Last news in Fakti

4 Август, 2023 10:42 1 839 12

МВнР: Отношението на Сърбия към българите нарушава принципите на ЕС

  • мвнр-
  • сърбия-
  • българи-
  • ес

България ще продължи да полага грижи за гарантиране на правата на всички български общности зад граница

МВнР: Отношението на Сърбия към българите нарушава принципите на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България.

Това се казва в декларация на българското министерство на външните работи по повод на последните скандални изявления на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

"Както и досега, България ще продължи да полага грижи за гарантиране на правата на всички български общности зад граница. Това е един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия и българското национално малцинство там, България ще продължи да настоява институциите в съседната държава да спазват собственото си законодателство в областта на правата на националните малцинства, както и ангажиментите, произтичащи от процеса на присъединяване към ЕС", се казва в документа.

В него се подчертава, че "разликата между конституционното устройство на Сърбия и други държави, сред които и България, не може да бъде използвана като аргумент за евентуален отказ на сръбската държава да изпълнява своя ангажимент за гарантиране на правата и свободите на представителите на националните малцинства, включително на българите".

"Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България. Подобно поведение противоречи на основни принципи и ценности на Европейския Съюз и на декларирания стремеж на Сърбия за членство в това демократично семейство", пише още в декларацията на МВнР.

Припомняме, че сръбският министър на външните работи Ивица Дачич призова България да "признае съществуването на сръбско национално малцинство" у нас. В сутрешния блок "Ново ютро" Дачич, който се сочи като най-близкият политик до сръбския президент Александър Вучич се разгневи и от факта, че "България не признава националните малцинства". "България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това, толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е ... Но, когато ние им казваме, а сърбите в България, тогава те отговарят: няма сърби в България. А, това означава ние да кажем няма българи в Сърбия. Тогава няма проблеми и с българско национално малцинство", каза Дачич, който бе дясна ръка на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич и негов официален говорител.

Според Дачич "навсякъде, където има различни етноси, има войни, конфликти и кризи".

Това не е първа брутална провокация по отношение на България от страна на Дачич. В началото на месец януари 2020 година пред държавната телевизия Дачич по време на коментар на отношенията с Черна гора той изведнъж с огромна агресия заяви следното: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?"

Само за няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000, и живее в пълна мизерия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    9 0 Отговор
    Сърбия не е в ЕС!!!
  • 2 честен ционист

    9 1 Отговор
    "Както и досега, България ще продължи да полага грижи за гарантиране на правата на всички български общности зад граница"
    Не думайте. Българинът в чужбина по-добре да иде в някоя бежанска служба, ако му се наложи да разчита на услугите на посолства и консулства, ползвани от Ганчо за любовни квартири и безгрижен нивот зад граница.
  • 3 В БГ няма сърби

    9 0 Отговор
    Тука и един сърбин няма ! Никой не иска да е тука. Нещо май пак са ви хапали кучетата
  • 4 Роки

    11 0 Отговор
    Ще....ще....ще....Стегнете се в кръста пишман дипломати. От съседите само Румъния засега не ни унижава. Македония и Сърбия се гаврят с българите, Турция ефективно управлява вътрешната политика на България с ДПС. ПОЗОРИЩЕ!
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    6 1 Отговор
    А ОТНОШЕНИЕТО НА МАКЕДОНИЯ НЕ НАРУШАВА НИЩО НАЛИ ЗА ТАМ МЪЛЧИТЕ ЩОТО КОЗЯК ТАКА Е КАЗАЛ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сандо

    4 0 Отговор
    Това министерство отдавна не е българско.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове