Last news in Fakti

16 Юли, 2023 20:40 3 608 33

Проф. Николай Младенов: Въздушната линейка ще се включва при над 50 километра дистанция до болницата

  • проф. николай младенов-
  • въздушна линейка-
  • болница-
  • дистанция

Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. Засега сме предвидили работа до 6 вечерта по зимно разписание и до 8 часа през лятото. Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе, обясни проф. Младенов от "Токуда" 

Проф. Николай Младенов: Въздушната линейка ще се включва при над 50 километра дистанция до болницата  - 1
Снимка: Нова телевизия

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва, когато има над 50 км дистанция до болницата - при условие, че не може линейка да стигне до обекта. До трима седящи пациенти могат да поберат хеликоптерите. Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. Засега сме предвидили работа до 6 вечерта по зимно разписание и до 8 часа през лятото. Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе. Това каза проф. Николай Младенов от "Токуда" за "На фокус".

"Много добре подбран и трениран екип от няколко болници участва в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са "Пирогов", Военна болница, МВР болница, "Токуда", Правителствена болница. Подготовката се осъществява в 7 основни направления - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване", обясни той. И допълни, че летателната спешна помощ изисква и високо ниво на интерфейс от страна на болниците.
Според него групата от обучаващи се е около 100 души, включваща лекари и сестри. Това е доста хубаво, но и стряскащо, защото извличаме от частта, която е най-наситена с болници - София град и област, както и Плевен. Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще дойде първият, зоната София – Плевен трябва да бъде покрита. Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии - трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти", смята проф. Младенов.

По думите му първият пристигнал на мястото на инцидента екип ще направи медицински триаж и ще определи степента на спешност. "При избора на обучаващи се не сме наблегнали на възрастта, а на високото ниво на медицински знания, главно реанимационни екипи. Реаниматорът д-р Татаров е пример за такъв, той има уменията и качествата да се справи при екстремни ситуации", разкри той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5 минути минаха

    6 0 Отговор
    А последния още не се е разписал! Явно и "луд умора има"!
  • 2 Калпазанин

    12 1 Отговор
    Да не се само залъгваме, тези така наречени лонейки ще са купени с парите на всички данъкоплатци само за тия с парички много парички пак откраднати от нас
  • 3 честен ционист

    6 6 Отговор
    Ганчо завалията си мисли, че тия въздушни линейки ще го превозват него. Алоо, това са за дефицитни стоки, че се раздрънкаха тия Спартани.

    Коментиран от #7

  • 4 Тия

    3 0 Отговор
    като , че ли ще ходят на Луната ?!
  • 5 Кую

    7 1 Отговор
    Само за ВИП персони. Със няколко чифта по нещо.
  • 6 Тодор

    10 0 Отговор
    Ами болници имаше навсякъде, що ги затрихте
  • 7 Хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Дебре, вие Северно-македонците и това нямате, още карате запорошляци.
  • 8 Коментар

    15 0 Отговор
    На Луната пратиха хора, ние едни хеликоптери нямаме. Бай Тошо и завод за хеликоптери да е направил до сега.

    Коментиран от #10

  • 9 Поредната идиотия или

    15 1 Отговор
    направо ПРОСТОТИЯ, а ако болния се нуждае от половин час например за да оцелее, го оставят да умре нали бе професор ли си лекар ли си не зная, но за мен си убиец щом километрите ще определят от какво се нуждае пациентът ? Да ви онаковам здравеопазването, то си е направо вашето търговия с живота и смъртта на хората, в България вече e по-добре да си животно, ветеринарите се отнасят към пациентите си с нужните грижи и уважение ! Прибирате здравните осигуровки по най-наглия начин, че вече и километри вземахте да изчислявате за ЖИВОТ ! Държавата не на абсурдите е България, а държавата на ХУМАННИТЕ УБИЙЦИ !
  • 10 Алоу

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Имаме много хеликоптер Ми-17,Ми-24, Кугър, Пантер, Бел и разни на Гранична полиция.

    Коментиран от #11, #25

  • 11 честен ционист

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алоу":

    Тези са вече на Украйна. Няма какво да ги броиш.
  • 12 Аз живея на 43 км

    12 0 Отговор
    от болница, има път до домът ми, обаче се нуждая по спешност от 50 минути например за да оцелея, какво правят за да ме спасят ? Ще умирам ли ? Само питам като пример !

    Коментиран от #14

  • 13 Анонимен

    12 0 Отговор
    Поредният АБСУРД в Абсурдистан ! Остава да чуем, че тези хеликоптери накрая ще кацнат в музей на медицината ?
  • 14 Хаха

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз живея на 43 км":

    Направо си умрел.
  • 15 Идеята е

    4 0 Отговор
    Да дойдат преди седмата минута, за да има шанс за живот.
    Поне е така в Германия.
  • 16 хххх

    5 0 Отговор
    да не би да се разкарват за българите тези въздушни линейки?? пак ще е пингвинска работа..
  • 17 Безумия, безумия

    10 0 Отговор
    Аз пък мислех че ще се включва когато има нужда.....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дфдфдф

    7 0 Отговор
    Поредна идиотия на ПП ДБ и ГЕРБ. Нямало да има планинско спасяване. 50 км ограничения..... До 6 часа, до 8 часа.... Идват избори ки нещастни... Ще си го получите.
  • 20 Отвратен

    5 0 Отговор
    Значи тези хвърчила на спасението ще се използват само където има паднали от ледници в Рила и Пирин където няма пътища и разстоянието е над 50 км, ами да забранят тогава ходенето през зимата в горите за да не купуват хвърчилата, така ще спестят едни милиони които да си разделят медиците в България и без това са свикнали да ни убиват и да ни вземат осигуровките.....

    Коментиран от #26

  • 21 Ми чи то

    6 0 Отговор
    50км по родните ,, аутобани" си е приключение, понякога половин ден
  • 22 Голям зор

    4 0 Отговор
    Ако има хеликоптер и да няма спасителна акция в планината,УЖАС,е нема такава държава.В Австрия докато се обадиш и хеликоптера е над теб, да така е.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Буахахахахай

    1 0 Отговор
    Ей поредната о.л.и.го.фре.ни.я ,вземете пример от Словакия там има 6 хеликоптера позиционирани така ,че на 5 Тата минута най близкия от тях да е на мястото на инцидента.Хаххххха тука пак с бангладешките условия.Закривай тази простотия
  • 25 За Кугър

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алоу":

    Само два Кугъра са в изправност от 12 броя като има слухове че само един може да лети.
  • 26 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Отвратен":

    Е точно там в планината ама никак не могат да се използват особено от наши екипажи . Това не е САЩ Австралия Германия . Тука нощем по тъмно ме летят ...щото ме могат и нямат навигация . Помните последния случай...не могли да завиват и да кацнат щото нямало условия и носили на ръце спасения ...спасителите ...смех голем .
  • 27 Демократ

    1 0 Отговор
    Статия от 2013 г. " За разлика от катастрофалното състояние на Спешна помощ в България, тази в Румъния е сред най-успешните в Европа. Тя има одобрението на 80 % от румънците, а създателят й д-р Раед Арафат е обявен за герой на страната. Д-р Арафат представи предимствата на румънската спешна система на дискусия в София. Констатациите на българските здравни власти обаче не са оптимистични - в България няма изгледи скоро да заработи успешна Спешна помощ като тази в Румъния". Медицинските хеликоптери са 32. Кой български министър ще попита румънския лекар д-р Арафат как е станало това и защо е отказана помощта му преди 10 години? Отговорът е прост - в България медицинската мафия определя правилата, а в Румъния медицината е за хората.
  • 28 Питащ

    1 0 Отговор
    Колко пари струват колите на управляващите и поддръжката и бензина им в цяла България и с тези пари колко хеликоптера могат да бъдат купени, някой питал ли се е ? Знаете ли, че в САЩ право на служебна кола имат само президента, вицепрезидента и министрите? Всички други управляващи ползват собствени коли и им се заплаща бензина да ходят на работа и за служебни пътувания и освен това няма държавни субсидии за партии и партийна дейност. Всеки,който иска да е в политиката се финансира сам. Споменавам САЩ защото е най-големия враг на България според някои умни политици у нас. Ами поучете се от тях как политиците да не висят на врата на народа, а да мислят за него.Тази държава неслучайно е водач на демократичния свят.
  • 29 пак схеми

    2 0 Отговор
    Пак малоумни работи Какви ти 50 км Лятото по Черноморието има адски задръствания Хеликоптерите ще ходят навсякъде където трябва да се спаси човешки живот а не да стоят и някой хора да опъват заплати и да отчитат дейност Даже трябва да облитат в най натоварените часове по местата с най много катастрофи
  • 30 НЕКА ПАЦИЕНТИТЕ ДА ЗНАЯТ ЧЕ ВЪЗДУШНА

    1 0 Отговор
    ЛИНЕЙКА НЯМА И НЯМА ДА ИМА ДОКАТО БОКО И КИРО УПРАВЛЯВАТ !
  • 31 КОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛИ КОЛКО СА

    1 0 Отговор
    50 КИЛОМЕТРА И ДАЛИ СА ПО ПЪТЯ ИЛИ ПО ПРАВА ЛИНИЯ И ОТ КЪДЕ ДО КЪДЕ !!!!!!? ОТСЕГА СЕ ЗАЛАГАТ ОПРАВДАНИЯТА ЗАЩО НЯМА НИКАКВА ЛИНЕЙКА !
  • 32 РУМЪНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ ОБСЛУЖВАТ ТЕХНИ

    1 0 Отговор
    ГРАЖДАНИ И В БЪЛГАРИЯ - ТИ ДА ВИДИШ ! ЩОТО ТУК ХЕЛИКОПТЕРИТЕ ОБСЛУЖВАТ САМО ГЕРБ ...........
  • 33 ПРИ ПЛАНОВИТЕ РЕМОНТИ НА РЕМОНТИТЕ

    0 0 Отговор
    НЯМА СМИСЪЛ ОТ НИКАКВИ ЛИНЕЙКИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол