Last news in Fakti

30 Юли, 2023 11:47 1 324 18

Пламен Димитров: Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, за да видим ясно намаление на някои цени

  • пламен димитров-
  • дефлация-
  • цени-
  • режим-
  • намаление

С тези около 12% средно увеличение на заплатите, които и Централната банка прогнозира, че през 2023 година ще бъдат факт, ние смятаме, че натрупаната инфлация до момента ще бъде компенсирана, в това число и за работещите в публичния сектор, добави още синдикалистът

Пламен Димитров: Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, за да видим ясно намаление на някои цени - 1
Снимка: Нова телевизия

"Бюджетът трябваше да бъде приет в края на миналата година. Тогава ние заявихме очакванията и исканията на хората за този около милиард и сто милиона, които тогава формулирахме конкретно по агенции, по сектори, по отделни структури за увеличение на заплатите. Единствената цел – да догоним инфлацията”. Това каза в „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С тези около 12% средно увеличение на заплатите, които и Централната банка прогнозира, че през 2023 година ще бъдат факт, смятаме, че натрупаната инфлация до момента ще бъде компенсирана, в това число и за работещите в публичния сектор, добави още синдикалистът.

Димитров уточни, че инфлацията е генерирана през миналата и в края на 2021 година от ръста на цените на производител. „Тя дойде от производствената част, а не от потребителите. Тоест, от предлагането, а не от търсенето. И тези загубени доходи, около 30% инфлация кумулативно за двете години, трябваше да бъдат покрити и в обществения сектор. Частният го направи”, посочи президентът на КНСБ.

Той обясни, че повечето от исканията на синдикатите са били изпълнени. „Останаха обаче и неизпълнени – за Изпълнителната агенция за борба с градушките, архивите също са със скандално ниски възнаграждения, увеличение нямаше и за работещите в тол системата. Нашата битка обаче продължава за Бюджет 2024”, поясни Димитров.

Защо, въпреки всичко, не усещаме спада на инфлацията, той каза: „Когато тя се забавя, означава, че цените растат с по-бавни темпове, но продължават да растат. Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, за да видим ясно намаление на някои цени”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    В Режим ФАЛИТ сме си! Духовен, материален и държавен. Само по Зле ще става ей! До Официалния Крах на останките от народец и Територия. Защото тва не е Държава отдавна.
  • 2 Важното е,че

    9 0 Отговор
    Миролюба Каквабеше....я отбиха от хранилката,това е показател , че Кризата вече е Факт
  • 3 Ила с Чук

    9 1 Отговор
    Пацо на Ривиерата ли са го хванали за интервю

    Коментиран от #18

  • 4 КРАДЛИВ

    7 0 Отговор
    Мизерник
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина и коса от Наполеон.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път........Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
  • 6 плюс минус

    6 0 Отговор
    Има ли в България профсъюзи, които да си вършат работата?
  • 7 Българка

    9 0 Отговор
    Защо тоя синдикален чантаджия говори публични лъжи. Как той стигна до твърдението, че в частния сектор заплатите на работещите и издържащи огромната армия бюджетни служители заплатите са увеличени с 30%? ТоА не знае ли, че много малки фирми преустановиха бизнеса си, а голяма част не само, че не увеличиха заплати на работниците си, но и съкращаваха. Аман от скъпоплатени безполезници
  • 8 Сталин

    8 3 Отговор
    Абе смотаняк ,ти знаеш ли какво е дефлация-да работиш на загуба и масова безработица,безполезен тъпанар
  • 9 Сандо

    4 2 Отговор
    Няколко цитата,които е хубаво да се научат:"Дефлацията /Д/ увеличава реалната стойност на правителствения дълг и може да доведе до неплатижоспособност","Д. забавя номиналния ръст на БВП,докато номиналния дълг расте заради бюджетния дефицит.","Д. увеличава реалната стойност на частния дълг,пораждайки вълна от фалити","Д. натрупва безнадеждни дългове,което застрашава платежоспособността на банките".И още:"Д. подхранва сама себе си".
    Знае ли го всичко това този водач?Сигурен съм,че го знае - но защо тогава призовава не просто към режим на дефлация,а и за по-дълго време?Не се лъжете,че е заради цените.

    Коментиран от #10

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Дефлацията е ЕСТЕСТВЕН икономически процес, докато "Инфлацията" е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент за ограбване на населението.
  • 11 Къде е тази дефлация?

    3 1 Отговор
    Една диня на пазара струва 50 лева.
  • 12 ОБЕКТИВНИЯ

    2 3 Отговор
    Трябва да премине в режим на,
    ЗАМЯНАТА НА ПЛОСКИЯ С
    ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК!
    ТОВА Е СПАСЕНИЕТО!
  • 13 безпартиен

    2 1 Отговор
    Посочете ми поне 5 души напуснали държавна или общинска заплата за сметка на такава в частния сектор!Колкото за увеличението на заплатите в МВР,то там сега има над 5000 пенсионери със заплати над 2500-3500 лв.ЧИСТИ след "данъци и осигуровки" които естествено не са и платили!За тях има и пенсия като бонус,така както и за всички на бюджетни заплати+пенсии!Това го има само в България и никъде по цивилизования свят!Там или пенсия или заплата-няма 2 в 1 като у нас!Та заМВР тези 5000 пенсионери са все на ръководни длъжности и едни 150-170 млн.годишн отивот само за ФРЗ!Няма кандидати или са огромни специалисти,че без тях зкриват министерството?А в други министерства,агенции,комисии,комитети области общини вякакви други хранилки за едни над 700 000 "бюджетници"????Кой ги издържа тези?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 не партиен член

    1 0 Отговор
    Посочете ми поне 5 човека напуснали държавна или овщинска служба за да работят в частния сектор!Аз поне не знам такива!Всеки от "бюджетниците" протестира но не напуска и свободни работни места там няма!!!!Всяко такова административно увеличение на заплатите касае само и единствено тези получаващи ги от бюджета/държавен или общински/!!!!!Това увеличава инфлацията и няма нищо общо с пазара на труда и пазарната икономика за който всички са мераклии!Каква е разликата от времето преди 10.11.1989 и сега?Разликата е,че сега заплатите ги определят децата и внуците на тези от ЦК на БКП определяли я до 10.11.1989 !!!
  • 16 3737272737

    2 0 Отговор
    Стига с тия илюзии ,че можеш да свалиш цените.Цени се свалят със собствено производство и ресурси евтини.Като си в западния блок ,забрави да направиш рай за живеене,всичко се крепи на илюзии,измами и яко крадене ,озаконено или не.Илюзионист.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "безпартиен":

    Един ръководен кадър в МВР се изгражда минимум за 10 (десет) години и то, след като е ВЕЧЕ на ръководна длъжност...Отделно, че повечето не доживяват 70 години...
  • 18 999

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ила с Чук":

    човека не е на вваканция. той е в командировка на плажа . проверява колко е вредно слънцето и колко е чиста морската вода.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол