Last news in Fakti

21 Юли, 2023 16:03 863 5

Предлагат преброяване на изборните гласове чрез електронни устройства

  • преброяване-
  • изборни гласове-
  • електронни устройства

Промените предлагат да се запази гласуването както на машина и на хартия, но да се включи електронно устройство, монтирано в урната, което показва как избирателят е гласувал, преди да пусне бюлетината, с възможност за корекция. Така биха се избегнали възможностите за манипулации и броя на невалидните бюлетини. 

Предлагат преброяване на изборните гласове чрез електронни устройства - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Преброяване чрез електронни устройства на гласовете при провеждане на изборите предлага инициативна група за промени в Изборния кодекс. Това е гражданска инициатива, отбелязват предложилите промените. Въпреки това сред имената има бивши депутати и IT специалисти, разказват от БНР.

Промените предлагат да се запази гласуването както на машина и на хартия, но да се включи електронно устройство, монтирано в урната, което показва как избирателят е гласувал, преди да пусне бюлетината, с възможност за корекция. Така биха се избегнали възможностите за манипулации и броя на невалидните бюлетини.

Бившият депутат и заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов обясни, че предложението не е за тези избори, а цената на устройствата би се изплатила след 3-4 проведени избора. Това ще улесни и администрацията, аргументират се предложилите промените, защото в края на деня устройството отпечатва протокол с всичките гласове. А този протокол ще се е подписва от секционната избирателна комисия.

Цветелина Пенева от обществения съвет към Централната избирателна комисия припомни за техен анализ на изборите, който показва, че грешките се дължат на премахването на машинното отчитане на гласовете от специализираните устройства за машинно гласуване. Това принудило членовете на секционните комисии да направят ръчно преброяване на контролните разписки, което довело и до грешки. Затова Пенева призова въвеждането на електронни устройства в изборния процес да става постепенно.

Бившият член на ЦИК Александър Андреев припомни, че машинно преброяване е било провеждано през 2016 година по време на изборите за президент и вицепрезидент. В момента законодателството не е съвместимо с предложението. В момента се гласува с химикалка. Промяната на отбелязването би довело въобще до преосмисляне на начина на гласуване. Андреев обясни и че трябва да се помисли как сканиращото устройство ще работи при гласуването с интегрална бюлетина.

Серия идеи дойдоха и от участващите партии. Христо Дончев от партия "Зелените" каза, че ще има нужда от допълнителни скенери. Финансистът и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански заговори за нуждата от интегрирането на електронната идентификация за гласуването.

IT специалист Атанас Шарков, който работил в ЦИК при първото по-масово приемане на технология, каза, че е нужно да се обмисли дали в Изборния кодекс да не се запише, че софтуерът за изборите е обществена собственост.

Към момента вносителите на предложенията за промени в ИК залагат няколко етапа на обсъждане. Или общо около месец. За да може да има нови предложения. Към момента обаче за промени в изборните правила политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов каза, че за всяка промяна и за въвеждане на машините трябва политически консенсус. Затова трябва да има проучване на ефекта от въвеждането, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    6 1 Отговор
    Каквото и да правят купувачите на гласове няма да останат без работа
  • 2 провинциалист

    8 1 Отговор
    Категорично не! Евроатлантиците превръщат избирателната машина в принтер. Файда никаква.
  • 3 костов

    5 1 Отговор
    лоша новина ТЪРГОВИЩЕ ще объркате сметките на ХАМДИ
  • 4 Цирк

    4 0 Отговор
    Членовете на комисии не могат да броят или какво...?
  • 5 За протокола

    7 0 Отговор
    "...електронно устройство, монтирано в урната, което показва как избирателят е гласувал, преди да пусне бюлетината, с възможност за корекция. "
    Хмм, каква корекция, какви 5 лева? И къде е тайната на вота?
    Броят на невалидните бюлетини може да се избегне с обучение и като се спре с промените на всеки избори, а автоматичното преброяване е задължително. Така ще се избегнат манипулациите при преброяването на гласовете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол