Last news in Fakti

10 Август, 2023 12:38 1 833 14

В публичните предприятия: Проблеми много, но заплатите на ръководните органи-над 12 000 лева на месец

  • заплати-
  • министерство на икономиката

Министерството на икономиката и индустрията извърши анализ относно финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители

В публичните предприятия: Проблеми много, но заплатите на ръководните органи-над 12 000 лева на месец - 1

С цел оздравяване на дейността и подобряване на ефективността на работата на публичните предприятия към Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) бе извършен анализ относно финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

На база на предоставената информация е установено, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми, ръководните органи получават изключително високи възнаграждения (над 12 хил. лв. месечно), независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

С оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност в Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия (ППЗПП), Министерството на икономиката и индустрията намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата към МИИ. Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване.

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Намаление

    18 0 Отговор
    на заплатите им или вън !
  • 2 Енергетик

    14 0 Отговор
    Елате в държавната енергетика.
  • 3 инж технолог по хранене

    0 1 Отговор
    Сукралозата е открита през 1976г. Тя е открита от учен, който неправилно разбира дадените инструкции. В хранителните продукти сукралозата се среща доста често. Може да я намерите в киселите млека, диетичните напитки или в сиропите.
    Сукралозата възниква при многоетапен химичен процес от захарта. Тя е около 600 пъти по-сладка от трапезната захар и е без калории. Ключовото ѝ предимство е устойчивостта при високи температури и затова се използва при готвене или подслаждане на горещи напитки.
  • 4 Българка

    22 1 Отговор
    Само около 50% съкращаване на калинки, хлебарки, мутри , безхаберници с тлъсти държавни заплати и работещи във вреда на обществото, биха били адекватно решение за бюджетите ни, за липсата на дефоцот и загробване на децата и внуците ни с нови заеми. България няма нужда от толкова мниого Министерства, министри и големи бюджети за тях. Колко комисии, регулатори,инспекторати, бордове имаме на глава от населението?

    Коментиран от #8

  • 5 12...34

    19 0 Отговор
    При частните на работещите бедни тая заплата е за 1 година за съжаление.
  • 6 Министерството на въздуха под налягане

    10 0 Отговор
    Отидете дори в Румъния , Сърбия , Македония , Турция. да видите икономика.
  • 7 Баце ЕООД

    9 0 Отговор
    Министерството на икономиката да вземе да ликвидира 1/3та от държавните постове, включително парламента, да не се прай, че вадя сопата!

    Коментиран от #13

  • 8 Ти ако

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Имаш деца специално, ще имаме проблеми.. Но дори и ти като цяло си права
  • 9 гост

    11 0 Отговор
    съшото е и с депутатите: работят, не работят, нулеви резултати, огромни далавери и др. ама си получават големите заплати, в пъти над средната, защо? остави го на средната заплата и бонус при постигане на печалба на педприятието, иначе е очевидна корупция. големите заплати без резултати е наглост.
  • 10 така ли

    3 0 Отговор
    ама някой да не се задави в кривото гърло !Сакън ...
  • 11 да да

    2 0 Отговор
    мисирките са по-яхни и кракат и клокат....
  • 12 АБЕ ТОДОРОВ

    5 0 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е СТРАХОТЕН НАМАЛЕТЕ ГИ ТИЯ ЗАПЛАТИ ,ТИЯ ЩЕ ИЗМРАТ ОТ ПРИТЕСНЕНИЕ МИЛИТЕ ТЕ НЕ МИГАТ ПО ЦЕЛИ НОЩИ ДА СЕ ЧУДАТ КАК ДА ГИ ПОХАРЧАТ ТИЯ 12000ЛЕВА ЗА МЕСЕЦ БЕ
  • 13 Съвременник

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баце ЕООД":

    Трябва всички в страната да прозрят тази истина, Баце, защото от тук започна и набъбва и инфлация, и сефиците, и стремеж да си послушна калинка и в политика и в работа. А не и днес да се чудят в медиите като как има милиони с недостиг дори за преживяване, а в банките вложенията милиардно се множат и да не говорим за всякакви други уж инвестиционни дяволии в подозрително поддържани бизнеси.
  • 14 Време е за Възраждане

    1 1 Отговор
    А пенсиите на нашите родители между 250-500. ?????????????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове