Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 10:42 1 214 19

Преброяването на населението и изборите-какво се промени

  • преброяване-
  • избори

Общо шест града ще изпратят с по един народен представител по-малко депутати в сравнение с последните 10 години

Преброяването на населението и изборите-какво се промени - 1

Макар и с малко закъснение, преброяването от 2021 г. промени броя на депутатите, които различните градове и села изпращат в София. Той вече е свързан с броя на хората, които живеят в съответните многомандатни райони, съобщи Нова телевизия.

Общо шест града ще изпратят с по един народен представител по-малко депутати в сравнение с последните 10 години. Това са градовете, в които националната статистика е отчела, че живеят по-малко хора, отколкото при предишното преброяване през 2011-а. И така с депутат по-малко ще са Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Освободени позиции (по една) отиват към Варна, Пловдив и 24-ти район в София. Рекордьор се оказва столичният 23 МИР - това и досега беше най-големият избирателен район, а сега от 16 депутатите, избрани от там, вече ще са 19.

Оказва се обаче, че хората и в градовете, които губят депутати и в тези, които печелят допълнителни народни избраници, не са съвсем сигурни дали след влизането в парламента представителите им ще се сещат за тях.

Данните от преброяването трябваше да променят математиката на вота още при предишните избори. Националната статистика обаче не ги отчете навреме и така новата бройка депутати, които всеки регион ще изпраща, влиза в сила на 2 април и ще важи 10 години до следващото преброяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Без политяги в БЕЛЕНЕ, НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!
  • 2 Българка

    8 2 Отговор
    Не е ли незаконно да се променят мандатите за НС в няколко области заради преброяването на населението, а да не са променени избирателните списъци , в които присъстват десетки хиляди покойници. И най-скандалното е, че умрели хора са участвали в последната подписка на партиите за регистрация в изборния процес.
  • 3 Делю Хайдутин

    16 5 Отговор
    Янките ни избиват като индианците с глад и болести.Ако не ни освободи Путин до десет години ще останем в резервати.

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дааааааа, за тва иде реч!

    10 1 Отговор
    По официална информация на Министерството на правосъдието на България, 162 хиляди македонци имат български паспорти. Щели за изборите да дойдат в България и за ДПС да гласуват. Така заплашвали днес !!!! ... Не се шегувам въобще. И сега си представете освен автобуси от Турция, да има и организирани автобуси от Македония с избиратели на ДПС ....

    Коментиран от #17

  • 6 Мъртвите души

    7 0 Отговор
    Субсидии за партиите носят.
  • 7 Още не е късно

    3 1 Отговор
    избори !!!! .......и има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......Ще бъдат редуцирани партийните ядра !!!! Масовост ще има и представителност.
  • 8 кон мутант

    6 0 Отговор
    Щом намаляват броя на изпращаните депутати от тия градове редно е и броя на народните представители да намалява а не да увеличават тия от София. Така народните ла-пачи ще са под 240 което за малка България са прекалено много.
  • 9 Кочина

    8 0 Отговор
    Нищо не се е променило и това е най-страшното, защото преброяването, макар и с нежелание, но показа, че населението в България е към 6.5 милиона, а в избирателните списъци са над 6.6 милиона?!
    За по-недосетливите ще напомня, че имат право да гласуват само хора над 18г. възраст, т.е. 20% в момента не би трябвало да имат право да гласуват, което прави около милион и нещо "мъртви души" в избирателните списъци...
    Голямо подправяне пада, голямо нагласяне и все в полза на народа, вервайте ми.
  • 10 Айдука ,

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Ако ЩЕ ни освобождава като в Украйна , мерси ... Ти го вземи ..🤭
  • 11 Баба ви

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Путин ще ни освобождава с ракети и бомби като украинците ли? Ще ни трепе по гарите и по училищата? Не мерси, предпочитам да живея.
  • 12 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Преброяването от 2021 год.е изцяло фалшифициране,защото трябваше да доведе до намаляване броя на депутатите в НС на 180 безделници, а не както сега на 240 престъпници.
  • 13 Мдам

    1 0 Отговор
    Логика Баце, вместо да се намали общия брой безполезни излишно високо платени работници..
  • 14 Демократ

    3 0 Отговор
    Цифрите от преброяването бяха уж готови преди предишните избори, а те се базирана на резултати от преброяването преди 10 години. Този факт сам по себе си ги прави незаконни, но бяха признати. Какви закони действат в България? Освен това цифрите от последното преброяване са противоречащи на обикновени математически сметки. Следователно и предстоящите избори ще са незаконни, защото цифрите са недействителни. Освен това разпределението на избирателните райони и съответно брой мандати е абсолютно недопустимо, защото не се базира на реалността- не може 1,000 избиратели в един район и 30,000 избиратели в друг да избират 1 депутат. Какъв е критерия- да бъдат избирани депутати,които ще свършат работа в даден район,защото са известни със своята почтеност или просто партиите си попълват бройки.Как може един и същи депутат да е от 5 района от Видин до Кърджали само и само да бъде набутан в Парламента.Когато по закон нещата са заложени на база фалшификации, не може да очакваме добър резултат.
  • 15 Демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Незабавно заминавай при освободителя си Путин, защото ние,честните българи родолюбци,които се кълнат в България, а не на Кремъл мислим за Родината си.Без такива русороби като тебе България ще се освободи от зависимостта от Кремъл и ще тръгне напред в развитието си като Румъния.
  • 16 Вие господине

    3 0 Отговор
    Ще ли да се сетят за тях депутатите теса там да вземат милиардите от ЕС да замажат положението и даги скатаят някъде парите 🏦🤝👤💰👤💰👤💰👤💰👤💰👤💰👤💰👤💰📝 дреме им че народа гладува и е осиротял обеднял 🏚️🤕🏚️🤕🏚️🤲 250милрд.лв не са никак малко пари
    Политики ще ли да правят за хората етови политики 😡👤🖕👤🖕👤🖕👤🖕👤🖕👤🖕👤😡
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да питам

    3 0 Отговор
    България намаля от 9 млн. на 6 млн., а дупетатите са си все 240. Кога ще ги индексират спрямо населението до 160 ?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове