Last news in Fakti

8 Август, 2023 11:12 1 859 55

Пламен Ненов: Увеличение на цените при приемане на еврото

  • пламен ненов-
  • евро-
  • еврозона

Самият ефект върху общата инфлация е пренебрежимо малък

Ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото – ценовото ниво, са ограничени и са в порядъка на 0,2-0,3%. Всяка икономика има инфлация, това са допълнителни ефекти от въвеждане на еврото, те са еднократни. В страните от Прибалтика – Словения и Словакия средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяване към еврозоната. Това е личното мнение на доц. Пламен Ненов, който работи в Норвежката централна банка, изразено в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му за всяка отделна държава има шокове, но средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяването на страните в еврозоната.

„Наблюдава се еднократно увеличение на цените при услугите, но то е сравнително малко. При приемането на еврото също има и еднократно повишени на ресторантьорските услуги, но ефектът е еднократен. Самият ефект върху общата инфлация е пренебрежимо малък”, увери Ненов.

При въвеждане на еврото трябва да се напечатат нови етикети и тогава много търговци, отлагали увеличение на цените, може да се възползват, обясни той. Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, допълни икономистът от Съвета за икономически анализи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Шприца

    38 4 Отговор
    Дрейме ми аз имам милиарди от газа па и че бегам у Канада по некое време.
  • 2 ХАХАХА

    53 11 Отговор
    Абе дебили рекламата е за привличане на други дебили да си купят някой боклук! 90% от българите ви казват ,че не го щат ,мине не мине ден и подновява се рекламата.
  • 3 гражданин

    34 7 Отговор
    как не ви е срам като лъжете не знам, и къде онези шовинисти норвежците, ще го сложат това ококорено, задъртяло момченце да им работи нещо в тяхната си централна банка, и все пак се е застраховал, с неговото си лично мнение, е можеш да си го вземеш това мнение, и да си го напъхаш знаеш къде
  • 4 Никакво Евро

    42 10 Отговор
    Не ни трябва, ще слушате волята на Народа родоотстъпници такива !!!!!!!!
  • 5 Пуснете

    29 3 Отговор
    Да коментираме за моча. Защо не можем да коментираме.

    Коментиран от #12

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 3 Отговор
    Как ли живеят страните в ЕС неприели еврото❓🤔❓🤔❓

    Коментиран от #13, #54

  • 7 Витодар

    27 4 Отговор
    Най-добре е да се премахнат парите и да се върне разменната търговия, така всяка стока, ще е обезпечена с труд и няма да има инфлация!

    Коментиран от #23

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 5 Отговор
    Ако еврото беше нещо добро - британците отдавна да са изхвърлили паундите ❗❗❗❗

    Коментиран от #26, #45

  • 9 Констатираща

    30 5 Отговор
    Вече се усеща инфлацията и скокът на цените, заради наближаващата смяна. Няма какво да се лъжем. Никой няма чака последния момент, за да вдигне цените, защото ще стане ясно. Те се вдигат плавно, докато се удвоят или достигнат такива стойности, че при преминаване в евро, да нямат "загуби", а даже печалби. Когато се слагат нови етикетчета, още ще се вдигнат, за да се получи стабилна печалба. Загубите са за клиентите.

    Коментиран от #29, #40

  • 10 Сериозно

    27 4 Отговор
    А какво е 60% инфлация при храни, 30% на услуги и 40% парно. А инфлацията започна от ГЕРБ, когато еднолично ни вкараха в ERMII и скъсване на дългосрочните договори с Русия, хвалбите на Теменужка за борсови цени. Продължиха с ПП, които ни натовариха с 30% комисионни газ. Всичко това, заради ЕС и прием на евро, да кажат ето повишихме средните държавни заплати, стигнахме хиляда евро заплата и стандарта на ЕС. Да, ама не! А от записите става ясно, че ще фалшифицират дефицит и инфлация, с помощ на Лайен. А какво е ПВУ - дългови спирали, половината от тези пари са дългове?
  • 11 Неразбрал

    33 5 Отговор
    Присъединяването към еврозоната няма да има големи ползи, ами тогава за какво ни е ?
  • 12 Хихихи..

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пуснете":

    Ми щото знаят какво ще им КАЖЕМ.Само заради това,друже..

    Коментиран от #17

  • 13 АнГлия

    31 5 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Великобританяи живя десетилетия без да го приеме, Чехия и тя прави 20 години догодина, Унгария 20 години тази година, Дания от 73-та година в съюза и все още със своя валута. Швеция: 95-та година (т.е. почти 30 години) ... Излиза че България и Румъния са най-младите останали със собствена валута (освен горните) и като най-млади се "натискат" най-много да се заколят. Как Може Дания 50 години да не иска, а Ние сме съюза от 16 и мноооооого държим за поредната "далавера"

    Коментиран от #16, #18, #35

  • 14 Подвеждащо заглавие

    23 3 Отговор
    типично за хиб ридните медии

    Уж увеличение на цените, пък после пише, че нямало да има.
  • 15 Нане

    21 6 Отговор
    В страните от Прибалтика – Словения и Словакия - само това като прочетеш и ти става ясно какъв "експерт" е тоя кукундрел

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    Това че някой вика по-силно, не означава , че той е правия ❗🤔❗
    Всъщност
    силата на правото
    отдавна е изместена от
    правото на силата 😒😒
  • 18 верно ли?

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "АнГлия":

    В коммонуелта на Великобритания членуват 53 бивши британски колонии. В българския колко членуват?
  • 19 Клошар

    9 8 Отговор
    Най-добре е да приемем долара направо, понеже е световна валута.
  • 20 Защо?

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Нане":

    Литва, Латвия и Естония не са ли в Евро? Да не се окаже неграмотен преразказ, а?
  • 21 166 лева

    22 4 Отговор
    с 20% ДДС става мегаватчас топлоенергия - парно. Акцизите преди месец ги вдигнаха. Столевките в магазините за храна хвърчат. Един обикновен дезодорант от 7 лв. стана 13 лв. Нямало инфлация. Догодина съм на нулево потребление парно. Дарявам апартамента с парно на братчеди - за да съм сигурен, че няма да ви плащат. Започвам отопление с дърва, няма да ги купувам, а като брадчедите. Изключвам телефони и телевизии, купувам антени. Като повишите цените на тока, по-евтино ще ми излезе "икономка" на заплата, да ми пере домочадието ръчно в седемте рилски, отколкото пералнята. Купувам свещи,като вдигнете цените на свещите, преминаваме на лампи със мас, ако преди това не избиете животните, че имат въглероден отпечатък..
  • 22 Шопо

    20 8 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
  • 23 Констатираща

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Витодар":

    Това беше целта на бъдещия т.нар. комунизъм, който си остана химера, а неправилно се споменава и до днес. Никога не е имало комунизъм, а социализъм, но учехме, че ако стане, няма да има пари, а ще важи девизът "От всекиму според способностите, на всекиму, според потребностите." Само, че за това се изисква високо съзнание на хората, което никога в скоро време няма да стане. Такъв строй има сред "по-нисшите" видове - врабчета, мравки, пчели и други животинки видове, но не и при нас, които претендираме, че сме най-съвършени. Точно ние, за разлика от другите видове, се избиваме помежду си, търсим начини за превземане и подчиняване на цялата природа в свой интерес и неминуемо ще се заличим от лицето на Земята.
  • 24 Да на Еврото, Не на крадци рублофили

    8 18 Отговор
    Рублофилите газ пикаят. Платен със рубли спец !
  • 25 въпрос

    9 4 Отговор
    Имам останали 2000 дойч марки мога ли да ги обърна в евро на какъв курс и къде?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Олиглот

    13 3 Отговор
    какво ни интересува мнението на норвежец? Ако е грешно, той ще си е в Норвегия, а ние ще теглим необратимите последствия?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гешов

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Констатираща":

    Какво значи -незначително и еднократно повишение? При нас в Б-я само през 2022г. вдигнаха цени на стоки и услуги с над 50%, без да е въведено евро и без актуални пояснения! А като го въведат ще хакнат още 40% на стоки инай-вече услуги "съвсем основателно". Кой тогава ще обяснява, пак норвежки налюдатели?

    Коментиран от #31

  • 30 Да на Еврото

    5 13 Отговор
    Не на Копейкин

    Коментиран от #32

  • 31 защо

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "Гешов":

    В Хърватска така ли стана? Куната беше ли 20 години вързана към Еврото, както е българския Лев?
  • 32 Не на теб

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "Да на Еврото":

    Да на Левчето!

    Коментиран от #48

  • 33 Как пък

    7 2 Отговор
    Един път не намалиха нещо заради приемане на тва евро.
  • 34 Експерт

    5 7 Отговор
    ЛЕСНО Е ДА КАЗВАШ, ЧЕ НЯМА ПОКЗИ ОТ ЕВРОТО АКО ЖИВЕЕШ В ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ, КОЯТО НЕ Е ЧЛЕН БА ЕС -НОРВЕГИЯ!!! БЕДНА И КОРИМПИРАНА БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ НАДЗОРА НА ЕЦБ ЗА ДА НЯМА КТБ...ФАЛИТИ!!!
  • 35 Експерт

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "АнГлия":

    Ти с кои държави се сравняваш, като живееш в развиваща се?
  • 36 Кольо

    9 2 Отговор
    Защо не ни пускат в Шенген а в Еврозоната искат по команда да ни вкарат. Тя е ясна работата ама и българския народ както се разбира не е толкова прост. Предателите у нас обаче са твърде много и може би ще се наложи пак да се развие хайдутско движение.

    Коментиран от #38

  • 37 Не бойте се деца,

    4 2 Отговор
    От 10г. все влизаме в шнген, сега още 10 ще влизаме в еврозоната.
  • 38 Така е

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Кольо":

    Ама хайдутско движение с трапезни революционери като нас българите не става.
  • 39 явер

    3 1 Отговор
    За България е по-добре да с евро, защото така или иначе лева е прикрепен към него не обратно, т.е. всички цени са в евро в момента.
  • 40 Българка

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Констатираща":

    Да, ве, заради еврото ни вдигат цените, хееехехе. Ние от 1997г сме вързани с еврото. На практика работим с евро, ама дай да се бием в гърдите "болгар, болгар...", лев та лев. Хич не ме интересува как ще се казва хартииката с която плащам, като плащам данъците си в евро, във България, това прави ли ме по-малко българка?!? Цялата шумотевица около евро, Моча и т.н. си е чиста пропаганда от която печелят чужди партии (израждане) и чужди държави. Няма да живеем по-добре с еврото, поне не всички, но това е условие за Шенген, а това е друга бира. От Шенген ще спечелят даста хора, от вас зависи да сте един от спечелите.

    Коментиран от #42, #46

  • 41 Добре бе

    5 1 Отговор
    Ще пробвам с един простоват, въпрос - пример.Лековерен наивник ще тегли ипотека за срок от 30 г,и сума 200 х лева.Пак примерно догодина-2024 г.Краен срок на ипотеката -2054 г.Добре! Анюитетна вноска е 700 лв( вкл лихва върху кредит) Влиза еврото.Кредита грубо става малко над100 х ,но в евро.Но самите лихви със сигурност ще нарастват( предполага се 1,25-1,5 %).Като много несведущ във тази материя,пак ще попитам: Какво ще прави същия наивник цели 29 години напред, при условие, че кредита ще е в евро,лихвите като процент са в евро, а със сигурност ако е получавал дори нетно 2 х лева, ще получава едва хиляда евро.Няма такъв работодател,който да ви запази числов паритет в заплатата.Получавал си хиляда в лева,ето ти хиляда лева! В такава финансова яма ще ни вкарат,че няма измъкване.Затова увеличават медийния натиск със разни експерти,финасови гении,как ще цъфнем и вържем с еврото.Ще цъфнат мултимилонери, олигарси,едър бизнес,политици натрупали милиони.Ще си ги узаконят само за един ден,без никакви въпроси от никаква институцияДнес скрит мултимилонер ,но в лева,утре- законен мултимилионер но вЕвро! Схащате ли тънката сметка?

    Коментиран от #43

  • 42 Хайде пробвай

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Да ни просветлиш нас- простоватите, какво лично Ти ще спечелиш от прехваления Шенген.Дай честен отговор.Но не изтърканите локуми..свободно безпроблемно,няма граничен контрол ,ще пътувам свободно.Е,сега кое е несвободното.Пътуваш като всички останали граждани на Европа.За еврото,не питам такива зомбита изобщо.Ще му усетиш " предимството" на собствен гръб,дори ако се слагаш към момента от средната класа.Ти със сигурност си изпълнител някъде.Не собственик,а изпълнител,без значе на какво ниво. Тук бизнеса нито чете,нито пише.Влезе ли еврото, ще ти спадне ентусиазма само за месеци.Като усетиш,че това което си можела да си позволиш с левчето ,с еврото няма как.И Шенген ще ти се струва недостъпен- чисто финансово.
  • 43 Констатираща

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Добре бе":

    Така е - за всичко си пати обикновения гражданин. Освен това, някои им е безразлично как ще се казва паричната единица, особено на тези, които живеят за себе си и им е безразлично дали са в България или в чужбина, но не и на тези, които милеят за нея и искат нейната идентичност. Такива, които са безразлични, първи продадоха земята ни. Скоро ще сменим всичко - пари, знаме, химн, национален празник, история, както вече стана. Остава да сменим и името на България, защото звучи доста "остаряло" и "комунистическо". Няма да е лошо да е нещо от рода на Евроатлантия, Европика и друго подобно. Така по-добре ще ни подхожда и ще бъдем модерни.
  • 44 един

    1 1 Отговор
    Ненов, ако не приемем еврото няма ли да има увеличение ? А сега като не сме приели еврото защо има увеличение на цените ??? тъпанар ...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Констатираща

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    Тука се получава противоречие - Вие Сте "Българка", а не Ви интересува в каква парична единица плащате, стига да можете да плащате. Да, това донякъде е така, когато се борим за съществуване, но тогава може да не Ви интересуват и другите отличителни знаци на България - химн, знаме, национален празник, история, а защо не и името й?! Според тази логика, всичко споменато отпада, важното е да сме "добре", но така можем да сме добре и в друга страна, както и правят някои странстващи "българи".
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Констатираща

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не на теб":

    Това, че сме в ЕС, че левът ни се приравнява с еврото, не е ли достатъчно? Нека всички страни от ЕС си имат свои отличителни парични единици, както и знамена. Общата обменна валута да си е еврото, но защо да си губим лъвчето, като то си е нашия отличителен знак, както и на герба ни? Така, полека-лека ще загубим идентичността си. Съвсем малко ни остана, а това е много приятно за някои.

    Коментиран от #49, #52

  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "Констатираща":

    С всеки час и ден забавяне на Еврото , България пропуска ползи...Целта на богатите държави (и Гърция) е да ни пуснат в Еврозоната тогава, когато ползата ни ще 0, 00............

    Коментиран от #55

  • 50 Човек от народа

    2 0 Отговор
    Дайте му адреса на Ненов ако "уверенията" му не се оправдаят, да знаем къде да го търсим и в какъв сайт да го запишем.
  • 51 Закон и ред

    3 0 Отговор
    Еврото не трябва да бъде прието, докато на референдум 51% не кажат че го искат.
    Нали се сещаш Ненов как ще запищи от ужас също като Пърцомян при споменаване на думата референдум
    Да припомним, че има внесени 450000 подписа за допитване до народа по тая тема
    и като така, по закон никой и нищо е може да отмени, освен някой сговор от национални предатели поставени от Посолството ..
  • 52 Мрън

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Констатираща":

    Ти видяла ли си някой , да си сменя знамето , герба или химна , или обичаите , за това че е в ЕС ? Стига с тия глупости и облъчване ! За шкембе чорбата ли не беше ? За ракията ли ? За формата на краставицата ли ? За норвежците , които ще ни вземат децата ли? Кой ви пълни главите с подобни небивалици ? Аз сещам де за едни , които се кръщават патриоти , а всъщност са големи привърженижи на Хитлер и Путин . Връзвате се неща , които са за много наивни хора . Съвременният патриотизъм е докаран до националистически крайности . Нищо не е останало от лева в момента освен визуалната му самоличност . Националната ни банка зависи почти изцяло от Европеската . Курсът ни е еднакъв от 1997 година . Инфлацията ни е най-голяма от всички не от сега и е по-голяма от почти всички в еврозоната и то постоянно . Кава идентичност ти дава тая валута от 20 години насам ? Защо имате неистовото желание на мазохизъм , където и да ходите , да обръщате левовете си евро и като се върнете , каквото е останало , обратно в лева ? Нали се сещате , че това също си има цена ? Ако сте търговец или имате бизнес с Евпески страни , какво ви носи обръщането на валутата , отново и отново ? Сещате ли се и на това кой му плаща цената ? 70% от вноса и износа на България е със страни от ЕС . С това превалутиране се пълнят джобовете на банките , а търговеца естествено си го слага в цените .
  • 53 Терикат

    0 0 Отговор
    Няма как да не повярвам на пич, който работи в Норвежката Централна Банка!:) Каквото и да се случи след присъединяването ни , то няма да е виновно!:)
  • 54 Aнгличанин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А, как ли живеят тия дето напуснаха EU ?!:)
  • 55 Византиец

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ще имате полза ама, друг път!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове