Last news in Fakti

10 Август, 2023 07:43 1 141 5

Държавата бави годишна законова поправка за КТБ

  • ктб-
  • поправка-
  • фалит-
  • банка

Промяна в банковата несъстоятелност ще позволи на акционерите да обжалват отнемане на лиценз

Държавата бави годишна законова поправка за КТБ - 1
Снимка: БГНЕС

За втори път Министерството на финансите представя за обществено обсъждане поправки в Закона за банковата несъстоятелност, с които да се решат казуси, по които държавата бе осъдена за отнети лицензи на две фалирали банки - Международна банка за търговия и развитие през 2005 г. и Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г.

Основната законова промяна предвижда акционерите да могат да обжалват отнемането на лиценза на банка, припомня "Сега".

През август 2022 г. Европейският съд по правата на човека (EСПЧ) се произнесе, че акционерите на КТБ, начело с Цветан Василев, са били лишени от правото да обжалват отнемането на лиценза на банката. Така за тях не е бил осигурен справедлив съдебен процес, нарушено е правото на собственост. Съдът в Страсбург посочи, че има проблем в законодателството в България, което не е предвидило никакви други форми на съдебно обжалване и защита в такива случаи.

Тогава МФ отговори на съдебното решение като предложи за обществено обсъждане необходимите промени в Закона за банковата несъстоятелност. Те обаче така и не стигнаха да гласуване в Народното събрание и сега се предлагат за втори път. Този път промените в Закона за банковата несъстоятелност се появяват в преходните и заключителни разпоредби на друг закон, за който се предлагат корекции - за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Така държавата повече от година се бави да изпълни указанията на Европейския съд по правата на човека. Припомняме, че през 2016 г. този съд се произнесе по същия начин и по делото „Международна банка за търговия и развитие срещу България“, но нямаше никаква реакция от страна на МФ и правителството.

Сега в мотивите МФ отчита "липса на адекватно процесуално представителство на банката в производството по несъстоятелност, тъй като в рамките на процедурата по откриване на производство по несъстоятелност банката е била представлявана, както се изисква по закон, единствено от квестори, определени от БНБ“. С други думи, ако има съдебно обжалване за отнетия лиценз, то според сега действащото законодателство трябва да се води от квесторите - т.е. от същата институция, която е отнела разрешителното за работа.

Предлага се всички акционери в банка, които притежават над 5% от капитала, да имат право да обжалват отнет от БНБ лиценз.

Другото изменение в Закона за банковата несъстоятелност, което предлага МФ, е да се даде възможност на встъпилите в производството акционери да обжалват най-важните решения във връзка с несъстоятелността – за откриване на производството, за обявяване на неплатежоспособността на банката и началната ѝ дата, за обявяване на банката в несъстоятелност и прекратяване на правомощията на органите ѝ. Предвижда се задължително призоваване на тези лица за делото, както и задължение на съда да им изпрати препис от решението за откриване на производство по несъстоятелност.

Освен това се предвижда отмяна на възможността министърът на финансите да предлага на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да освобождава синдика на банка в несъстоятелност, когато синдикът не изпълнява задълженията си или с действията си застрашава интересите на кредиторите. Това правомощие на министъра на финансите бе записано в закона през 2015 г., но според МФ то не е достатъчно обезпечено, защото министърът няма механизъм, по който да следи как синдикът изпълнява задълженията си. Единствено ФГВБ ще може да освобождава синдици, ако те увреждат интересите на синдиците.

Припомняме, че след решението на съда в Страсбург изпълнителните директори на КТБ, както и мажоритарният „Бромак“ (собственост на Цветан Василев) поискаха отмяна на влезлите в сила преди 8 години определения на Върховния административен съд (ВАС), с които той прие, че те нямат право да обжалват решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката. Преди по-малко от месец ВАС отмени определенията и върна делото за отнемането на лиценза на КТБ за разглеждане от тричленен състав на съда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Господин "10" отдавна изяде и изпи парите❗
    А които не успя ги сложи в оШфорки ❗
    Оня със шкафчетата и миските е друга бира❗
  • 2 пашата

    0 0 Отговор
    Е как няма да бави Шиши и сикаджииската Мутра от Банкя трябва да скрият париците подарени от Василев
  • 3 Ели

    1 0 Отговор
    А наказания за золумите и злоупотребите - кога?
  • 4 Кико

    1 0 Отговор
    тук поговорката е в пълна сила: за кокошка няма прошка, за милиони няма закони
  • 5 Артилерист

    1 0 Отговор
    Гешев трябва да бъде съден, защото под неговото прокурорско, тоест следящ за юридически правилното прилагане на правото и закона, се случи ПЛАДНЕШКОТО ОГРАБВАНЕ НА БАНКАТА. После платените медии на гербаджийско-турските партии надуха вувузелите как мажоритарният собственик и приближени негови служители тъпчели крадени пачки пари в чували, сакове и дори в джобовете си. Пеевски-шайкаджийската мафия баламосваха демократически ошашавения народ с имитация на разследване от гнилата и подчинена им съдебна система, разтакавайки трима служители на банката-уж най-големите виновници-които накрая бяха обявени за невинни и освободени. По същество, според мен, в момента няма съдебен процес за тази нечувана демократическа кражба на 4 милиарда суха пара, а имитация с трупане на книжен баласт, който ще се чете до следващото пришествие. Няма отговор на въпроса: защо Гешев не иска да разпита Василев по видеото? Василев всяка седмица се явяваше по една телевизия, която аз гледах с интерес преди тя да се обяви за напълно антируска и обясняваше своята позиция. Не разбирам какъв е проблема Василев да бъде разпитан от прокурор и видео документиран, вместо това да се прави в разговор с бившия физкултурник Сашо Диков?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове