Last news in Fakti

19 Юли, 2023 10:51 1 190 37

Надежда Йорданова: До края на тази парламентарна сесия внасяме предложение за промени в Конституцията

  • промени в конституцията-
  • бърза процедура

Не сме се отказали да търсим мнозинство от 180 народни представители за бързата процедура, каза бившият правосъден министър

Надежда Йорданова:  До края на тази парламентарна сесия внасяме предложение за промени в Конституцията - 1

До края на лятната работна сесия на Народното събрание се очаква да бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Надежда Йорданова в предаването “Въпросите” на TV1. По този начин наесен конституционната процедура може директно да започне със съответните дебати и гласувания.

“Не сме се отказали да търсим мнозинство от 180 народни представители за бързата процедура. В момента в различни работни срещи с участието и на министър Атанас Славов се обсъждат възможните допирни точки и различията между политическите сили. Това предварително време, посветено на сближаване на становищата, всъщност може да ни помогне да вървим по-бързо”, заяви Йорданова.

Бившият правосъден министър напомни, че още в 45-ото Народно събрание преди две години “Демократична България” е представила своите предложения за конституционни промени. Според нея българското общество вече е прозряло, че настоящата система не решава, а създава проблеми за правосъдието, защото дава неограничено много власт в ръцете на главния прокурор.

По повод искането на отстранения главен прокурор Иван Гешев промените в Наказателно- процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт да бъдат отхвърлени от Конституционния съд, Йорданова заяви, че оспореният закон не спира да действа. Тя уточни, че прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет се опитва да се скрие зад делото в КС, използвайки го като претекст за цялостно спиране на процедурата по разследване на главния прокурор.

“Случващото се в прокурорската колегия е много обезпокоително, защото показва нагласите ѝ да избяга от отговорността за прилагането на един действително сериозен механизъм”, подчерта Йорданова. По повод критиките, че народните представители са бетонирали настоящия състав на ВСС, тя посочи невъзможността изборът на нови членове на парламентарната квота да се случи паралелно с очакваните изменения в Конституцията, засягащи тъкмо структурата и състава на ВСС.

“Нали разбираме какво би означавало успоредно с изменения в Конституцията ние да изберем парламентарна квота в орган, чийто състав само след четири месеца ще трябва да бъде преизбиран отново? Първо, това е едно упражнение, което не е особено рационално, и второ - кои точно професионалисти биха се съгласили да се включат в това състезание, в този избор само за едни четири месеца?”, попита риторично Йорданова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 17 Отговор
    Изменение и допълнение на Конституцията - без ненуните и вредни Президент и Главен прокурор.

    Коментиран от #4

  • 2 Какви промени ще прави

    23 2 Отговор
    ОПГ пп, дб, герб и дпс? Вие сте от падък. Жалко за България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    При смяна на лагера се сменя и държавното устройство. България става президентска република.
  • 5 Много

    25 1 Отговор
    неприятна жена , както и приятелката ѝ , лепната до нея ! И двете не са за тая работа , а и много други !
  • 6 калинко

    23 1 Отговор
    жалко за Конституцията ако такива шматки ще я променят...
  • 7 Поредното предателство

    22 0 Отговор
    на България. Не законите и Конституцията са ви виновни, а крадливият елит! Що не пипате Закон Енергетика? Що не пипате Законите за Концесиите?
  • 8 Тумбев

    19 1 Отговор
    Тази лелка нищо не разбира от право.Да извикат двама професори да съставят нормите в конституцията
  • 9 Булба67

    11 1 Отговор
    ,Със какви очи МА?
  • 10 кокорчо

    15 2 Отговор
    НАПРАВО ПРЕМАХНЕТЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НАПИШЕТЕ ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ
  • 11 ааа НЕ

    19 0 Отговор
    Долу ръцете от Конституцията! Нямате нито знания, нито морал, нито право да променяте и една дума в Конституцията. Всички промени след 1991 г. са неработещи и вредни, и тези ще бъдат такива. Клели сте се в тази Конституция и сте длъжни да я спазвате дори когато ви е неудобна, а не да си я намествате когато и както намерите за добре.
  • 12 Фон Кубратино

    16 0 Отговор
    Много посредствена жена, но такива им трябва на мафията, защото са послушни
  • 13 Кубратска мисъл

    15 0 Отговор
    И тази беше министър на правосъдието!!!! Вместо да пържи мекици на гарата в Кубрат

    Коментиран от #15

  • 14 Юрист

    12 0 Отговор
    Как е възможно да има такива юристи?!
  • 15 стига бе

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кубратска мисъл":

    ти такива мекици ще ядеш ли?

    Коментиран от #24

  • 16 Цццц

    10 0 Отговор
    Мнооого мазна бе, много.....
  • 17 факт

    9 0 Отговор
    Сега една година ще ни занимават с конституцията и ще се дърлят в парламента, докато българите измират от мизерия и липса на лекарства и медицински грижи и докато България окончателно се превърне във фронтова държава. Защо не чувам депутатите да говорят за положението на българския народ, инфлацията, безработицата, демографския срив? Това български депутати ли са или украински, защото името на Украйна се споменава непрекъснато в НС, а името на България не се споменава? Ние украински депутати ли издържаме?
  • 18 Красимир Петров

    6 0 Отговор
    Жална ни майка щом ДПС-ГЕРБ-ПП-ДБ ще правят промени в конституцията.
  • 19 гост

    9 0 Отговор
    На бате калинката. Тази не може името да си напише, тръгнала Конституция да променя.

    Коментиран от #22

  • 20 Потане

    5 0 Отговор
    Секретарката на Бойкикев, ако не е депутат, какво ще работи?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Простев

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Проста като гъбено семе, нямат ли други прависти?
  • 23 Демократ

    3 0 Отговор
    Хайде де, толкова много юристи толкова дълго време ще внасят, пък не внасят нищо- нито проект за Конституция, нито промени в НК, нито промени в закона за съдебната власт,които ще избавят България от този порочен ВСС, истинските експерти-юристи казаха как това може да стане още преди 2 години, ама нещо ви пречи. Май става ясно на всички какво е то- съвместните игри. Бог да пази България!
  • 24 Кубратска мисъл

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "стига бе":

    Никога!
  • 25 Мазнев

    4 0 Отговор
    Отврат!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Вие щяхте да борите и ГЕРБ ДПС пък се

    6 0 Отговор
    Взехте и направихте тройка! Вие сте шарлатани, мошеници, некадърници, лъжци, крадци и слуги на Козяк!

    Коментиран от #32

  • 28 Даа!

    5 0 Отговор
    Ти ми елиминирай Спец прокуратура,спец съд,завържи ръцете на главния прокурор,след такива" конституционни промени" ще ти целувам ръцете на всяка крачка.Ето каква е скритата им задача.Какво им се случи на онезй,с осем цифрени сметки,който Гешев прибра! Дупка в морето,защото закриха спец прокуратура и спец съда.Месец след това всички се оказаха навън.Има ли някой лековерен,да вярва че на равнище районен,максимум градски прокурор и градски съд,ще ме осъдят,ако зад гърба ми стои стена от пачки? С тези " промени" изпразват на практика длъжността му.Обикновен администратор, който не може да пипне дело ,на нискостоящ прокурор. Второ-- ще премахнат опция Служебно правителство,от правомощията на Президента.Само с тези промени,ще си бетонират цялата власт в държавата,докато те сами не се отеглят.Как виждате едни избори,в който те управляват, но и организират,защото няма служебно правителство? Какви ли ще бъдат резултатите, като и всички областни администрации са назначени от тях? Прокараха ротационен модел,който ганчо по своему си проспа,и в бъдеще ще си менкат власта,без значение кой колко е спечелил на самите избори.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ичо Ицев

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "джьофра":

    Дори пилето е по-умно от секретарката
  • 31 Гочоолу

    4 0 Отговор
    Откъде в взеха тази простакеса?
  • 32 Дебелашки

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Вие щяхте да борите и ГЕРБ ДПС пък се":

    Панев, Бойкикев и Лиши първи приятели
  • 33 анонимен

    5 0 Отговор
    Защо се занимавате с глупости?Важното е,че се знае пола на к...лето на Лена и не е важно кой е бащата и всички сме доволни и щасливи и богати!!!
  • 34 Надежда Крупска

    1 0 Отговор
    Надежда е рускиня и има такава външност и ", възпитание
  • 35 Паскалев

    1 0 Отговор
    Навремето тази леля работеше при Паскалев
  • 36 Надежда Крупская

    1 0 Отговор
    Аз и Христо направихме промените, докато правим кекс
  • 37 Ццц

    0 0 Отговор
    Тия така искат да сменят конституция че да бъдат не сменяеми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове