    Коментиран от #15

  • 14 Ненаситен

    27 0 Отговор
    Тоз е закърмен с Макдоналдс и иска още бургери, затова нищо друго не вижда!
  • 15 РЕАЛИСТ

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Написал го е Сервантес преди доста години, но важи с пълна сила и днес
  • 16 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    1 21 Отговор

    До коментар #9 от "Поредния соросоид-киборк":

    Тази кола е купена от дилър мошеник дедо ти Симо и не е кола а само двигател без шаси, купе, трансмисия.....
  • 17 Ясно

    6 12 Отговор
    Покрай Белене се откраднаха милиони. Сега някои пискат, че ще им спрат кранчето.
  • 18 Българин

    24 2 Отговор
    То като от ПП, какво друго да каже.Партийната дисциплина е над всичко.Иначе сделката е крайно отвратителна и е абсолютна подигравка с българския народ.Надявам се обаче такива партии като герб, пп и дб и някои други да останат съвсем скоро в историята, но народът ще ги помни само с лошо.
  • 19 Боруна Лом

    16 0 Отговор
    ТИ И ЗВЕЗДИ НЕ ВИЖДАШ! ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ

    Коментиран от #25

  • 20 Не, на тоя хал сме

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    заради платените бokлyчeтa като теб.
  • 21 Пейо

    19 2 Отговор
    Като ние сме единственият продавач защо го продаваме толкова евтино. Направо на безценица го даваме. След 5 години ще от износител ще станем вносител на ток. Тогава ще гледате какво е цени на електроенергия. Всички строят аеци само ние си продаваме оборудването

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ха ха

    20 0 Отговор
    веселите прасета и ощастливените кокошки отдавна точат лиги за енергетиката , то не бяха борси не бяха разпределителни дружества ,не бяха преносни дружества и не знам си какви други методи за грабеж и раздуване на цените , краде им се та сън не ги лови , само незнам защо ги търпим още
  • 24 Прокопий

    0 16 Отговор

    До коментар #21 от "Пейо":

    Да продадеш нещо ма покупната цена пред алтернативата да го изхвърлиш не е безценица! Икономика в МГУ ли си учил, голубчик? 🤣🤣🤣
  • 25 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Боруна Лом":

    Точен Сте Градски
  • 26 Незрящ

    13 0 Отговор
    Защо дават трибуна на слепци?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Е така е

    12 0 Отговор
    От ядене , очите са ти се затворили и си заприличал на прасе.
    Окьоровел си
  • 29 Хаха

    18 0 Отговор
    Платили сме 407 млн. лева на американската фирма Уорли Парсънс за проектиране на АЕЦ Белене, 3.6 млн.лв. на Делойт за финансово консултиране, 5.8 млн.лв. на БНП Париба за банково консултиране и 141 млн.лв. капитализирани лихви на БНП Париба по заем на БЕХ за изграждане на площадката.
    Ако продадем реакторите за "колкото сме ги купили", всичко това отива в канала.
  • 30 Хохохо

    17 0 Отговор
    Консумацията на ток се вдига.искат коли електрички а затварят мощности и не правят нови.турция строи централа с 4 блока и още една ще започва с още 4.унгария строи с Росатом два реактора а ние сме 10 г пред тях с готово и пръсване взето на ниска цена но ще го дадем за без пара на украинците защото нашите са предатели.какви излиза накрая от фактор на балканите в сферата на електричеството ще трябва да внасяме ток от Турция.Честито експерти иневроатлантици
  • 31 Пешо

    5 0 Отговор
    Дебела като те гледам май по далече от паниката нищо друго не виждаш
  • 32 може би

    2 3 Отговор
    Ако са с изтичаща годност и няма изгледи да ги използваме.
  • 33 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 0 Отговор
    АМИ КАКВО ВИЖДАШ ФИНИКИСКИ ЗНАЦИ КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ СМЕТКАТА ТИ
  • 34 гост

    7 1 Отговор
    Минусите са ясни-за колко биха ни продали два реактора уестингхаус? Нещо като кон за кокошка се получава
  • 35 Тъмен субект

    9 1 Отговор
    "Не виждам минуси" - еми бузките ти пречат и сивото вещество е малко и гладко, като джанка неква. Как ще виждаш?!
  • 36 Не виждате защото сте прасета и

    7 0 Отговор
    Виждате колкото прасетата, т. е виждате само чинията ви да е пълна
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Калоян от Народен Гняв

    7 1 Отговор
    Отлепи си банкнотите от очите...
    А сега?
  • 39 нннн

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Прокопий":

    Я ми обясни, умнико, как може да проработи в Украйна, а да не проработи в България? Може би, ПосолствоТО не дава?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 резервист

    3 1 Отговор
    От къде разбираш толкова от енергетика, драги. Че и от атомна? И после АЕЦ не е москвич, че да го ползваш за резервни части. Абе тези украинци много богати бе! Да дадат толкова пали за резервни части! И от къде ще ги вземат?
  • 42 Ами как

    2 0 Отговор
    да ги видиш от огромното си шкембе и тлъста гуша...ама не те трвожи че от тях и оная работа не можеш да си видиш
  • 43 До Ясно

    2 1 Отговор
    Фактът че някой е крал от Белене, не означава да лишавате Българският народ от евтина ядрена енергия. Който е крал, повдигайте му обвинения, за тази цел има НК. Какъв ви е проблемът, или има договорки взаимно да се изпират далаверите. По тази логика се крадат коли, да подарим всички коли в България. Крадат се апартаменти, да подарим всички апартаменти в България. Източват се банкови депозити, да закрием всички банки в България.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Калъчев

    3 1 Отговор
    А ти откъде се излюпи бе, дебел минус?! Изчезвай. Кога те купиха и вербоваха козяците, признай си мръснико?! То без да си тяхен пес, няма да ти дадат ефир в американските СМИ.
  • 46 Ти да видиш!?

    3 1 Отговор
    Тоя пухкавел иска да ме убеди,че нашите реактори за нас са нефелник,нооо ти да видиш за Украйна били фелни?!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 фбр

    0 1 Отговор
    Този тъпанар какво разбира от енергетика и икономика , че раздава акъл ! Козашка подлога папагал ! За какво са им на украинците реакторите , като не стават за нищо според теб , умнико ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове