Last news in Fakti

1 Август, 2023 22:30 1 080 3

Важните новини във ФАКТИ на 01.08.2023 г.

  • парламент-
  • риосв-
  • сглобка-
  • електроенергия-
  • обезобразено момиче-
  • нсо

В дневния ред е включено първо гласуване на промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие. Измененията ще бъдат направени след жестоко нападение над 18-годишно момиче в Стара Загора

Важните новини във ФАКТИ на 01.08.2023 г. - 1

Депутатите прекъсват отпуската си: Парламентът се свиква извънредно на 7 август

Депутатите прекъсват ваканцията си. Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 7 август от 10 часа, съобщи bTV.

Борислав Сандов: Две директорки на РИОС, осмелили се да затворят ТЕЦ-ове на Ковачки, са уволнени

Служебното правителство отстрани без мотиви директора на РИОС-Хасково. Сега виждаме отстраняването на директора на РИОС-Стара Загора по същия начин. За мен това е симптоматично. Разбира се, може да е поредица от случайности, но някак си в България това рядко се случва. Това каза бившият министър на околната среда и водите в кабинета "Петков“ Борислав Сандов пред "Фокус“.

Досегашната директорка на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора Диана Искрева е освободена от поста си със заповед на ресорния министър от 31 юли без мотиви, отбеляза той. Бившият министър в кабинета "Петков“ призова Министерството на околната среда и водите да оповести мотивите за освобождаването на директора на РИОС-Стара Загора, за да се разсеят съмненията за натиск от трети страни.

"Директорите на регионални инспекции по околна среда не следва да са политически лица. Те трябва да са професионалисти, добри администратори и мениджъри и да познават материята. Това е изключително важно. Трябва да има деполитизация на такъв тип териториални регионални структури, особено тези, които са свързани с контрола върху определени дейности, касаещи околната среда и здравето на хората“, подчерта Борислав Сандов.

Според него причините за освобождаването на Диана Искрева се крият в затварянето на ТЕЦ "Брикел“. "Двата ТЕЦ-а, които са свързани с бизнесмена Ковачки – "Марица“ 3 и "Брикел“, които бяха затворени по мое време, са затворени със заповеди на регионалните инспекции. Двете директорки на регионалните дирекции се осмелиха да изпълнят закона и да прибегнат до мерки, свързани с принудително затваряне на тези централи, макар съдът да отмени частично заповедите. Тези заповеди в момента се разглеждат от съда, за да бъдат потвърдени и да бъдат действително затворени тези изключително замърсяващи предприятия в този регион“, обясни Сандов.

Според него има косвени доказателства за чадър над бизнеса на Христо Ковачки. Той припомни, че преди четири месеца Европейската прокуратура проведе мащабни следствени действия във всички предприятия, свързани с Христо Ковачки, и това само по себе си е "червена лампичка“. "Когато видим бивш директор на РИОС-Стара Загора да става директор "Екология“ на ТЕЦ "Брикел“, също говори за вероятни зависимости в миналото. Публична тайна за всички български граждани е, че хора като Христо Ковачки имат такъв чадър на най-високо ниво, иначе не можем да си обясним по друг начин всички тези последствия“, коментира Борислав Сандов.

Анализатор: За да изкара "сглобката" 4 години, ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да менажират напрежението между тях

Противопоставянето на ПП-ДБ и президентството е открай време. Логично и обяснимо е нападението на президента към изпълнителната и законодателната власт – той не може да е доволен от опитите да му бъде ограничена властта. Това коментира пред БНР- Радио София Емил Соколов - политически коментатор и анализатор

Износът на електроенергия се сви със 70% на годишна база

Производството на електроенергия намалява с 22% в периода януари-юли 2023 година на годишна база, сочи статистиката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В този период електроцентралите са произвели 23,9 тераватчаса електроенергия, цитирана от investor.bg.

Недоволство в Стара Загора: Искаме още оставки, понижаването на Георги Видев не е достатъчно

„Очакваме още оставки. Не сме удовлетворени, че днес Георги Видев си е подал оставката като заместник окръжен прокурор, но остава прокурор, а ние не искаме това. И не искаме само тази оставка, а на всички, които не са си свършили работата - от съдебния лекар до съдията в Окръжен съд - Стара Загора“, каза за БТА Моника Маринова, близка приятелка на 18-годишното момиче от Стара Загора, което стана жертва на насилие.

НСО обяви засилени мерки за сигурност за тържеството по повод 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август (сряда) Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в София за тържественото отбелязване на 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Церемонията пред Паметника на незнайния воин в столицата е с начало 21.00 часа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Важните новини

    2 0 Отговор
    Австрия ни отсвири за Шенген отново! Лъснаха пак лъжите на канадския бо клyк и цялата "прична" за сглобката! Това е новината на деня, която касае всички българи и особенно онези, които гласуваха и крепят сглодкста от сицилиевата долина!
  • 2 ХХХ

    1 0 Отговор
    Споко, бойко ще се справи с Русия. Гербаджиите го чухме от тях. Връщаме се към Русия, но вече не зная човек на кой да вярва и кой казва истината и затова, кой не знае, да си стои у дома за кмет и мемет
  • 3 Факти

    0 0 Отговор
    Нямат намерение да се връщат в Бг, как да ги премахна Заплати. Кой луд да се върне в Бг, гугъл не ми пускайте работа, на 89 г съм. Няма връщане назад, хвърлили сме канък. Стягайте се за 600,700,1000 лева да работите, 600 лева, те чуват ли се, молят всеки божи ден пенсионери, а кога на 50 г ги изгонихте, никъде за тях нямаше работа, идвайте от НС, бъчварова и на бойко фустите, а не остарели да му се молят. Седнали 5 души отвън на стаята, турили маса, цигари и лаф муабет, и кой им плаща, от 8 субсидиите на герб, а другите да им работят за нищо. Бойко да си ги стегне. Всреки ден българи умират, от 60,65,70,75,80... Годишните и след това да ги сидим на герб хората сами ще си говорят с дявола
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол