Last news in Fakti

4 Август, 2023 11:38 2 124 43

Румен Драганов: Една седмица на морето за семейство с две деца излиза 1800 лева

  • почивка-
  • туристически сезон

През август се очаква около 5 млн. българи да направят пътувания по нашето море, а вече има и наши сънародници, които за трети път го посещават, посочи експертът

Румен Драганов: Една седмица на морето за семейство с две деца излиза 1800 лева - 1

Средно 1800 лева ще са нужни за едноседмична почивка на семейство с две деца до 12 години по Българското Черноморие през август. Разходите, които чужденците са склонни да отделят за нощувка и закуска у нас за същия период, варират от 500 до 1000 евро, а по-скъпите ваканции у нас могат да достигнат и 2400 евро. Това каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

През август - най-силния за туризма ни месец, се очаква в страната да дойдат на почивка около 2,1 млн. чужденци, основно в курортните "Албена", "Св. св. Константин и Елена", "Златни пясъци", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни" и ММЦ-Приморско, и около 1 млн. ще изберат ваканция на квартира в други обекти, извън основните морски курорти, главно по Южното Черноморие. Разпределението на почиващите от Германия е 60 към 40 на сто в полза на Северното Черноморие, коментира експертът. Той посочи, че като цяло прогнозните разчети за почивки на чужденците у нас през август са техните стойности да се запазят на миналогодишните равнища.

През август се очаква около 5 млн. българи да направят пътувания по нашето море, а вече има и наши сънародници, които за трети път го посещават. Положителната тенденция ще се запази и през септември, и октомври, каза експертът.

Средно три и половина дни са почивките на българите и те намаляват като продължителност през последните години за сметка на повишаването на интензивността им, коментира Драганов и изтъкна, че до края на сезона се очаква да има българи, които ще почиват на море пет и дори шест пъти, особено тези, които живеят в населени места, разположени по-близо до Черноморието.

При чужденците също има намаление на времето за почивка от 2,8 и 3,5 нощувки - например за културен и уикенд туризъм. Запазва се обаче броят на нощувките - 10,1-10,8, при морските ваканции с чартърните полети.

По отношение на разходите по време на ваканцията наблюденията на експерта показват, че както българите, така и чужденците се придържат към предвидения от тях бюджет за почивка. В този смисъл се запазва тенденцията от миналата година 57 на сто от чужденците и около 70 на сто от българите да не излизат извън предвидените в семейния бюджет разходи за ваканция.

Очакваният процент заетост през август в местата за настаняване по морето в България ще е в границите 65-68, като тенденцията спрямо 2019 г. е заетостта да намалява. Причината е главно заради презастрояването и появата всяка година на нови и нови легла, коментира експертът.

Драганов изтъкна, че от презастрояването печелят основно морските общини, които обаче отсъстват от процеса на привличане на чуждестранни туристи въпреки солидните приходи на някои от тях (например Несебър), които се осигуряват и от постъпленията от туристическите такси. Освен това в областните управи остават около 40 на сто от приходите от плажните концесии, постъпления в местната власт има и от отдаването на плажовете под наем, както и от по-добрите приходи от търговия, особено през летния сезон. Това според експерта прави възможно кметовете да поемат разходите по програмата "35 евро за седалка", която действаше по време на пандемията, и така да се включат по-активно в привличането на чуждестранни туристи.

Като цяло 2023 г. се движи с положителен темп още от началото на годината, обобщи Драганов. Той напомни, че юни приключи с 23 на сто ръст на пристиганията на чужденци в България, а и в във всички предходни месеци също има ръстове. От началото на годината досега се движим с около един милион повече влезли в страната спрямо същия период на 2019 г. Трендовете за август също се запазват за чуждестранните и за българските туристи, посочи експертът. Очакваме силен септември и октомври, допълни Драганов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ППДБГЕРБ

    31 5 Отговор
    Морето е екстра и е само за богатите за евтино на язовира

    Коментиран от #9

  • 2 Абе

    11 43 Отговор
    Бедните са за Гърция ! Да ги жилят отровни риби и медузи , и да си кълчат костите по камънаците ! Само където с кубинки не влизат в гръцкото море , ама търпят , заради фукнята на село ! Като нямат възможности за България !
  • 3 Скайнет

    45 1 Отговор
    Така излизаше преди 10 години

    Коментиран от #11

  • 4 На море

    61 1 Отговор
    Разправяй ги тия на шапката ми. Нощувка в нормален хотел/вила за 4 човека е 200 лева. това прави 1200, айде сега този да обясни как с по-малко от 100 лева на ден ще изкара "семейството". Даже и да са само на баници няма да се получи
  • 5 Читател

    49 1 Отговор
    Идиот всичкото население е 5 милиона дали всички ще отчитат на лайнеморието
  • 6 Комуниста

    43 11 Отговор
    През социализма за 200 лв цялото семейство 20 дни на море. Сами сте си виновни, че крадливите демократи ви направиха въ.шкари

    Коментиран от #20

  • 7 Некой си

    34 0 Отговор
    Може, в някой къмпинг в разпадащи се бунгала.
    Без разходи за път, без сладолед за децата, с хранене един път на два дни.
    И без разходи за лекарства против разстройство.
    За справка от преди седмица - апартамент с три стаи за шест човека в Неа Рода, на 200м от плажа, - 120 лева на вечер.
    Пак за справка от преди три седмици - апартамент на Лефкада за 4 човека - 140 лева на вечер.
    Оферта от Поморие от онзи ден - гарсониера с една стая и кухня на километър и кусур от плажа, 4 човека, като единият е на диван, без климатизация, насред некъв ж.к. - 120 лева на вечер.
  • 8 Да разбираме

    24 0 Отговор
    Че чужденецът не е склонен да го дерат жив и е склонен да даде между 1000 и 2000 лева Български пари, за разлика от нашенеца, който ще го сурвакат за "само" 1800 лева!
  • 9 В язовира казваш....

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "ППДБГЕРБ":

    Само не забравяй, че в язовира могат да плуват и всякакви боклуци....ако изобщо вдяваш за какво иде реч!

    Коментиран от #14

  • 10 Пешо

    30 0 Отговор
    Как 5, 20 милиона ще посетят черноморието за един месец .
    Малко лъже тоя Драганов трябва по-наедро .
  • 11 мисира

    30 0 Отговор

    До коментар #3 от "Скайнет":

    Мисля че 5-6000 лева е цената на семейство с две деца за седмица на морето това лято.Първо спестете парите след това ги харчете което за 50% от населението е невъзможно,и така прав сте,морето е за богатите,бедните на канала или на язовира.
  • 12 Българин

    30 0 Отговор
    Къде е тази оферта 1800 лв за седмица ве? Я включи храна на ресторант щото е почивка и пак сподели. Или тва е цената за мизерна дупка без включени цена, чадър, шезлонг
  • 13 Сталин

    29 0 Отговор
    Чак пък такива мазохисти за трети път да посещават лаиноморието
  • 14 мисира

    26 0 Отговор

    До коментар #9 от "В язовира казваш....":

    Прав си,в екологично чистото ЧерноМоре няма никакви боклуци и фекалии,водата е филтрирана и дори може да се пие. :-)
  • 15 Професора

    17 3 Отговор
    Над 12 години вече трябва да им купувате и на тех ракия поне по 2 ракии на вечеря съответно цената скача.
    Равносметката 2 деца по 2 ракии на всяко 7 дни са 28 ракии минимум по 5 лв всяка ракия са мкнимум 280 лв допълнително.
  • 16 гларуса

    15 3 Отговор
    аве бай онзи ,тея с консервите ли ша идват,да не забравят чушкопека и фритюрника ,
  • 17 Ха ха ха

    23 2 Отговор
    Направо без пари за хора на минимална заплата!
  • 18 Деций

    16 1 Отговор
    Аве не ми говори ве дядо.Къде ще спят,и какво ще ядат? Предлагате най долнопробни боклуци за ядене,най евтините имитационни продукти ,кренвирши,сирене,кашкавали и кайми,,за алкохол и кафето да не говорим,негърска пот(долна индонезийска рубуста,и вина които не стават и за готвене,а може и с дървеници да се приберат.Всичко ви е под всякаква критика.Да то струва тези пари,но благодаря за такава почивка!Лично аз пътувам,щото съм на 150 км от морето.За двама с пътя ми е 200/250 на ден.Звънвам за шезлонги и чадър и в 10 ч съм на плажа.Аз си избирам храната и плодовете,кафето и всичко останало.В 17/17.30 си пускам климатиците от плажа , и в 19.00 съм се прибрал.Който ви идва на бетоните няма акъл.Същото е и със зимният туризъм,със СПА центрове също.То или има проблем в банята,или с водата,с климатика,или някой комин минава през стаята,и каквото се сетиш.Само проблеми.Саунста не работи,или римската или турската баня.Абе не ставате за нищо!Доста съм походил и съм ви оставил няколко десетки хиляди лева,но вече среден пръст за вас!
  • 19 Иван Томов

    16 6 Отговор
    През 1984 година
    Ходих на море в тогава град Мичурин на бунгало ведомствено
    Картата за възрастен беше 12 лв за дете 8 лв
    Общо 40 лв за цялото семейство
    Тази карта важеше за две седмици 14 дни повтарям за две седмици
    Условията бяха скромни бунгало с хладилник и климатик на попския плаж почти до самото море
    До Бургас пътувахме със самолет като по пътя можехме да си резервираме такси от Бургас до Мичурин
    Цените съм забравил но когато пътувахме с влак за семейство с две деца пътят до Бургас беше 15 лв и 60 стотинки
    Освен бунгалото ползвахме три пъти на ден храна в близкия стол закуска обяд и вечеря
    Заниманията ни бяха разходки до близката Арапя и други посоки ходене на кино понякога гостуваше цирк игра на карти и други подобни забавления
    Имаше общ телевизор в столовата желаещите отиваха да гледат

    Коментиран от #23, #31

  • 20 Антонинус Пиус

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Комуниста":

    Е да, ама заплатата беше 100 лв

    Коментиран от #27, #41

  • 21 Дрън, дрън ... съветски чугун

    13 5 Отговор
    За 5 дена с две деца платих 2 бона само за спане и закуска в Созопол.
    Навсякъде се чуваше само уралски диалект на български език.
    Американски окупатор не видях ни един, но пък на нагли руzки cвинe се наситих.
  • 22 ахааа

    10 0 Отговор
    експерт - яко експерти, то за ковид, за уркия , за ваксини, за морето - експерти да искаш от кол въже
  • 23 Пропуснах

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Томов":

    Да добавя че тогава заплатата ми беше 160 лв без премиалните и взимах 20 лв детски за първо дете 5 лв и за второ 15 лв тези пари всъщност бяха към заплатата на съпругата ми
  • 24 Читател

    12 0 Отговор
    За всеки който не е ходил в Испания нашия черен гьол е супер.
  • 25 Антон

    7 7 Отговор
    2021 г. в Несебър, в стария град за 5 дни за 2 възрастни и едно дете дадохме 300 лв за 5 нощувки за тримата (20 лв на човек) в пиковия сезон (голяма обща стая с климатик, леглото за детето беше отделено в другата част на стаята), около 150 лв гориво, ходихме 4-5 пъти на заведение за около 150 - 200 лв общо. Купихме си веднъж пица от капанче и си куихме храна от магазините / пазара. Общо под 1000 лв, вероятно около 800 лв.
  • 26 варненец

    10 1 Отговор
    от10-12 години дори краката не съм си топил в насран0тд море ,тея дошли децата си да топят
  • 27 Е да ама

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Антонинус Пиус":

    Това беше преди 39 години

    Коментиран от #36

  • 28 Пешо Мечев

    14 0 Отговор
    Отивам да си хвърля един душ и се радвам, че съм спестил 6-7 хиляди лева.
  • 29 бай Гъдю

    9 1 Отговор
    С 1800 лв. някои семейства едва изкарват месеца... :(
  • 30 Баба ти

    10 0 Отговор
    Тоя ояден тулуп взе да ми омръзва. Където и да се появи и навре, все от лапачката се интересува. На младини беше един смотляк, примерен разбира се. А сега се смята за величие и защитава единствено интересите на измисления бандитски бизнес, не и на потребителите.
  • 31 Патурко

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Томов":

    Почивка за Комунистически клошари! Най-лошите спомени от соца е това което описваш! Никога повече не искаме такива Мизерни почивки за работническата класа дотирани от държавата която фалира малко по-късно! Виж на Албена, Златните и Слънчака до 1990 беше наистина беше супер яко! Все едно си на Запад! След това всички знаем какво стана!
  • 32 Орел

    1 2 Отговор
    Направо без пари!
  • 33 явер

    4 1 Отговор
    Tова 1800 лв. за четирима, ама си платил нощувките предварително, иначе не става. Говорим за почивка не в някоя кочина.

    Коментиран от #34

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "явер":

    Не знам какво разбирате под почивка..........До 2018г ходех редовно на море,в Ахтопол ,а плажът правех на пост и буна 5!.7 човека държахме 3 стаи.На море е важно стаята ти да е на приземен етаж.Хазяите бяха само едни.Имах и парк плац.започвахме морето с ресторант и свършвахме с ресторант.На ден плащахме по 15лв.Нямаше малки деца.спането с винаги оставям нещо под възглавницата ,като тръгвам бе около 800лв.храната с два ресторанта и вечер някакви .пари за харч,плюс да купиш сувенири не повече от 500лв.бензинът около 120лв-150 лв отиване и връщане.как ги правите 1800лв с 2 малки деца???И атракции на плажа да сложим до 150лв???общо под1600 лв и то 7 човека големи.сега с инфлацията да е до 2000лв!Седем големи човека.в София и тогава и сега не е по евтино,но спестяваш от квартира!
  • 35 Пепи

    4 0 Отговор
    Толкова излиза ако спите и се храните в станцията на Народното събрание.
  • 36 Антонинус Пиус

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Е да ама":

    Е да, 200 лв за почвика, 100 лв заплата. Сега в София средна заплата е 2200 лв, т.е. 4 400 лв са това. А тогавя ядеш в ресторантчето на хотела, а сега имаш избор от заведения. Всеки си преценя.
  • 37 Тома

    2 0 Отговор
    А не мерси батко отивай ти
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 дядото

    2 1 Отговор
    и е нагло ухилен.горд с казаното.по време на скапания соц, 20 дни на морето на четиричленно семейство,заедно с горивото на колата и всички харчове излизаше 400-500 лв. сега -5 600,без пътя,без другите харчове,но пък живеем във великата им демокрация.
  • 41 де бре

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Антонинус Пиус":

    Кой е взимал по 100лв- хигиенистка 120, учител 180, милиционер и военен- 260, стругар за под 300 не си мърдаше задника. Под 100лв вземаха само в ТКЗС-то, ама талони (ваучери) за хъляб- без пари, рента зърно, олио, плодове и зеленчуци с десетки килограми. Ако не вярваш- питай дядо си.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Смешен си!

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "де бре":

    Даскал 120левчета овчаря 400 доктора и той 120 лв. Дядо ви ви говори келеши недоучени.............
  • 43 Каква рента

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "де бре":

    си вземал през комунизЪ ма бе комунист издухан...........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове