Last news in Fakti

21 Юли, 2023 16:07 1 559 53

"Галъп": Близо 46% са оптимисти за правителството

  • галъп-
  • правителство-
  • изследване

Създаденото правителство се приема като неизбежна опция, макар и с много критики и без ясни очаквания

"Галъп": Близо 46% са оптимисти за правителството - 1

Създаденото правителство се приема като неизбежна опция, макар и с много критики и без ясни очаквания на фона на по-скоро положителни възприятия за периода на служебните правителства. Правителството събира очаквания за бюджет, който да е едновременно стабилен и социален. По невралгичните геополитически въпроси на деня обаче липсва попътен вятър. Това са изводите от бърз сондаж от независимата програма на "Галъп интернешънъл болкан“.

Първите действия на новото правителство явно се четат като известно успокоение, ако се съди по данните: 45,9% засвидетелстват оптимизъм за предстоящата работа, а 43,3% са песимисти. На практика равните нива на оптимизъм и песимизъм в българските условия са нелош старт.

Дистанцията на времето пък дава общо взето положителна оценка на служебните правителства от последните години: 52,9% са тези, които дават положителна оценка, а 35,7% – отрицателна. Останалите не могат преценят. Може би затова и се наблюдава естествена реакция срещу идеите за премахване на служебните правителства от конституцията (60,9% показват такъв инстинкт срещу 29,4%). Тук роля явно играе и относително по-високата на фона на останалите политици в страната популярност на президента Радев. Вероятно затова и 59,4% не приемат мнението, че той защитава руски, а не български, интерес, а 31,1% го приемат. Останалите се колебаят.

"Лабораторната“ проверка на отношение към набрали популярност твърдения не показва изненади. Като че ли ГЕРБ не са толкова потърпевши от "сглобката“, колкото ПП и ДБ. Популярните твърдения, че двете страни на практика са излъгали избирателите си, като са се събрали, срещат автоматично съгласие, но в случая на ГЕРБ стойностите са по-смекчени: 53,6% споделят мнението, че ГЕРБ за измамили избирателите си, срещу 63,9% смятащи същото за ПП-ДБ. Набралото гражданственост твърдение за външен натиск също среща автоматично приемане: 49,4% срещу 33,7% са тези, които приемат рефрена "натиск от американското посолство“. Факт е обаче, че българите ясно признават, че настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност – 62,7% приемат това мнение, а 32,8% не го приемат.

Оказва се, че в най-голяма степен – 23,2% трудно се формира мнение по отношение на назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. 15,9% са съгласни, че това назначение е добро, докато 60,9% не споделят това мнение, което до голяма степен може да се отдаде и на сравнително ниските нива на доверие в съдебната система като цяло.

Мнозинство от 64,2% пък е съгласно, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност. 29,6% не са съгласни с твърдението. Останалите не могат да преценят.

20,0% са "за“, "против“ са 78,1%, когато става дума за интензифициране на военна помощ към Украйна. Данните не са изненадващи и по отношение на сроковете за приемане на еврото. 21,4% са за забързване, но 71,9% са против България да бърза с въвеждането. Подобни данни са очаквани на фона на досегашната изследователска практика. Те показват необходимостта от решително по-активна информационна и убеждаваща кампания.

В същото време обаче на въпрос какъв да е приоритетът на бюджета, като че ли не се забелязва очакванията силно изразен социален инстинкт за сметка на всичко друго. 45,1% са привлечени от социални акценти в бюджета, но дори повече – 49,0% – по-скоро споделят идеята за финансовата стабилност на страната като приоритет. Двете мнения не си противоречат, но експериментът с противопоставянето им показва какъв приоритет дават българите. По отношение на въпроса за Северна Македония обаче в България явно няма две мнения – в тази тема трудно се припознава каквато и да била идея, че европейският път на Скопие може да е решение на двустранните ни спорове. Очаква се преди всичко решаване на споровете, преди Скопие да получи европейски път.

Сондажът е проведен в периода 14-19 юли сред 802 души чрез телефонно интервю, представително за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кои бе?

    52 0 Отговор
    Вечните 6% са ви доволните и Козяк 16 в Началото!
  • 2 ГЕРБ ПОБЕДА

    3 59 Отговор
    Едно е сигурно ГЕРБ-СДС печели местните избори!
  • 3 Ловец на боклуци

    77 1 Отговор
    Истината е, че са много по - малко! Пишат пълни простотии!
  • 4 Аве

    44 0 Отговор
    много оптимисти, че може да стане и по-лошо !
  • 5 факт

    59 0 Отговор
    Два мафиотски клана се обединиха ,и сега двойно ще дерат кожи от народа !!!
  • 6 Нагласени проупвания

    50 0 Отговор
    По други анкети 47% са против правителството на далаверата с тиква.
  • 7 Верно ли

    58 0 Отговор
    Защо имам чувството,че това изследване на соросоидната агенция е правено от КОЗЯК!
  • 8 Ила с Чук

    46 0 Отговор
    допитването е правено на гишето за грантове в посолството
  • 9 Вън на рашибоZука от България !

    8 49 Отговор
    Наглостта на руската компания е ненадмината. Арогантното отношение към държавата и институциите ни няма да бъде толерирана. И ако някой си мисли, че ще прави бизнес в ЕС по руски правила се е объркал. А най-лошо е, ако някой в Лукойл вярва, че в България на власт все още е путинското прокси Румен Радев и ще продължава да ги обслужва.
    - Изтекоха милиарди от спестени данъци в рафинерията;
    - Държавата бе опънала политически, икономически, дори технологичен чадър над тях;
    - Бе невъзможно български митничари да направят проверка на танкер с петрол и не бяха допускани от руската охрана;
    - С руски капитали бяха финансирани политически проекти в България;
    - Ген. Ваньо Танов опитваше да сложи измервателни уреди, за да си плащат поне част от данъците;
    - Бяха тотален монополист на пазара и убиваха всякаква конкуренция;
    - Бяха подчинили КЗК, образувайки картел на пазара, което водеше до високи цени на горивата, въпреки че имаме най-ниския акциз в ЕС;
    - Принуждаваха български министри да им козируват на пресконференции и да изпълняват всичките им искания;
    - Не плащаха данъци в България, а печалбите изтичаха през офшорки и швейцарски компании;
    - Управляващите променяха наредби в полза на Лукойл (2012 г.);
    - Лукойл не изпълняваше решения на съда, нанасяйки огромни щети на бюджета.

    Коментиран от #30, #34

  • 10 Тома

    41 1 Отговор
    На това му се вика мокри сънища.Бравос
  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 0 Отговор
    МОЛЯ?!
  • 12 Дидо Д

    38 1 Отговор
    Много интересни данни за военната помощ и еврото- излиза, че депутатите гласуват против масовото мнение !
  • 13 Къде

    38 1 Отговор
    Сте правили анкетите си, бе лъжци?На Луната ли? Преди няколко дни оповестихте че има рекордно неодобрение на правителството,но въпреки това народа не ще избори!Виж за % които одобряват или не въоръжаването на укрите са верни!Като никога!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коко

    19 0 Отговор
    Аааааа не познахте.80%са.
  • 16 Ъъъ

    33 0 Отговор
    Не знам, това проучване в гейклуба на ПъПъДъБъ ли е правено или в гейклуба на ГЕРБерастите!?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Красимир Петров

    28 0 Отговор
    Платените долнопробни агенции на бунището
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 факти

    27 2 Отговор
    За решението да предоставим БТР-и на Украйна безвъзмездно няма да получим никаква компенсация за тази военна помощ. Отнемат концесията на пристанището в Росенец без никакъв анализ – колко ще струва това на българския народ, на българската икономика, на българските домакинства и т.н. Ще продадат и децата ви в края на днешния работен ден, защото Законът за домашното насилие, скрит зад добрите намерения в подкрепа за жени и деца, жертви на насилие, всъщност представлява продажба на душите на българските деца,

    Коментиран от #28, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Доктор

    18 0 Отговор
    Тъпа пропаганда.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 манипулира

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "факти":

    Манипулираш.!Много добре знаеш,че не е така.Всявате страх в душите на хората, но и нанасяте поражения.
  • 29 Българин

    14 0 Отговор
    46% са оптимисти защото са фашисти !Фашагите се плодите като зайци !
  • 30 Мисля

    23 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вън на рашибоZука от България !":

    Много си разпален ама Лукойл не е руска а швейцарска компания,дъщерна фирма на нидерландска компания.Нали ти е ясно какви дела ще ни заведат и кой ще ги спечели?Както Росатом ни осъди за реакторите и пак ще ни осъди ако ги продадем без негово разрешение.Така,че по-спокойно,ще плащаме всички,много и за дълго!

    Коментиран от #40

  • 31 Сталин

    19 0 Отговор
    Абе тия калъф интернешънъл уйдурма,къде са правили тези проучвания ,на друга планета ли?
  • 32 Еййй

    23 0 Отговор
    И с голяма стъкмистика пак не може да изкарате повече от 20% евроатлантици и подкрепящи Украйна.....оставка на правителсво и парламент поради непредставирелнист
  • 33 соломон напасания

    20 0 Отговор

    До коментар #23 от "факти":

    А вие какво очаквате от крадци и фашисти събрани в един кюп !?
  • 34 много добре казано

    3 21 Отговор

    До коментар #9 от "Вън на рашибоZука от България !":

    Аааа,не искате това да го чувате.!Тряскате минуси ,но това е самата истина.Грижата ви за руските интереси е по-голяма от българските такива.Четете това и мислете.
  • 35 Факт

    19 0 Отговор
    За това правителство гласуваха 1/3 от 2/3,според лидера им,ако не правят "ала-бала" я имат,я нямат 7%.Интересно как го подкрепят 50 %?
  • 36 Мухаа,хаа!

    21 0 Отговор
    Да ви имам езуитските трикове.Да преобърнеш с хастара навън дрехата,и да казваш, че малкото е Голямо, трябва да бъдеш страшен гъонсурат. Отделно,че как ги провеждат тези" пручвания" кога от години е пълна мъгла.Как така ,поне веднъж,никой не ме спря на улицата,или да ми звънне по телефона,с подобен въпрос.Сигурен съм,че 99% от колегите във форума,никога не са били допитвани.Абе,така ще бъде.Поръчва Ганкино- Ганкино! Поръчва шопска сюита - получава.И народонаселението вярва!
  • 37 Реалност

    3 20 Отговор
    Това беше единствената възможна конфигурация на съставяне на правителство и връщане на България от едноличната власт на изменника Радев в ръцете на Народното събрание.
    Всеки друг случай завличаше България в азиатското блато.
  • 38 да да

    4 0 Отговор
    най-големият на тях таковатата хайваните мекерета..........
  • 39 Мормота

    2 0 Отговор
    Така е !
  • 40 кюмюра от Драгалевци

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мисля":

    Сети се що ? Истинските българи измряха до голяма степен до 1878г. и останаха пак сети се кои . Малкото останали българи като Кап. Петко бяха доунищожени от фашагите по онова време които по нищо не се отличават от сегашните ПП, ДБ и Герб .
  • 41 Човек

    1 17 Отговор
    Подкрепата на правителството бавно, но сигурно расте. Първоначалната вълна от емоции премина и хората започнаха да осъзнават, че това правителство е несравнимо по-добро от служебното на Радев, което обслужваше империята на злото Русия. Видно от изборите 75% от гласуващите са на страната на Украйна. Негласуващите не са фактор и е излишно да им се обръща внимание. Това правителство може да направи чудото и да изкара пълен мандат. Може би дори Мутрата си е отдъхнал, че вече не му се налага да работи за руската мафия, което си е тегава работа. Не му се иска да се пенсионира намагнитен и за пръв път действа като евроатлантик, а не като двоен агент. Това създава реален оптимизъм за шанса ни да се освободим от пагубното руско влияние веднъж и завинаги. А когато държавата започне да дърпа напред русофилите сами ще прогледнат и ще обърнат палачинката в полза на Европа.
  • 42 Тва е фарс.

    8 0 Отговор
    Лъжа както винаги.
  • 43 окилазса

    11 0 Отговор
    Тези лъжци от Галъп, станаха милионери от платени лъжи. Има ли още наивници дето да им вярват на тези лози, дето лъжат като сигани? Като им платят и правят резултата какъвто им трябва. Мръсници с мръсници и за вас лозите ще има Видов ден.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Уса

    6 0 Отговор
    Не познавам някой да ги подкрепя включително и прецаканите гласували
  • 46 123456

    7 0 Отговор
    Абсолютна лъжа - хората ги мразят заради продажната им и заробваща политика ! Като отвореи смазани ..... са !
  • 47 Мдада

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Електра":

    Възможно е,но не е задължително отново в човек.Може да се преродиш във фашист,като Зеленски,който унищожи Украйна помогна на запада за намаляване на населението на планетата.Сорос е безкрайно доволен,когато има многосмърт и затова никога не са имали безплатно здравеопазване умират в старческите домове подигравани отнегрите
  • 48 Артилерист

    5 0 Отговор
    Стъкмистиката на тез интернешънълци върти суче, с отвращение, нали, но го докарала все пак, че доста голямо мнозинство, клонящо към 50% Е ДОВОЛНО да има точно туй атлантическо правителство. Ще обърна внимание на числата на излъганите избиратели от тоз уж нежелан годеж на атлантическите партии, като средно аритметичното е към 58%. Сега се опитайте да си представите, че всичките тез излъгани са гневни, дето са ги тъй прекарали и не гласуват на следващите избори за своите партии, ами за други партии, които не лъжат толкова много. Като се вземе предвид и ниската активност на гласувалите, може да се окаже, че сегашните атлантически партии на войната в следващия парламент ще бъдат в мизерно малцинство!!! Това хич не е безпочвена мечта, а напълно реална надежда. И тя ще се сбъдне скоро, защото осъзнатите излъгани ще стават все повече!
  • 49 позеленял

    3 0 Отговор
    какви оптимисти бре , пак започнаха мутренските номера , с ;вълшебствата ; , или понеже са протежета на посолството имат ;право; да ползват шпионски софтуери ?
  • 50 смъртта гали хунтата вече

    2 0 Отговор
    Тези измами, наречени социологически проучвания, ще имат трагични последици за всички които ги правят в България.
    Нито едно такова наречено проучване не се опира на истината, а е фалшиво според това, колко пари е платено за него.
    На изборите са гласували 30% от имащите право на глас, от тях 15% са тези, които управляват в момента, което прави около 5% от имащите право на глас, та от къде извадиха близо 50% одобряващи тази хунта, която ще бъде избита като бясни псета скоро.
  • 51 Ко,не!

    1 0 Отговор
    Абе тези глупендъри да не са правили проучване в парламента.И децата знаят,че няма и 16 %одобрение за това ,, правителство "
  • 52 ЛЪЖЕТЕ МОШЕННИЦИ !

    1 0 Отговор
    ЛЪЖЕТЕ КАТО ЕВРОАТЛАНТИЦИ - КРАДЦИ !
  • 53 ДА БЕШЕ АЗИС ПРЕМИЕР , ДА ПОВЯРВАМ

    1 0 Отговор
    АМА ТАЯ ПТИЦЕЧОВКА И МАГАРЕВ - НЯМА ДА СТАНЕ ! 2- 3% КРАДЦИ ДА ГО КРЕПЯТ , НЕ ПОВЕЧЕ - ЗА ПАРИ ! ДРУГОТО ГИ МРАЗИ СИЧКИТЕ В ДЪН ДУШАТА СИ ЩОТ СА ГАДОВЕ И ПРЕДАТЕЛИ ЗА ГАЗОВА КАМЕРА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове