Last news in Fakti

24 Юли, 2023 11:17 1 546 10

Тихомир Безлов: Има риск от епидемия от фентанил

  • тихомир безлов-
  • фентанил-
  • хероин

Контролът трябва да бъде насочен и срещу хероиновата употреба

Тихомир Безлов: Има риск от епидемия от фентанил - 1
Снимка: БГНЕС

"Има риск от епидемия от фентанил, но въпросът е точно какви мерки трябва да се вземат." Това заяви пред News.bg Тихомир Безлов, експерт от Центъра по изследване на демокрацията за разпространението на фентанила у нас.

По думите му не става дума само за контрол на външните граници, а да се засили контролът и върху определени потоци от стоки. Трябва да се направи усилие за наблюдение вътре в страната какво става с разпространението на наркотични вещества и по-конкретно с фентанила, настоя Безлов.

Той посочи, че фентанилът е голяма група от наркотици. Има наркотични деривати, които са с по-бавно усвояване и не толкова остро въздействие. Има много по-тежки варианти на фентанила, като карфентанила. Класическият фентанил се смята, че е около 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти от морфина. Карфентанилът обаче е 100 пъти по-силен от класическия фентанил, сравни експертът.

Той добави, че големият проблем при фентанила е високата смъртност и това, че е високорисков - дозата, която може да убие човек, е между около 2 милиграма. За момента има един диагностициран случай във Варна на починал от фентанил през лабораторно изследване, но вторият, който е изследван, смъртта му е от метаафтемин или кристали. За другите 7 случая не са обявени данни от анализа.

Не се знае какво се случва с разпространението на фентанила и в другите градове, отбеляза Тихомир Безлов.

Той настоя, че контролът трябва да бъде насочен и срещу хероиновата употреба, защото това е мястото, където се е появил фентанила, както и да се анализират редовно другите рискови психоактивни вещества като метаамфтемина.

Тихомир Безлов изтъкна, че когато има механизъм за координация и му се отделят нужните ресурси и средства, тогава би трябвало да свърши тази превантивна функция - да открива навреме появата на такива рискови психоактивни вещества, да се търсят каналите, дистрибуторите. Националният съвет по наркотични вещества се появи в началото на века и свърши работа с хероиновата зависимост и въвеждането на метадона, добави още той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Яснота

    12 1 Отговор
    Значи епидемията от бедност, епидемията от трудова експлоатация, епидемията от кражби и корупция, епидемията от неграмотност, епидемията от глупост човешка са някакви незначителни явления пред този бич на народа - фентанил в хероина?!?!?! Боже, Боже, що за иди. оти ??? Ами да им осигурят тогава гарантирано чисти вещества за забавление и реклаксация и да им ги предоставят чрез аптечната мрежа - толкова е просто и логично! Щом като проблемът е здравословното дрогиране на наркоманите - всичко е ясно!
  • 3 Ки Бик

    12 1 Отговор
    тоя пложжек има ли нещо, по което да не е експерт?
  • 4 Смехорани

    5 1 Отговор
    Тоя риск като при Ковида ли е, разпространява се по въздушно капков път?

    Коментиран от #5

  • 5 разградена кошара

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Смехорани":

    Да дадем територия за още 5 бази на краварите и ще отимаме повече от фентатил.
    Да помните, че заради тези каски отиде реколтата на пловдивско и НИЩО!
  • 6 Данов

    6 1 Отговор
    Я ги оставете намира. По 3 милгр. безплатно им давайте на желаещите. За по сигурно. 3 милиона избихте и прокудихте, сега за още 5-6 хиляди етнически проспериращи и платено гласуващи няма да ривем.
  • 7 Редник

    4 0 Отговор
    Ужас, тоя и от инфекциозни болести взе да разбира. Ега ти измисления експерт.
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    Макар г-н Безлов да си има мнение по всички въпроси (Център за изследване на демокрация? Що е това точно? И кой го финансира?) този въпрос трябва да се остави в ръцете на специалисти. Фентанил има в аптеките от 50 години и масово се уптребяваше в България в комбинация с дроперидол като болкоуспокоително. Лошото е, че китайците взеха да го произвеждат и продават на Запад на сравнително ниска цена. Ако се пренесе 1 кг фенталил на прах в куфар (което е лесно), цената му на пазара става около 2 милиона долара. По този начин проблемът с пренасянето почти отпада. Заради което дори и мексиканците започнаха да го правят при тях, независимо че те традиционно фентанил не правеха. Няма как да се пребориш с пратки от по 1 кг, които съдържат 1 милион дози. Няма обикновена везна на пазара, която да премери 1 мг вечество и съответно наркозависимите предозират лесно. Каузата е напълно загубена г-н Безлов и подобни лицемерни статии са напълно излишни, дори и при мнимата демокрация и изследването й. САЩ се борят с това вече 10-15 години, но и там загиват стотици хиляди от фентанил всяка година. И цифирите само се увеличават годишно. И както някой отбеляза по-горе- липсата на ценности, възпитание и огромна бедност води до употреба на дрога, както и нестабилното (ил пълна липса) на семейство. Какво точно се използва да се друсаш и умреш е само техничесли въпрос.
  • 9 Дрогата в България се контролира

    0 1 Отговор
    от руската мафия.
  • 10 Гуцанчо

    2 0 Отговор
    Тишо, Тишо и ти взе да разбираш от всичко!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове