Last news in Fakti

18 Юли, 2023 07:39 6 151 23

Прокуратурата стопира разследването за кредита на Вълка от ББР

  • прокуратура-
  • румен гайтански-
  • кредит-
  • българска банка за развитие

Управителите на държавната банка са обжалвали постановлението на прокуратурата

Прокуратурата стопира разследването за кредита на Вълка от ББР - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила разследването за кредита в размер на 150 млн. лева от Българската банка за развитие към фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански, съобщи сайтът BIRD. Досъдебното производство e прекратено на 5 май, а постановлението за това е изпратено на ББР на 11 май. То е обжалвано от управителите на банката Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев, съобщи за "Сега" прокурорът от Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

След като ръководството на ББР беше сменено през 2021 г., когато съпредседателят на "Продължаваме промяната" стана служебен министър на икономиката, стана ясно, че най-голям клиент на държавната банка със заем от 150 млн. лв. е строителната компания “Роудуей кънстракшън”. Тя е регистрирана в момчилградското село Груево само няколко месеца преди да получи огромния заем през 2019 г. Целта е купуване на друга строителна фирма - "Пътстройинженеринг" АД, чийто собственик чрез компанията "Био майнинг" е известният бизнесмен Румен Гайтански. Според разследване на "Капитал" действителният собственик на "Роудуей кънстракшън" също е Гайтански. А той освен с прякора си Вълка е известен с концесията за чистотата на София и със съдружие с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. За този заем финансистът и депутат от ДБ Владислав Панев пише: Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75%. А защото вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер.

"Когато един кредит е даден на куха фирма, когато един кредит за 150 млн. лв., а реално обезпечението е 15-20 млн. лв., няма откъде да бъдат събрани парите", констатира в края на миналата година изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев. Тогава той посочи, че няма информация какво се случва с подадения в прокуратурата сигнал за "Роудуей кънстракшън", нито какво е установило разследването на ДАНС по случая.

Сараят на Гайтански може и да оцелее

Имението, което беше изградено незаконно край брега на язовир "Искър" от фирма на Румен Гайтански, скоро няма да бъде съборено. Столична община, която трябва да извърши събарянето на сградите след отказ на фирмата и ловното стопанство, обяви, че не разполага със средства за това в момента, съобщи "Медиапул".

Тъй като извършителите на незаконното строителство – държавното предприятие и частната фирма "Био майнинг" - не са премахнали обявените за незаконни сгради в посочения за това срок, работата по закон трябва да бъде свършена от Столичната община. След това местната власт може да си възстанови разходите по съдебен ред.

Главният архитект Здравко Здравков обясни пред" Медиапул", че първо трябвало да се осигурят пари за премахването на постройките, а след това да се направи и обществена поръчка за избор на фирма, която да ги събори. Здравков уточни, че все още се събират оферти, за да има приблизителна стойност на събарянето. Според него то ще струва няколкостотин хиляди лева. В бюджета на Направлението "Архитектура и градоустройство", което отговаря за премахването на незаконните и опасни сгради, към момента нямало такива средства. Освен това сградите край яз. "Искър" не са в списъка с постройки за пемахване до края на годината, стана ясно от думите на Здравков. По думите му приоритет са по-скоро опасни сгради в града.

Главният архитект добави, че след като има яснота колко би струвало премахването на незаконните постройки край яз "Искър", ще внесе доклад в общинския съвет, за да преценят общинарите дали и откъде да се отпуснат пари за покриване на разходите.

Валентин Чамбов, който по време на служебната власт бе заместник-министър на земеделието с ресор "Гори", а отскоро е назначен за директор на Югозападното държавно предприятие, каза пред "Медиапул", че то също не разполага със средства за събаряне на сградата. Той тепърва щял да се запознава с казуса.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И що

    44 0 Отговор
    ли така реши прокуратурата ?
  • 2 Браво

    37 0 Отговор
    За толупа нещо.мълчание.
  • 3 кокорчо

    56 1 Отговор
    ВСИЧКО ПО СТАРОМУ КРАЖБИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ С ПЪЛНА СИЛА
  • 4 Иво

    45 0 Отговор
    За какво са тези театри, в България всички престъпници са невинни.
  • 5 фен

    30 1 Отговор
    Махането на Гешев започва да се изплаща...

    Коментиран от #9

  • 6 жалко

    26 0 Отговор
    И професионални килъри вече нямаме
  • 7 хаберих

    22 4 Отговор
    През последните дни сред колегията основателно нараства възмущението и тревогата от разгласената вест, че печално известният украински сайт „Миротворец” е включил наскоро в списъка си с „врагове на Украйна” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 г. със „Златно перо” на СБЖ за свои международни журналистически разследвания. „Миротворец” я клейми за нейни разследвания, свързани с Украйна.

    Напомняме, че в зловещата листа на „Миротворец” от 2018 г. фигурират и още български журналисти, нарочени за разправа заради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на СБЖ, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков и други. Там са включени и други български граждани – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 5май

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "фен":

    5май сляп ли си
  • 10 Нормално

    24 3 Отговор
    Сега ОПГ - ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, са заедно в продажбата на България на посолствата, а те от своя страна им се отблагодаряват, като им оставят да си имат държава и народ, който да лъжат и крадат. И това е възможно не заради посолства, не заради лъжци, крадци, подлеци, лицемери, мафия като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, а защото има достатъчно глу пав народ, да б лее и да го водят като стадо. До вчера бля ха и викаха на ГЕРБ и ДПС мафия, днес са заедно с мафията ГЕРБ и ДПС и ги изкараха да блеят срещу Президента, като им намериха нов враг. С такъв материал, правещ същото като овт са, мафията и национални предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС ще продължат да си имат държава, а народа ще продължи да е беден лъган, краден и ограбван.
  • 11 Нормално

    21 10 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    Украйна е терористична държава, с фашистки методи. А главни спонсори на терориста и фашиста Украйна са САЩ, Великобритания и Европа.
  • 12 Развеселен

    29 0 Отговор
    А ДАНС и НАП са погнали фризьорки и цветарки!
    Всъщност ДАНС изобщо необходим ли ни е, че го издържаме?
    Някой да чул да е свършил нещо?

    Коментиран от #13

  • 13 Ка да не е

    22 1 Отговор

    До коментар #12 от "Развеселен":

    Винаги е в полза на кръга на доган и кръга капитал. Все пак те си имат държава.
  • 14 Наивник на средна възраст

    18 0 Отговор
    Прокуратурата на Републиката отдавна се е превърнала в адвокатура за тези,които могат да си плащат.Никакъв морал,никакви закони.Само законът на златото важи за тези магистрати.Тези нарциси се имат,а и са недосегаеми- имат имунитет в качеството си на такива,както и след като прекратят дейността си касаещ произнесените от тях актове.Има там едно членче-132 от Конституцията на Републиката,но с чъпрос за 1-и клас - някой да е осъден от тях по него?.Тези "пазители" на правовия ред в качеството си на такива,са неговият най-голям враг.Ужасно но факт.Дали някога в тази изстрадала Република на Левски ще се приеме закон за търсене на наказателна отговорност от магистрати превратно прилагащи закона?Кога най-сетне тези магистрати ще носят персонална отговорност за действията си?А иначе плащаме ние пак като ги осъдят по европейските съдилища.Много удобно нали?

    Коментиран от #20

  • 15 Дааа

    14 1 Отговор
    Толкова с промяната-подмяната.
  • 16 Ами платете му

    18 0 Отговор
    "Службите" се активизират прекрасно заради някакъв си колаж в някакъв си интернет сайт, но за кражбите за милиони и наркотрафика все няма виновни. Даже наскоро прокуратурата плати на балдъзата на доставчика на зеления шмъркаляк. Платете сега и на Вълка, да не се обиди човека, а от ДАНС могат да му пратят някой у тях, да му разтрива стъпалата и ушите, че много стрес му докараха
  • 17 ЧОЧО

    12 0 Отговор
    Не се наситиха,егати гладниците.После нямало пари за пенсии за здравеопазване и образование.
  • 18 Но проблем, брато!

    6 0 Отговор
    Румен вълка винаги може да разчита на Йорданка хиената. В помощ се притичва и Здравко койота, да не говорим за Бою с ъс секретно име 🎃💰. А бе няма проблем, щом става въпрос за пари - много пари!
  • 19 БСП на Бунището

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    Румен Петков не е журналист.Той е завършил Математика в Пловдив с диплома 3 (три) и след БСП се намества в партия АБВ развивайки активна дейност с руската Нова Русия на престъпника Путин ,като достига ниво Братска Партия и поради това е съучастник във всички негови Престъпления...Като няма закон за Лустрация в България ,ще бъдат Лустрирани от Украйна.!!!
  • 20 Развеселен

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Наивник на средна възраст":

    Изумително е как несъмнено интелигентен и образован човек е успял да запази усещането си за справедливост и ред до средна възраст?!
    Повечето, вкл. и аз сме приели неизбежното и сме оставили младите да се оправят!
    Те са по-заинтетесовани, защото това е за техният живот.
    За нас вече няма за кога, пък животът е само един, затова отидох на село.
    Поздравления за неприримостта!
  • 21 Тити

    1 0 Отговор
    Така се раздават парите на народа а обикновеният човек не може да изтегли заем от 💯 лева.
  • 22 Александър

    0 0 Отговор
    Навързани в територията като кучка в каручка бандити! За да преместят един кирпич, тряало десет "фирми" от роднини да са нахвърлят и разпределят плячк ата и обезателно"демократично" И да не забравят да поканят телевизий и журналя, щот и те ляб ядът! Пфу машалла някъде от Атлантика!
  • 23 балотели

    0 0 Отговор
    Куче влачи рейс, дира няма, няма ей....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол