Last news in Fakti

21 Юли, 2023 11:51 3 091 27

За последните 4 години: Държавата вдигна заплатите в бюджетния сектор с 30%

  • бюджетен сектор-
  • заплати

Започваме да плащаме заплати и увеличение на пенсии и с държавни заеми. Има предвидено отново 5 милиарда взимане на външен дълг на година, каза Щерьо Ножаров

За последните 4 години: Държавата вдигна заплатите в бюджетния сектор с 30% - 1

В последните 4 години разходите на държавата за заплати в бюджетния сектор са се увеличили с почти 30%.От 2020 година са били 11,4 милиарда, а в 2023 година се предвижда да бъдат 15,7 милиарда.Т.е. имаме 30% увеличение на разходите на държавата за заплати.Единственото предимство на настоящия проект на бюджет беше, че той иска да върне фискалната дисциплина. В него няма заложени политики, няма заложени цели, но той беше разумно дисциплиниран бюджет”. Това заяви Щерьо Ножаров – икономически съветник на БСК, по NOVA NEWS.

По думите му между първо и второ четене са направени между 60-80 предложения за промени в Бюджета. Предвиждат се 230 млн. лева за разходи за увеличение на заплати, което е само за няколко месеца. "В следващия бюджет, това ще бъдат половин милиард лева за цяла година. Ние обричаме, например, държавните дружества следващата година отново да платят 100% дивидент. И ние започваме да плащаме заплати и увеличение на пенсии, увеличение на заплати и с държавни заеми. Има предвидено отново 5 милиарда взимане на външен дълг като в следващите три години, това ще бъдат 15 милиарда лева”, предупреди Ножаров.

Той спомена и за деформациите в пенсионната система. „Очевидно има нужда от нова реформа”, каза съветникът на БСК. „На хората, които реално заслужават ТЕЛК трябва да се плаща по-голяма пенсия, но не трябва да има фиктивни ТЕЛК”, каза Ножаров.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 1 Отговор
    За последните 4 год Ганчо задлъжня с по около 33 хил $ на калпак Национален дълг.
  • 2 А останалите не в администрацията

    18 0 Отговор
    Теглят кредити на високите лихви. Умирай трудно БГ

    Коментиран от #24

  • 3 Един геур/турско племе

    7 2 Отговор
    До 20г няма да ви има аркадаши

    Коментиран от #6

  • 4 провинциалист

    10 1 Отговор
    Корпоративният вот на Буци.
  • 5 В МВР и МО

    11 4 Отговор
    повишението е 46%, и още искат

    Коментиран от #25

  • 6 САНДОКАН

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Един геур/турско племе":

    Много ни даваш. С тези продажници които утре ще се качат на самолетите за Канада и Дубай...

    Коментиран от #26

  • 7 А цените с колко

    10 3 Отговор
    се вдигнаха ? Само инфлацията не покрива,камо ли да му викате увеличение.
  • 8 С което вдигна и инфлацията

    6 2 Отговор
    Както и външния дълг с по 5 млрд. € на година. Теглим борчове , раздаваме заплати. Баровци.Един ден ще има - Повръщай !
  • 9 Голяма тъпотия

    15 2 Отговор
    Вместо да намалят администрацията с 30% и да я направят ефективна, а с разликата да повишат заплатите, те оставят тромавата администрация, повишават заплатите и теглят заем. След точно 5 години като се светне някой, че може да замести 80% от администрацията с роботи, какво ще правите тогава? А заемите още няма да са изплатени.

    Коментиран от #27

  • 10 ГОРСКИ

    15 0 Отговор
    Те просто ги купуват като им вдигат заплатите с една дума мошеници !!!!!!!!!!! Парите ги вадят работниците на тях трябва да вдигат заплатите!!!!!!!!

    Коментиран от #20, #22

  • 11 гфт23

    11 1 Отговор
    Съкращаване с 50% на държавната администрация и публичния сектор!
  • 12 Демократ

    12 1 Отговор
    Ние сме държава Абсурдистан, в която държавен служител е по-добре платен от този в частния бизнес и ние плащаме на държавните служители заплатите, ДОО и здравно осигуряване, което е пълно безобразие. Освен това броя държавни служители е безобразно голям, а обслужването безобразно лошо. Причината според мен е, че това е най-големия брой платени от всички нас гласове за когото трябва по сценария, защото ако не гласуват правилно и семействата им ще закъсат. Това се нарича държавен рекет и след като ние го плащаме и е за сметка на развитието на България, защо никой не го коментира?

    Коментиран от #21

  • 13 Някой

    7 2 Отговор
    Само за информация,Румъния вдига МРЗ от другият месец като най бедните румънци ще вземат 782 лева нето,или саааамо 30% повече от нашите сиромаси!

    Коментиран от #14

  • 14 В допълнение

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    "Общият външен дълг на Румъния се увеличи с 5,81 млрд. евро през първите седем месеца на годината до 140 млрд. евро. " На финала на соца бяха с 0.
    Честито на печелившите !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Някой

    5 2 Отговор
    До 14
    И двете държави имат сходен дълг като процент от БВП,в Румъния той 50.1% във България 49.9%
  • 17 Васил

    6 1 Отговор
    С тези темпове на заплати излиза че чиновниците допринасят за БВП а не частният сектор в който заплатите са пораснали едва 10-15%
  • 18 Аз Кочо

    6 1 Отговор
    Явно повечето хора не разбират този популизъм.
    Заплатите трябва да се вдигат когато БВП расте, А не когато се взимат заеми за това. Освен това инфлацията няма да падне по този начин а уж вдигантите пенсии и заплати ще бъдат изядени от инфлацията. И така се влиза в инфлационна спирала както през 1996.
  • 19 Наско

    3 0 Отговор
    Тука се пропускат свръх печалбите на една определена клика и доста голяма печалба на голяма група от т.нар. бизнесмени, за сметка на работещите. Колкото до държ служители хубаво е да се помисли за реорганизация, но трябва и доста големи инвестиции в материалната база, за да има качеството и бързо обслужване, служителите да са улеснени и всичко да върви както трябва...но пак се връщаме на първата група хора, кликата, Тя не иска това, така че всеки си мрънка, и нищо не се случва защото така.
  • 20 Паулито Куельо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    Същата работа с учителите.
    Колкото по- некачествен продукт произвеждат,толкова по- високи заплати.Важното да купим учителите и семействата им за следващия вот.
  • 21 За сравнение

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    Да говорим конкретно с цифри, не празни приказки. Съпругът ми е държавен служител, началник на отдел на държавна агенция в голям областен град с повече от 20 години стаж и има 1800 лв заплата. Колкото на среден учител, дори и по-малко вероятно. С много повече отговорности, ужасна бюрокрация, натиск от висшестоящи шефове и много работа, свързана с разход на много нерви, специфични знания и образование, колкото и да не ви се вярва. При тях не е имало увеличение на заплатите от години. Никакви 30 %
    И за сравнение, каква заплата вземаш ти и всички, на които ви се привиждат все излишно големи чиновнически заплати?! И когато всеки път се сблъскал с нещо, което не ти хареса в някоя държавна служба си помисли за това. С трици маймуни не се ловят
  • 22 Дрън

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    Вие работниците ще искате увеличение на заплатите от вашите шефове, собствениците на фабриките. Те вземат от вас, не държавните служители. Кой първи надига вой като се заговори за вдигане на минималната работна заплата - работодателските организации. И с каквото и да се оправдават пред вас - ви лъжат най-нагло.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове