Last news in Fakti

18 Юли, 2023 11:52 976 12

Инвестиционен експерт: Инфлацията е натрупана от миналата година, а сега нещата се успокояват

  • инфлация-
  • цени на зърно

Ние сме голям производител и износител на зърнени храни, така че по-евтиното зърно от Украйна беше голям проблем за местните производители, посочи Цветомир Цачев

Инвестиционен експерт: Инфлацията е натрупана от миналата година, а сега нещата се успокояват  - 1

Русия се оттегля от зърнената сделка. От Москва заявиха, че когато руските условия бъдат изпълнени, тогава сделката ще се възобнови.

"Ние сме голям производител и износител на зърнени храни, така че по-евтиното зърно от Украйна беше голям проблем за местните производители. Идеята беше, че евтиното зърно води до намаляване на инфлацията, затова зърнената сделка в голяма степен беше подкрепяна от развитите страни. На големите борси почти няма съществена реакция, която би могла да измести цената нагоре", коментира инвестиционният консултант Цветослав Цачев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му Русия успява да изнася зърнени храни и е най-големият им износител в световен мащаб, а промяната идва основно от украинска страна.

"Предлагането от Украйна на световните пазари е нарушено, но ще се компенсира с течение на времето по железопътен транспорт. Балансът няма да се наруши съществено и няма да доведе до недостиг на зърнени храни. Очакваме да видим каква ще бъде реколтата тази година, най-вероятно ще е добра в България и други страни в региона", посочи още Цачев.

А разликата в повишаването на цените е доста по-ниска. Ще пострада всеки потребител, но не толкова, колкото са страховете, отбеляза инвестиционният консултант. За потребителя новината е неутрална, а за производителите - малко по-добри цени ще бъдат постигнати. Производството ще бъде на по-ниска цена.

"В перспектива Москва ще опита да наложи по-добри условия, включително износ на амоняк, който се използва за производството на торове. Тези торове са големият разход за производството на храни. Ако се стигне до следващо споразумение с включен износ на амоняк в Европа, това ще бъде много добър сигнал за намаляване на разходите на производство", обясни Цачев.

Той изтъкна, че инфлацията е натрупана от миналата година, а сега нещата се успокояват след поевтиняването на суровините.

"Успокоиха се очакванията на бизнеса и потребителите, което доведе до успокояване на инфлацията. Има много други фактори, не са само суровините. В Китай стимулите на икономиката се случват, пооправи се веригата с доставките. В България говорим за намаляване на темповете на инфлацията. Натрупаното повишение на цените на продуктите си остава. Потребителите се сблъскват с повече разходи за лихви и това ги кара да преомислят своите плащания", добави Цачев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    2 1 Отговор
    Украйна ще изнася зърното си с гальоти, така, че проблем няма.
  • 2 Инфлацията започна

    4 2 Отговор
    от ГЕРБ, вкарването без референдум в ERMII. Вечерта обявяват, сутринта в кварталния магазин кафето скочи с 30%. Продължи с борса газ, зимни цени. После при ПП, служебното и отново ПП. Жалко, Василев ми харесваше, но след записите и отхърляне референдум, както и коалиция с ГЕРБ, се оказа че партията на негласувалите имат право.
  • 3 ХАХАХА

    3 2 Отговор
    На Осрайна трябва да се забрани да се възползва от европейските отстъпки. Мога да говоря за София, сортове е залята с укробуклуци на по ниски цени .Онзи ден търсех овесени ядки и всички бяха осрайнски ,с добавки натюр ,всякакви, дори открих захар от Осрайна на значително по ниски цени. Ай ..... бе.

    Коментиран от #5

  • 4 Гражданите на БГ

    6 1 Отговор
    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 5 Баща ти

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Ще купуваш от българските зърнари,там всичко е “точно”!!!Мааалко по-скъпо е,но айде сега,нали искаш качество!

    Коментиран от #7

  • 6 123456

    4 0 Отговор
    От 2 години купувам само най - необходимото , това е моя начин , не задължавам никой да го прави .
  • 7 ХАХАХА

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баща ти":

    Баща ми укробуклуци трудно щеше да преглътне. И да стремя се да купувам дори и на по висока цена произведено в ББългария.Само за овесарка и захарта да те светна в България има достатъчно.
  • 8 089954

    2 0 Отговор
    Вдигнаха мечните и спрях да ги купувам , сега гледам започнали да им намалят цените , но ще ги изчакам още да паднат
  • 9 Под феса има Ум

    3 1 Отговор
    Каква инфлация, бре? При това застаряващо и тихомълком умиращо население и държава, няма как да има инфлация, реално е дефлация. При това намаляващо население всеки който говори за инфлация не е наясно с реалността, или гони някакви други цели, или обслужва нечии интереси! Друга логика няма!
  • 10 Така е

    1 2 Отговор
    Службашите на кРадеффф се грижеха със зъби и нокти да не влезем в еврозоната. Така че пак прецакаха народа с висока инфлация с услуга на Кремъл.
  • 11 Плашимир

    2 0 Отговор
    Стига ,бе! От миналата година??? А не е ли от по миналата?
  • 12 Крадци и шарлатани обраха ни с

    3 0 Отговор
    Инфлацията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове