Last news in Fakti

18 Юли, 2023 23:23 1 473 9

Важните новини във ФАКТИ на 18.07.2023 г.

  • румен радев-
  • поморие-
  • лични карти-
  • краси-
  • слави трифонов-
  • русия-
  • андрей райчев-
  • антоанета цонева-
  • мирослав ненков-
  • мррб-
  • ресторант-
  • заплахи

И да кове своето бъдеще в свободни Мизия, Тракия и Македония, посочи Румен Радев

Важните новини във ФАКТИ на 18.07.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът: От дръзките слова на Апостола покълна нова България

В безконечната зима на Османското робство Дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата. Той обрече живота си на родината и на общата национална революция.

Скъпо ли? Ето колко струва обяд в Поморие, цените са като при Бай Тошо

Здравейте, това е обядът на 3-ма с дете в семеен хотел в старата част на град Поморие. Отделно ви изпращам и обедното меню, като цени… Абсолютно възхитени, за 3-ти път в този хотел. Това написа до редакционната поща на Burgas24.bg наша читателка.

Жената е очарована от почивката си и развенчава спекулациите, които се правят за цените по нашето Черноморие. За обяда си семейството е платило 47.40 лева за 2 таратора, порции пържени картофи, две порции пълнени чушки, шопска салата и четири безалкохолни.

В заведението прави впечатление, че най-обичаните от българите супи са на цени между 4.30 и 5.20, а неизменният таратор е 4 лева. Пържените тиквички са 6.50, пиле с ориз се търгуват на 6.80, а десертът ще ви излезе само 6 лева.

Нови правила за личните документи прие Народното събрание

Административните органи, организациите, предоставящи обществени услуги, лицата, осъществяващи публични функции и органите на съдебната власт могат да изискват представянето на документ за самоличност единствено за удостоверяване на самоличността, а при необходимост - и гражданството, чрез съдържащите се в тях данни за обстоятелствата. Те нямат право да изискват и събират копия от българските лични документи, освен ако снемането на копия не е изрично предвидено в специален закон или нормативен акт от по-висока степен, като тяхно задължение за идентификация на определени категории физически лица. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за българските лични документи.

22-годишният Краси загина по нелеп начин

Млад мъж загина при изключително нелеп инцидент в Източните Родопи. 22-годишният Краси е скочил във водоем, за да се разхлади, но счупва врата си в подводен камък, съобщава 24rodopi.com.

Слави Трифонов за БНБ: Тройната коалиция, която управлява България, е прозрачна

Тройната коалиция, която управлява България в момента, е толкова прозрачна, че през нея всичко се вижда, написа във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов.

Иван Сотиров и Слави Василев се скараха кой да ни брани от Русия

Жесток скандал в ефира на БНТ сътвориха бившият депутат от СДС Иван Сотиров и политическият анализатор Слави Василев. Повод за конфликта и размяната на остри реплики станаха позициите на президента Румен Радев по повод войната в Украйна и критиките към кабинета.

Заплатата на Румен Радев е 20 пъти по-висока от минималната в България

Заплатата на президента на България е осем пъти по-висока от средната на българина.

79 000 евро е годишната заплата на Румен Радев (б.р. - което прави около 6580 евро на месец). Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация на Country Gassettte.

Освен на българския президент са разкрити данни за актуалните годишни заплати и на държавните глави на Унгария Каталин Новак и Румъния - Клаус Йоханис.

Сред тях най-високата годишна заплата е тази на Новак - 127 159 евро. С 72 941 евро пък Клаус Йоханис се нарежда след Радев.

По данни на Евростат от декември 2022 г. това са трите страни с най-ниски средни заплати на населението. Размерът им е съответно Унгария - 12 600 евро, Румъния - 13 000 евро, и България - 10 300 евро.

При годишна заплата на българският президент Румен Радев от 79 000 евро и средна годишна заплата в България 10 300 евро, според изчисленията това поставя заплата на президента в съотношение над 8 пъти повече от средната заплата на българина и над 20 пъти повече от минималната.

Андрей Райчев: Стоим върху дъска над трап, държана от Бойко Борисов

Президентът по-скоро отговаря, отколкото воюва с някого. Във властта наблюдаваме, че трима противници се съюзиха. Така функционира все по-добре кабинетът. Кой е опозицията? Кой е лошият? Костадинов е много малък. Президентът играе Черният Петър. Радев е набутан в ролята на опозиция, заради съюзяването на противниците в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това заяви социологът Андрей Райчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Румен Радев срещу управляващите: Криейки се зад темата за Украйна, управляващите отстъпват от важни ценности

"Темата за Украйна явно се експлоатира от управляващите като спасителен пояс, който да отдалечи вниманието на хората от липсата на визия, програма и реални действия в отговор на проблемите пред страната". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

"Криенето зад Украйна може да работи, но само за известно време, защото проблемите се трупат, а хората чакат отговори", допълни държавният глава.

Той посочи, че управляващите най-сетне трябва да се заемат с българския дневен ред и с решаване на проблемите на обществото. "Криейки се зад Украйна, управляващата коалиция все повече отстъпва от редица важни европейски ценности - върховенство на правото, а не неговото погазване, борба с корупцията, а не нейната закрила, прозрачност, а не задкулисие, свобода на словото, а не цензура, повишаване на стандарта и качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване, и много важно – отговорност пред избирателя, а не неговата измама", заяви президентът. В отговор на въпрос Румен Радев отбеляза протестите срещу войната, социалните протести, протестите срещу държавния бюджет, срещу политиката на доходите.

Антоанета Цонева: Темата за Украйна най-много стяга чепика на българския президент

„Това, че ние се крием зад темата за Украйна ми е малко трудно да си го представя при положение, че се взеха толкова важни решения за отбрана на страната. Това е темата, която най-много стяга чепика на българския президент“, каза Антоанета Цонева от ПП-ДБ в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Д-р Ненков за Фрог: Ако надарен мъж, преследва със сексуални намерения жена, Радев ще каже ”Спри да тичаш и му се отдай” ли?

На срещата със Зеленски мен ме беше малко срам от нашия президент, обединителя. Върхът на тази безогледна руска наглост, изказването на нашия президент, че Украйна е настояла за тази война, аз нямам думи да изразя възмущението си за това. Дори и най-бесните ястреби, които се добират до националните медии, защитаващи руската агресия в Украйна, на никой от тях даже не му е дошло наум да каже, че Украйна настоява за войната.

Прекратиха поръчки за над 4 млрд. лв. на служебния кабинет

Обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев обществени поръчки за около 4 млрд. лв. за текущ ремонт и поддръжка на пътищата у нас през следващите 4 г. са прекратени. Информацията е публично достъпна в ЦАИС ЕОП. Изключение е една обществена поръчка, влязла в сила преди 6 юни 2023 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

650 лева сметка за обяд плати семейство във варненски ресторант

Семейство плати близо 650 лева сметка за обяд в ресторант във Варна. Това стана ясно от видео, публикувано в социалната мрежа Фейсбук. На видеото се вижда, че мъжът плаща 649, 81 лева за сметката в заведение, намиращо се в близост до плажа, цитира потърпевшите trafficnews.bg.

Надежда Йорданова за заплахите срещу Тагарев: Това прекрачва границите на всяко допустимо демократично поведение

Абсолютно недопустимо. Това заяви народният представител Надежда Йорданова в кулоарите на парламента във връзка с появилата се информация за отправена заплаха за живота на министърът на отбраната Тодор Тагарев, съобщи Агенция "Фокус“.

"Абсолютно недопустимо. Това прекрачва границите на всяко допустимо демократично поведение. Всеки политически дебат, всички различни мнения колкото и да са остри и противоречиви, трябва да бъдат обсъждани на полето на политическия дебат. Недопустими са каквито и да са заплахи спрямо живота и здравето, на който и да бил човек, било то и министър“, заяви Надежда Йорданова.

Според нея институциите в страната са реагирали на време.

"Призовавам всички компетентни органи да действат максимално бързо и ефективно. Първите сигнали за ефективни действия са налице. Доколкото са изнесени данни действително тази остра реакция е свързана с дейността на министъра“, заяви Йорданова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    6 2 Отговор
    Защо ни го натрапвате този пъпеш??

    Коментиран от #6

  • 2 Да вдига

    2 1 Отговор
    Юмрука и да ни освабаждава от руzко филията
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Соломон

    3 1 Отговор
    САМО НАЦИОНАЛНИ ПРОДАЖНИЦИ, могат да искат България ДА СЕ ОТКАЖЕ от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !

    СЕДЕМ държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП - публикация в интернет

    Това са Гърция (189.3% от БВП), Италия (152.6%), Португалия (127%), Испания (117.7%), Франция (114.4%), Белгия (107.95) и Кипър (104.9%).

    Всички те са членки на ЕВРОЗОНАТА и са се ОТКАЗАЛИ от НАЦИОНАЛНАТА си валута !.

    С НАЙ-НИСЪК дълг спрямо БВП са Естония (17.6%), Люксембург (22.3%) и България (22.9%).
  • 5 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 1 Отговор
    ТОZИ ЧОВЕК ДОКАТО Е ........ ЖИВ ЩЕ ПРАВИ САМО "ДОБРО" ZA БЪЛГАРИЯ В ......... ПОЛZA НА ПУТЛЕР И РУСИЯ ....... ФАКТ !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ихтиандър

    1 0 Отговор
    Кой пише речите на Мунчо? Какъв е този патос? Тези високопарни приказки изречени от устата на един посредствен човек звучат смешно и гротеско!!!
  • 8 ВРЕМЕ Е ПРЕЗИДЕНТА ДА РАЗГЛЕДА БЪЛГАРСКО

    2 1 Отговор
    ТО ГРАЖДАНСТВО НА СОЛОМОН ПАСИ КОЙТО СРАВНИ БАНДАРАКА ЗЕЛЕНСКИ С ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ДА ГО ИЗГОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !
  • 9 Диди

    0 0 Отговор
    Ах този Радев. Като учителка по литература, заучени изречения които не значат нищо за него. Кога ще му свърши мандата да се отървем от противното му присъствие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол