Last news in Fakti

16 Юли, 2023 16:57 1 499 23

Юлий Павлов: Ако кабинетът не се справя, ГЕРБ може да се изкушат да идат на парламентарни избори, заедно с европейските

  • юлий павлов-
  • кабинет-
  • герб-
  • избори-
  • парламент

"Избори други скоро няма да имаме", прогнозира Татяна Буруджиева. Ако нещо стане с правителството след местните избори, то ще бъде в рамките на този парламент, смята тя

Юлий Павлов: Ако кабинетът не се справя, ГЕРБ може да се изкушат да идат на парламентарни избори, заедно с европейските - 1
Снимка: БГНЕС

След местния вот няма да има скоро парламентарни избори. Около тази теза се обединиха Татяна Буруджиева и Юлий Павлов на форум "Местната власт – сила, доверие и перспективи", организиран от Гражданско движение "Днес", с участието на представители от аналитичния клуб за прогнози "Екзаминър", предават от БТА.

"Избори други скоро няма да имаме", прогнозира Татяна Буруджиева. Ако нещо стане с правителството след местните избори, то ще бъде в рамките на този парламент, смята тя.

Буруджиева очерта три залога на кампанията за местните избори - първото е не властта, а преразпределението ѝ. Големият интерес към тези местни избори е, защото ще се гледа как ще се преразпредели властта на място, за да се тръгне към окончателно наместване и разпределение на властта в центъра, коментира тя. Според Буруджиева партиите са в поза партер - и новите, и старите.

Тези местни избори в голяма степен ще решат как се тръгва към стабилизация на партийната система, смята тя. По думите ѝ това са първи стъпки към някаква нормализация, която ще продължи 10-15 години. Буруджиева смята, че местните избори ще бъдат индикатор за скоростта, с която ще започнат промените, и за сътресенията във властта.

Тя отбеляза, че на местни избори всеки работи за себе си - всяка коза за свой крак. На местните избори партиите зависят от личностите, посочи още Буруджиева.

Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, коментира, че след изборите "феодализацията" на страната ще се засили.

"Като стана дума за парламента и за правителството - скорошни избори аз също не виждам да се очертават", прогнозира той. Критичен момент ще бъде вероятно ротацията, защото ГЕРБ ще си направят равносметка как хората оценяват работата на правителството, смята Павлов. Според него, ако правителството се справя, ГЕРБ нямат интерес да "разритват кошницата", ще поемат ротацията и ще продължи Мария Габриел. Ако обаче правителството не се справя, ГЕРБ може да се изкушат да отидат на парламентарни избори, заедно с европейските, допълни Павлов.

Той коментира, че на местно ниво основният въпрос ще бъде дали кметът ще бъде преизбран и даде критерий за това. Ако 40% или дори 35% от хората в общината искат да бъде преизбран досегашният кмет, той със сигурност ще бъде преизбран, ако ще 50-60% да искат нов кмет, просто другите не могат да се обединят, коментира Павлов. Той посочи, че на местно ниво идеологиите не са толкова важни, важна е прагматиката, резултатът, родовите отношения.

Сред участниците са и представители на структурите на Гражданско движение "Днес" и на други неправителствени организации.

На форума беше обявена предстояща инициатива "Кметът – обещания и резултати", в рамките на която доброволци и активисти на Гражданско движение "Днес" ще зададат въпроси чрез анкети "лице в лице" на терен и онлайн гласуване в специално създадена интернет платформа. Очаква се резултатите да бъдат обявени публично на 17 септември.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    23 0 Отговор
    То и българи в България скоро няма да има.
  • 2 да де

    17 0 Отговор
    Абе дъртак как е братчето ти Любо пъпката яде ли откраднатите милиони на Лазурния бряг?
  • 3 Аман

    21 0 Отговор
    от тия некадърници !
  • 4 И заминават

    15 0 Отговор
    в небитието !
  • 5 Няма разлика между

    17 1 Отговор
    Партиите от тройната коалиция управляваща в момента
  • 6 Емигрант

    14 0 Отговор
    Хайде да ви попитам бе българи, след като много знаете, много можете и разбирате от всичко, как става така, че освен политиците лесно ви манипулират, но и всички медии и имитации на журналисти и те са ви подкарали като стадо овце ? Изсмукват ви парите най-вече чрез здравеопазването, защото всеки месец си внасяте задължителните здравни осигуровки без да боледувате, а когато се разболеете ви "съдират" кожите с високи суми в лева ? Някой журналист или медия напомни ли ви, че в ЕС навсякъде държавното здравеопазване е БЕЗПЛАТНО, някой политик в предизборната си агитация говорил ли ви е за БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ каквото е в ЕС, вие сетихте ли се поне веднъж чрез протест да си потърсите европейското право на БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПЗАВАНЕ ? Всеки ден от вас през целият си трудов живот си е платил здравеопазването за два живота поне ! Вие сте едни лесни за управление овце, защото не знаете какво трябва най-първо да си искате, като, че ли ще сте безсмъртни ! Ето тук ви занимават с един шарлатанин, който не успя да открадне еди колко си милиона и сега реве из медии.....

    Коментиран от #22, #23

  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 0 Отговор
    Тиквата и Доган пак са на софрата, тия шмекери ги изпраха и почистиха и сега ги пазят заедно с имуществото и пачките и златото! За какво му е на Тиквата да ходи на предсрочни избори?
  • 8 Град Симитли

    8 2 Отговор
    Буруджиева гледа твърде интелигентно:))

    Коментиран от #10

  • 9 Не знам защо!

    13 0 Отговор
    Но тази костенурка- Боруджиева ми е много неприятна и антипатична...!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Само така гледа!

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Град Симитли":

    Иначе,зад погледа и прозира нищожно-ниско IQ...!
  • 11 Болшевик

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не знам защо!":

    От нашите е!
  • 12 На мен Боруджиева ми е неприятна,защото!

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не знам защо!":

    По повод и без повод,постоянно хвальоти Борисов...!
    Като Матеросов,на амбразурата-защищава го с...голи гърди...🤭!
    Знам ли...?!Сигурно е на хранилка при Буцката...!

    Коментиран от #14

  • 13 БРАТА НА Л!ЮБО ПЪПКАТА

    8 0 Отговор
    да каже откъде взе пари за телевизия ЕВРОПА

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кой е този

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "БРАТА НА Л!ЮБО ПЪПКАТА":

    ЛЮБО ПЪПКАТА бе пич ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Алооо

    6 0 Отговор
    Искам нови избори, това Правителство не ми харесва...

    Коментиран от #20

  • 18 Фани

    5 0 Отговор
    Явно указанията към всички анализатори са да твърдят, че скоро няма да има избори. И всички искат да се забрави грандиозната подмяна на вота. Измамиха масово избирателите си и ще управляват заедно уж непримирими противници.
  • 19 хе хе

    2 0 Отговор
    Хич да не си го мислят! Ако кабинетът не се справя, отговорността ще е споделена.
  • 20 Аз пък никога повече

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Алооо":

    няма да гласувам, за да не съм като малоумника който се е спъвал в един и същ камък на едно и също место ! Стигат ми повече от четвърт век вяра все на обещания от червени измамници които създават шайки уж от демократи, но с червена "подплата" !
  • 21 Мухаа,хаа!

    0 0 Отговор
    ...Някаква нормализация,която най вероятно,ще продължи 10-15 г!" А сега ние трябва да си направим сами" сглобката" към какво ще вървим,и до къде ще ни докарат.Сгодиха се,защото отвън им наредиха.Имат задачи,който вече ударно изпълняват.А във вътрешен план,ги чакат над 7 милиарда за усвояване от Плана.Само до Декември са над милиард.Ето разковничето,защо трескаво ще орежат през "конституцията " правомощията на Радев.Да няма изобщо служебно правителство.Когато такова няма,ще си се менкат ( измислицата с ротационен кабинет) ако искат и с десетилетия.Няма кой да ги мръдне,защото те реално си остават във власта,те организират бъдещи избори.Нали се сещаме,какви ще бъдат резултатите.Докато имат интерес - онзи финикийския!
  • 22 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емигрант":

    тук при наз в България , има два чивта овце , едните Сорошспийски а другите Болшевишки овце и двете разделени :уж: , и овена като започне да надига вой ама това само на избори , те започват да блеят иначе всеко стадо си пасе в своята ливада но с овчарското куче плътно до него , щото овцата задремели като мечките в зимен сън , овчарското куче му прилайва да се събуди , но тя горката овца уморена вече от толкова много избори вече 34 години , че вече не исе става да пасе да я доят , стрижат и после да я колят , тя се умору заради неразбраните шути овни който си гледат само собствения живот , но за стадото мислят само избори като дойдат , и ти на овена като му говориш , той те гледа все едно през ренген като дрогиран наркоман , и си вика тя па сега защо блай тая овца , е това заслужихме ние защото сме ди виновни , Държава се прави от народ но народа прави Държавата , а той народа го няма вече докато блее като овца !!!.
  • 23 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емигрант":

    + това което държавата трябва днес да чомисли за хората което е най важно , те се занимават с разни глупости , как трябва да си дадем цялото оръжие на Украйна щото на оня наркоман толкова му е притрянвало ,бможе да го препродаде на трети страни , както и оборудването от площатката предназначено за АЕЦ Белене , също може наркомана да врътне някоя далавера и с това , и не на последно място да напинят в тоз разграден двор за Шенген и Евро зоната , вместо да видят по важни неща за държавата , те и най нагло отхвърлиха вота за Референдум Бг срещу еврото със над 600 хил. подписа , за това стадото блее , по телевизията всеки ден , тоз го ухапало куче , оня паднало дърво върху него , трети заплашвал цялото село че ще ги избие до един , питам аз къде се скри Обутсмана в тая Държава и каква функция изпълнява , или се скътава само за тлъстата заплатка ? не само Нова Телевизия и репортерчето Румен еБахов да ми отчитат дейност с празни надежди и обещания, За това Обутсман трябва а то, няма Обутсман , няма Полиция , няма и Прокуратура , а те овцете блеят , вместо да помогнат на хората дето бетстваха при наводненията , на тях не им пука гледат колко оръжие трябва да продадът и да си напраеят техните зделки с Украйна , а само се сещат избори като идват , започва голямото блеене отново !!!.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол