Last news in Fakti

12 Юли, 2023 23:00 1 488 8

Петчленен състав на ВАС върна за ново разглеждане делото за отнетия лиценз на КТБ

  • ктб-
  • лиценз

Отнемането на лиценза е предпоставка банката да бъде обявена в несъстоятелност и именно след окончателното му потвърждаване от съда се разви делото за фалита й

Петчленен състав на ВАС върна за ново разглеждане делото за отнетия лиценз на КТБ - 1
БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени влезлите в сила преди 8 години определения, с които бяха оставени без разглеждане жалбите срещу решението на Българската народна банка (БНБ) да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи "Лекс".

С решението си от днес ВАС постановява ново разглеждане на делото пред тричленен състав на съда. За днешното произнасяне съобщиха от ВАС, но актът все още не е публикуван, тъй като от него се заличават личните данни.

Както е известно, през 2014 г. БНБ отне лиценза на КТБ (първо я постави под специален надзор). Това решение на централната банка беше оспорено пред ВАС от основните акционери в КТБ, включително мажоритарният „Бромак“ (собственост на Цветан Василев). В две последователни определения ВАС обаче прие, че нито акционерите, нито членовете на ръководството на банката имат право да обжалват решението за отнемане на лиценза, защото не са страни в административното правоотношение и не са адресати на оспорения административен акт (определенията, които днес бяха отменени, виж тук и тук). Съдът прие, че само назначените незабавно след поставянето на КТБ под специален надзор квестори могат да я представляват по делата за лиценза.

Отнемането на лиценза на банката е предпоставка тя да бъде обявена в несъстоятелност и именно след окончателното му потвърждаване от съда се разви делото за фалита на КТБ.

Миналата година Европейският съд по правата на човека постанови, че КТБ е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ и е било погазено правото на собственост на акционерите (повече виж тук).

Позовавайки се на решението на съда в Страсбург бившите изпълнителни директори на фалиралата банка и „Бромак“ поискаха да се преразгледа решението за отнемането на лиценза ѝ.

„Установеното от ЕСПЧ нарушение на правото на справедлив съдебен процес по чл. 6, § 1 от Конвенцията произтича от това, че тричленният състав на ВАС при постановяване на съдебния си акт не обсъжда писменото изложение, подадено от името на банката от бившите ѝ изпълнителни директори. А вместо това се позовава само на изложенията, внесени от квесторите на банката, като по този начин имплицитно отхвърля твърдението на бившите изпълнителни директори, че имат някакви остатъчни правомощия да представляват банката, както и че при разглеждане на делата ВАС отхвърля многократните молби на бившето ръководство на КТБ да назначи специален представител на банката“, посочват в днешното си решение върховните съдии Сибила Симеонова, Виолета Главинова, Емил Димитров, Бранимира Митушева и Полина Богданова.

Те напомнят, че ЕСПЧ прие, че относимото законодателство и начинът, по който то е приложено от българските съдилища, не предоставят на КТБ, посредством справедливо представителство, ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза ѝ, както и че тя е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с правомощия, така и с интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

По тези съображения днес ВАС приема, че в случая са изпълнени всички условия за отмяна по чл. 239, т. 6 от АПК, а именно – с влязло в сила решение на ЕСПЧ е установено нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията по отношение на подателя на искането за отмяна КТБ, представлявана от бившите ѝ изпълнителни директори.

„Ново разглеждане на делото е необходимо, за да се отстранят последиците от установеното нарушение“, решиха върховните съдии.

От ВАС посочват, че делото е върнато за ново разглеждане от друг тричленен състав на съда, който в рамките на това производство и при произнасянето по подадените жалби, следва да съобрази постановеното решение на ЕСПЧ и да предприеме съответните процесуални действия за отстраняване на допуснатото от съда нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията.

Върховните съдии отхвърлят искането на „Бромак“ за отмяна на определенията, защото приемат, че решението на ЕСПЧ няма действие по отношение на дружеството – то не е страна в производството пред европейския съд и по отношение на него не е установено нарушение на конвенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юпитер

    12 0 Отговор
    а кой я Фалира и ИЗТОЧИ на Ктб

    Коментиран от #2

  • 2 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Юпитер":

    КОЙ фалира цялата държава !
  • 3 Артилерист

    9 0 Отговор
    Според мен, без да съм юридически компетентен, от това, което излезе в публичното пространство, делото КТБ е кражба на Пеевски и шайката под чадъра и с активното участие на Гешев и гнилите ябълки в съдебната система. Делото се крепи на един защитен свидетел, като в същото време се игнорират всички останали служители и запознати със състоянието на банката към момента на задействане на мафиотската схема за фалирането и ограбването й. Опитът за заличаване името на Пеевски от многотомната документация е явен опит за прикриване на истинските виновници. 4 милиарда лева са огромна сума, с която могат да се купят много съвести, включително и чисти. Повтарям, според мен Пеевски е раздал много пари за мълчание и затова е така зорко бранен от ДПС, а и не само от тях...
  • 4 плюс минус

    7 0 Отговор
    Голямото ограбване?!
  • 5 Пешо

    6 0 Отговор
    Още 5-10 години и всичко окончателно ще бъде заметено под килима. Ще се забрави и ще останат само въпроси, повдигани от време на време и без реален смисъл за хората. Това е и целта на протакането. Голямото ограбване приключи бързо и окончателно.
  • 6 хаберих

    0 1 Отговор
    Мъж сяда в кафене и казва на сервитьорката:
    - Една минерална вода, моля.
    - В чаша ли?
    - Ами... В какво друго? В леген ли?
  • 7 истина е

    4 0 Отговор
    Бандитите виновни за фалита на КТБ сега пак са депутати в НС. , а Гешев ги покри !!
  • 8 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    Разследването на века - в Гинес!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове