Last news in Fakti

5 Август, 2023 19:09 1 327 34

736 случая на домашно насилие у нас за 2022 г.

  • случаи-
  • домашно насилие-
  • 2022 г.

В България липсва официална статистика по отношение броя на подадените сигнали за домашно насилие

736 случая на домашно насилие у нас за 2022 г. - 1

За 2022 г. идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 жени, шестима мъже и 542 деца. Това се посочва в проекта на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022 г. , изготвен от Министерството на труда и социалната политика. Докладът е публикуван в портала за обществени консултации на Министерския съвет.

В България липсва официална статистика по отношение броя на подадените сигнали за домашно насилие. Агенцията за социално подпомагане събира информация за идентифицираните случаи на домашно насилие в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП).

Социалните услуги, делегирани от държавата дейности, към които могат да бъдат насочвани деца и лица, жертви на насилие, на територията на страната към момента са: 20 кризисни центъра за деца, с общ капацитет 212 места, осем кризисни центъра за лица, с общ капацитет 94 места, 146 центъра за обществена подкрепа, с общ капацитет 6 050 места, един център за обществена подкрепа/Общностен център за деца и семейства, с общ капацитет 30 места и 12 Звена „Майка и бебе”, с общ капацитет 75 места.

Към края на 2022 г. в кризисните центрове за деца са настанени 115 деца, а в кризисни центрове за лица са настанени 55 потребители, пише още в доклада.

Все повече хора у нас се решават да потърсят помощ при случаи на домашно насилие, коментираха за БТА психолозите проф. Маргарита Бакрачева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във фондация „Асоциация Анимус“.

За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита, сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“. С 40 % са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година. Според данните на МВР само през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно насилие. Нивото на разкриваемост е 3,8 %.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОСТ

    5 2 Отговор
    НА ЖЕНА НЕ БИВА ДА СЕ ПОСЯГА. ИЛИ ПЪК ДА СЕ УДРЯ. АМА НЕЙСЕ.
  • 2 дккдкд

    6 2 Отговор
    Извършителите са тези от "Здравословно хранещите се " 😂🇺🇦
  • 3 оФчара

    13 5 Отговор
    Айде приемайте я тая джендарийска конвенция,че ората се изтепаа.Боклюци мръсни манипулативни.
  • 4 Последния Софиянец

    14 3 Отговор
    В САЩ тази година са 2 000 000.Как ще ги стигнем американците?

    Коментиран от #7

  • 5 Делю Хайдутин

    12 3 Отговор
    Жена и с цвете не трябва да се удря,само със саксия
  • 6 Доктор

    19 3 Отговор
    Престанете да преекспонирате и да манипулирате хората за мръсни политически цели под външно въздействие. Дори дебилите разбраха, че целта е марионетното правителство да прокара Истанбулската конвенция.
  • 7 85ео6

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Колко е населението на САЩ, че ще се мерим? Там на всеки 4 секунди арестуват някого...
  • 8 Българин

    15 3 Отговор
    На протестите за Дебора беше пълно с жени от феминистки НПО-та. Киро отиде на протеста в София, а Радан Кънев и всякакви ЛГБТ привърженици го подкрепяха, за да се въведе понятието "интимна връзка", което може да се отнася и за лица от един и същ пол. Във вторник пак щяло да има протести, които уж нямало да бъдат политизирани. Нищо подобно. Пак същите феминистки ще викат за Истанбулската.
  • 9 гост

    7 3 Отговор
    Спомнете си началото на "Ана Каренина" : " Всички щастливи семейства си приличат, но всяко нещастно е нещастно по своему".Насилието е не само физическо, но и психическо и вербално. В никакъв случай проблемите в семейството не се решават с бой. Но насилие има не само от мъжете към жените, но и обратното. На колко жени мъжете са виновни за всички световни проблеми и постоянно мърморят. Когато обаче се намеси и ТЪЩАТА нещата стават неудържими и решението е развод. Да живее с майка си ! По тези случаи има много народни "мъдрости" : " С радио и жена не се спори", " Вратата на "Москвич" и устата на жена се затварят с .........." и т.н. Проблемът е във възпитанието на децата в семейството, безхаберието към собствените деца в много семейства и в безхаберието и бездействието на институциите.
  • 10 85ео6

    5 4 Отговор
    А колко други жени мълчат и търпят?!

    Коментиран от #11

  • 11 оФчара

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "85ео6":

    И хубаво правят.
  • 12 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 4 Отговор
    СЪЗДАТЕЛ И ПЪРВОИЗТОЧНИК НА НАСИЛИЕТО Е СМЪРТОНОСНАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЛАСТ-ПОЛЗВАЩА ОРДА

    Тази банда вече повече от 80-години постоянно, с изключителен цинизъм и наглост брутално изнасилва българския народ . Тая орда (трите власти) в своята обща съвкупност представлява не повече от 25 % от народа (останалата част от народа изобщо не гласува вече за никой и това е правилно) , т.е. това е нищожното малцинство , представляващо не народа , а само себе си - това са самите властващи, които са откраднали нашата власт и техните криминални семейства, до едно преживяващи на държавната и общинската копаня.

    Ние не искаме, например да ни променят празниците, но мършите го правят въпреки несъгласието ни . Това е насилие над нас . Ние не искаме броят (над 800 000 е броят на паразитните безделници на държавна и общинска издръжка) и заплатите на властващите да са толкова голями и безсрамни, но властващите, въпреки нашето несъгласие правят обратното .

    Ние не искаме властващите да приемат едни или други закони, истанбулски конвенции, без да има референдуми за тях, но властващите приемат закон след закон, чиято цел е постоянното им забогатяване на гърба на ограбвания от тях народ .

    Т.е. начина на функционирането на тази криминална държава е постоянното насилие упражнявано от страна на власт-ползваща орда над българския народ .

    И ТЯХНОТО БЕЗНАКАЗАНО НАСИЛИЕ СЕ РЕПЛИЦИРА В ОТНОШЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИ С ГРАЖДАНИ .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    4 1 Отговор
    НЕ БОЙТЕ, СЕ НОЖЪТ Е ДЪРВЕН

    Противниците на една или друга конвенция (Инстанбулската) се притесняват какво щяло да стане след приемането им от страна на власт-ползващата банда . Нищо няма да стане, нищо няма да се промени .

    Няма да спре насилието. Ние сме приели още през 1987 г. Конвенцията ПРОТИВ ИЗТЕЗАНИЯТА И ДРУГИ ФОРМИ НА ЖЕСТОКО, НЕЧОВЕШКО ИЛИ УНИЗИТЕЛНО ОТНАСЯНЕ ИЛИ НАКАЗАНИЕ, пък както виждате тези гаври и издевателства с българския народ не само не спират , а даже се увеличават .

    Ние сме приели 10-на закона против корупцията, но тя не намалява, а се увеличава, включително, чрез разходите ни за заплати на чиновниците в новите органи и самото и тяхно корумпиране .

    Ние сме приели Хартата на Правата на ЕС, като и Конвенцията за защита правата на човека, които ни гарантират правото на справедлив процес от справедлив, безпристрастен и некорумпиран съд , пък съдиите стават все по-пристрастни и по-корумпирани .

    Та с конвенции или без тях, то пропагандата за гейове и лесбийки си върви, насилието се увеличава и те служат само за три неща :

    С тяхното раздухване власт-ползваща банда да оправдава смисъла от своето паразитно съществуване, да се преструва, че уж мисли за нашето добро, да ни разделя на противници и привърженици и така да отвлича народната енергия и вниманието ни от постоянно извършвания от бандата грабеж на духовните и материалните ни ценностти .
  • 15 Сталин

    13 0 Отговор
    Идеолога на насилието в България е Тулупа и неговите колеги мутропитеци които са навсякъде по етажите на властта .
    Съдебната система е тази която създава кримиконтингента ,като пускат на свобода всякакви психопати и криминали срещу заплащане,в затворите са само бедняци и сигани
  • 16 Сандо

    4 1 Отговор
    Дааа,малко се бие в тази страна.А колко мъже са жертва на насилие?Само шест - един истински мъж никога не си признава че е бит,за него това е горда рана от разгорещен спор.Става дума за истинските мъже,а не за ония от многоцветния байряк.
  • 17 Ки Бик

    5 6 Отговор
    Айде приемайте я тая истанбулска, че ни проглушихте ушите. На ганаеца не му пука ако ще да кастрирате децата му

    Коментиран от #19

  • 18 Гоуст

    10 0 Отговор
    Мимо, тази снимка е дискриминационна, защото домашното насилие е двупосочно както от мъж към жена, така и обратно (психологически тормоз)!
  • 19 Коментар

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ки Бик":

    Цялото общество осъжда насилието,но не искаме Истанбулската конвенция.Като почнат да учат децата на разврат в детските градини и училищата ще излезнат със сопите и ромите,и помаците,и българите и тогава ще видите Крумови закони какво означават.
    Проблемът е в прилагането на законите.Закони си има,но пускат срещу подкупи.
  • 20 ТАПАНАРА

    9 0 Отговор
    Ясно разбрахме и видяхме извън дома насилия,убийства ,катастрофи бой нищо ср не брой,не се и осъжда ич. Не сте редовни драгхи политици
  • 21 Група граждани

    7 1 Отговор
    Драги дупетате значи ако дойдем да ви пукнем гадните тикви в парламата нямате право да ни съдите щото нее у вас яснооо наближило вие помнете
  • 22 Хаха

    8 0 Отговор
    Пак гласувайте за гербппдбдпс. Нека ви е.
  • 23 Алоо

    0 2 Отговор
    Какви са тези сектанти тука
  • 24 Бгг

    4 0 Отговор
    Какво общо има домашното насилие с проституцията и сутеньорите ??? Като в Стара Загора.
  • 25 Ханко брат

    3 0 Отговор
    2.70 дизела днес. Как е а? А още си биите жените.
  • 26 Ти си

    5 0 Отговор
    Тива с домашното насилие прекалено дълго го размахвате в публичното пространство - пишете за злоупотребите и кражбите на властоимащите от всички нива ! Пишете за уйдурмите които текат в народното събрание и ала бала в неофициалната петорна зглобка .....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Разберете най сетне

    5 0 Отговор
    Бийте се навън може закон ви не лови
  • 29 Асен

    4 0 Отговор
    А шефа кат ме лупа у фирмата кста ден нее насилие нали
  • 30 А хотелиерът и босът на фирмата

    6 0 Отговор
    Кат ме лупат нее насилие налиии?????
  • 31 Редник

    2 0 Отговор
    Корупцията е по страшна от домашното насилие. От насилие страдат стотици, от корупцията милиони българи. Корупцията води и до насилие, а част от него е и домашно. За да се реши проблем, се почва от приятелите, а не от последствията. Българите все още можем да мислим. Не ни пробвайте глупотевини...
  • 32 Редник

    0 0 Отговор
    Причини!
  • 33 дядото

    0 0 Отговор
    бог ми е свидетел- не одобрявам насилието под каквато и форма да е.но някой пита ли се,в колко от тези случай има вина и жената-изневяра,ограбващ развод,ежедневен психологичен тормоз над партньора и пр. тази истерия,която сте подели в обществото до нищо добро няма да доведе,особено за дамите.и ако вие имате причина да я създавате и раздухвате,защо хората и най-вече жените не помислят какви ще са последствията.
  • 34 Русенец

    1 0 Отговор
    И цяла година си траехте? Защо чак сега? А колко са случаите отпреди 10 г?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове